Xiaomi Mi Note 2 - mocný vyzývateľ zakrivených Samsungov

Recenzia špičkového dual SIM androidu so zahnutým 5,7'' AMOLED displejom, veľkou 4070 mAh batériou, skleneným telom a 23 Mpix fotoaparátom.

Mi Note 2 je nástupcom úspešnej vlajkovej lode Mi Note, ktorý predstavoval úplný vrchol produktovej línie smartfónov Xiaomi. Tento rok ho z trónu zosadil bezrámikový Mi MIX a konkurentom mu je aj väčší Mi 5s Plus. Mi Note 2 oproti Mi 5s Plus vsádza na väčšiu batériu, viac megapixelov a sklenené telo zaoblené z oboch strán.

Príslušnosť v najvyššom rade potvrdzuje aj balenie, ktoré je zhodné s tým u Mi 5s Plus. Aj tu nájdeme plastový ochranný kryt, USB-C kábel a nabíjačku s podporou Quick Charge 3.0. Opäť teda ide o príjemné prekvapenie, pretože u Xiaomi sme si zvykli na veľmi strohé balenia.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi Note 2Dual SIM tabletofón s 5,7'' Full HD displejom zakriveným po obidvoch stranách, procesorom Snapdragon 821, globálnymi LTE frekvenciami, až 6 GB RAM, MIUI 8.0, 23 Mpix fotoaparátom s 4K videom a 4070 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Elegancia a nepraktickosť. Tieto dve slová naplno vystihujú dizajn Mi Note 2. Mrzí ma, že nemôžem tento kúsok porovnať so Samsung Galaxy Note 7. Ich podobnosť je však viac než zrejmá. Kovový rám má pekný čierny odtieň a dobre ladí s čiernou prednou a zadnou časťou. Okraje prednej aj zadnej časti sú zahnuté a plynulo spojené s rámom. V konštrukcii som nenašiel žiadne nedokonalosti, prechod skla a kovu do ruky nereže. Sklenená zadná časť dotvára prémiový dizajn, no je hotovým magnetom na odtlačky. Čiernu verziu stačí raz chytiť do ruky a hneď sa zašpiní.

Ovládacie prvky sa nesú v duchu ostatných modelov, preto Mi Note 2 ničím neprekvapí. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú vpravo, slot na dve nanoSIM karty vľavo. Na hornej stene nájdeme už tradične 3,5 mm audio konektor, infraport a sekundárny mikrofón. USB-C konektor umiestnený dole obklopujú mikrofón vľavo a hlasný reproduktor vpravo.

Navigačné tlačidlá sa podobajú na tie z Redmi Pro. Uprostred je domáce tlačidlo s čítačkou odtlačkov prstov a vpravo i vľavo sú podsvietené tlačidlá v tvare bodiek. Ich funkcie si môžete sami nastaviť. Nad displejom je reproduktor, senzory priblíženia a okolitého svetla, a nechýba ani predná kamera.

Hlavný fotoaparát na zadnej strane vystupuje iba minimálne, čo umožňuje Mi Note 2 položiť na rovný povrch a pohodlne používať.

Mi Note 2 srší eleganciou. Ani zaujímavé kovové prevedenie Mi 5s Plus nemôže Mi Note 2 konkurovať. Kombinácia kovu a skla pôsobí veľmi hodnotne, na druhú stranu nie je veľmi praktická. Neustále zachytávanie odtlačkov je pritom najmenší problém. Väčšie obavy mám z odolnosti prednej aj zadnej strany voči škrabancom. Zahnutie z oboch strán je tiež veľkou slabinou pri páde zariadenia. Galaxy Note 7 bol vybavený ochranným sklom Gorilla Glass 5. Mi Note 2 žiaľ túto ochranu nemá, a preto by jeho pád mal zrejme väčšie dôsledky. Predpokladám, že oprava po páde by bola nielen drahá, ale na Slovensku pravdepodobne aj nemožná. Pre absenciu náhradných dielov.

5,7'' AMOLED displej. Výrazný krok vpred oproti Mi 5s Plus. Displej ponúkne krajšie farby, skutočnú čiernu a vysoký kontrast. Aj napriek menšiemu jasu bola čitateľnosť na priamom slnku lepšia v podaní Mi Note 2 než Mi 5s Plus. V noci je problematický najnižší jas, ktorý je nezvyčajne vysoký.

Pri používaní Mi Note 2 mi na um prišli dve otázky. Prečo Xiaomi nesiahlo po QHD obrazovke? Mi Note 2 je aktuálne najdrahší smartfón od Xiaomi, ak nerátame Mi Mix, ktorý sa vyrába v obmedzenom množstve. Pri Mi 5s Plus bolo použitie Full HD displeja pochopiteľné, no pri Mi Note 2 už nie. Prečo má hrubšie rámčeky okolo displeja? Zahnuté modely Samsungu ich majú menšie.

Výkon Mi Note 2 je zhodný s Mi 5s Plus. Aj tú nájdeme Snapdragon 821 s vyšším taktom - 2,35 GHz pri výkonnejších jadrách a 2,2 GHz pri úspornejších. Takt grafického procesora Adreno 530 je taktiež rovnaký - 652 MHz. Nezmenila sa ani veľkosť operačnej pamäte - 4 GB a 6 GB verzie a aj Mi Note 2 je ponúkaný so 64 GB alebo 128 GB úložiskom typu UFS 2.0. Mi Note 2 je preto papierovo rovnaký smartfón ako Mi 5s Plus v oblasti výkonu. Je to zlé? Nie. Momentálne ide o úplnú špičku na trhu a naozaj nie je čo vylepšiť. V AnTuTu Mi Note 2 dosiahol 139 856 bodov. Dôvodom nižšieho skóre oproti Mi 5s a Mi 5s Plus bude podľa mňa týždenná verzia nadstavby MIUI. Pri bežnom používaní sa Mi Note 2 ani nezapotí a aj najnáročnejšie hry ako Real Racing 3 alebo Gear.Club zvláda bez problémov.

Po predošlom “sklamaní” v oblasti výkonu, kde je Mi Note 2 na nerozoznanie od Mi 5s Plus, sa dostávame ku konektivite. Než opäť skonštatujem, že oba modely sú zhodné, Mi Note 2 si pre nás prichystal prekvapenie. Tým je Globálna verzia. Ako už názov napovedá, globálna verzia je určená aj pre použitie v zahraničí. Vybavená preto bola až 37 LTE pásmami vrátane 800 MHz frekvencie. Netešte sa však predčasne. Za Globálnu verziu si necháva Xiaomi aj patrične zaplatiť. Ponúkaná je totiž iba so 128 GB úložiskom a je aj drahšia než bežný 128 GB model. Globálna verzia je dokonca rovnako drahá ako lacnejší model Mi Mix.

Okrem prekvapenia v podobe globálnej verzie je konektivita Mi Note 2 zhodná s Mi 5s plus. Aj tu nájdeme Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, NFC, GPS a infraport. Dual SIM je opäť neaktívny, počas hovoru na jednej karte je druhá nedostupná. LTE funguje v oboch slotoch, nie však naraz. USB OTG opäť fungovalo s klávesnicou a myškou, nie však s NTFS USB kľúčom.

Reproduktor patrí medzi najhlasnejšie otestované. V bezprostrednej blízkosti bola nameraná maximálna hlasitosť 108,7 dB a vo vzdialenosti 10 cm 95,1 dB. Kvalita zvukového prejavu sa nevymyká štandardu. FM rádio v Mi Note 2 nenájdeme.

Ani fotoaparáty nezaostávajú za špičkovou výbavou Mi Note 2. Hlavný snímač má rozlíšenie 22,5 Mpix, ponúkne elektronickú stabilizáciu EIS a dvojfarebný LED blesk. Vysoké rozlíšenie zabezpečí množstvo detailov vo fotografiách, ale rozdiely oproti Mi 5s Plus sú značné. Napriek absencii sekundárnej kamery sú aj nočné fotografie na veľmi dobrej úrovni a v niektorých prípadoch dokázal Mi Note 2 zachytiť viac svetla než Mi 5s Plus. HDR funguje veľmi pekne, výsledné fotografie priam sršia farbami.

Kamera ponúkne Full HD video s 30 snímkami za sekundu a nechýba ani 4K video. V porovnaní s Mi 5s Plus sú videá na lepšej úrovni, pomáha tomu EIS a rýchlejšie zaostrovanie. Vďaka vyššiemu rozlíšeniu snímača je video pri priblížení detailnejšie a nestráca tak na kvalite.

Predný fotoaparát prekvapí kvalitou záberov aj videa. Vysoké rozlíšenie 8 Mpix zabezpečí detailné fotografie. Kamera nemá tendenciu rozostrovať pozadie fotografie ako tomu bolo v prípade radu Mi 5s. Videá majú Full HD rozlíšenie a predná kamera dokáže veľmi pekne a rýchlo zaostrovať.

Nadstavbu MIUI už verne poznáme z predchádzajúcich recenzií smartfónov Xiaomi. Jednotnosť nadstavby na všetkých modeloch zvyčajne chválim. Tentokrát ma však zamrzelo, že zahnutie displeja neprináša žiadne nové funkcie ako tomu je pri modeloch Edge od Samsungu. Venovať sa opäť budem ďalším zaujímavým funkciám nadstavby.

Tentokrát pôjde o grafické úpravy. Nastaviť si môžete rôzne pozadia zamknutej a domácej obrazovky ako aj prechody medzi stránkami domácej obrazovky. Témy vám umožnia zmeniť si dizajn ikon, notifikačnej lišty, nastavení, správ a ďalších častí nadstavby. V ponuke tém nájdete originálne diela ako aj kópie známych nadstavieb TouchWiz alebo iOS.

Mi Note 2 ponúkne ešte väčšiu batériu než Mi 5s Plus. 4070 mAh akumulátor patrí medzi tie najväčšie u vlajkových lodí. Veľká kapacita by mala znamenať výbornú výdrž no pomalé nabíjanie, je tomu pri Mi Note 2 tak?

- 5 min = 6 %

- 10 min = 12 %

- 15 min = 19 %

- 30 min = 37 %

- 60 min = 76 %

- 90 min = 95 %

- 115 min = 100 %

Rýchle nabíjanie s podporou Quick Charge 3.0 ma neprestáva udivovať. Krivka nabíjania Mi Note 2 je veľmi podobná tej pri Mi 5s Plus. Celkovo trvalo nabitie Mi Note 2 iba o osem minút dlhšie pri 7% náraste kapacity batérie. Výdrž Mi Note 2 milo prekvapí. Nárast kapacity batérie sa odrazil aj pri reálnom používaní. Zvyčajne som mal displej zapnutý sedem hodín, čo je pri mojom používaní veľmi dobrá hodnota. Mi Note 2 tak ponúkne lepšiu výdrž než Mi 5s plus.

Výhody:

+ prémiový a elegantný high-end

+ výkonný procesor Snapdragon 821

+ 4070 mAh batéria s Quick Charge 3.0

+ nádherný OLED displej

+ dual SIM

+ rýchla čítačka odtlačkov

+ Globálna verzia s 800 MHz LTE

+ výborná nadstavba MIUI 8

+ veľmi dobrý hlavný aj predný fotoaparát

Nevýhody:

- nemá slot na SD karty

- náchylný na odtlačky

- hrubší rám okolo displeja

- vysoká cena

Orientačná cena: 600 €

Záver

Mi Note 2 je tretia vlajková loď Xiaomi, ktorú sme otestovali na konci roka 2016. Do prémiového šatu zo skla a kovu je zabalený špičkový výkon. Podobnosť so Samsungom Galaxy S7 Edge alebo Note 7 je však len v konštrukcii. Zahnuté okraje sú žiaľ len dizajnovým prvkom a žiadne ďalšie funkcie nepridávajú. Nič to však nemení na tom, že Mi Note 2 je špičkové zariadenie s pekným displejom, veľkou batériou a dual SIM funkciou. Problémom môže byť vysoká cenovka v slovenských e-shopoch.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Note 2 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu