Xiaomi Mi 5s - kompaktný a namakaný elegán

Recenzia androidu s hliníkovým telom, 3200 mAh batériou, výkonným procesorom, ultrazvukovou čítačkou odtlačkov a 12 Mpix fotoaparátom.

Xiaomi Mi 5 bol podľa mňa jeden z najlepších smartfónov prvej polovice tohto roka. Nízka cena, vysoký výkon a prémiové sklenené prevedenia si našli veľa fanúšikov. Vynovený procesor Snapdragon 821 znamená príchod vylepšených top-modelov väčšiny výrobcov. Ani Xiaomi nie je výnimkou. Tento nový procesor je použitý v modeloch Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi Note 2 a Mi Mix. S Mi 5s som strávil týždeň a toto sú moje skúsenosti.

Nový rad Mi 5s má aj nové elegantné biele balenie. V ňom zaujme najmä kváder, v ktorom je ukrytý USB kábel, nabíjačka a spinka pre otvorenie SIM slotu. Nabíjačka podporuje technológiu Quick Charge 3.0. Dokumentácia je stále v čínštine.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi 5sDual SIM android s hliníkovým telom, 5,15'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 821, až 4 GB RAM, 12 Mpix fotoaparátom, ultrazvukovým snímačom odtlačkov, USB-C a 3200 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Jednou z najväčších zmien oproti predchodcovi Mi 5 sú použité materiály. Dizajn ostal zachovaný, zadná strana má stále zaoblené okraje, ktoré nerežú do ruky. Sklenenú zadnú časť nahradilo celokovové telo. Táto zmena prináša predely hliníkovej časti, ako sme už zvyknutí napríklad z iPhonov. Tie sú potrebné pre umiestnenie antén. Mi 5 trpela vadou konštrukcie, ktorá spôsobovala jednoduché zlomenie smartfónu. Hliníkové telo by malo tento problém odstrániť. Rovnako sa vyriešil problém s medzerami medzi kovovým rámom a sklom.

Ovládacie prvky sú zhodné s Mi 5. USB-C konektor je v dolnej stene spolu s reproduktorom a mikrofónom, slot na SIM karty vľavo, ovládač hlasitosti a tlačidlo napájania vpravo. Zmeny sa udiali na vrchu, 3,5 mm konektor pre slúchadlá ostal, vytratil sa ale infraport. Nerozumiem, prečo Mi 5s infraport nemá, ale Mi 5 a Mi 5s Plus áno. Sekundárny mikrofón bol z vrchnej časti premiestnený na horný predel v zadnej strane. Vzadu okrem zmeny materiálu vidíme ešte výmenu pozície dvojfarebného blesku a fotoaparátu.

Zmeny sa udiali aj na prednej časti. Nad displejom zmizlo logo Mi a odstránený bol home button - domáce tlačidlo. Namiesto neho tu máme ultrazvukový kapacitný snímač odtlačkov. Mierne prehĺbenie oblasti senzoru je iba kozmetické, ultrazvukový snímač funguje priamo cez sklo. Keby nebolo tejto technológie, nové tlačidlo Mi 5s by som prirovnal k tomu na One Plus 3. Funguje len na dotyk, nie je možné ho stlačiť.

Xiaomi Mi 5s nie je prvým smartfónom s ultrazvukovou čítačkou, u mňa má však táto technológia premiéru. Výhodou by malo byť snímanie prsta nie na základe 2D snímky, ale 3D modelu kresby vášho prsta. Senzor funguje aj cez sklo a problém by nemali robiť ani nečistoty alebo špinavé prsty. Mal som možnosť odskúšať už veľa rôznych snímačov odtlačkov, tento patrí k najrýchlejším. Všetky ostatné mali problém s nečistotami, ultrazvukový nie. Žiaľ ani táto vlastnosť nezabezpečila 100 % úspešnosť odomknutia smartfónu. S ultrazvukovým snímačom som však spokojný a hodnotím ho veľmi kladne.

Displej ostal bez zmeny, ide teda o 5,15'' Full HD obrazovku. Výborná čitateľnosť na priamom slnku, pekné podanie farieb s možnosťou úprav farieb a kontrastu v nastaveniach, to všetko je prítomné aj na Mi 5s. Najdrahšia verzia má navyše podporu 3D touch, displej dokáže rozoznať silu dotyku. Prináša to ďalšie možnosti ovládania, ktoré sú však obmedzené, nakoľko sa viažu na nadstavbu MIUI. Riešením bude až integrovanie tejto technológie do Androidu samotného, čo môže ešte nejaký čas trvať.

