Logitech K380 a K810 – keď klávesnica na obrazovke nestačí

Recenzia dvojice Bluetooth klávesníc Logitech, ktoré umožňujú spárovanie až s tromi zariadeniami a všetkými hlavnými systémami.

Pred niekoľkými desiatkami rokov si zrejme málokto vedel predstaviť rozmach IT v takej miere, ako je tomu v súčasnosti. Ľudia na celom svete denne využívajú miliardy zariadení, ktoré sa stali súčasťou ich životov. Posledné roky môžeme vidieť veľký rozmach v oblasti mobilných technológii, kam patria i smartfóny, tablety a nositeľná elektronika. Niektorí používatelia dokonca obmedzili alebo úplne nahradili prácu na počítači prácou na svojom smartfóne alebo tablete, podobne ako náš kolega Richard.

To spôsobuje zvýšený dopyt jednak po výkone zariadení, ale aj vnútornom úložisku. Prečo niekto potrebuje veľké úložisko vysvetlil Richard v článku Načo je ti v iPhone dobrých 256 GB?. Microsoft s funkciou Continuum prináša po zapojení do doku možnosť využiť smartfón ako PC. A k počítaču predsa patrí aj hardvérová klávesnica. Napriek tomu, že dotykové displeje nám umožňujú interagovať so smartfónom veľa spôsobmi, malé dotykové klávesnice nevyhovujú všetkým.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Riešením je používať hardvérovú klávesnicu, ktorú dnes ponúka množstvo výrobcov. V obchodoch nájdete množstvo modelov s rôznou cenovkou. My sme sa pozreli na dvojicu produktov od firmy Logitech. Klávesnice s Bluetooth pripojením majú kompaktné rozmery a dokážu naraz pripojiť až tri zariadenia. V redakcii sme otestovali štyridsaťeurový Logitech K380 a dvojnásobne drahší Logitech K810 - model s podsvietenými klávesami a vstavanou batériou.

Základné parametre Logitech K380:

Rozmery 279 x 124 x 16 mm, hmotnosť 423 gramov, Bluetooth 3.0, podporované systémy: Microsoft Windows, Google Android, Apple iOS, Mac (overené), Chrome OS, výdrž na batérie: 24 mesiacov

Obsah balenia:

Logitech K380, 2 x AAA batérie, dokumenty.

Základné parametre Logitech K810:

Rozmery 287 x 127 x 10 mm, hmotnosť 337 gramov, Bluetooth, podporované systémy: Microsoft Windows, Google Android, Apple iOS, Mac (overené), výdrž: 10 dní pri použití 2 hodiny denne a maximálnom podsvietení. Čas nabíjania 3 hodiny, podsvietenie kláves s automatickým nastavením a detekciou priblíženia rúk

Obsah balenia:

Logitech K810, microUSB kábel, dokumenty.

Obsah balenie je u oboch klávesníc veľmi podobné. Pri K380 nájdete dvojicu AAA batérii, u K810 so vstavanou batériou microUSB kábel. Nechýba samozrejme dokumentácia a krátky návod. Klávesnice zdieľajú rovnakú ovládaciu schému, po zapnutí a podržaní príslušného Bluetooth kanálu sa spustí párovací režim. Následne sa na svojom zariadení pripojíte k danej klávesnici.

Bluetooth kanály sú tri a na každý môžete pripojiť ľubovoľné zariadenie. Odskúšal som spárovať notebook s OS Windows, MacBook, smartfón s Androidom, TV box, iPhone aj smart TV. Aké sú medzi klávesnicami rozdiely?

Lacnejšia K380 je hrubšia, ťažšia, no o pár milimetrov kratšia. Klávesy sú okrúhleho tvaru, čo pôsobí zaujímavo. Nižšia cena v porovnaní s K810 je vidieť na použitých materiáloch, sú však stále príjemné na dotyk a nezachytávajú veľa odtlačkov. Popisy klávesov sú pri K380, na rozdiel od K810, prispôsobené používateľom Windows i Macu. Pokiaľ by ste chceli K810 s popismi klávesov pre Mac, siahnite po K811.

Obe klávesnice však majú anglické QWERTY rozloženie, čo môže byť pre niektorých ľudí prekážkou. V obchodoch sa predáva K810 aj s českou klávesnicou, pri nákupe preto odporúčam dobre čítať popis produktu.

K810 pôsobí prémiovým dojmom, najmä vďaka použitému kovu medzi klávesmi. Nižšia hmotnosť, hrúbka a najmä podsvietenie kláves v štyroch úrovniach sú oproti K380 výraznými prednosťami. Podsvietenie klávesov sa prispôsobuje okolitému svetlu a dokáže sa samo rozsvietiť a zhasnúť na základe toho, či sú vaše ruky v blízkosti klávesnice.

Logitech dodáva softvér na úpravu funkcií a monitorovanie klávesníc. K810, ktorá vyšla už dávnejšie, používa aplikáciu SetPoint, K380 novšiu - Logitech Options. Obe aplikácie umožňujú zmeniť správanie F-klávesov a pre niektoré z nich nastaviť vlastnú akciu. Logitech Options okrem moderného dizajnu združuje nastavenia všetkých nových produktov a pokiaľ používate viacero zariadení tejto značky, nájdete ich tak na jednom mieste.

Orientačná cena:

- Logitech K380: 37 eur

- Logitech K810: 85 eur

Záver

Klávesnica, ktorú spárujete s viacerými zariadeniami, je ideálnym riešením pre ľudí, ktorí pracujú naraz na viacerých zariadeniach, a nechcú kupovať klávesnicu pre každé zariadenie zvlášť. Logitech K380 a K810 sú klávesnice, ktoré toto zadanie spĺňajú. Kvalitné spracovanie, dlhá výdrž na batériu a jednoduché používanie spríjemňujú prácu s nimi.

Drahšiu K810 by som odporučil na domáce použitie, podsvietenie klávesov je veľkým prínosom. K380 sa pre zmenu viac hodí do rúk aktívneho človeka, ktorý si ju bude brať na cestu, do vlaku a podobne. Robustnejšie spracovanie a použité plasty sa viac hodia na drsnejšie zaobchádzanie než prémiový dizajn K810. Obidve klávesnice nájdete v slovenských obchodoch a e-shopoch.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu