Xiaomi Mi 5s Plus - mohutný odvážlivec z východu

Recenzia väčšieho modelu z radu Mi 5s, ktorý ponúkne väčšiu 3800 mAh batériu, dvojicu zadných fotoaparátov a veľký 5,7'' Full HD displej.

U Xiaomi sa roztrhlo vrece s high-end modelmi. Zvyknutí sme boli na dve vlajkové lode - Mi a Mi Note. Teraz máme na výber až štyri, vylepšený Mi 5s, Mi Note 2 a úplné novinky Mi 5s Plus a Mi Mix. Do rúk sa mi dostal aj druhý z radu Mi 5s, teda model Mi 5s Plus. Ako jediný zo Xiaomi high-endov ponúka duálny fotoaparát. Čím ďalším ešte prekvapí?

Podobne ako Mi 5s aj väčší Plus má nové biele balenie. Po jeho otvorení nás však čaká milé prekvapenie. Prvýkrát sa v balení nachádza ochranný kryt. Okrem obalu tu už štandardne nájdeme USB-C kábel a nabíjačku s podporou Quick Charge 3.0.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi 5s PlusDual SIM android s 5,7'' Full HD displejom, hliníkovou konštrukciou, procesorom Snapdragon 821, 6 GB RAM, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, USB-C, infarportom a 3800 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Napriek príbuzenstvu s Mi 5s má Mi 5s Plus úplne iný dizajn. Rovný rámček prechádza plynulo do mierne zaoblenej zadnej časti. Tá je vyrobená z brúseného hliníka a pod svetlom mení farbu, čo rozhodne zaujme. Nenájdeme tu rušivé predely pre antény, ale hliníkové diely inej farby, ktoré ešte viac pridávajú na elegancii. Podľa mňa je Mi 5s Plus jeden z najkrajších kovových smartfónov vôbec.

Na zadnej strane sa nachádza duálny fotoaparát s dvojitým bleskom a snímač odtlačkov prstov. Ovládač hlasitosti už štandardne nájdeme na pravej strane spolu s tlačidlom napájania, slot pre SIM karty je umiestnený naľavo.

Spodná strana sa zhoduje s Mi 5s, nájdeme tu USB-C konektor, reproduktor vpravo a mikrofón vľavo. Horná stena je rozdielna, Mi 5s Plus tu má infraport, ktorý u Mi 5s chýba, a sekundárny mikrofón, ktorý má Mi 5s vzadu. Pod displejom sú kapacitné podsvietné tlačidlá, nad ním viacfarebná notifikačná dióda, reproduktor a predná kamera. Nachádzajú sa tu aj senzory okolitého svetla a priblíženia, ktoré sú ale na čiernej verzii neviditeľné.

Mi 5s Plus sa dobre drží v ruke, ovládacie prvky sú opäť vhodne umiestené, nemám preto Xiaomi čo vytknúť.

Displej pokrýva 2,5D zahnuté sklo nešpecifikovaného výrobcu, podobne ako u Mi 5s. 5,7'' displej má síce iba Full HD rozlíšenie ale jemnosť displeja je pri bežnom používaní stále výborná. Nižšie rozlíšenie by mohlo byť problémom pri virtuálnej realite, pri tej je ale aj QHD málo.

Podanie farieb a jas sú v prípade MI 5S Plus na jednotku, na displej je radosť sa pozerať. Nechýba možnosť úpravy teploty farieb a jasu či čítací režim. Výhodou čiernej verzie je aj splynutie čiernych rámčekov displeja so zvyškom prednej časti.

Mi 5s Plus má výkonu na rozdávanie. Nový procesor Snapdragon 821 je v otázke výkonu nekompromisný. Väčší model je dokonca výkonnejší než Mi 5s, za čo vďačí vyšším taktom výkonnejších jadier - 2,35 GHz a úsporných jadier - 2,2 GHz. Vyššieho taktu o 28 MHz sa dočkal aj grafický procesor Adreno 530, výsledná frekvencia je teda 652 MHz. Rozdielom oproti Mi 5s je aj veľkosť operačnej pamäte. Mi 5s Plus sa predáva v 4 GB a 6 GB verziách. Nárasty taktu a operačnej pamäte by sa mali prejaviť aj v AnTuTu. V teste dosiahol Mi 5s Plus 143673 bodov. Prekvapením je, že Mi 5s poráža Mi 5s Plus o 5000 bodov.

V ostatných benchmarkoch sa oba modely v prvenstvách striedali, Mi 5s Plus víťazil prevažne v testoch zameraných na grafický výkon. Slabší výsledok v AnTuTu však dávam za vinu nadstavbe, ktorá bola iba vo vývojárskej verzii. Hry nie sú pre Mi 5s Plus žiadny problém, Real Racing 3 a dokonca aj Gear.Club bežia úplne plynulo na vysokých grafický detailoch.

