Lenovo Vibe P1 - hliníkový rýchlik s trojdňovou výdržou

Recenzia hliníkového 5,5-palcového smartfónu s Full HD displejom, 2 GB RAM, nie ideálnou čítačkou odtlačkov a bezkonkurenčnou 5 000 mAh batériou.

Pri smartfónoch od Lenova sme už zvyknutí minimálne na dve istoty: už po rozbalení krabice bude o zákazníka dobre postarané vďaka príslušenstvu navyše a smartón, ktorý z nej vyberiete, bude takmer určite konkurenciu preskakovať v kapacite batérie. Pri novinke Vibe P1 to nie je iné.

V krabici nechýba šikovný priehľadný plastový kryt (hoci sa z neho smartfón ťažko vycvakáva von), fólia na displej, slúchadlá, ani USB OTG redukcia pre pripájanie USB kľúčov, myši či klávesnice.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe P1Cenovo dostupný tabletofón so silnou 5 000 mAh batériou, 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov prstov, LTE, NFC a OS Android 5.1 Lollipop.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Samotný mobil poteší pohodlne zaobleným hliníkovým chrbátom, no sklame vyššou celkovou hmotnosťou 189 gramov. Vzhľadom na použité materiály a obrovskú 5 000 mAh batériu je to však pochopiteľné. Vyhovujú mi aj ideálne bočné tlačidlá (vypínača i regulácie hlasitosti) a keď som na ľavej strane zbadal mechanický prepínač, bol som nadšený, že niekto konečne okopíroval najpraktickejšiu funkciu všetkých iPhonov - pri nich stačí jedno prepnutie a telefón bude nastavený do vibračného režimu, bez odblokovania obrazovky, bez sťahovania hornej lišty či ťukania do tlačidla pre zníženie hlasitosti.

Lenže nie, v prípade P1-tky tento prepínač aktivuje režim extrémneho šetrenia energie, ktorý povolí iba Telefón, SMS správy, Rádio, Kalendár, Kalkulačku a Budík. Pri telefóne, ktorý budete nabíjať raz za dva-tri dni, je to úplná zbytočnosť. Síce chápem, že marketing Lenova chce na rekordnú kapacitu batérie upriamiť pozornosť aj takto, spokojnejší by som bol, ak by mechanický vypínač aktivoval Wi-Fi, fotoaparát alebo ak by som mal možnosť nastaviť jeho funkciu aspoň na hocičo iné…

Konkurencia bohužiaľ robí lepšie aj čítačky odtlačkov prstov. Tá na Lenove Vibe P1 je integrovaná do jediného hardvérového tlačidla Domov (tlačidlá Multitaskingu a Späť sú podsvietené a dotykové), kde je to z pohľadu ergonómie najideálnejšie, no v pamäti si dokáže zachovať iba odtlačky dvoch prstov. To v praxi nestačí - ja som tam mal oba palce pre odblokovanie v ľavej či pravej ruke, no pri telefóne na stole sa mi žiadalo použiť aj tretí - ukazovák.

IPS displeju nevyčítam nič, dá sa prebudiť aj dvojitým poklepaním, príliš neplytvá miestom okolo a jeho veľkú 5,5-palcovú uhlopriečku skrytú za ochranným sklom Gorilla Glass 3 obsluhuje viac než dostatočné Full HD rozlíšenie.

Blokovacia obrazovka ponúka panely pre notifikácie i rýchle spúšťanie Telefónu a Fotoaparátu. Pred rýchlym zachytením momentiek však aj tak musíte použiť čítačku odtlačkov. iPhone ju chce až pri vstupe do galérie, kedy by nepovolaným osobám mohol sprístupniť vaše snímky.

Notifikačná lišta je klasická, jej opätovné stiahnutie zobrazí rýchle skratky i reguláciu jasu displeja, ktorú možno nechať na automatiku. Výborným nápadom navyše je Denník upozornení, ktorý zobrazí chronologicky všetky upozornenia za posledné dni, aj tie, ktoré ste už vymazali. Kedykoľvek sa tak možno vrátiť k upozorneniu z pred troch dní.

Lenovo pri P1-tke opustilo koncept všetkých ikon na jednej domácej obrazovke a snáď po prvýkrát sa v jeho smartfóne stretávam s klasickým menu aplikácií. Na plochu si tak vytiahnem len tie, ktoré tam chcem.

Telefónna aplikácia zvláda manažment oboch SIM kariet jednoducho, rozdelením zeleného tlačidla pre vytáčanie na dve časti. Vyhľadávanie v kontaktoch inteligentnou voľbou nezvláda diakritiku, no pripravené je aj fulltextové. Pribudlo aj tlačidlo Zlaté stránky, ktoré vyhľadá okolité podniky, reštaurácie či bankomaty. Kedže dáta čerpá zo služieb Google Maps a Places, funguje aj na Slovensku. Okrem na zastávok hromadnej dopravy.

V nastaveniach môžno nastaviť zvonenia pre každú SIM zvlášť, zvýšenie či naopak zníženie hlasitosti pri umiestnení do vrecka / uchopení do ruky alebo teplotu a saturáciu farieb displeja.

V hornej lište môžete vidieť aj informáciu o aktuálnej prenosovej rýchlosti Wi-Fi či mobilných dát a po rozbalení notifikácií aj šikovný prehľad aktuálnych udalostí v kalendári na daný deň. Usporiadať sa dajú aj notifikácie jednotlivých aplikácií, buď chronologicky, alebo tak, aby napríklad SMS-ky či e-maily boli vždy navrchu.

Lenovo nezaháľalo a na výkone rozhodne nešetrilo. O pohon sa stará 64-bitový Snapdragon 615 v kombinácii s grafickým čipom Adreno 405 a dostatočnou 2-gigabajtovou operačnou pamäťou. Ja si však viac vážim rovno 32 GB vnútorné úložisko, z ktorého mi po prvom spustení pre moje dáta a aplikácie zostalo viac než 24 GB priestoru. Ak by to nestačilo, pripravená je aj šachta pre microSD kartu.

Lenže kam ju spolu s oboma SIM kartami vložiť, to bol poriadny oriešok… radšej sa rovno priznám, že som snáď po prvýkrát musel siahnuť po pribalenej dokumentácii v krabici a rýchlom návode. Po bokoch žiadne miesto pre vloženie špeciálneho nástroja, sníma sa horná, asi centimeter široká časť krytu na chrbte, ktorú som považoval za anténu. Vykrojenie v skle displeja ľahko prehliadnete a navyše treba poriadne zatlačiť.

Vďaka kovovej konštrukcii som si povšimol zľahka horší príjem signálu v rovnakých miestach v byte, no Wi-Fi, GPS i Bluetooth prenos fungoval bez problémov. P1 ponúkne i FM rádio (bez RDS), NFC a LTE konektivitu.

Multimédiá obslúži veľmi slušne hrajúci reproduktor na spodnom okraji zariadenia a kombinácia 5 Mpix predného a 13 Mpix hlavného fotoaparátu. Nastavovanie je však otravné, menu hovorí o "štandardnom" alebo "maximálnom" rozlíšení a "jemnej" a "super jemnej" kvalite - čo to je, kde sú exaktné hodnoty? Nastaviť sa dá aj vyváženie bielej či ISO alebo aktivovať typická lenovácka vodováha čerpajúca dáta z polohového senzora. Maximom pre záznam videa, ktoré má samostatnú spúšť podobne ako režim blesku a HDR, je Full HD rozlíšenie.

Snímky sú pekné, pri troche snahy a presných pokynoch na miesto, kde chcete ostriť, ponúknu slušné výsledky aj pri veľmi biednom osvetlení - stále s akceptovateľnou úrovňou šumu. Fotografie cez deň patria k lepšiemu priemeru, režim HDR niekedy rozhodí reálne farby, no pri odstraňovaní tieňov je až zázračne efektívny. Záleží na vašom vkuse.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 73 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 151 MB / min.)

