Lenovo Moto G5 Plus - dobrá voľba do veľkých rúk

Recenzia 5,2'' dual SIM androidu s 3 GB RAM a 32 GB vnútorným úložiskom. Ponúkne šikovnú čítačku odtlačkov, notifikačnú obrazovku a Moto gestá.

Lenovo skúša zaujať aj záujemcov o väčšie zariadenia. Okrem Moto G5 na náš trh dorazil tiež 5,2-palcový model G5 Plus.

Jeho displej dostal, dnes už aj v kategórii pod 300 eur, takmer povinné Full HD rozlíšenie. Hneď pod ním výbavu dopĺňa čítačka odtlačkov prstov. Zobrazovací panel ignoruje najnovšie trendy. Okolo sú totiž pomerne veľké okraje.

ikona

Základné info: Lenovo Moto G5 PlusVäčší z dvojice radu Moto G5 dostal 5,2'' Full HD displej, procesor Snapdragon 625, 12 Mpix fotoaparát, čítačku odtlačkov a 3000 mAh batériu s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Na výber dostal dva farebné režimy. Štandardný a Živé farby. Nočný režim alebo ručné vyváženie bielej tu nenájdeme. Možno to korešponduje s ideou priniesť používateľovi zážitok z takmer čistého Androidu 7.0 bez nadbytočných funkcií v grafickej nadstavbe.

Obrazovke to nevyčítam, potešila by ma snáď len lepšou čitateľnosťou na priamom slnečnom svetle.

Čítačka je zapustená pár milimetrov pod krycie sklo Gorilla Glass. Odomknutie telefónu teda bude presné a rýchle aj naslepo. V základnom nastavení dokáže čítačka Moto G5 rozsvietiť a odomknúť, po dlhom podržaní ale aj znova zhasnúť.

Zadná strana je kovová, dobre spracovaná a subjektívne o niečo hrubšia. Novinka sa preto dobre a isto drží v ruke. Vyhovovalo mi tiež umiestnenie vypínača a ovládania hlasitosti na pravom boku. Konštrukcia je jednoliata. Oproti lacnejšej Moto G5 tak nie je možné odňať zadný kryt.

Akumulátor teda sami nevyberiete. SIM karty a microSD pamäťovka obsadili slot v hornom okraji. Spodná strana patrí tradičnému 3,5 mm audiojacku (lacnejší braček ho má hore) a dnes už zastarávajúcemu microUSB konektoru pre nabíjanie.

Drahší model si označenie Plus nezaslúžil iba väčším displejom. Do rozmernejšieho tela sa zmestila tiež väčšia batéria výkonnejší hardvér a iný čip fotoaparátu.

Moto G5 Plus poháňa osemjadrový Qualcomm Snapdragon 625. Na rozdiel od obyčajnej G5-tky tu nebude viac verzií, zákazník dostane hneď 32-gigabajtové úložisko a 3 GB operačnej pamäte. Nám v ňom zostalo viac než 24 GB voľného priestoru po prvom spustení.

Lenovo do radu Moto predsa len niektoré vychytávky pridáva. Veľmi šikovne ich zoradilo v samostatnej aplikácii Moto na základnej obrazovke. Neskúsení používatelia po nich teda nemusia pátrať hlboko v Nastaveniach.

Za najviac návykovú považujem Moto Obrazovku. Ide o zobrazovanie najdôležitejších informácií rozsvietením niekoľkých pixelov na zhasnutej obrazovke. Tie sa objavia vždy po príchode nového upozornenia alebo ak zariadenie rozpozná pohyb.

V praxi teda stačí ťuknúť do mobilu na stole a vy uvidíte aktuálny čas, dátum a kruh spolu s presnou informáciou o zostatku energie v batérii.

Prípadný e-mail alebo správa z Messengera sa zobrazia ešte nižšie než samostatná ikona. Jej potiahnutie zobrazí celý text správy. Pohybom do príslušnej strany potom rozhodnete, či chcete upozornenie vymazať alebo príslušnú aplikáciu otvoriť. Bonusom je veľká farebná fotografia príslušného kontaktu, ktorý vám píše. Samozrejme, upozornenia z citlivých aplikácií môžete potlačiť, aby rozsvietená obrazovka nepútala oči osôb, ktoré detaily správ poznať nemajú.

Zvyšné gestá sa skrývajú v karte Akcie. Niektoré už dobre poznáme, napríklad rýchle zapnutie LED baterky v tme potrasením alebo spustenie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia. Praktické je tiež stlmenie vyzváňania po otočení smartfónu na displej alebo zodvihnutí zo stola.

Novým gestom je zmenšenie obrazovky potiahnutím od jej spodného okraja do ľubovoľnej strany. Obsah displeja potom bude ľahko ovládateľný aj za chôdze, jednou rukou.

Moto G5 Plus dokáže čarovať tiež s čítačkou odtlačkov prstov. Ak si zapnete Ovládanie jedným dotykom, trojica softvérových ovládacích tlačidiel na spodnom okraji zmizne. Nahradí ich práve zapustený senzor čítačky. Potiahnutie zo stredu doľava bude znamenať krok Späť, doprava otvorenie Multitaskingu a jedno krátke stlačenie návrat na domácu obrazovku.

Aj v tejto konfigurácii zostane zachované zhasínanie displeja dlhým podržaním, takže vypínač som počas celého testovania prakticky nepoužil. Stredové tlačidlo zároveň spúšťa Asistent Google Now. Ak použijete Ovládanie jedným dotykom, rozlišovanie medzi zhasnutím displeja a spustením asistenta bude vyžadovať zvyk. Rozdiel v dĺžke podržania snímača bude len pár sekúnd.

Kruh so signalizáciou zostatku energie v batérii sa opakuje aj v najväčšom widgete na základnej obrazovke. Ak si budete chcieť zapnúť tradičný ukazovateľ percent v hornej lište, budete sa musieť zahrať na geekov. Stiahnite hornú lištu s rýchlymi skratkami a posuvníkom pre ručnú reguláciu jasu. Potom podržte pár sekúnd prst na koliesku pre rýchly vstup do nastavení. Podržte, dotknúť sa nestačí.

Zobrazí sa hláška o pridaní Tunera používateľského rozhrania na koniec zoznamu Nastavení. Tu pohľadajte Stavový riadok a položku Batéria.

Kedže všetky dôležité a lákavé funkcie združuje aplikácia Moto, v Nastaveniach nič neobvyklé nenájdeme. Samozrejme, okrem správy dvoch SIM kariet. Obe SIM karty zvládnu LTE, hoci samozrejme naraz môže dáta čerpať iba jedna z nich. Ku cti Lenovu slúži, že aj napriek využívaniu dvoch telefónnych čísel naraz neprídete o rozširujúci slot na microSD kartu.

Mobil sa pri vytáčaní môže vždy spýtať, ktorú SIM chcete použiť. Podobne ako pri SMS-kách a dátach však môžete jednu z nich zvoliť ako prioritnú. Pri voľbe Vždy sa opýtať viete asistenta naučiť aj to, aby jeden kontakt vytáčal vždy s konkrétnou SIM, iný zase s tou druhou.

Pre kontrolu dátovej spotreby využijete prehľadný graf. Nechýba NFC či Bluetooth. Niektoré prvky nastavení sú usporiadané trochu inak než sme zvyknutí. Tvrdím však, že prehľadnejšie. Už zo základného Menu totiž uvidíte napríklad hodnoty využitia úložiska a RAM.

Rýchle skratky v hornej lište si môžete ľubovoľne usporiadať a nepoužívané jednoducho vyhodiť. Všetky sa zobrazia po opätovnom stiahnutí prsta z horného okraja.

Inak je umiestnený tiež zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií v zariadení. Nehľadajte žiadne tlačidlo pre jeho zobrazenie. Vysunie sa potiahnutí prsta od spodného okraja domácej obrazovky.

Pripravte sa na to, že tu chýba napríklad ďalší e-mailový klient (prítomná je len aplikácia Gmail, ktorá však už viacero účtov zvládne) alebo tradičná galéria. Namiesto nej sú tu Google Fotky aj s automatickou zálohou snímok do cloudu. Ak vám nevyhovuje, skúste napríklad QuickPic z obchodu Google Play..

V zozname je stále tiež niektorými zákazníkmi vyžadované FM rádio. V smartfónoch Moto snáď ako v jediných na trhu funguje aj bez pripojených slúchadiel. Samozrejme, kvalita príjmu bude bez ich kábla slúžiaceho ako anténa mizerná. Rádio ponúka RDS aj funkciu Radio Text.

Ak sa rozhodnete predsa len stláčať vypínač, po rozsvietení displeja sa zobrazí klasická uzamykacia obrazovka Androidu so zmeškanými udalosťami. Moto Obrazovku sme si ale obľúbili viac.

Hlavný fotoaparát Moto G5 Plus má síce o jeden megapixel nižšie rozlíšenie než menší súrodenec Moto G5, môže sa však pochváliť lepšou svetelnosťou f/1.7 a nahrávaním videí až v 4K rozlíšení. Má aj inú logiku ovládania zaostrovania a expozície. Ostriaci kríž na želané miesto jednoducho presuniete pohybom prsta. Prstenec okolo neho potom reguluje expozíciu.

Zaostrenú fotografiu zachytíte klasickým dotykom na spúšť alebo, po zaškrtnutí príslušnej voľby v nastaveniach vysúvajúcich sa z ľavého okraja, ťuknutím na ľubovoľné prázdne miesto. Mne vyhovovala klasická spúšť. Lenovo to pochopilo. V prvých generáciách Moto totiž toto virtuálne tlačidlo úplne chýbalo.

Nastavenia sú jednoduché a prehľadné. Môžete v nich vypnúť zvuk uzávierky a uistiť sa, že využívate plných 12 megapixelov v pomere strán 4:3. Na základnú obrazovku fotoaparátu sa dostali iba tri tlačidlá. Tie najpodstatnejšie: HDR (s nastavením ON, OFF a Auto), Blesk a časovač samospúšte.

Režimy sa preto ukryli pod voľbu vpravo hore. Dostupné je aj Video (v maximálne 4K rozlíšení pri 30 FPS) Panoráma, Spomalenie a Profesionálny režim.

Pri videu chýba pauza, editovanie si tak budete musieť urobiť až v počítači alebo niektorej z dodatočne stiahnutých aplikácií. Zostala však možnosť zachytenia statických fotografií počas nahrávania.

Profesionálny režim ponúkne manuálne zaostrovanie prstencom na displeji, vyváženie bielej, nastavenie ISO a doladenie expozície. Čas uzávierky možno nastaviť v rozmedzí 1/4000 až 1/3 sekundy. Na snímanie niekoľkosekundových nočných scenérií a hru svetiel si teda budete musieť nájsť iný prístroj. Alebo inú aplikáciu fotoaparátu. Zábery sú za jasného počasia veľmi príjemným prekvapením. Spokojný som bol tiež s prácou HDR. V noci už mobil narazí na svoje limity, clonové číslo objektívu f/1.7 a spomínané krátke časy expozície.

Priemerná predná kamera ponúkne maximálne 5 Mpix rozlíšenie, zvládne však nahrávanie Full HD videí. Pre zadný fotoaparát je dostupný aj populárny režim s nahrávaním Full HD videí pri 60 FPS. Zaostrovanie presúvaním prstenca po displeji je pri ňom veľmi praktické. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto G5 Plus + videá z mobilu.

Najväčšiu radosť mi robila výdrž na jedno nabitie batérie. Tá dostala v modeli G5 Plus kapacitu 3000 mAh. To medzi dnešnými smartfónmi už rozhodne nie je rekordný údaj, no v praxi sa pohodlne dostanete na minimálne jeden a pol dňa používania. Mne pri veľmi aktívnom používaní a surfovaní na internerte počas dvoch-troch hodín vo vlaku zostalo na konci dňa ešte viac než 30 % batérie. Šetrič batérie obmedzujúci výkon a dátové prenosy na pozadí sa teda v mojom prípade k slovu príliš nedostal.

V balení sa nachádza tiež rýchla nabíjačka s naozaj masívnym adaptérom. Úplne vybitý smartfón zvládla nabiť za presne hodinu a pol.

