Načo je ti v iPhone dobrých 256 GB?

Na otázku "Načo ti je v mobile pamäť 128 alebo dokonca 256 GB?" s dodatkom: "Veď ja ledva zaplním 32 GB verziu!" odpovedám takmer denne.

V prvom rade nemôžem obísť zamyslenie, načo si ľudia kupujú mobily za sedemsto a viac eur, keď ich vlastne využívajú len na telefonovanie, esemesky, chatovanie a facebook. Ale je to každého osobná vec, a keď si napríklad niekto kúpi raz za dva-tri roky vlajkovú loď a je s ňou spokojný, prečo nie. Najdrahšie telefóny väčšinou prinášajú najlepšie fotoaparáty (nejde len o rozlíšenie, ale aj o rýchlosť spúšťania, rýchle a presné zaostrovanie, stabilizáciu), top displeje, najkvalitnejšie príslušenstvo, ktoré telefóny strednej triedy dobehnú o rok - o dva. Ja by som si asi radšej kupoval častejšie prístroje položené o rad nižšie než napríklad top iPhony a Samsungy, ktoré cenami atakujú neuveriteľné hodnoty, ale to je len hypotetická rovina, keďže patrím práve k tým bláznom, ktorí zaplatia za mobil dve priemerné výplaty po zdanení. Lebo je to môj hlavný pracovný nástroj, ktorý mi už v podstatnej miere nahrádza aj počítač.

Aby som sa však vrátil k pôvodnej otázke. Interná pamäť mobilu je zatiaľ vždy rýchlejšia než práca s pamäťovou kartou. Navyše, ani veľmi rýchle pamäťové karty nie sú práve najlacnejšie. Napríklad SanDisk microSDXC 64 GB Extreme Pro UHS-II (U3) s rýchlosťou čítania do 275 MB / s a zápisom do 100 MB / s, ktorá je odporúčaná pre záznam 4K videa, stojí 120 eur. Prekvapení, že?

Výhodou pamäťovej karty je, že po utopení alebo rozbití mobilu sa pamäťovke zvyčajne nič nestane a vy máte všetky vaše fotky stále k dispozícii. Ale toto rieši aj automatická záloha na takzvaný cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud...).

Prečo však potrebujem mobil s tak veľkou kapacitou?

Pretože všetky videorecenzie, videá z dovoleniek aj každodenného života zaznamenávam pomocou mobilu, strihám ich v mobile, exportujem aj nahrávam na YouTube. Ak v jeden deň dovolenky natočím päť gigabajtov 4K videí, v programe na strih súbory prakticky duplikujem. Už počas strihu teda pre daný účel potrebujem aspoň 10 GB. Počas exportu potrebujem ďalšie voľné gigabajty. A pri nahrávaní videa na YouTube tiež potrebujem nejaký ten priestor navyše. Aplikácia na strih videa (v mojom prípade iMovie pre iPhone) je len po stiahnutí veľká 600 MB, no keď v nej mám rozpracovaných niekoľko projektov, narastie vždy na niekoľko gigabajtov.

Mimochodom, keď už sa všetci rozplývajú nad audio jackom v iPhone 7 / 7 plus, často sa zabúda na to, že slúži nielen pre pripojenie slúchadiel, ale aj mikrofónu. Ale to len tak na okraj.

Môj iPhone 6S (128 GB) je po dovolenke v Portugalsku úplne plný. Každý deň som natočil pár gigabajtov videí. Ak by som si v iMovie rozpracoval všetky dni, potreboval by som ďalších pár desiatok gigabajtov voľného priestoru. Takto musím najprv prvý deň nastrihať, dokončiť, exportovať a vymazať z telefónu pôvodné zábery. Až potom (kvôli nedostatku miesta) môžem strihať ďalší deň.

Toto je príklad s nahrávaním a strihom videa. Niekto videá len nahráva, ale v plnej 4K kvalite a oveľa väčších dĺžkach než ja. Zaznamenanie takého výletu po Balkáne či Indii môže bez problémov zabrať sto gigabajtov. A vďaka aplikácii ako iMovie si môžete strihať dané záznamy priebežne počas cesty. Potrebujete na to však ďalší priestor navyše. Podobným prípadom je prenos a strih videí z najnovších GoPro kamier do mobilu. Ani na amatérske účely takéhoto typu 32 GB pamäť stačiť nemôže. Veď len bežné aplikácie spotrebujú prvých 10 GB a systém ďalších päť. Príkladom je môj nový iPhone 7 (256 GB), ktorý po obnove z iCloudu (žiadne súbory či fotografie, len nainštalovanie všetkých appiek, stiahnutie e-mailov a podobne) zhltlo 10 GB a voľných mám už "len" 238 GB.

Niekto zase používa mobil na sledovanie filmov a seriálov. iPhone 7 navyše ponúka kvalitnú hlasnú reprodukciu z dvoch reproduktorov (v štýle HTC 10), takže si vášho obľúbeného doktora House-a pozriete tentoraz aj bez použitia slúchadiel. Aj tak ich nemáte kam strčiť. :))

Určite teda nie som jediný, kto využíva pamäť mobilu naplno a komu tých 32 GB, resp. skôr reálne dostupných plus/mínus 25 GB príde nedostatočných. V Spotify si pred cestami do zahraničia alebo do oblastí s mizerným signálom sťahujem celé albumy v najvyššej možnej kvalite. A šup, hneď tu máme zrazu potrebu 5 - 10 GB iba na hudbu. A čo navigácia? Mapy.cz na turistiku (0,26 GB len pre offline turistické mapy Slovenska), HERE WeGo do auta (10 GB Európa, 30 GB celý svet), samozrejme si pred cestou do Porta stiahnem celé mesto aj do Google Maps (42 MB)...

Aj Dropbox ponúka offline prístup k súborom. Tu jedna audio kniha, tam česká filmová klasika a gigabajtíky pribúdajú.

A takýchto príkladov je mnoho. Neodsudzujte preto ľudí, čo vyžadujú veľkú pamäť v mobile. Listovanie tisíckami fotografií v iPhone je neuveriteľne rýchle a pohodlné. Aj androidy sa v tomto smere zlepšujú. No na strih videa zatiaľ stále nemám na výber a iOS s aplikáciou iMovie je už roky jedinou alternatívou. Ako by povedal Cimrman: Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Mimochodom, po prvom zapnutí iPhonu 7 (256 GB) mi po nainštalovaní všetkých appiek zo staršieho iPhonu 6S ukazuje voľný priestor 238 GB. A keď som začal sťahovať turistickú mapu Slovenska, appka Mapy.cz ukazuje už len 222 GB voľného priestoru. Pekne nám to začína...

Diskusia k článku:

Knoxville 27.09.2016 - 01:17

A Richard,nebudes mat tych 256 GB "malo"? Teraz si si vylial srdiecko,uzemnil vsetkych hejterov a presvedcil nielen sam seba ze tolko pamate naozaj potrebujes. Vazne "prinosny" clanok. A mozno bude ta tvoja kupa na nieco dobra a zacnes konecne natacat video "na jeden zaber" v lepsej kvalite. Bohvie...

Richard Hombauer27.09.2016 - 01:47 Trvalý odkaz

Prosim? :D Človek sa snaží niečo vysvetliť a nájde tu toto? :D Takže, iPhone 7 som kúpil hlavne kvôli recenzii. Nie kvôli sebe. Chcem poskúšať redukcie, objasniť, či sa upgrade z iPhonu 6S oplatí, vyskúšať nejaké kryty, a keďže mi 128 GB pamäť stačí len tak tak, rozhodol som sa kompenzovať absenciu audio jacku výhodou ešte väčšieho úložiska. A v tomto článku ukázať, že existujú ľudia, ktorí ho ocenia. To je všetko. A ty? Ty si si otvoril tento článok len preto, aby si ho zhejtoval. Neuveriteľné. :)) (Ak máš priveľa voľného času, nepredáš mi trochu?)

Knoxville27.09.2016 - 02:15 Trvalý odkaz

Richard,ja nic nehejtujem. Kazdy si to vysvetli po svojom. Ja som to pochopil ze skor velke ulozisko obhajujes a nie len to ako vysvetlujes jeho realne vyuzitie.
Preto som napisal to co som napisal. Nech to zoberies akokolvek,kazdy mame pravo na nazor. Mozno keby som bol taky zaryty fanusik Apple produktov ako ty,tak by som to pochopil. P.S. A na objasnenie co Iphone ma resp. nema si si ho mohol aj pozicat. Myslim,ze hociktory eshop alebo operator by ti vyhovel... Ale pravy fanusik si ho kupi vsak? A ked mu nebude vyhovovat,sup sup na Bazos a este ho bude hriat pri srdci pocit ze az tolko som neprerobil,ved Iphony stracaju nejmenej na cene... A mimochodom,moj cas je drahsi ako vsetko to,kvoli comu tu diskutujeme. Ale nasiel som si ho.

Richard Hombauer27.09.2016 - 03:13 Trvalý odkaz

Ani nevies, v kolkych veciach sa mylis ;)

Tomas27.09.2016 - 07:31 Trvalý odkaz

Ja povazujem zdvojnasobenie interneho uloziska ako dostatocny dovod kukupe noveho telefonu. Obzvlast u ludi, ktori ho pouzivaju ako pracovny najstroj. A taktiez mam rad clanky, v ktorych autor okrem suchych faktov prida aj jeho vlastne skusenosti a dovody, preco mu toto a preco tamto vyhovuje alebo nevyhovuje. Citatel je snad natolko inteligentny, ze si z toho dokaze vziat to co potrebuje. Mne sa clanok pacil a privitam aj dalsie podobne:) ...aj ked mne osobne staci 32GB a iPhony zrovna neoblubujem :D

Celá diskusia 39 príspevkov