BlackBerry Priv - zmena je život

Recenzia 5,43'' QHD androidu s kvalitnou konštrukciou, výsuvnou klávesnicou s dotykovým povrchom a 18 Mpix fotoaparátom.

Pri súčasnom pretlaku smartfónov s operačnými systémami Android a iOS sa dalo čakať, že aj u významného kanadského výrobcu nastane hodina pravdy. Operačnému systému BlackBerry 10 v podstate nič dôležité nechýbalo, no z dlhodobého hľadiska by jeho podiel na trhu iba čoraz viac klesal. Môže za to menej atraktívna ponuka aplikácií pre širšiu verejnosť, či vyššie cenovky.

V BlackBerry sa preto rozhodli siahnuť po operačnom systéme Android, ktorý sa teší veľkej obľube. Napriek úplne novému systému je však na viacerých miestach cítiť odkaz predošlej platformy, čo určite poteší verných fanúšikov značky.

ikona

Základné info: BlackBerry Priv (STV100-4)Prvý smartfón značky BlackBerry s OS Android, po stranách zakriveným 5,43'' QHD displejom, vysúvacou hardvérovou klávesnicou, šesťjadrovým procesorom, 18 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, LTE, NFC a 3 410 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

BlackBerry to rozbalilo vo veľkom štýle a naservírovalo nám vydarenú symbiózu starej klasiky v podobe výbornej fyzickej klávesnice a veľkého dotykového displeja ako stvoreného na používanie operačného systému Android. Systém sa zmenil, no prémiový pocit zo spracovania a dizajnu sa zachoval. V mojich očiach ide o jednu z najväčších imidžoviek, ktorú súčasný trh ponúka. Kvalita zhotovenia je na vysokej úrovni a veľké plus dávam aj zadnej stene. Je trochu mäkčená, príjemná na dotyk a jej karbónový motív ešte viac umocňuje hodnotný dojem. BlackBerry skrátka vie, ako robiť zadné steny.

S kombináciou veľkého dotykového displeja a fyzickej klávesnice sa BlackBerry popasovalo veľmi dobre. Použilo riešenie starých známych vysúvačiek a klávesnicu šikovne skrylo. Ani použitie takéhoto riešenia neuškodila samotnej hrúbke telefónu, ktorá sa zastavila na hodnote deväť milimetrov. Kovový mechanizmus je spracovaný kvalitne a nepodvolí sa ani vo vysunutom stave. Kov siaha aj do prednej časti, obopína displej a dodáva pevnosť celému prevedeniu.

Štvorriadková fyzická klávesnica nadväzuje na odkaz predchodcov. Treba však povedať, že kvôli použitiu výsuvného mechanizmu nie sú tlačidlá vypuklé až tak, ako to bolo napríklad na modeli BlackBerry Classic. Tlačidlá sú podsvietené a slúžia zároveň aj ako veľký dotykový touchpad, podobne ako u BlackBerry Passport. Škoda, že výrobca túto návykovú funkciu neintegroval lepšie do systému Android.

Využijete ju najmä pri písaní. Potiahnutím po dotykovej ploche tlačidiel doľava vymažete posledné slovo, dvojklikom aktivujete možnosť presunúť sa do ľubovoľnej časti textu a opraviť prípadný preklep a potiahnutím nahor potvrdíte navrhované slovo, ktoré sa zobrazuje v spodnej časti displeja. Druhým užitočným využitím dotykovej plochy je skrolovanie obsahu obrazovky, čo sa zíde napríklad pri čítaní článkov na webe, prepínaní sa medzi domácimi obrazovkami alebo posúvaní v ponuke prostredí.

Je to ale skôr funkcia, ktorú nevyhnutne nepotrebujem, a väčšinou som aj tak všetko ovládal výhradne na displeji. Slabé prepojenie dotykovej plochy kláves s celým systémom som si všimol aj pri fotoaparáte. Jemným ťahom po klávesoch viete šikovne upravovať hodnotu EV, no na zhotovenie fotografie sa už musíte natiahnuť za softvérovou spúšťou na displeji.

Pri výsuvnej konštrukcii som očakával aj viacero gest, ktoré sú pre tento typ prevedenia typické. Napríklad rozsvietenie displeja pri vysunutí, zhasnutie a zablokovanie pri zasunutí, prijatie hovoru / ukončenie hovoru a podobne. No nedočkal som sa. Vysunutie pri prichádzajúcom hovore umožní akurát rýchlo odpovedať SMS správou.

Doplnené: Čitateľ Martin nás upozornil, že v nastaveniach hovorou sa dá nastaviť automatické prijímanie hovoru vysunnutím klávesnice. Bohužiaľ pri ukončení hovoru to nefunguje. Dá sa ale v ulahčení prístupu aktivať na ukončenie hovoru tlačidlo vypínača.

Zadávanie textu na vysunutej klávesnici začne šikovne prehľadávať obsah telefónu. Privítal by som, ak by po každom vyhľadaní aplikácia zabudla na predošlý text a ponúkla mi nové vyhľadávanie. Takto som po zadaní písmen R a I namiesto obsahu začínajúceho na RI videl stále predošlý kontakt v telefónnom zozname, z ktorého som musel vyjsť, predošlé slovo vymazať a nanovo napísať RI. Zachovala sa aj možnosť priradenia skratiek k jednotlivým klávesom. Je však otázne, či by sa mi kvôli tomu chcelo vysúvať klávesnicu. A tento pocit ma sprevádzal počas celej doby používania. Fyzickú klávesnicu som bral skôr ako spestrenie a drvivú väčšinu času som používal tú softvérovú, ktorá sa vydarila.

Písanie na fyzickej je pomalšie a pri veľkosti vysunutej konštrukcie zároveň ťažkopádnejšie. Zároveň treba rátať s tým, že vo vysunutom stave sa dotykom na obrazovku nevyhnete a prehmatávanie tak veľkého telefónu nie je najpohodlnejšie. Predstavte si napríklad viacero otvorených správ na Facebook Messengeri. Ak chcete prejsť do iného chatu, tak z fyzickej klávesnice musí prst putovať viac než desať centimetrov do hornej časti obrazovky, kde sa nachádzajú bublinky minimalizovaných chatov.

Oveľa viac sa mi pozdávala softvérová klávesnica. Ponúka rovnaké gestá (potiahnutie doľava vymaže slovo...), a na jej veľkých klávesoch je naozaj radosť písať. Nechýba ani podpora slovenského jazyka, no zvyšok systému je prekvapujúco v češtine, podobne ako u predošlých modelov s operačným systémom od BlackBerry. Čeština mi v podstate nevadila, ale pri Androide sa vyskytlo pár úsmevných momentov, kedy som len krútil hlavou. V prehliadači Google Chrome na vás vyskočí hláška, že práve zobrazovaná stránka je v slovenčine a či ju náhodou nechcete preložiť do češtiny. Takisto widgety a rôzne popisy sú v češtine. Niekoho môžu zasa mýliť názvy mesiacov.

V zasunutom stave je BlackBerry rozmerovo veľmi podobné Samsungu Galaxy Note 4, ktorý používam, preto mi ovládanie nerobilo žiaden problém. Skôr som sa trápil s rozmiestnením prvkov v bočných stenách. Audio konektor je v pravom rohu spodnej steny, čo pravákov veľmi nepoteší. Počúvanie hudby cez slúchadlá a pohodlné držanie v pravej ruke k sebe veľmi nešli. V pravej stene nájdeme dvojicu tlačidiel na ovládanie hlasitosti a medzi nimi ešte jedno špeciálne tlačidlo. Respektíve, špeciálnym mohlo byť, ak by mu BlackBerry vymyslelo lepšie využitie. Slúži iba na stlmenie zvonenia alebo hudby. Pokojne na jeho mieste mohlo byť tlačidlo napájania, ktoré je umiestnené naľavo. Praváci sa opäť nepotešia. Horná stena ukrýva dva šuplíky pre nano SIM a microSD kartu.

Hlasný reproduktor sa nachádza v mierne zníženej spodnej časti prednej steny. Nedajte sa pomýliť veľkosťou mriežky. Reproduktor je iba jeden a umiestnený viac naľavo. Kvalitou veľmi neprekvapil. V skladbách s viacerými hudobnými nástrojmi dochádza k zlievaniu a celková kvalita prednesu na mňa pôsobila skôr priemerne.

