Lenovo Moto G5 - svieži jarný vánok

Recenzia 5'' dual SIM androidu s Full HD displejom, svižnými reakciami, Moto gestami, slušným fotoaparátom a rýchlym nabíjaním.

Produktový rad Moto pod krídlami Lenova si získal moje sympatie najmä čistým prostredím, vďaka ktorému môže výrobca do budúcna rýchlejšie prichádzať s aktualizáciami systému. Minulý rok nám Lenovo naservírovalo vydarený model nižšej strednej triedy Moto G4 Plus so zaujímavými parametrami a dostupnou cenovkou. A ako je už dobrým zvykom, v dobrom treba pokračovať.

Na tohtoročnej výstave MWC v Barcelone sa ukázali dvaja nasledovníci, model G5 a G5 Plus. Smartfóny sa líšia výbavou a pochopiteľne aj cenou. Dôstojným nástupcom G4 Plus by mal byť práve model G5 Plus. A ak hľadáte smartfón s cenovkou okolo dvesto eur, pre vás je prichystaná klasická G5. Tá bude dostupná v dvoch verziách – s 2 GB RAM za 199 eur a s 3 GB RAM za 209 eur. A práve druhá spomenutá verzia pristala aj v našich rukách.

ikona

Základné info: Lenovo Moto G5 (XT1676)Piata generácia radu Moto dostala kovovú konštrukciu, 5'' Full HD displej, osemjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát, čítačku odtlačkov a 2800 mAh batériu s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Aj keď G4 Plus bol vydarený model, kvôli 5,5-palcovej uhlopriečke nemusel sadnúť každému. Najnovšie sa Lenovo rozhodlo pre menší displej a gé päťke doprialo päťpalcovú obrazovku, ktorá by mala byť lepšie zvládnuteľná aj pri držaní v jednej ruke. Tento krok teda vítam. Naopak, mrzí ma, že tohtoročné modely nepokračujú v dizajne predchodcu. Moto G5 na mňa pôsobí viac konzervatívne a najväčšie mínus dávam jednoznačne hrúbke atakujúcej jeden centimeter. V porovnaní s predchodcom mám tak v ruke o čosi skladnejší, no bacuľatejší telefón.

Úchop v ruke je istý, a vďaka oblým hranám aj pohodlný. Napriek tomu tu priestor na zlepšenie je, a je ho aj vidieť. Okrem výraznej hrúbky si nejde nevšimnúť aj široké okraje vedľa displeja.

Konštrukčne sa Moto G5 vydarila, v tomto smere jej nemám čo vyčítať. Práve naopak. Oceňujem najmä použitie hliníka na zadnej stene, ktorá je zároveň odnímateľná. V priebehu sekundy sa tak viem dostať do útrob telefónu, kde už na mňa čakajú dve milé prekvapenia. Prvým je odnímateľná batéria, tým druhým je trojica slotov. Dva pojmú nanoSIM karty a do tretieho môžete vložiť microSD kartu pre rozšírenie úložiska. Konečne smartfón bez hybridného slotu.

Rozloženie ovládacích prvkov sa medziročne nemení. Hlasitosť spolu s tlačidlom napájania tak opäť nachádzam v pravej bočnej stene. Jedna zmena tu predsa len je. Hlasitosť je teraz nad tlačidlom napájania, čo považujem za rozumnejšie riešenie. Ľavá stena ostala prázdna, hore nájdeme audio konektor a dolu zasa microUSB konektor. Je otočený "normálne" a umiestnený v strede. Teda tak, ako to bežne očakávam. Navyše, poradí si aj s pripojením externých zariadení cez redukciu USB OTG. K telefónu viete pohotovo pripojiť napríklad myš, prípadne USB kľúč.

Hlasný reproduktor nájdeme v mriežke slúchadla na prednej stene, čo je trochu netradičná poloha. Má to však svoje výhody. Väčšinu dňa mám telefón položený na stole, a v tomto prípade tak reproduktor nebude zakrytý. Umiestnenie poteší, no s jeho kvalitou už nie som až taký spokojný. Hlasitosť je dostatočne vysoká, ale kvalita podania zvuku skôr podpriemerná.

