Údaje zo SIM kariet odhalili počet ľudí na proteste

Koľko ľudí sa zúčastnilo nedávneho Veľkého protikorupčného pochodu? Médiá, politici i polícia sa v počte tisícok účastníkov rozchádzali. Niektorí počítali podľa panoramatickej fotografie, iní len hádali. Odpoveď priniesla populačná analytika Market Locatora. Poznáme aspoň minimálny počet zúčastnených.

Politike sa na našej stránke určite venovať nebudeme, chceme len poukázať na spôsob získavania a využitie dát vďaka aktívnej SIM karte. Čo všetko sa dozvieme? Podľa údajov Market Locatora sa 18. apríla na Námestí SNP v čase medzi 17:00 a 19:00 hodinou vyskytlo minimálne 4 500 Slovákov, ktorí v danom čase vykonali akýkoľvek telefonát alebo odoslali či prijali SMS správu.

Z údajov analýzy sme sa dozvedeli nielen minimálny počet ľudí, ktorí sa nachádzali na námestí SNP v Bratislave, ale aj ich vek a pohlavie. Doteraz bolo možné počty účastníkov na podobne veľkých podujatiach iba odhadovať, kvantitatívne prieskumy sú v tomto prípade nerealizovateľné, ale Veľké dáta (Big Data) z telekomunikačných údajov uchovávaných priamo u mobilného operátora, dokážu kvantifikovať aj takého mohutné podujatia.

Zaujímavejšie však pôsobí pohľad na demografiu účastníkov. Viac než 47 % z nich spadá do vekovej kategórie do 35 rokov. Študenti a mladí dospelí vo veku 18 až 26 pritom tvorili solídnych 17 % všetkých účastníkov. V dave bolo mierne viac mužov než žien, patril im 54 % podiel.

Uvedené čísla prezentujú počty ľudí, ktorí určite boli v danom okamihu na sledovanom mieste. Tí, ktorí boli na proteste a nevykonali ani jeden telefonát či SMS správu sa v analýze nenachádzajú. Dá sa preto predpokladať, že účastníkov bolo viac. Škoda, že sa nezbierali aj údaje o komunikácii cez mobilné dáta. Množstvo ľudí v tom čase používalo na svojom mobile iba messenger, alebo si prezerali Facebook či webové stránky. Počet častníkov by tak určite vzrástol.

Zdroj: marketlocator.sk

Diskusia k článku:

korps 23.04.2017 - 10:10

Škoda, že Market Locator spolupracuje iba s operátormi Slovak Telekom, Orange Slovensko a O2 Slovakia. Keby spolupracoval aj so 4kou, to by tam bolo na tom SNP viac "narvané". Aké filtere sú k dispozícii na cielenie? Cieľová skupina môže byť zacielená na základe: vek, pohľavie, cestovné návyky, využívané služby, banková príslušnosť, platobná disciplína atď. Základné cielenie je k dispozícií už v základnom prístupe, ktorý vám umožní cieliť podľa oficialnej adresy, veku a pohľavia. Wau, že: filtere a pohľavie? Nedávno vavštívené lokality? :-) http://www.marketlocator.sk/faq-market-locator/

nanoSIM23.04.2017 - 14:13 Trvalý odkaz

ZAUJÍMAVÉ.
I pokud netelefonujeme nebo neposíláme SMS, telefon pravidelně komunikuje s vysílači v síti mobilního operátora. Z dat o síle signálu a použité anténě je možné odvodit, kde se přibližně telefon nachází a jak dlouhou dobu na místě strávil.

Mobilní operátor má zákonnou povinnost takové informace uchovávat, a to půl roku do minulosti, přistupovat k nim ale mohou jen bezpečnostní složky, typicky policie nebo rozvědka.

Operátoři ale obdobné informace mohou anonymizovat (tedy zbavit identifikace konkrétního uživatele) a agregovat, tedy spojit informace o jednotlivcích do jakýchsi skupin. Výsledná obecná čísla pak přeprodávají dál, například marketingovým firmám či dopravním analytikům. http://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/data-z-mobilu-praha-se-denne-nafouk…

Rastislav.j23.04.2017 - 19:58 Trvalý odkaz

nanoSIM narvané by tam bolo kým? prechádzajúcimi bežnými obyvateľmi, zamestnancami v budovách, dohliadajúcimi policajtmi, novinármi či demonštrantmi, ...
Koľko zo zameraných nosí viac mobilov?
A že neuvádzajú presnosť zamerania.

shaggy23.04.2017 - 23:43 Trvalý odkaz

Ked nejaka stranka vie zverejnit taketo udaje, s cim asi pracuje najvyssi preceda, kapitan a sef zelenych? Tie spiny vedia o nas vsetko!

Celá diskusia 5 príspevkov