V spodnej stene ešte nájdeme klasický microUSB konektor s podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG.

Namiesto naťahovania sa za tlačidlom napájania v ľavej stene som na rozsvecovanie displeja používal dvojité poklepanie po displeji. Žiaľ, zhasnutie týmto štýlom už nefunguje. Okrem dvojitého poklepania odporúčam v nastaveniach aktivovať aj funkciu rozsvietenia displeja pri zodvihnutí telefónu. Na zmeškané udalosti vás okrem viacfarebnej notifikačnej diódy nad displejom môže upozorniť aj ambietné rozsvietenie zhasnutého displeja v čiernobielom zobrazení. Škoda, že sa rozsvieti iba raz a na notifikácie neupozorňuje dlhšie.

Predná stena už na prvý pohľad zapôsobí zaoblenými okrajmi. Zaoblený je aj displej, no v porovnaní s modelmi edge od Samsungu sú jeho zaoblené plochy výrazne menšie a neponúkajú žiadne doplnkové funkcie. Akurát pri nabíjaní vám efektne zobrazia farebnú čiaru, ktorej dĺžka indikuje stav kapacity batérie.

Skúsené oko už na prvý pohľad odhalí, že ide o Super AMOLED displej. Prezrádzajú ho sýtejšie farby, verná čierna a naopak nie veľmi verná biela. Na slnku by som mu doprial o kúsok vyšší jas, no celkovo ho hodnotím veľmi pozitívne. Ponúkne jemné QHD rozlíšenie na netradičnej, 5,43-palcovej uhlopriečke, dobré pozorovacie uhly a pred poškriabaním ho chráni sklíčko Gorilla Glass 4. Nastavenia displeja sú bohaté. Nájdeme tu automatickú reguláciu jasu, úpravu vyváženia bielej a sýtosti farieb, a už skôr spomínané rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, či ambientné zobrazenie notifikácií.

Vzhľad prostredia pripomína čistý Android, no je doplnený o niekoľko šikovných funkcií od výrobcu. Potiahnutím po niektorom z trojice tlačidiel v spodnej časti smerom nahor sa dostávam do zoznamu mnou nastavených troch aplikácií, ktoré tak viem rýchlo spustiť z ktoréhokoľvek miesta v prostredí. Na domácich obrazovkách sa nedá nevšimnúť tri bodky pod niektorými ikonami aplikácií. Znamená to, že podporujú vyskakovacie widgety, ktoré zobrazíte kratučkým podržaním na ikone a následným potiahnutím smerom nahor alebo nadol. Napríklad potiahnutie po ikone kalendára mi zobrazí prehľadný zoznam nadchádzajúcich udalostí, potiahnutie po ikone Spotify zasa jednoduchý widget prehrávača a podobne. Vyskakovacie widgety sú v podstate klasické widgety s tým rozdielom, že ich nemusíte mať pripnuté na domácich obrazovkách, čím ušetríte priestor.

V pravej alebo ľavej časti zahnutého displeja si môžete aktivovať kartu Produktivita, ktorá prehľadne zobrazí najbližšie udalosti v kalendári, zoznam neprečítaných emailov, úlohy na dnes a zoznam obľúbených a naposledy použitých kontaktov.

Vzhľad prostredia je možné upraviť prostredníctvom ikon, ktoré nájdete v obchode Google Play. Ja som vyskúšal ikony z nového Androidu Nougat. Keď je už reč o Androide, v zariadení beží verzia 6.0.1. Spoznáte to aj podľa rozšírenej správy oprávnení. Aplikáciám pri inštalovaní povolíte iba oprávnenia nevyhnutné na nainštalovanie a tie ďalšie na vás vyskočia až keď to bude potrebné.

