Porovnanie top procesorov dnešných smartfónov

Ktorý procesor je tohoročným kráľom? Je lepšie výkonné štvorjadro alebo osemjadro s nižším taktom? V článku sme sa snažili nájsť odpovede.

Procesory poháňajúce naše smartfony sú jedným z najrýchlejšie sa vyvíjajúcich komponentov v oblasti IT. Medziročné nárasty výkonu sa pohybujú v desiatkach percent za čo vďačíme nielen zmenám vo výrobnom procese, ale aj nárastu počtu jadier.

Tohtoročné modely high-end procesorov sú veľmi rozdielne, a preto sa dá dobre porovnať ich papierový a reálny výkon. Najväčšími hráčmi na trhu sú rozhodne Qualcomm a Samsung, no Huawei a MediaTek im šliapu na päty viac než kedykoľvek predtým. Ktorý procesor je tohoročným kráľom?

Procesory boli podrobené viacerým benchmarkom za účelom zistenia ich hrubého výkonu. Upozorňujem, že použitie daného procesora ešte neznamená spokojnosť s konkrétnym zariadením. Do úvahy je potrebné brať aj viacero faktorov, od ďalších komponentov, softvérovej výbavy a optimalizácie až po cenu zariadenia. Pred kúpou si preto určite prečítajte recenziu daného smartfónu.

Testované zariadenia sú nami recenzované kusy, na svete zvyčajne existujú aj iné verzie daných telefónov s odlišnými špecifikáciami.

Prvým a najznámejším benchmarkom je AnTuTu. Tento benchmark nám priblíži celkový výkon zariadenia.

V AnTuTu vidíme dominanciu Snapdragon 820 a Exynos 8890, ani jeden z Kirin procesorov a Helio X25 sa nedostali cez hranicu 100 000 bodov. Príčinou je nižšie skóre v grafickej časti benchmarku. Tomuto problému sa budeme venovať pri ďalších testoch.

Nasleduje Geekbench 3 a Vellamo, ktoré otestujú výpočtový výkon procesorov.

Qualcomm tento rok vsadil len na štvorjadrový čipset s vlastnými Kryo jadrami. Konkurencia prišla s osemjadrovými až desaťjadrovými procesormi. Čo je lepšie? Testy nám ukazujú, že Kryo jadrá majú najväčší výkon pri záťaži jedného jadra, Exynos 8890 je tesne v závese. Procesory Kirin a Helio X25 používajú väčší počet úsporných jadier, a preto je ich výkon na jedno jadro menší.

Pri využití všetkých jadier je však situácia opačná, väčší počet jadier znamená väčší výkon. Štvorjadrový Snapdragon 820 sa preto prepadol na posledné priečky a desaťjadrový Helio X25 sa dostáva na trón. Osemjadrový Exynos 8890 a Kirin procesory majú veľmi podobný výsledok.

* rozlíšenie 1800x1080 – navigačné tlačidlá na displeji. Fps pri 1920x1080 by boli ešte nižšie.

Testy grafického výkonu nám ukazujú jasnú dominanciu grafického jadra Adreno 530 použitého v Snapdragon 820. V tesnom závese je Mali-880 MP12 u Samsungu Galaxy S7. Grafický výkon je veľkou slabinou procesorov Kirin a MediaTek. V testoch dosiahli iba tretinové až polovičné výsledky oproti Adrenu 530 a Mali-880 MP12. Môže za to najmä menší počet jadier grafického procesora – 4 oproti 12 v Exynos 8890.

V PCMark procesory Snapdragon 820 mali nižšie skóre o niekoľko tisíc pri teste prehliadača, čo sa potom odrazilo aj pri celkovom skóre.

Na záver sa ešte pozrieme na úložiská, pričom porovnávame sekvenčné čítanie a zápis. Vidieť môžete priepastný rozdiel medzi staršími eMMC 5.0, 5.1 pamäťami a novými UFS 2.0, ktoré sú použité v Galaxy S7, Xiaomi Mi 5 a OnePlus 3. Nárast výkonu je približne dvojnásobný pri čítaní, zápis je taktiež rýchlejší ako pri eMMC. Prekvapením sú výsledky Meizu Pro 6, hlavne rýchlosť zápisu, ktorá prekonáva aj UFS úložiská.

Záver

Vráťme sa k otázke v úvode. Ktorý procesor je tohoročným kráľom? Podľa mňa je ním Snapdragon 820. Viacjadrové čipy ho síce prekonávajú v multi-core testoch, no grafický výkon má jednoznačne najvyšší. Pri testoch sa neprehrieval tak, ako tomu bolo pri predchádzajúcom Snapdragon 810, a podstatná je tiež jeho dostupnosť.

Exynos 8890 nájdete iba v troch Samsung smartfónoch. Naproti tomu Snapdragon 820 sa už teraz nachádza v desiatkach zariadení rôznych cenových kategórií a ich počet stále rastie. MediaTek a HiSilicon spravili veľké pokroky a dotiahli sa takmer na úroveň Qualcommu a Samsungu. Posledným krokom pre nich je použitie výkonnejších variantov grafických jednotiek.

Čo môžeme očakávať v blízkej budúcnosti? Na tohtoročnej výstave IFA, ktorá štartuje o necelé tri týždne, by mali byť predstavené nové smartfóny s už ohláseným Snapdragonom 821, čo je vylepšená verzia Snapdragon 820 s vyšším taktom. Huawei možno ešte do konca roka predstaví nástupcu Mate 8 s procesorom Kirin 960. Budúci rok sa dočkáme nového Exynosu, Snapdragon 830 a MediaTek Helio X30, všetky vyrobené 10 nm procesmi.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 12.08.2016 - 18:41

Otázočka: všetky testy sú pôvodné? Inak zaujímavé zistenie, že Top produkty ARM vôbec nie sú márne. Ako aj CPU Cortex i GPU Mali. Len ma zarazil ten výkonnostný rozdiel 12 jadrového Mali T880 a to len na 650MHz voči 4-jadrovej verzii na frekvenciách 850~900 MHz. *edit: odpoveď je vlastne v štvrtom odstavci..

Nightmare12.08.2016 - 19:37 Trvalý odkaz

Kiriny su slabe procaky to radsej nejaky MediaTek
inak len nedavno predstavili X30 10jadro

Luca12.08.2016 - 23:30 Trvalý odkaz

Pri Mi5 bola testovana ta slabsia verzia, (takt 1,8GHz) standardna ma 2,15 GHz.

Celá diskusia 7 príspevkov