4ka mení partnera v národnom roamingu. Bude ním Orange

4ka sa rozhodla pre zmenu partnera v poskytovaní národného roamingu. V priebehu tohto roka vymení Telekom za Orange. (Doplnené o stanovisko Orangeu)

Od štartu komerčnej prevádzky 4ky v októbri 2015 poskytuje Telekom prístup do svojej siete aj zákazníkom štvrtého operátora. Aby mali signál aj na miestach, kde 4ka nemá vlastné pokrytie.

Zrodenie dohody s niektorým z mobilných operátorov bolo dlhé a komplikované. Strany sa nevedeli dohodnúť na cene za poskytnutie siete a vo veci musel zasiahnuť regulačný úrad. Spor medzi 4kou a trojicou operátorov v súvislosti s poskytovaním národného roamingu dokonca skončil na súde. Nakoniec sa 4ka dohodla s Telekomom.

Teraz je všetko inak a posledné informácie potvrdzujú, že 4ka zmení poskytovateľa národného roamingu. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa ním stane Orange.

Zástupcov 4ky sme požiadali o vyjadrenie a prinášame vám jeho celé znenie:

"Spoločnosti SWAN Mobile, a. s. a Orange Slovensko, a.s. koncom februára podpísali Zmluvu o poskytovaní služieb národného roamingu. Bezprostredne po podpise zmluvy začali spolu úzko komunikovať technické tímy oboch operátorov s cieľom implementovať národný roaming v priebehu nasledujúcich mesiacov tohto roka.

Z pohľadu zákazníka 4ky sa po zmene zmluvného partnera nezmení nič, naďalej bude v lokalitách pokrytých vlastnou sieťou 4ky využívať prednostne túto 4G alebo 2G sieť, v miestach, ktoré zatiaľ 4ka pokryté nemá, sa automaticky prepne do siete zmluvného partnera. O začatí poskytovania našich služieb prostredníctvom siete Orange Slovensko budeme, spoločne s našim zmluvným partnerom, včas informovať."

Na stanoviska Orangeu a Telekomu čakáme. Doplníme ich do článku hneď, ako nám budú doručené.

Doplnené 14. 3. 18:00 hod.:

Spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a SWAN Mobile, a. s. začiatkom marca 2017 podpísali Zmluvu o poskytovaní služieb národného roamingu. Národný roaming bude implementovaný v priebehu nasledujúcich mesiacov tohto roka, o všetkých dôležitých detailoch budeme spoločne s našim zmluvným partnerom včas informovať.

Diskusia k článku:

dasilva 14.03.2017 - 19:22

Super, tlieskam. A teraz mi vy vysvetlite : Mám USB modem od T-komu Huawei. A čo teraz. Bude to fungovať v Orange? Alebo opäť 50 €? Tak ich mám v pulp fiction !!!

Lenka Ivančíková14.03.2017 - 20:02 Trvalý odkaz

funkcnost snad zalezi od vlozenej SIM karty nie? :-) Neviem o tom, ze by Telekom blokoval modem na pouzitie iba vo svojej sieti.

nanoSIM15.03.2017 - 08:24 Trvalý odkaz

Citujem: Z pohľadu zákazníka 4ky sa po zmene zmluvného partnera nezmení nič, naďalej bude v lokalitách pokrytých vlastnou sieťou 4ky využívať prednostne túto 4G alebo 2G sieť, v miestach, ktoré zatiaľ 4ka pokryté nemá, sa automaticky prepne do siete zmluvného partnera.

To je síce pekné, ale u mňa, nakoľko som v lokalite nepokrytej vlastnou sieťou 4ky a jediný príjem mám cez GPRS Telekomu to znamená, že som nútený 4ku ukončiť. Toto opäť niekto nedomyslel.

dasilva15.03.2017 - 11:35 Trvalý odkaz

Nemyslím že by software od T-komu ktorý je pred inštalovaný v Usb modeme podporoval ORANGE. Ale, milá Lenka, môžem byť len milo prekvapený !!!

bodnar.tom15.03.2017 - 12:14 Trvalý odkaz

Ahoj ja mam HUAWEI E3372 a funguje s ktorokolvek simkartou. Bezproblemov. Staci nastavit spravne APN. Nic viac.

Celá diskusia 9 príspevkov