Google uviedol Android Wear 2.0 a nové LG Watch

Nová verzia operačného systému Android Wear pre nositeľné zariadenia prináša Material dizajn, nové aplikácie a ciferníky. Dostupná bude aj pre majiteľov starších zariadení.

Aktualizácia Android Wear na verziu 2.0 bola ohlásená už v máji minulého roka na vývojárskej konferencii Google I/O. Vývojári mali prístup k novej platforme už skôr, no bežní zákazníci si museli počkať dodnes. Čo prináša doposiaľ najväčšia aktualizácia tejto platformy?

Najväčšou zmenou je podpora pre plnohodnotné samostatne fungujúce aplikácie. Hodinky sa tak už nebudú musieť spoliehať na pripojenie k smartfónu. Medzi nové aplikácie patrí Google Play Store špeciálne navrhnutý pre Android Wear, Google Fit, Android Pay, Runkeeper, Uber či mnohé ďalšie. Google očakáva príchod stoviek aplikácii vytvorených špeciálne pre nový operačný systém.

Zmenou prešiel aj vzhľad operačného systému, ktorý zodpovedá tzv. Material dizajnu. Tešiť sa tak môžme na nové menu, karty, notifikácie či klávesnice a spôsoby odpovede na správy. Vylepšené boli aj ciferníky, ktoré teraz ponúkajú viac možností prispôsobenia a budú vedieť zobraziť informácie z iných aplikácii, napríklad Spotify.

Nový systém sa dočkal aj podpory Google Assistenta, ktorý debutoval pri smartfónoch Google Pixel a Pixel XL. Zatiaľ však bude podporovať iba angličtinu a nemčinu, a väčšina funkcií bude vyžadovať pripojenie k internetu.

Android Wear 2.0 bude dostupný pre tieto zariadenia: ASUS ZenWatch 2 a ZenWatch 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access Smartwatches, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 a TAG Heuer Connected. Konkrétne dátumy sprístupnenia aktualizácie neboli prezentované. Predpokladáme, že všetko je v rukách výrobcov.

Okrem nového operačného systému Google predstavil aj dvojicu nových hodiniek. LG Watch Style dostali 1,2'' displej, procesor Snapdragon Wear 2100, 512 MB RAM, 4 GB úložisko, odolnosť voči vode (IP67) a 240 mAh batériu. Vybavenejšie Watch Sport majú väčší 1,38'' displej, rovnaký procesor, 768 MB RAM, 4 GB pamäť, certifikáciu IP68 a 430 mAh batériu. Nechýba GPS, NFC, snímač tepu srdca a podpora LTE. Pre každú novinku pripravíme samostatný článok.

Google prezentuje nové funkcie v krátkom videu:

Zdroj: blog.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu