BlackBerry končí s výrobou smartfónov

Kanadský výrobca oficiálne oznámil, že už nebude vyrábať vlastné smartfóny, ostáva však verný vývoji softvéru. Dôvodom sú dlhodobo neuspokojivé hospodárske výsledky.

Kto sleduje finančné výsledky firiem v biznise mobilných zariadení zrejme nebude vývojom udalostí a rozhodnutím firmy BlackBerry prekvapený. Dobré časy už boli, a tak predstavitelia spoločnosti stáli pred otázkou ako ďalej. Predaje smartfónov známe svojou výbornou konštrukciou, hardvérovou klávesnicou a softvérom spĺňajúcim aj náročné bezpečnostné certifikáty sa v posledných rokoch prepadali a firme sa nedarilo osloviť dostatočný počet zákazníkov. Záujem o systém BackBerry OS klesal, ľudí viac lákal Android. Prvým smartfónom, s ktorým výrobca vstúpil do sveta Androidu je nadupaný, a drahý, BlackBerry Priv.

Nedávno pribudol do portfólia model, ktorého hardvér pochádza od iného výrobcu - DTEK50. Vyrobilo ho TCL a ide o rebrandovaný Alcatel Idol 4. Telefón aktuálne v redakcii testujeme a čoskoro vám prinesieme jeho recenziu. Aj v ňom beží upravený operačný systém Android.

CEO BlackBerry John Chen sa vyjadril, že spoločnosť má v pláne ukončiť vývoj hardvéru a zadá túto funkciu partnerom. To umožní znížiť kapitálové výdavky a zvýši návratnosť investícií. Zamerať sa chcú len na vývoj softvéru a zaistenie jeho bezpečnosti. Napriek tomu, že celkový príjem spoločnosti za druhý tohtoročný kvartál medziročne klesol z 490 mil. USD na 334 miliónov amerických dolárov, príjmy za softvér sa podľa Johna Chena zdvojnásobili.

BlackBerry uzavrelo licenčnú zmluvu s indonézskou firmou BB Merah Putih, ktorá bude vyrábať a distribuovať mobilné telefóny v Indonézii so softvérom od BlackBerry. Trh na tieto dnešné správy zareagoval nárastom hodnoty akcií firmy BlackBerry o viac než 7 %.

Zdroj: blogs.blackberry.com, blackberry.com

Diskusia k článku:

Nightmare 29.09.2016 - 02:08

tak to je skoda!

Tomas29.09.2016 - 06:20 Trvalý odkaz

Toto asi nikoho neprekvapilo...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy29.09.2016 - 11:03 Trvalý odkaz

taky apple nikdy ani nezacal :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.09.2016 - 12:28 Trvalý odkaz

Akcie stúpli o 7%. Zrejme je to slušný ťah k prosperite..

Tomas29.09.2016 - 13:34 Trvalý odkaz

Stupli. Ved ked sa zbavili stratovej divizie... BB ma dost ineho biznisu.

Celá diskusia 10 príspevkov