Xiaomi Redmi Note 4 - veľký displej, veľká batéria

Recenzia 5,5'' palcového dual SIM androidu s kovovým telom, rýchlou čítačkou, infraportom, veľkou 4100 mAh batériou a nízkou cenovkou.

Popularita radu Redmi od Xiaomi je na domácom trhu obrovská. Po úspešnom modeli Redmi Note 3 a výkonnejšieho variantu Redmi Note 3 Pro, sme sa dočkali novinky s názvom Redmi Note 4. Tá pokračuje v šľapajách svojich predchodcov a ponúka jeden z najlepších pomerov cena / výkon.

Balenie je oproti novým Mi 5S a Mi 5S Plus krokom späť, alebo lepšie povedané k štandardu, na ktorý sme si u Xiaomi zvykli. V balení preto nájdeme len microUSB kábel, nabíjačku, spinku a dokumentáciu v čínštine.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi Note 4Lacný dual SIM android s kovovou konštrukciou, 5,5'' Full HD displejom, procesorom Helio X20, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 4100 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Medzi najväčšie novinky Redmi Note 4 patrí nový dizajn. Od zaoblených okrajov Xiaomi prešlo k ostrým líniám a novinke to veľmi svedčí. Novým dizajnom sa zmazávajú hranice, ktoré Redmi delili od drahších modelov Mi. Kovové telo je na vysokej úrovni, a aj samotný hliník pôsobí hodnotnejšie než u predchodcov.

Ovládacie prvky sa aj pri tomto modeli nevymykajú z Xiaomi štandardu. Na rámčeku vpravo je umiestnený ovládač hlasitosti a tlačidlo napájania. Slot na SIM kartu nájdeme vľavo. Horná stena obsahuje 3,5 mm audio konektor pre slúchadlá, infraport a sekundárny mikrofón. MicroUSB konektor a hlasný reproduktor s mikrofónom nájdeme dole.

Zadná strana srší eleganciou a symetrickosťou. Biele línie hore aj dole, v ktorých sú umiestnené antény, nepôsobia rušivo. Pod hlavným fotoaparátom sa nachádza dvojitý LED blesk a čítačka odtlačkov prstov. Jej umiestnenie je opäť príkladné. Pri používaní ju prstom veľmi rýchlo nájdete a nestane sa vám, že by ste si zašpinili objektív fotoaparátu. Nie každému ale umiestnenie vzadu vyhovuje, niekto uprednostní snímač pod displejom.

Displej pokrýva 2.5D ochranné sklo. Na čiernej verzii rámčeky displeja pekne splývajú s prednou stranou. Pod displejom sú tri podsvietené navigačné tlačidlá. Viacfarebnú notifikačnú diódu, prednú kameru a reproduktor nájdeme už štandardne na displejom.

Dizajn Redmi Note 4 hodnotím veľmi pozitívne. Xiaomi dokazuje, že aj lacný smartfón môže byť spracovaný na úrovni high-endu. Za to si rozhodne zaslúži pochvalu.

V radu Redmi sme si zvykli, že menšie modely majú HD displeje a verzie Note Full HD obrazovky. To sa nemení ani pri Redmi Note 4. 5,5'' IPS displej má pekné podanie farieb a výborné pozorovacie uhly. Jas bol dostatočný, cez deň som nemal problém s čitateľnosťou displeja.

O rýchly chod zariadenia sa stará desaťjadrový čip MediaTek Helio X20. Ide vysokovýkonný model výrobcu, v súčasnosti ho prekonáva iba Helio X25 s vyšším taktom. Ten sme si otestovali v Meizu Pro 6. Vďaka veľkému počtu jadier má procesor impozantný výkon v benchmarkoch. Pri reálnom používaní som sa nestretol so sekaním alebo inými zaváhaniami. Už pri porovnaní najlepších procesorov som upozorňoval na slabšie grafické čipy v procesoroch MediaTek a Kirin. Tu sa mi to len potvrdilo. Real Racing 3 bol bezproblémový, ale čerstvá novinka Gear.Club už dáva procesoru riadne zabrať. Na všetky bežné úlohy aj hry procesor stačí, s touto hrou už mal mierne problémy.

V oblasti pripojenia sa Redmi Note 4 nevymyká štandardom XIaomi. Hybridný slot vám umožní použiť jednu nanoSIM a microSIM alebo microSIM a microSD kartu. Dual SIM je neaktívny, počas hovoru na jednej SIM karte bude druhá nedostupná. Nechýba GPS, Bluetooth 4.2 a USB OTG. Milým prekvapením je prítomnosť 5 GHz Wi-Fi. Nájdeme tu aj infraport a FM rádio bez RT a RDS. Nepotešil ma starší microUSB konektor, ocenil by som už aj v tejto cenovej kategórii USB-C.

Reproduktor v hlasitosti prekonal LG G5 SE aj Xiaomi Mi 5S Plus, v tesnej blízkosti som nameral 107 dB a 10 cm od zariadenia 92,4 dB. Umiestnený je na dolnej stene, čo je lepšie riešenie než pri predchodcovi. Pri položení na stôl preto nebude reproduktor prekrytý.

Hlavný fotoaparát vie vytvoriť pri dostatku svetla pekné snímky. Vďačí za to rozlíšeniu 13 Mpix a automatickému zaostrovaniu. Nechýba možnosť doladenia expozície alebo manuálneho zaostrovania. Výsledné fotografie sú v tejto cenovej kategórii dobré, celkový dojem kazia nočné fotky. Tie majú viac šumu a ani HDR im veľmi nepomáha.