Ďalším nepochopiteľným krokom nového modelu je vynechanie ochranného skla Gorilla Glass. Pri predstavení Mi 5 bolo sklíčko Gorilla Glass 4 niekoľkokrát spomenuté, pri Mi 5s o tejto technológii nepadla ani zmienka. Na mieste je teda otázka, akú ochranu nové Mi 5s modely ponúkajú. Na testovanom kuse som však nezaznamenal žiadne škrabance. Zachované bolo 2,5D zakrivenie.

Nový SoC Snapdragon 821 je malým vylepšením modelu 820, ktorý bol v MI 5. Navýšili sa takty procesora aj grafiky. V prípade Mi 5s sú však tieto takty zhodné s vyššími verziami Mi 5, t.j. 2,15 GHz pre výkonnejšie jadrá a 624 MHz pre grafiku. Zmena oproti 820 je v pomalšej dvojici jadier, ktorá teraz beží na 2 GHz, namiesto 1,36/1,6 GHz. V AnTuTu dosiahlo Mi 5s 148 203 bodov, čo ho radí k úplnej špičke na trhu.

Polemizovať nad hrami nemá význam, pri Full HD rozlíšení sa grafika Adreno 530 ani nezapotí. Porovnajme radšej ďalšie benchmarky - 3D Mark Ice Storm Unlimited 30107 vs 24369, Sling Shot using ES 3.1 2537 vs 2092, Epic Citeadel 1920 x 1080 Ultra High Quality 60,1 FPS v 59,0 FPS, Vellamo Metal 3550 vs 2951, Mulitcore 3186 vs 3238. Vidíme teda nárast výkonu hlavne v oblasti grafického procesora a len mierne zvýšenie výpočtového výkonu čipu.

Zachované bolo rýchle úložisko UFS 2.0, no zmenili sa kombinácie veľkosti úložiska a operačnej pamäte RAM. Predstavené boli najskôr verzie 3 GB RAM + 64 GB ROM, ktorú som testoval, a 4 GB RAM + 128 GB ROM. Neskôr pribudla ešte verzia s 4 GB RAM a 32 GB ROM. Tentokrát sú už všetky RAM pamäte na rovnakej frekvencii, nie ako tomu bolo v prípade Mi 5.

Napriek tomu, že Mi 5s je dual SIM, výrobca nepoužil hybridný slot tak, ako sme u čínskych výrobcov zvyknutí, ale nájdeme tu dva sloty, ktoré dokážu pracovať iba so SIM kartami. Ide tak o plnohodnotný dual SIM, ktorý si ale nerozšírite pamäťovými kartami. Nezabúdajte na to pri výbere kapacity.

Hlavný fotoaparát prešiel veľkou zmenou. Novinka používa snímač Sony IMX378, ktorý má síce menej megapixelov než Mi 5, zväčšil sa ale senzor a pixely. Mi 5s by teda papierovo mala robiť lepšie fotky v noci. Naozaj je tomu tak, nočné fotky sú v podaní Mi 5s na oveľa vyššej úrovni. Prekonajú fotografie z Moto Z, na LG G5 však už nemajú. Denné fotky majú výborné podanie farieb a HDR funguje tiež veľmi dobre.

Nahrávať môžete až v 4K rozlíšení, veľmi netradičné sú spomalené videá pri Full HD. Kvalita videa je tiež na vysokej úrovni, zaostáva ale stabilizácia obrazu. Keď Mi 5 prišla na trh, Xiaomi vo veľkom prezentovalo štvorosovú stabilizáciu. Tá fungovala veľmi dobre, žiaľ na Mi 5s OIS chýba úplne.

Predná kamera zostala nezmenená, znova ide teda o 4 Mpix Ultrapixel snímač. Dokáže vytvoriť pekné fotky a videá vo Full HD.

Aplikácia fotoaparát bola mierne vylepšená, pribudol režim RAW, teda možnosť ukladať fotografie aj v RAW formáte. Nechýbajú rôzne filtre alebo manuálny režim. V nastaveniach si môžete zvoliť režim ostrenia, dotykom alebo automaticky. Pri automatickom ostrení však nie je možné nastaviť expozíciu, čo mi príde ako nezmyslené obmedzenie.

