Lenovo P2 - silák s jedinečnou výdržou

Recenzia 5,5'' dual SIM androidu s Full HD displejom, 4 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a obrovskou 5100 mAh batériou.

Lenovo po roku predstavilo nástupcu zaujímavého modelu P1. Aj tohtoročnou P2-kou mieri hlavne na používateľov, ktorých nebaví každodenné nabíjanie. Pod hliníkový obal sa dokonca podarilo dostať batériu s ešte väčšou kapacitou 5100 mAh.

Zo známejších konkurentov sa na túto hranicu blíži len Asus Zenfone Max alebo Samsung Galaxy A9, ktorý sa ale u nás oficiálne nepredáva.

ikona

Základné info: Lenovo P2Nástupca dual SIM androidu P1 s 5,5'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 625, 13 Mpix fotoaparátom, až 4 GB RAM a 5100 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Mohutný akumulátor a kovové telo sa museli odraziť na vyššej hmotnosti. P2 je však ľahšia než predchodca a 180 gramov je pre smartfón s 5,5-palcovým displejom prijateľná hodnota. K lepšiemu držaniu prispieva zaoblený chrbát, všetky štyri rohy a okraje krycieho skla obrazovky.

Jej špecifikácie sa nezmenili, stále sa teda budete pozerať na panel s Full HD rozlíšením, dobrou čitateľnosťou na slnku a možnosťou vybrať si medzi dvomi farebnými režimami. Lenovo ponúka aj Nočný režim. Ten stiahne jas displeja hlbšie pod minimálne hodnoty posuvníka v hornej lište so skratkami. Spríjemní čítanie textov v úplnej tme a aktivujete ho z mimoriadne bohatej ponuky rýchlych prepínačov.

Na kombináciu čítačky v hardvérovom tlačidle a trojice dotykových tlačidiel na displeji si treba niekoľko dní zvykať. Skener odtlačkov dokonca môže ich funkciu zdvojovať - jeho krátke stlačenie vás vráti naspäť na domácu obrazovku, priloženie a podržanie prsta (bez stláčania) zobrazí ponuku multitaskingu. Pre krok späť musíte vždy siahnuť na displej, poradie softvérových tlačidiel si ale môžete ľubovoľne prispôsobiť a celú lištu skryť za spodný okraj.

V notifikačnej lište už nenájdeme náhľad na nadchádzajúce udalosti poznačené v kalendári, zostala tu ale aspoň ikona s Denníkom upozornení. V ňom zostanú chronologicky zoradené všetky notifikácie za posledný deň. Vrátane omylom zmazaných a nevyriešených, ktoré ste nechali bez odpovede. Geekovia si môžu do horného riadku pridať informáciu o aktuálnej rýchlosti sťahovania dát cez Wi-Fi či mobilné pripojenie.

Lenovo P2 neexperimentuje a vypínač, reguláciu hlasitosti a 3,5 mm audiojack nájdete presne tam, kde by ste ich čakali. Spodná hrana patrí tradičnému microUSB konektoru. Do krabice s telefónom výrobca pribalil aj OTG redukciu pre pripojenie USB kľúčov, fóliu na displej a jednoduchý ochranný kryt z priehľadného plastu.

Späť je tradičné menu s aplikáciami, v ktorom možno fulltextovo vyhľadávať. Telefón niektoré z naposledy použitých aplikácií navrhuje hneď v hornom paneli. Na domácej obrazovke teda môžete mať len ten softvér, ktorý naozaj potrebujete. Pri niektorých smartfónoch Lenova tam končilo úplne všetko, čo ste stiahli z obchodu Google Play.

Už i tak je tu veľa vopred nainštalovaného softvéru. V 32-gigabajtovom vnútornom úložisku, z ktorého je po prvom spustení voľných približne 22 GB, nájdete kompas, prieskumníka súborov, aplikácie pre prenos súborov SYNCit a SHAREit či Centrum tém s niekoľkými rôznymi sadami ikon systémových aplikácií.

Užitočnejšia bude Kalkulačka, Budík, FM rádio (aj keď bez funkcie RDS) a Záznamník zvuku. Ten vám dovolí nahrávať celé telefónne hovory. Aktivovanie môže byť aj automatické, a to buď pre všetky hovory, pre neznáme čísla alebo iba pre vybrané volania zo zoznamu kontaktov.

Telefónna aplikácia bez problémov zvláda manažment dvoch SIM kariet. Ak sa ale rozhodnete používať aj sekundárny slot, prídete o možnosť rozšírenia vnútorného úložiska microSD kartou.

Zelené tlačidlo pre vytáčanie sa rozdelí na dve polovice, s názvami operátorov priradeným k obom kartám. To, na ktoré číslo sa vám kontakty snažili dovolať, vidíte aj v denníku hovorov. Smartfón počíta dáta prenesené každou SIM zvlášť a prehľadný graf zobrazí vedľa príslušného rýchleho prepínača v hornej lište.

Podobne praktické je stlmenie upozornení len pre konkrétnu konverzáciu v SMS správach. Na utlmenie všetkých slúži režim Nerušiť. Bohužiaľ, často som si ho zapínal omylom, pri stišovaní vyzváňania tlačidlom mínus na boku prístroja. Viac by mu svedčalo samostatné softvérové tlačidlo.

V položke Funkcie zapnete ďalšie praktické gestá, napríklad zmenšenie obrazu pre pohodlnejšie písanie jednou rukou po nakreslení "C" na displej, aktiváciu ovládania obrazovky aj v rukaviciach alebo jej rozsvietenie dvojitým poklepaním.

Lenovo P2 dokáže prístup do niektorých aplikácii zaheslovať. Postačí na príslušnú ikonu vložiť na domácu obrazovku a následne ju potiahuť na piktogram zámku vpravo hore.

Pri správe viacerých účtov sa hodí schopnosť inštaláciu aplikácie zduplikovať. V menu pribudne rovnaká ikona (Facebooku, WhatsAppu, Skype či Messengera) aj druhý krát, s možnosťou prihlásiť sa do nej s úplne iným menom a heslom. S oboma inštaláciami potom viete pracovať naraz. Dostatočne veľká 4 GB RAM a osemjadrový Snapdragon 625 s multitaskingom ani s vykresľovaním náročných hier nemali žiadne problémy.

K navýšeniu rozlíšenia oboch fotoaparátov nedošlo, k dispozícii tak stále budete mať 13-megapixelový zadný a 5 Mpix predný fotoaparát. Vďaka silnejšiemu hardvéru dostala P2-ka schopnosť zaznamenávať kamerou až 4K video. Pre prednú optiku je maximom Full HD rozlíšenie. Nahrávanie sa dá pozastaviť pauzou.

Lenovo tradične zaujme vodováhou v aplikácii fotoaparátu, ktorá vám pomôže vyrovnať horizont na fotografiách krajiniek. Pribudol prepínač Smart režimu. Ten sa automaticky snaží nastaviť vhodnú scénu, napríklad pre slabé osvetlenie, makro alebo protisvetlo, kde sám použije HDR.

Pre používateľa je HDR ukryté v menu s ďalšími možnosťami pre panorámu, spomalené / zrýchlené video alebo Profesionálny režim.

V ňom je všetko, na čo ste zvyknutí z iných smartfónov. Okrem regulácie expozície, ISO a bieleho bodu tiež ručné zaostrovanie krok po kroku a nastavenie času uzávierky v rozmedzí 1/3200 s až 2/3 s.

Krátky najdlhší čas naznačuje, že s fotografiami v noci a za slabých svetelných podmienok to nebude žiadna sláva, hoci clonové číslo objektívu je relatívne slušných f/2.0. Cez deň sú fotografie pre danú cenovú kategóriu úplne v poriadku.

Prehrávanie hudby obslúžia priemerné slúchadlá v balení alebo hlasitý mono reproduktor na spodnej strane.

