Google I/O: Android N, virtuálna realita a Google Wear 2.0

Každoročná vývojárska konferencia Google I/O bola už tradične venovaná novej verzii Androidu, ale aj platfrome pre virtuálnu realitu Daydream, aktualizácii systému Android Wear a ďalším technologickým novinkám.

Názov najnovšej verzie operačného systému zatiaľ nie je známy, stále sa pracuje s pomenovaním Android N. Pomôcť pri určení mena môžete aj vy sami. V hlasovaní, ktoré prebieha na stránke www.android.com môžete navrhnúť vlastný názov. Podmienkou je, že musí začínať písmenom N.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Veľké vizuálne zmeny nečakajte, veľa z nich na prvý pohľad nebude vidieť, pôjde hlavne o optimalizáciu systému. Google sľubuje rýchlejší a svižnejší systém, nárast grafického výkonu, väčšiu bezpečnosť, ktorej má pomôcť overovanie aplikácií pred ich umiestnením v Google Play a dočkať sa máme podpory dvoch aplikácií (dvoch okien) na jednom displeji. Túto možnosť ponúka už teraz niekoľko výrobcov ako súčasť svojej vlastnej nadstavby.

Vďaka lepšej spolupráci s procesorom sa vylepšenia dočká aj výdrž batérie. Google si "posvietil" aj na multitasking, naposledy spustených aplikácií sa bude zobrazovať iba sedem, ostatné sa presunú na samostatnú kartu. Všetky naraz zatvoríte tlačidlom Clear All. Zmenou prešlo aj notifikačné centrum. Napríklad na správu budete môcť odpovedať rovno z notifikačnej lišty.

Na novú verziu si budeme musieť počkať až do jesene, no kedy sa reálne dostane vo forme aktualizácie na mobilné zariadenia k používateľom, je v réžii každého výrobcu. Androidu N sme sa podrobnejšie venovali už v marcovom článku, kedy bol dostupný na stiahnutie pre vývojárov a niektoré Nexusy.

Konferencia bola venovaná aj virtuálnej realite, platforma Daydream má byť integrovaná priamo do nového systému Androidu. Google nezabudol ani na okuliare, ovládače, či špeciálne prostredie pre aplikácie. Veľký výber hier pre virtuálnu realitu má zabezpečiť aj spolupráca so známou firmou Electronics Arts.

Pre platformu nositeľných zariadení Android Wear pripravuje Google veľkú aktualizáciu na verziu 2.0, ktorá okrem iného prinesie nový dizajn ciferníkov, ktoré budú zobrazovať vami vyžiadané informácie. Tie poslúžia aj ako widgety na rýchly prístup do aplikácie. Na doručenú správu budete môcť rýchlo reagovať písaním na miniatúrnej klávesnici alebo napísaním textu rukou (kreslením).

Zdroj: developer.android.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 20.05.2016 - 13:36

Este rok - dva, a Google sa dostane tam, kde chcel byt na jesen 2015 Microsoft.

Celá diskusia 1 príspevok