Dual SIM mobil od operátora? Orange a Telekom druhý slot blokujú

Zvažujete kúpu dual SIM mobilu? Tak by ste mali vedieť, že najväčší mobilní operátori túto funkciu blokujú aj v telefónoch, ktoré sú bežne známe ako dvojsimkové.

Pri kúpe nového mobilu je podpora dvoch SIM kariet súčasne pre mnohých z vás kľúčová. Z ohlasov v našej Poradni a na Facebooku Fony.sk vieme, že dual SIM prístroje aktívne využívate. Či už na oddelenie súkromných a pracovných hovorov, spojenie dvoch telefónnych čísel v jednom smartfóne alebo kvôli výhodnejším ponukám od rôznych operátorov pre hlas a dáta.

Ak si vyhliadnutý android s dual SIM funkciou skúsite nájsť v akciovej ponuke Orangeu alebo Telekomu, môže nastať nemilé vytriezvenie. Dvojica najväčších operátorov totiž v ponuke dual SIM prístroje vôbec nemá, prípadne ich v spolupráci s výrobcom softvérovo a hardvérovo upraví a možnosť využívať druhé číslo jednoducho zablokuje.

Kedže je v takomto smartfóne iná verzia firmvéru než v modeloch z kamenných obchodov a e-shopov, otázniky vyvoláva aj dostupnosť aktualizácií na novú verziu operačného systému, prípadne uvoľňovanie bezpečnostných záplat. Dostanú sa k vám rovnako rýchlo?

Samsung Galaxy J3 (2016) si v Orangei a Telekome ako dual SIM nekúpite

Sériu otázok o dual SIM prístrojoch sme poslali dvom najväčším operátorom, ktorí dvojsimkové telefóny dlhodobo neponúkajú. Tu sú ich odpovede:

Orange

Ako Orange rieši úpravu smartfónov, ktoré sú bežne dostupné len v dual SIM verzii? Prehráva v nich pôvodný softvér svojim vlastným?

"Orange aktuálne nakupuje len tzv. single SIM verzie mobilných telefónov. V prípade, že je na trhu daný model telefónu ako duálny, výrobca, resp. distribútor nám ho spravidla upraví na single SIM verziu. To sa týka softvéru, prípadne aj hardvéru."

Ako je to s aktualizáciou na novú verziu systému po tom, ako výrobca oficiálne vypustí update na svoje zariadenia? Bude tým, ktorí majú upravený softvér, aktualizácia meškať?

"Je známe, ze updaty pri operátorských telefónoch zvyknú meškať. Je plne na zvážení výrobcu, kedy update na operátorský single SIM variant vyjde. Niektorí výrobcovia so zameraním na dual SIM verzie to robia až neskôr, iní riešia updaty pre obe verzie v rovnakom čase."

Neuvažujete o predaji dual SIM telefónov v budúcnosti?

"Do budúcnosti zvažujeme aj možnosti predaja dual SIM modelov, zatiaľ ale k tomu nevieme dať podrobnejšie informácie."

Huawei P8 Lite s hybridným slotom je v Orangei a Telekome dostupný len v kombinácii SIM + microSD

Telekom

Ako Telekom rieši úpravu smartfónov, ktoré sú bežne dostupné len v dual SIM verzii? Prehráva v nich pôvodný softvér svojim vlastným?

"Nie, Telekom požiada výrobcu o úpravu softvéru na single SIM verziu."

Ako je to s aktualizáciou na novú verziu systému po tom, ako výrobca oficiálne vypustí update na svoje zariadenia? Bude tým, ktorí majú upravený softvér, aktualizácia meškať?

"Aktualizácie prebiehajú v rovnakom časovom pláne ako dual SIM, t.j. keď výrobca uvoľňuje na testy dual SIM softvér, my dostávame svoju single SIM verziu. Pri testovaní dbáme potom na to, aby bol uvoľnený v tom istom čase alebo aj skôr ako dual SIM verzia.