Najväčším ťahákom je obrovská 5100 mAh batéria. Nemá problém živiť veľký displej ani pomerne výkonný hardvér. Bez problémov s ňou zvládnete minimálne dva celé dni používania, a to aj pri intenzívnejšej záťaži. Výnimkou nebude ani opätovné nabíjanie až na tretí deň. Dodávaný adaptér s podporou Quick Charge to zvládne za približne dve hodiny.

Výdrž ešte viac predĺži využívanie Maximálneho šetriča energie. Aktivuje čiernobiele rozhranie, odpojí vás od Wi-Fi, dátových sietí a ponechá dostupný len telefón, SMS správy, FM rádio, kalendár, kalkulačku a budík. Radi by sme tu mali ešte aspoň fotoaparát.

Maximálne šetrenie sa dá zapnúť iba hardvérovým prepínačom na ľavej strane. Radšej by sme ho využívali na vypínanie zvukov a aktiváciu vibračného režimu. Bez problémov ho nahmatáte aj v úplnej tme. Chod má dostatočne tuhý, náhodné prepnutie teda určite nehrozí.

Dodávaná redukcia sa môže hodiť aj pre pripojenie káblov vedúcich k iným smartfónom či drobnej elektronike. V prípade núdze P2 ľahko použijete ako silný záložný zdroj.

Výhody:

+ obrovská batéria a dlhá výdrž

+ kovové telo a relatívne nízka hmotnosť

+ veľké úložisko a RAM

+ Full HD displej

+ bohatá výbava priamo v balení (kryt, fólia, USB OTG redukcia)

+ rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- slabšie snímky v horších svetelných podmienok

- mechanický prepínač na boku by sme radi využili inak

- kombinácia hardvérovej čítačky a softvérových ovládacích tlačidiel

Orientačná cena: 339 eur

Záver

Lenovo P2 osloví hlavne záujemcov o smartfón s maximálnou výdržou. Výrobca neignoroval ani zvyšok parametrov a ponúkne dostatočne veľké vnútorné úložisko, RAM a rýchly procesor. Nechýba mu veľký Full HD displej a využiť môžete aj dnes už takmer povinnú čítačku odtlačkov.

Napriek obrovskej batérii a kovovému telu sa celková hmotnosť drží na prijateľných hodnotách. Fotoaparát v noci určite neohúri, ale cez deň sa vyrovná väčšine konkurentov s podobnou cenovkou.

Okrem veľkej batérie tu už nie je nič vyslovene prekvapivé, no rovnako prázdny je aj zoznam dôvodov, prečo by sme tento model nemali odporúčať.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo P2 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Tomáš 22.11.2016 - 20:07

Super článok a k mobilu cena sa mi zda trochu vysoká ale pre tu baterku by som ho kupil to je podľa mňa obrovské plus ktoré oslovi mnoho ľudí samozrejme da sa na nete nájsť mnoho kupónov na zľavu a tak si tu cenu trochu spríjemniť :D ja na zľavy používam web: http://www.kuponyzdarma.sk/

Lukas22.11.2016 - 20:26 Trvalý odkaz

Pri kúpe p90 som si hovoril ze lenovo už asi viac nie aj keď tiež batéria išla 2 dni ale skôr to bolo asi použitím intel cpu

Nightmare22.11.2016 - 23:33 Trvalý odkaz

konecne poriadny fon s baterkou a este k tomu QuickCharge...troska skoda procaku mohli tam dat aspon 652 QS

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy23.11.2016 - 00:27 Trvalý odkaz

65x je stare haraburdy vyrabane 28nm su sice vykonne ale aj riadne nenazrane.
625 je vyrabana 14nm

Knoxville23.11.2016 - 01:12 Trvalý odkaz

Aj Snap 808 je hodne nenazraty. Cakam s prichodom Androidu 7. lepsi setriaci rezim. Ale skor to vidim v buducom roku na novy fon s vyssou kapacitou baterky.

Celá diskusia 14 príspevkov