Čítačka odtlačkov umiestnená pod displejom ma vždy poteší. Podľa mňa ide o najdostupnejšie miesto, či už telefón držíte v ruke, alebo ho máte položený na stole. Tá v Moto G5 sa môže pochváliť šikovnými funkciami, ktoré vám zjednodušia ovládanie systému. V prvom rade však slúži na zabezpečenie telefónu, a to jej ide dobre. Snímanie v ľubovoľnom smere je presné, potreba priložiť odtlačok ešte raz sa vyskytla iba v prípadoch, keď som mal napríklad spotené bruška prstov. Rozpoznanie odtlačkov hodnotím tiež ako rýchle. Dvakrát drahšie telefóny reagujú o kúsok rýchlejšie, no pri tejto cenovke jej naozaj nemám čo vyčítať. Ja som na odblokovanie používal odtlačky oboch ukazovákov a palcov, celkovo si môžete pridať maximálne päť odtlačkov.

Po priložení prsta na čítačku sa telefón automaticky odblokuje, čo je bežné aj pre iné smartfóny. Mňa však viac potešila aj možnosť zhasnutia a zablokovania telefónu po podržaní odtlačku na čítačke. Toto gesto funguje aj v prípade, ak v telefóne nemáte zapnuté zabezpečenie pomocou odtlačkov. Naopak, teda rozsvietenie displeja priložením, už ale nefunguje. A to je pre mňa záhada. Každopádne, oplatí sa mať aktivované zabezpečenie telefónu odtlačkami, a vtedy funguje všetko ako má.

Čítačka odtlačkov podporuje aj šikovné gestá, ktorými viete nahradiť trojicu softvérových tlačidiel na displeji. Ak si túto možnosť zapnete, trojica tlačidiel zmizne, a vy tak získate viac miesta na obrazovke. Ťuknutie na tlačidlo vás vráti odkiaľkoľvek z prostredia na hlavnú obrazovku, potiahnutie doľava predstavuje krok späť a po potiahnutí doprava sa zobrazí zoznam naposledy spustených aplikácií. Musím potvrdiť, že ide o šikovné gestá a používal som ich takmer počas celej doby používania. Občas som si zapol aj klasické tlačidlá, no stále som sa pozabudol a siahal po čítačke.

Pri cene pohybujúcej sa okolo dvesto eur sa určite ráta jemné Full HD rozlíšenie. Zvyšné parametre displeja sú na tom tiež dobre. IPS displej zobrazuje verné farby, pričom ani pri pohľade zboku nedochádza k ich deformáciám, a spokojný som bol aj s čitateľnosťou na priamom slnku. Maximálny jas nedosahuje takých hodnôt, ako sme zvyknutý u niektorých drahších prístrojoch, no obsah obrazovky som vedel prečítať aj bez potreby clonenia druhou rukou.

V nastaveniach odporúčam aktivovať automatickú reguláciu jasu, ktorá sa postará o zmenu pri prechode do iných svetelných podmienok. Jej rýchle prispôsobenie nájdete aj vo výsuvnej lište.

V nastaveniach displeja zaujme akurát farebný režim s možnosťou vybrať si medzi živými alebo štandardnými farbami. Ďalšie funkcie treba hľadať inde. Keďže Moto G5 už beží na najnovšom Androide 7.0, problém mu nerobí ani zobrazenie dvoch aplikácií naraz. Túto šikovnú funkciu viete aktivovať v zozname naposledy spustených aplikácií. Ak niektorá z nich takéto zobrazenie nepodporuje, v jej hornej časti sa zobrazí upozornenie.

Na smartfónoch radu Moto mám rad okrem iného aj návykovú Moto obrazovku a Moto akcie. Prvá spomínaná zobrazí na zhasnutej obrazovke prijaté upozornenia z aplikácií a prípadné zmeškané udalosti. Napríklad prijatý email, novú správu vo Facebook Messengeri či zmeškaný hovor. Ak takáto udalosť nastane, obrazovka sa efektne rozsvieti a okrem zmeškanej udalosti zobrazí aj aktuálny čas, dátum a stav batérie. Moto obrazovka sa aktivuje aj v prípade, ak telefónom pohnete, alebo ho zodvihnete. Škoda len, že takéto upozornenie si musíte všimnúť hneď, prípadne telefónom pohnúť. V tomto smere má navrch klasická notifikačná dióda, ktorá upozorňuje neustále.