Na výber máte z dvoch veľkostí úložísk, 64 GB alebo 128 GB. V oboch prípadoch ide o rýchle UFS 2.0 so sekvenčným čítaním až 430 MB/s.

Konektivita Mi 5s Plus je takmer zhodná s Mi 5s. Aj tu nájdeme Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, NFC a GPS. Vylepšené LTE, ktoré podporuje rýchlosti až 600 Mbps, je dostupné iba na frekvenciách B1 (2100), B3 (1800), B5 (850) B7 (2600) a B8 (900). 800 MHz LTE opäť chýba. USB OTG fungovalo s myškou a klávesnicou, NTFS USB kľúč ale smartfón neprečíta. Pri Mi 5s bol infraport nepochopiteľne odstránený, na Mi 5s Plus nechýba.

Počas hovoru na jednej SIM karte je druhá nedostupná, ide teda o neaktívny Dual SIM. LTE funguje na oboch slotoch, nie však naraz.

Reproduktor je prekvapivo tichší než na na Mi 5s. Vo vzdialenosti 10 cm som nameral hlasitosť 91,3 dB a v bezprostrednej blízkosti až 103,9 dB. Kvalita zvuku je však podľa mňa lepšia na väčšom modeli. Mi 5s Plus žiaľ nemá FM rádio.

Duálny fotoaparát je jedným z dôvodov, prečo si vybrať radšej Mi 5s Plus namiesto normálneho Mi 5s. Druhý z dvojice snímačov je čiernobiely, rovnako riešený je aj fotoaparát Huawei P9. V priamom porovnaní s Mi 5s ponúkne väčší model ostrejšie fotografie a lepšie podanie farieb. Výrazné zlepšenie je vidieť pri fotografiách v noci. Tie majú menej šumu a vernejšie farby.

Stereorežim vytvorí fotografie, ktoré sú niekde medzi normálnou snímkou a HDR fotografiou. Výsledná fotografia je svetlejšia ako normálna, no nie je presaturovaná ako HDR. Taktiež sú fotografie v stereorežime ostrejšie v porovnaní s HDR režimom. Nevýhodu je dlhšie vytváranie snímky, dokonca dlhšie než pri HDR. Potrebné je preto držať ruky pevne alebo použiť statív, ináč budú výsledné fotografie rozmazané. Duálne fotoaparáty iPhone 7 Plus a Xiaomi Redmi Pro ponúkajú tzv. Bokeh efekt. Ten umožňuje vytvoriť pekné portréty alebo detaily s rozmazaným pozadí. Pri Mi 5s Plus tento efekt nenájdete, nakoľko sekundárny fotoaparát nie je farebný.

Nechýba možnosť nahrávať 4K videá. Mi 5s Plus ponúkne o niečo rýchlejšie zaostrovanie než Mi 5s. Zamrzí však absencia spomaleného Full HD videa, ktoré Mi 5s má.

Predná kamera je zhodná s tou v Mi 5s. Táto kamera patrí medzi to najlepšie na trhu a chválil som ju už pri Mi 5s.

Rovnako ako pri Mi 5s, aj väčší model je vybavený nastavbou MIUI 8. Novú verziu sme porovnali v samostatnom článku a venoval som sa jej aj pri recenziách Redmi 3S, Mi 5S a Redmi Note 4. Venovať sa preto opäť budem niektorým zaujímavým funkciám.

Okrem uzamknutia samotného telefónu vám MIUI umožní zamknúť aj vami vybrané aplikácie. Vytvoríte si pritom nové gesto uzamknutia a použiť môžete aj odtlačok prsta. Lišta upozornení ponúka dva režimy. Jeden spája rýchle nastavenia s upozorneniami, druhý ich oddelí na dva samostatné celky. Je len na vás, ktorý režim vám viac vyhovuje. Upraviť si tiež môžete poradie jednotlivých rýchlych nastavení.

Mi 5s Plus prináša väčšiu 3800 mAh batériu. Ako sa nárast 600 mAh oproti Mi 5s prejavuje na dĺžke nabíjania a výdrži?