Mi 5s má podobnú konektivitu ako Mi 5. Nechýbajú Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, NFC či GPS. USB OTG aj tu fungovalo s myškou a klávesnicou, NTFS USB kľúč ale neprečíta. Vylepšené bolo LTE, ktoré podporuje rýchlosti až 600 Mbps. Dual SIM ostal bez zmeny, počas hovoru na jednej karte je druhá nedostupná. LTE funguje v oboch slotoch, nie však naraz. Rátať treba tiež s absenciou 800 MHz LTE, dostupné sú iba frekvencie B1 (2100), B3 (1800), B5 (850) B7 (2600) a B8 (900).

Reproduktor sa nachádza napravo od USB a bol hlasnejší než v LG G5. 10 cm od neho som nameral hlasitosť 95,2 dB a v bezprostrednej blízkosti až 109,1 dB. Podobne ako Mi 5 ani Mi 5s nemá FM rádio. O chýbajúcom infraporte som sa už zmienil vyššie.

Pri Mi 5s sa opäť stretávame s nadstavbou MIUI. Tentokrát už bola verzia MIUI 8 vopred nainštalovaná. O rozdieloch novej MIUI 8 oproti staršej verzii MIUI 7 sme sa venovali v samostatnom článku. Ja som opäť siahol po preloženej verzii so stránky miuios.cz, ktorá okrem slovenčiny a češtiny odstraňuje aj nepotrebné čínske aplikácie.

Nadstavba je už tradične rýchla, farebná a jednoduchá na ovládanie. To však neznamená, že by mala málo nastavení. MIUI si môžete prispôsobiť ako sa vám zapáči, nechýbajú rôzne písma alebo témy. Veľmi chválim klonované aplikácie a druhý profil, tieto funkcie vám pomôžu oddeliť prácu od súkromia alebo používať viac účtov vo vašich aplikáciách. Nadstavba MIUI patrí medzi tie najlepšie na trhu a zážitok z používania Mi 5s to potvrdzuje.

Novinka má o 200 mAh väčšiu batériu než predchodca. Nabíjanie sa tak predĺžilo z 85 min na 95 min. Akumulátor v balení podporuje technológiu Quick Charge 3.0. Rýchlosť nabíjania preto patrí medzi tie najlepšie:

- 5 min = 6 %

- 10 min = 12 %

- 15 min = 20 %

- 30 min = 46 %

- 45 min = 71 %

- 60 min = 87 %

- 75 min = 95 %

- 90 min = 99 %

- 95 min = 100 %

Väčšia batéria sa priaznivo prejavila aj pri výdrži, ktorá sa pohybovala okolo 4,5 - 5 hodín zapnutého displeja. O polnoci som mával zvyčajne ešte 10 - 20 % batérie, takže aj náročný deň zvládne Mi 5s bez problémov.

Výhody:

+ vysoký výkon

+ kvalitné kovové spracovanie

+ celodenná výdrž batérie

+ ultrazvuková čítačka odtlačkov

+ plnohodnotný dual SIM

+ rýchle nabíjanie

+ výborná nadstavba MIUI 8

+ solídne fotoaparáty i nočné snímky

Nevýhody:

- chýba FM rádio

- chýba infraport

- fotoaparát bez OIS

- displej asi nemá ochranné sklo Gorilla Glass

- chýba 800 MHz LTE

- nemá slot pre microSD kartu

Orientačná cena: 400 €

Záver

Xiaomi Mi 5s je evolúciou modelu Mi 5. Lepší fotoaparát, výkonnejší procesor, väčšia batéria a ultrazvuková čítačka odltačkov robia z Mi 5s lepší smartfón. Nadstavba MIUI 8 je už tiež stabilnejšia než na Xiaomi Redmi 3S, kde som ju prvýkrát testoval. Najviac ma mrzí odstránenie infraportu a optickej stabilizácie. Napriek tomu je Xiaomi Mi 5s výborný smartfón, ktorý môže opäť konkurovať dvakrát takým drahým modelom. Zakúpiť si ho môžete na Gearbest.com.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi 5s + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Daor3211.12.2016 - 00:10 Trvalý odkaz

Skvelý telefón... škoda že nemá plnú LTE výbavu... tým pádom na Slovensku nepoužiteľný :(

Celá diskusia 2 príspevky