V minulosti sa stávalo, že kvôli väčšiemu dôrazu na test každého softvéru i súlad s našimi službami či aplikáciami bol update vydávaný neskôr ako open-market verzia. Keďže my testujeme nielen základný softvér, ale aj spoluprácu so službami, nábeh býval neraz dlhší. Momentálne však kladieme dôraz na to, aby sme mali softvér v dostatočnom predstihu, mohli sme ho testovať a prípadne zadať opravu chýb pred jeho uvedením."

Neuvažujete o predaji dual SIM telefónov v budúcnosti?

"Momentálne nie."

V ponuke Orangeu a Telekomu teda dual SIM prístroje nenájdete. Ak by ste na takomto mobile slot s priestorom na obe SIM karty predsa len našli, druhý slot bude takmer určite softvérovo deaktivovaný. V prípade hybridných slotov je druhý použiteľný len s microSD kartou. So SIM kartou by nevedel pracovať.

O2 a 4ka

Na O2 a 4ku sme sa s týmito otázkami neobrátili. Operátori totiž vo svojich e-shopoch ponúkajú aj smartfóny, ktoré majú dual SIM funkciu uvedenú priamo pri technických špecifikáciách. Softvér takéhoto mobilu by mal byť totožný s modelom, ktorý kúpite v kamennom obchode alebo e-shope.

Ako rozpoznať Single SIM a Dual SIM prístroj ešte pred rozbalením?

Stačí sa poriadne pozrieť na krabicu. Ak je tam jedno IMEI, ide o jednosimkovú verziu. Dve IMEI čísla naznačujú, že ide o dvojsimkový mobil.

Kedže slovenskí operátori už svoje zariadenia neblokujú, budete v nich môcť využiť dve SIM karty od Orangeu, Telekomu, 4ky či O2 v ľubovoľnej kombinácii. Samozrejme, fungovať vám budú aj SIM karty so zahraničným telefónnym číslom.

Rozdielnym postupom mobilných operátorov pri vybavovaní reklamácií dotovaných telefónov sme sa venovali v novembrovom článku Reklamácia telefónu u operátorov: vrátia vám celú zaplatenú sumu?.

Na riziká nízkych cien v menej známych eshopoch sme sa zase pozreli v júli 2016: Na Slovensku je to tak: Lacné mobilné telefóny.

Diskusia k článku:

Tomáš 04.04.2017 - 22:21

mam P9 lite od telekomu aktualizacia mi prišla pred týždnom a to s verziou Emui 4.1.1 ktora je dostupna vyše pol roka je to na hanbu .... bezpečnostne zaplaty mam z 1.9.2016 čo je ešte vačšia hanba nechapem prečo to robia stracaju tym predsa zakaznikov, novy android 7.0 možem očakavať asi koncom roka a to už určite prejdem na ini mobil a už určite nie od Telekomu... hajzlici

markos904.04.2017 - 22:31 Trvalý odkaz

este mi povedzte kto si uz v dnesnej dobe kupuje telefon na zmluvu od operatora? to snad uz nikto s troskou rozumu nemoze spravit

Tomáš04.04.2017 - 23:34 Trvalý odkaz

napr. ja dostal som ho vyhodne k paušalu , ktory sice už nieje tak vyhodny :) a nie každy ma nato dať 300€ za mobil hned na ruku.. :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.04.2017 - 00:07 Trvalý odkaz

Ak je druhá sim blokovaná len softvérovo. Žiaden problém preflashovať origo fw.
ale v podstate je to jedno. Tí čo kupujú mobil u operátora Dual sim nepotrebujú.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.04.2017 - 00:54 Trvalý odkaz

Človek ktorý využíva dráhy paušál dostane telefón od operátora vcelku výhodné, v podstate nie je dôvod si ho nezobrať.
Ďalšie skupina ľudí čo berú telefón od operátora sú tí čo majú hlboko do vrecka a berú fóm na splátky

Celá diskusia 13 príspevkov