- 5 min = 7 %

- 10 min = 13 %

- 15 min = 19 %

- 30 min = 43 %

- 45 min = 64 %

- 60 min = 82 %

- 75 min = 92 %

- 90 min = 96 %

- 105 min = 99 %

- 107 min = 100 %

Nabíjanie je iba o 12 minút dlhšie než pri Mi 5s. Aj tu sa môžeme spoľahnúť na rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Výdrž batérie začína tam, kde sa mi podarilo vytlačiť z Mi 5s maximum. Päť až šesť hodín zapnutého displeja je solídna hodnota, ktorú prekonajú iba modely s 4000 mAh batériou a väčšou. Mne Mi 5s Plus dva dni aktívneho používania nevydrží, ale pri menej náročnom používateľovi by to možné bolo. Výdrž batérie je rozhodne jeden z dôvodov, prečo radšej siahnuť po Mi 5s Plus než Mi 5s.

Výhody:

+ vysoký výkon

+ krásne kovové spracovanie

+ lepšia výdrž batérie než u Mi 5s

+ rýchla čítačka odtlačkov

+ dual SIM

+ rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0

+ infraport

+ výborná nadstavba MIUI 8

+ lepšie nočné fotografie než pri Mi 5s

Nevýhody:

- chýba FM rádio

- fotoaparát bez OIS

- displej asi nemá ochranné sklo Gorilla Glass 4

- chýba 800 MHz LTE

- nemá slot pre microSD kartu

Orientačná cena: 500 €

Záver

Xiaomi Mi 5s Plus je viac než len zväčšenina Mi 5s. Do väčšieho tela sa zmestila batéria, ktorá ponúkne podstatne lepšiu výdrž. Duálny fotoaparát podáva lepšie výkony než v Mi 5s, rozdiely je vidieť prevažne v zlých svetelných podmienkach. Kovová zadná strana z brúseného hliníka je netradičná a zaujme na prvý pohľad. Vrátil sa infraport, ktorý na Mi 5s chýbal. Mi 5s Plus je smartfón, ktorému ťažko niečo vytknúť. Mne osobne sa na Mi 5s viac páčili tlačidlá pod displejom a ultrazvuková čítačka odtlačkov. Navigačné tlačidlá na Mi 5s Plus sú na nerozoznanie od lacnejších Redmi modelov. Ak vám neprekážajú väčšie rozmery, je podla mňa Mi 5s Plus lepšia voľba než Mi 5s. Problémom je ale cena v slovenských e-shopoch. 500 € za čínsky smartfón môže byť pre niekoho vysoká suma. Odporúčam preto nakupovať zo zahraničia, napríklad na Gearbest.com. S kupónom BJSPUS si ho môžete zakúpiť za 230 €. Mi 5s Plus môže však konkurovať oveľa drahším modelom.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí... + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 28.12.2016 - 20:35

Recenzia fajn, dobrá práca. Lokál podstatnehho mena model má však koncovku i. :) Ozval sa vo mne grammar nazi a nevydržal som to.

Lenka Ivančíková28.12.2016 - 20:50 Trvalý odkaz

samozrejme, opravene. vdaka za upozornenie. :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.12.2016 - 21:09 Trvalý odkaz

Este mam taku doplnujucu otazku na recenzenta. @Tomas, tipujem, ze ti preslo posledne mesiace rukami niekolko Xiaomi/Meizu mobilov. Oslovil ta nejaky natolko, ze by si si ho nechal ako daily driver? Co vlastne pouzivas denne? Moj posledny bol Redmi Note 3. A hoci nebol zly, mal svoje muchy. Manzelkina neter dostala Lenovo K6 Power, a ten mi velmi pripomina onen zmenseny Note 3, vlastne taky klon nejakeho Redmi. Nie je vyslovene, ze zly, ale ta aktualizacia cohokolvek, je akasi pomala... SU na tom tieto vlajkove lode lepsie?

Sorry za vela otazok, mozno sem zabludi niekto komu vrta v hlave nejaky Xiaomi cervik :) Uz aj v MHD vidim, ze ma coraz viac ludi Xiaomi. Jedna teta, vo veku tak 55 mala dokonca Mi4. Zrejme zdedila po nejakom vnukovi. Sice som nevidel co s nim robi, taky zakerny nie som, ze nazeram do displejov, pracovala s nim vsak celkom rychlo a svizne. Celkom ma to potesilo, clovek po 40tke, zbehly v technologiach dnes este stale nie je samozrejmost.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy28.12.2016 - 21:23 Trvalý odkaz

Ty voooole Wayne :) ja zasa vidim ze väčšina 20rocnych pouziva pc a telefon len na fb, ak by nasa generacia mala taketo moznosti tak tu mame druhe silicon valley :D
K telefonu.. Hladam hladam a stale nenachadzam nahradu za style :( ak by bol tak za 350 tak by som ho asi aj skusil ale na cenovku 500 ma vela nedostatkov

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.12.2016 - 21:30 Trvalý odkaz

tak ja neviem, asi mam ine socialne kruhy aleboco.

Celá diskusia 17 príspevkov