Moto obrazovka nie je iba o suchom zobrazení ikony zmeškanej udalosti. Ak na danú ikonu kliknete, zobrazí sa detail zmeškanej udalosti. V prípade emailu to je odosielateľ, predmet a začiatok správy. Takéto zobrazenie považujem za veľmi užitočné. A možnosti niektorých upozornení sú ešte bohatšie. Potiahnutím po ikone Gmailu nahor môžem email hneď vymazať, alebo zvoliť možnosť odpovedať. Ťahom ikony nadol upozornenie z Moto obrazovky vymažem a môžem sa k nemu vrátiť neskôr. To je ideálne práve v prípade emailov. Ďalšou užitočnou ikonou na Moto obrazovke bola pre mňa notifikácia Spotify. Priamo na tejto obrazovke som jednoduchým ťahom vedel prepínať, prípadne pozastaviť prehrávanie.

Druhou zaujímavou Moto kapitolou sú gestá. Za najnávykovejšie osobne považujem aktivovanie baterky dvojitým zatrasením telefónu a spustenie fotoaparátu otočením v zápästí. Za zmienku stojí aj zmenšenie prostredia potiahnutím od spodného okraja nahor, no spustením tejto funkcie sa deaktivuje možnosť ovládať prostredie telefónu pomocou gest čítačky.

Hardvérová výbava zodpovedá cenovej kategórii smartfónu. V útrobách pracuje osemjadrový Snapdragon 430 a aj keď výkonovo nejde o žiadneho pretekára, hravo si poradil s hrou Asphalt Extreme. V benchmarku AnTuTu dosiahol 43 535 bodov, čo je podobná hodnota, ako u iných konkurentov. Kovová konštrukcia zvláda nápor dobre, a ani pri dlhšom hraní hier alebo používaní sa neprehrieva.

Naša verzia s 3 GB RAM je oproti tej dvojgigabajtovej iba o desať eur drahšia a považujem ju za rozumnejšiu kúpu. Z 3 GB boli využívané v priemere 2 GB, zvyšok ostal voľný. Všetko bežalo plynulo, bez zasekávaní, a pohotové bolo aj prepínanie medzi viacerými aplikáciami. Pod svižnými reakciami sa tiež podpísal takmer čistý Android.

Prostredie Androidu ponúkne rozumný základ. Oceňujem prítomnosť samostatnej ponuky aplikácií, ku ktorej sa dostanete z domácej obrazovky potiahnutím od spodnej časti obrazovky. Hneď po prvom zapnutí už tradične zachádzam do výsuvnej lišty, kde po dlhšom podržaní na tlačidle nastavení (koliesko) aktivujem Tuner používateľského rozhrania systému. V ňom ma najviac zaujíma možnosť zobraziť percentuálny stav batérie v hornej lište.

Čo sa týka samotnej ponuky aplikácií, mali by ste si vystačiť s tými základnými, ktoré sú dobre spracované, no v určitých prípadoch vás návšteva Obchodu Play asi neminie. Ja by som sa v ňom poobzeral po prepracovanejšej galérii, keďže v telefóne nájdeme iba Fotky od Googlu, a možno aj po nejakom hudobnom prehrávači. Audio prehrávanie je v prípade Moto G5 opäť v rukách Googlu, konkrétne v jeho aplikácií Hudba Play.

Príjemným prekvapením je prítomnosť FM rádia, ktoré spustíte dokonca aj bez potreby pripojiť slúchadlá. Vtedy však treba rátať s tým, že signál je slabší a nemusíte chytiť všetky stanice. Najideálnejšie to bude zrejme v exteriéri. Mne sa doma nepodarilo vyhľadať žiadnu. Okrem tejto zaujímavej funkcie ponúkne aj zobrazenie názvu stanice (RDS), názvu skladby (RT), časovač vypnutia a možnosť nahrávania.

Modely G5 a G5 Plus sa okrem iného líšia aj fotoaparátmi. Lacnejšia Moto G5 ponúkne vyššie rozlíšenie displeja, no horšiu svetelnosť. A ako už určite dobre viete, lepšia svetelnosť sa ráta viac. Neviem aké výsledky bude dosahovať drahšia G5 Plus, no môžem povedať, že ani s Moto G5 neurobíte chybu. Oceňujem najmä verne zachytené farby počas slnečného dňa a dostatočnú dávku detailov. S ustupujúcim svetlom už prichádza na rad šum, no to je v tejto cenovej kategórii akceptovateľné.

Fotoaparát spúšťam šikovným gestom otočenia zápästia. Prostredie je prehľadné, páči sa mi dobre dostupné prepínanie na predný fotoaparát a pár šikovných skratiek naľavo. Mám tu aktivovanie blesku a HDR režimu, teda presne to, čo v skratkách očakávam. Prostredníctvom tlačidla vpravo hore sa dostávam k ponuke režimom.