Videá je možné nahrávať iba vo Full HD, 4K chýba. V nastaveniach si môžete zvoliť automatické alebo manuálne zaostrovanie a zapnúť možnosť vytvorenia snímky počas videa. Pri manuálnom zaostrovaní je možné doladiť expozíciu, automatický režim to neumožňuje. Kvalita videa neoslní, chýba dobrá stabilizácia a nedostatok svetla má veľmi negatívny vplyv na výsledné video.

Predná kamera s rozlíšením päť megapixelov vie spraviť pekné portréty za dostatočného osvetlenia. Pozadie však má veľa šumu a nedostatok svetla výrazne zhoršuje výsledné fotografie. Záznam je možný vo Full HD, žiaľ aplikácia fotoaparát neponúka možnosť zmeny rozlíšenia. Výsledné videá preto budú len v HD a pokiaľ by ste chceli spraviť záznam vo vyššom rozlíšení, budete na to potrebovať inú aplikáciu fotoaparátu tretej strany.

Podobne ako všetky nové modely, aj Redmi Note 4 prichádza s nadstavbou MIUI 8. Tejto nadstavbe sme sa venovali v samostatnom článku a taktiež pri predchádzajúcich recenziách smartfónoch Xiaomi. Výhodou MIUI je, že ponúka rovnaké funkcie pre každý model, nehľadiac na to, či ide o low-end alebo high-end. Nemá význam neustále opakovať tie isté slová o nadstavbe. Rozhodol som sa preto v tejto a každej ďalšej recenzii Xiaomi smartfónov upozorniť na niektoré zaujímavé funkcie.

Správa dual SIM patrí k tým najlepším, s akými som sa stretol. V telefóne máte vždy na výber dve tlačidlá, ktoré slúžia na výber SIM karty, z ktorej bude hovor uskutočnený. Pri SMS správach sa tiež nachádza prepínač kariet. V nastaveniach nájdete samostatnú kategóriu Správa SIM karty, kde sú dostupné ďalšie nastavenia. Každej karte môžete nastaviť názov, číslo a prístupový bod alebo operátora. Nechýba možnosť deaktivovať konkrétnu SIM, čo je lepšie riešenie než fyzicky odstrániť SIM kartu zo zariadenia. Ak však jednu zo SIM kariet uprednostňujete, môžete si ju nastaviť ako preferovanú pre volania a dáta.

Veľkou výhodou Xiaomi smartfónov býva veľká kapacita batérie. Ani pri Redmi Note 4 tomu nie je inak. Tento model sa chváli 4100 mAh akumulátorom. To sa pozitívne prejaví na výdrži, ale negatívne na hmotnosti (redakčná váha ukázala 173 gramov) a dĺžke nabíjania. Pri 5,5-palcovom kovovom smartfóne s takto veľkou batériou to je ale akceptovateľné. V balení sa nachádza 5 V 2 A nabíjačka, ktorá nabíja smartfón takto:

- 5 min = 5 %

- 10 min = 9 %

- 15 min = 13 %

- 30 min = 25 %

- 60 min = 50 %

- 90 min = 74 %

- 120 min = 93 %

- 147 min = 100 %

Takmer dve a pol hodiny sú pri 4100 mAh bežná hodnota. Nabíjať preto zrejme budete v noci a o to je dôležitejšia výdrž počas dňa. Tá patrí k tým najlepším, deň používania zvládne s prehľadom a trúfa si aj na dva dni. Všetko však záleží od náročnosti používania. Pri testovaní nabíjania som si všimol, že nie je jedno, aký USB kábel použijete. Nabíjanie môžete urýchliť použitím kvalitného USB kábla, mne sa osvedčil káble značky Blitzwolf.

Výhody:

+ pomer cena / výkon

+ kvalitné kovové spracovanie

+ veľká 4100 mAh batéria

+ rýchla čítačka odtlačkov

+ pekný 5,5'' Full HD displej

+ dual SIM

+ infraport, 5 GHz Wi-Fi a FM rádio

+ výborná nadstavba MIUI 8

Nevýhody:

- chýba verzia s 800 MHz LTE (Band 20)

- microUSB konektor

- hybridný slot

- dlhé nabíjanie

- priemerné fotoaparáty

Orientačná cena: 250 €

Záver

Xiaomi Redmi Note 4 je dobrým nástupcom úspešného predchodcu Redmi Note 3. Nápaditejší dizajn, výkonnejší procesor a väčšie úložisko hovoria jasne v prospech nového modelu. Redmi Note 3 má aj výkonnejší variant s procesorom Snapdragon a existuje i globálna verzia s 800 MHz LTE. Ten sa už predáva aj u nás (NAY, O2, Mobilonline a v ďalších obchodoch). Dováža ho IRD. Oficiálna slovenská distribúcia Redmi Note 4 zatiaľ nie je potvrdená, ale veríme, že je len otázkou času.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi Note 4 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

7wcsnurka 15.12.2016 - 04:39

Mam ho tři dni,ale nemam pocit,ze ten zádný kryt je kovový,myslím že je kovový len ram. Sry za gramatiku,mám cesku lokalizaciu..inak spokojenost

Knoxville15.12.2016 - 06:22 Trvalý odkaz

"Šnúrka",ty ešte žiješ??

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease15.12.2016 - 16:58 Trvalý odkaz

ako vidíš žije, len písať akosi zabudol :-))

Peter Čapkovič27.06.2017 - 23:05 Trvalý odkaz

Už jej aj global veruzia s 800MHz pásmom a procesorom Sbnapdragon 625 ... Práve mi dorazil a musim povedať že za cenu okolo 125€ vyborna kupa....!!!

Nightmare02.08.2017 - 17:03 Trvalý odkaz

oplati sa zobrat tento Redmi Note 4 za 130€ ? samozrejme...aj s LTE a SK/CZ podla mna jo len chcem iny nazor

Celá diskusia 7 príspevkov