Dilema: Sony Xperia XZ vs. Huawei P10

V dnešnom súboji sa stretne vodeodolná vlajková loď Sony proti poslednej novinke od Huaweiu, ktorá sa do predaja dostane až o pár dní. Oba modely chcú uspieť vďaka dôrazu na kvalitu fotoaparátu.

V našej víkendovej sérii článkov sa vám snažíme pomáhať s výberom toho správneho smartfónu. Ak máte dvoch favoritov, medzi ktorými sa stále neviete rozhodnúť, napíšte nám na redakcia@fony.sk.

Tak ako Peter: ''Za cca mesiac si môžem vymeniť telefón u operátora. Teraz mám Sony Xperia Z5 Compact, predtým som mal Z3 Compact, takže logicky by mi z toho vyplývalo, že mám siahnuť po Xperii X Compact.

Tam podľa mňa oproti Xperii Z5 Compact nenastal veľký posun, preto uvažujem nad niečím väčším. Zaujal ma nový Huawei P10. Mal som P6 a bol som s ním, až na malé výhrady, spokojný. Pre fanúšika Sony je v hre ešta aj Xperia XZ. Cenový rozdiel u operátora je 50 eur v prospech P10-tky. Aký je váš názor? Čo by ste mi poradili?''

Nuž, pokiaľ Peťo inklinuje k väčšiemu displeju, Xperii XZ by sme oproti Xperii X Compact skutočne dali prednosť. Zlákala by nás vodeodolnosť a silnejšia 2900 mAh batéria.

Xperia XZ má 5,2-palcovú obrazovku s dostatočným Full HD rozlíšením. Škoda len hrubších, na prvý pohľad prázdnych okrajov okolo nej. Veď aj čítačka odtlačkov je integrovaná vo vypínači na boku.

Sony kládlo veľký dôraz na fotoaparát. Preto stále ponúka klasickú dvojpolohovú spúšť v podobe samostatného tlačidla na boku. Maximálne rozlíšenie známeho snímača Exmor RS je 23 megapixelov. Dokáže nahrávať i 4K videá.

Môžeme potvrdiť, že najnovšia generácia smartfónov tohto výrobcu úspešne vykročila smerom k rýchlejšiemu laserovému zaostrovaniu a kvalitnejším nočným záberom. Hoci, tu má stále zľahka navrch Huawei.

Recenzia Sony Xperia XZ - netradične tradičná cesta vlastným smerom

Takto fotí: Sony Xperia XZ (F8331) + videá z mobilu

P10 dostane o gigabajt operačnej pamäte navyše. Japonec ponúka len 3 GB, Huawei 4 GB. Väčšia je tiež 3200 mAh batéria. Naopak, displej sa musel zmenšiť na 5,1 palca, pretože čítačka odtlačkov sa konečne presunula na prednú stranu.

Podporuje rôzne gestá a dokáže nahradiť softvérové tlačidlá operačného systému Android. Nové pohyby ale nemusia sadnúť každému.

Huawei P10 príde už na konci mesiaca, opäť s dvojicou zadných fotoaparátov s maximálne 20 megapixelovým rozlíšením. Jedna optika sa stará o farebné zábery, druhá o čiernobiele s vyšším množstvom detailov a kontrastom. Tento rok im pomáha optická stabilizácia.

Kolega Matúš bol nadmieru spokojný aj s nočnými zábermi. Pokiaľ pár dní počkáte, na Fony.sk nájdete detailné porovnanie fotoaparátu P10-tky so Samsungom Galaxy S7 a iPhonom 7.

Recenzia: Huawei P10 - ďalší adept na rozumný mobil roka

Takto fotí Huawei P10 + videá z mobilu

Už teraz môžeme tvrdiť, že Huawei P10 fotí lepšie než Sony. Xperia XZ je však veľmi podarený model a pokiaľ je Peter zvyknutý na grafické prostredie Sony, neurobí chybu, ani ked značke verný ostane. Certifikácia odolnosti voči vode a prachu IP65/68 v nás navyše vzbudzuje viac dôvery než nejasné zmienky o nano povlaku chrániacom vnútornosti Huaweiu P10.

Pokiaľ si chcete prečítať všetky predchádzajúce diely Poradne, nájdete ich cez tento odkaz.

Diskusia k článku:

viperman 26.03.2017 - 14:28

v Dx0marku maju tie mobily zhodne 87 bodov, co sa tyka fotoaparatov.

Karol26.03.2017 - 16:32 Trvalý odkaz

Ja by som si z týchto dvoch určite vybral Huawei P10...je elegantný,má dostatok výkonu...aj Sony XZ je veľmi pekná aj vybavená,ale je to ťažký telefón a keď som ho držal v jednej ruke,tak tie hrany ma rezali do ruky. To len môj názor :-)

Marek27.03.2017 - 09:58 Trvalý odkaz

Podla toho,ze si mal predtym kompaktne zariadenia by som volil Huawei.P10 sa mi paci cim dalej tym viac a ak sa nieco stane mojmu Samsungu,tak P10 bude moj dalsi.Sony (ako ich fanusik) som si bol omakat v obchode,ale vovec ma neoslovil.Mna Huawei laka fotakom,bateriou,optimalizaciou prostredia.Mal som uz Mate S,P9 a priatelka ma Nova takze s Huawei mam skusenosti a skor kladne.

matoe27.03.2017 - 10:51 Trvalý odkaz

Myslim, ze objektivne lepsia volba je Huawei. Osobne by som si ale pre osobnu dobru skusenost so znackou zobral Sony.

jarpo27.03.2017 - 11:22 Trvalý odkaz

Ja by som siel do sony-cka jednoznacne.

Celá diskusia 6 príspevkov