Čerešničky na záver sú vlastne dve. Prvou je príkladné automatické nahrávanie telefonických hovorov, ktoré pracuje úplne samostatne. Po rozpojení spojenia zobrazí iba notifikáciu o úspešnom spracovaní záznamu, ktorý uloží do priečinka v pamäti podľa dátumu a telefónneho čísla. Škoda, že k nim nepriradí aj meno volaného/volajúceho zo zoznamu kontaktov, no aspoň je obe strany konverzácie počuť nahlas a čisto.

Druhým bonusom je okrem samozrejmej extrémnej výdrže (vďaka 5 000 mAh batérii) aj extrémne rýchle nabíjanie indikované dvojicou bleskov na ikone v hornej lište namiesto jedného. To bude aktivované s priloženou 2 A nabíjačkou, ktorá dokáže odovzdávať 5,2 až 12 V. Telefón tak nabijete za približne dve hodiny. Počas celého testovania som sa mohol spoľahnúť na minimálne deň a pol výdrže, pri voľnejších víkendoch som nabíjal až na ten tretí.

Výhody:

+ bohaté balenie navyše (kryt, OTG redukcia)

+ návrat menu všetkých nainštalovaných aplikácií

+ rýchle nabíjanie a dlhá výdrž

+ slušný fotoaparát

+ automatické nahrávanie hovorov

Nevýhody:

- zbytočný mechanický prepínač šetriaceho režimu

- čítačka prstov si pamätá iba dva odtlačky

- zložité snímanie krytu pre microSD a SIM karty

- vyššia hmotnosť

Orientačná cena: 309 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo Vibe P1

Záver

Lenovo si ponechalo to, čo vie robiť dobre už poriadne dlho. Prináša bezkonkurenčne veľkú batériu (teraz aj s rýchlym nabíjaním) zabalenú vo výkonnom tele s dobrým displejom a slušným fotoaparátom. Hliníkové telo a veľká kapacita akumulátora si tentoraz pýtajú drobnú daň v podobe vyššej hmotnosti, no výborne vyladenému celku to určite radi odpustíte. Nadstavba Vibe UI sa už naučila pracovať s menu aplikácií a ponúka aj výborne fungujúce nahrávanie hovorov, čo je na trhu určite svetlá výnimka. Výrobca sa rýchlo snaží dohnať konkurenciu aj v oblasti zabezpečenia čítačkou odtlačkov prstov - tu prevedenie rovnako ako pri nápade s mechanickým prepínačom stále zaostáva, no v konečnom dôsledku sa jedná len o drobnosti.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Borland 22.11.2015 - 15:58

Ja len spomeniem, ze maximalny jas je velmi slaby. Na slnku je displej tazsie viditelny. Riesenim je poizitie super kontrastneho rezimu, ktory je az hlboko v nastaveniach. Napokon, vsetky postrehy som zhrnul vo svojich skusenostiach, budem dufat, ze si najde Lenka cas.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.11.2015 - 16:54 Trvalý odkaz

Asi tam nemalo byt výkonné "Prináša bezkonkurenčne veľkú batériu (teraz aj s rýchlym nabíjaním) zabalenú vo výkonnom tele s dobrým displejom a slušným fotoaparátom"

Peter22.11.2015 - 17:02 Trvalý odkaz

Asi záleží od používania, lebo mne vydržal 5 a pol dňa... denne tak 5 telefonátov, aspon 8 SMS, skoro stále zapnutá wifi alebo dáta, hral som pár krát sudoku (graficky náročné hry nehrávam, na to mám PC)

Nightmare22.11.2015 - 21:17 Trvalý odkaz

aky len fon mi P1 pripomina...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.11.2015 - 21:57 Trvalý odkaz

Uplne vlastný design :) z každej strany
original

Celá diskusia 30 príspevkov