Skúsenejší používatelia určite ocenia Profesionálny režim s možnosťou prispôsobenia jednotlivých nastavení. Nachádza sa tu aj prepnutie na video. Moto G5 si poradí maximálne s nahrávaním Full HD videí. Ak máte záujem o 4K, budete si musieť priplatiť za drahšiu G5 Plus. Kvalita videa neprekvapí, ale ani nesklame, no prekážalo neustále preostrovanie počas nahrávania. Druhý pohľad kolegu Richarda na fotoaparát nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto G5 + videá z mobilu.

Výdrž telefónu veľmi neprekvapila a pri mojom štýle používania išlo o bežný jednodňový smartfón, ktorý každý večer putoval na nabíjačku. Viac ale oceňujem podporu rýchleho nabíjania. Pomocou pribalenej turbo nabíjačky som pred odchodom z práce vedel telefónu v priebehu pár minút dodať potrebnú energiu a ísť do mesta bez potreby nosiť so sebou aj záložný zdroj. Turbo nabíjačku oceníte práve na takéto krátke dobíjanie. Pri plnom nabití už rekordy veľmi neláme a z nula na sto jej to trvalo približne hodinu a pol - hodinu a štyridsať minút.

Výhody:

+ kovová konštrukcia s odnímateľným zadným krytom a vyberateľnou batériou

+ pekný Full HD displej

+ slušný fotoaparát

+ šikovná čítačka odtlačkov s podporou gest

+ Moto obrazovka a Moto gestá

+ svižné reakcie

+ dual SIM a microSD súčasne

Nevýhody:

- hrúbka, širšie okraje okolo displeja

- chýba NFC

- chýba notifikačná dióda (je tu ale Moto obrazovka)

Orientačná cena: 199 eur (verzia s 2 GB RAM), 209 eur (verzia s 3 GB RAM)

Záver

Lenovo Moto G5 hodnotím ako vydarený smartfón nižšej strednej triedy. Za príjemnú cenovku toho ponúkne naozaj dosť a v určitých smeroch ešte aj viac než sme zvyknutí u konkurencie. Pri prezeraní ponúk eshopov netreba zabúdať, že Moto G5 je dostupné s 2 GB aj 3 GB RAM. Lepšie vybavený kúsok s 3 GB RAM vás bude stáť iba o desať eur viac, preto by som určite nerozmýšľal a siahol práve po tejto verzii.

Z nedostatkov spomeniem väčšiu hrúbku a širšie okraje okolo displeja. Inak je to viac o pozitívach, ktoré výrazne prevládajú. Páči sa mi pohotová čítačka odtlačkov, ktorá je umiestnená na rozumnom mieste a navyše podporuje návykové gestá. Displej je kvalitný, výkonu dostatok a reakcie prostredia svižné. Takmer čistý Android je doplnený o užitočné Moto gestá a Moto obrazovku od výrobcu. Zvyšná ponuka aplikácií až tak neohúri, no v obchode Google Play isto nájdete viacero titulov, z ktorých si určite vyberiete. Príjemným prekvapením je aj slušná kvalita fotografií. V noci už samozrejme nemožno očakávať zázraky, no počas dňa boli snímky dostatočné ostré a s vernými farbami. Za danú cenu toho Moto G5 ponúkne naozaj dosť.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto G5 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 17.04.2017 - 23:54

Ked uz vahovo su rovnake a Motorola o cm vacsia - G5 (plus) alebo starsi Samsung S7? Prioritou je fotak.

Nightmare17.04.2017 - 23:54 Trvalý odkaz

velmi sikovny fon navyse bez hybridneho slotu

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy18.04.2017 - 10:49 Trvalý odkaz

Prečo nie je na batérií napísané Lenovo?

Profile picture for user smartxxx5@gmail.com

Smart XXX18.04.2017 - 15:59 Trvalý odkaz

GPS je na tom ako? Jak rýchlo ju fixne keď telefón neni pripojení na net. Presnosť GPS je aká? Dajú sa aplikácie presunúť na kartu? Kvalita zvuku v sluchátkach?

ML19.04.2017 - 10:14 Trvalý odkaz

Ja mam zatial vyborne skusenosti s GPS v pripade Snapdragonov, ale konkretne na G5 neviem.

Celá diskusia 12 príspevkov