Kvôli maximálnej snahe o stlačenie ceny v balení chýbajú slúchadlá. S kvalitou hlasného reproduktoru som bol pri prehrávaní hudby spokojný. Neurazí kvalitou ani maximálnou hlasitosťou.

Spomenúť musím tiež nano-povlak, ktorý podľa výrobcu zaručí zvýšenú odolnosť pri vystavení náhodnej vlhkosti. Moto G5 Plus by teda mala odolať dažďu alebo náhodnému postriekaniu vodou. Úplne vodotesná ale nie je. Ponáranie do bazéna teda určite neskúšajte.

Výhody:

+ kvalita fotoaparátu za jasného počasia

+ výdrž batérie

+ Moto obrazovka a akcie

+ 3 GB RAM, 32 GB úložisko

+ dual SIM so samostatným slotom na microSD kartu

Nevýhody:

- na slnku horšie čitateľný displej

- masívny nabíjací adaptér

- veľké okraje okolo displeja

Orientačná cena: 279 eur

Záver

Moto G5 Plus je mimoriadne podarený mobil. Jeho displej dostal jemné Full HD rozlíšenie a hoci kvalitou zobrazovania a čitateľnosťou na priamom svetle ho zrejme pár konkurentov prekoná, úder vráti návykovou Moto obrazovkou s aktuálnym časom a zmeškanými upozorneniami.

K nim sa pridávajú gestá pre pre rýchle spustenie fotoaparátu, baterky a čítačka odtlačkov prstov. Tá dokáže suplovať trojicu ovládacích kláves Androidu 7 Nougat. Cez deň sa môžete spoľahnúť na výbornú výdrž a kvalitný fotoaparát. V noci a pri nahrávaní videí už mierne zaostáva.

Hlavnou otázkou teda bude, či sa nemalý príplatok za rýchlejší procesor, lepšiu batériu, viac RAM, svetelnejší objektív a väčšie úložisko oplatí. Základná Moto G5 bude za dve stovky iste ďalším bestsellerom. Tu je konkurencia hustejšia, ale Moto G5 Plus má všetky predpoklady uspieť.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto G5 Plus + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

ML 12.05.2017 - 11:36

Trochu mi vadi, ze bez rootu alebo bez ineho launchera (kedze to ma priamo Google launcher) sa neda odstranit vyhladavaci Google widget. A tiez, ze sa nedaju jednoducho nastavit percenta na ikonke baterie (da sa to ale fintou, ked pri dlhsom stlaceni ozubeneho kolieska v hornej roletke sa spristupni specialna polozka menu - Tuner UI - a v nom sa to da, ale je to moc drobne). Inak fajn fon.

robov25.06.2017 - 23:57 Trvalý odkaz

Prosim vas. Ako sa v tomto mobile vypina rolovanie tapety pozadia pri rolovani medzi obrazovkami? Dakujem

Ondre10.07.2017 - 07:07 Trvalý odkaz

Ahojte podľa minulej recenzie na G4plus som kúpil G4 nikde sa však poriadne nedočítate že tam chýba kompas. Nefunguje množstvo app a teraz pri G5 detto. Ak som sa správne dočítal tak len US verzia má tento senzor. POZOR. Recenzia bez presných špecifikácií ani nemusí byť.

Ondre12.07.2017 - 10:03 Trvalý odkaz

Napr. používam pri práci simuláciu slnka po oblohe "sun locator, ale podobné app tiež využívajú kompas, potom pri hľadaní cache c:geo, veľmi dlho trvá kým GPS zistí trasu a na jej základe aj polohu voči severu. Aspoň tak si to vysvetľujem. "smart tools". Pri starom mobile som si vedel pomôcť pri hľadaní káblov v stene týmto softom keďže využíva elektromagnetickú indukciu alebo niečo v tom zmysle a dočítal som sa na fórach že tiež napr "pokemon GO" ale to nepoužívam. Kto nepoužíva ok, ale mne to chýba a rád by som sa zbavil G4 plus, preto upozorňujem na G5 plus.

Celá diskusia 7 príspevkov