Chod systému má pod palcom operačná pamäť s kapacitou 3 GB. Dostupných je 2,8 GB a využívaných bolo v priemere 2,3 GB. Systém bežal stabilne, bez akýchkoľvek zaváhaní, či pádov aplikácií. V útrobách sa ukrýva čipset Snapdragon 808 od Qualcommu, ktorý ponúkne viac než dostatočný výkon, no na najnovšie čipsety tohtoročných noviniek už stráca. Minulý rok sa okrem BlackBerry Priv objavil aj v LG G4, Nexuse 5X, LG V10 alebo Lumii 950. V benchmarku AnTuTu dosiahol 61 606 bodov. Hardvérová výbava si hravo poradí aj s hraním graficky náročnejších hier. Pri dlhšom hraní však už treba rátať so zvýšenou teplotou v zadnej časti. Po pár minútach hrania je to až nepríjemné.

V prostredí nesmie chýbať výsuvná lišta so skratkami a chválim aj prítomnosť samostatnej ponuky aplikácií s prehľadným abecedným radením. Ponuka aplikácií je základná a všetko viac-menej zabezpečujú aplikácie od Googlu. Chýba mi tu napríklad prepracovanejšia galéria alebo prehrávač hudby. To všetko si však môžete stiahnuť z obchodu Google Play. V ňom hľadajte aj tituly od BlackBerry. Špeciálny obchod v štýle Galaxy Apps od Samsungu tu chýba.

Výkladnou skriňou aplikácií od BlackBerry je Hub. Ten združuje obsah viacerých aplikácií a služieb na jednom mieste, čím používateľovi sprehľadňuje prísun nových informácií. Ja som mal v Hube pridaný email od Googlu (notifikácie chodia rovnako rýchlo ako v klasickej aplikácií), SMS správy, Facebook, Instagram, LinkedIn. V hornej časti viete šikovne filtrovať iba neprečítaný obsah, obsah s vysokou dôležitosťou, prípadne si vytvoriť vlastné zobrazenie, do ktorého si pridáte iba niektoré účty.

Potiahnutím po notifikácii smerom doľava ju viem vymazať, opačný smer mi zasa umožní pripomenúť ju v určitom čase, či dokonca podľa polohy. Mimoriadne návyková funkcia. Napríklad, zaujímavý newsletter som si chcel pozrieť doma na počítači, a tak som si nastavil odloženie podľa domácej adresy. Po príchode domov som si daný e-mail našiel v Hube na prvom mieste s poznámkou, že som už doma. Hub je určite zaujímavá aplikácia, no nejde o tromf tohto modelu, keďže si ho z obchodu Google Play môžete nainštalovať aj na iné androidy.

Aplikácia BlackBerry DTEK dbá na bezpečnosť zabezpečenia telefónu a informuje o nastaveniach, ktoré by ste kvôli lepšej bezpečnosti mali aktivovať. Napríklad zámok na zablokovanej obrazovke. Taktiež tu nájdete informácie o šifrovaní, systéme a zoznam aplikácií a ich oprávnenia.

Pre menej skúsených používateľov, ktorí zatiaľ neboli v kontakte s operačným systémom Android je pripravená aplikácia BlackBerry Preview. Obsah je rozdelený do niekoľkých kategórii, od informácií o samotnom operačnom systéme, až po tipy ako používať fotoaparát a klávesnicu.

Obsah zo starého telefónu viete do BlackBerry Priv šikovne premiestniť pomocou aplikácie Prenos obsahu. Medzi podporovanými zariadeniami sú smartfóny s operačnými systémami BlackBerry 10, BlackBerry 7, Android a iOS.

Fotoaparát musím pochváliť za veľmi dobre spracovanú aplikáciu. Nie je preplnená balastom a takmer všetko mám hneď po ruke. Naľavo nájdeme prepínanie HDR, pomeru strán fotografie, časovač a blesk. Napravo zasa šikovné prepínanie na prednú kameru. Priamo v hľadáčiku mám k dispozícii aj reguláciu EV. Do nastavení sa oplatí zájsť ak chcete aktivovať manuálny režim s možnosťou prispôsobenia vyváženia bielej, ISO, času uzávierky a ďalších nastavení. Ja som využíval prevažne automatický režim s automatickým HDR.

Výrobca doprial fotoaparátu osemnásťmegapixlové rozlíšenie a optiku od známej spoločnosti Schneider-Kreuznach. Napriek slušným papierovým hodnotám výsledky nešokujú, najmä v noci, no stále ide o nadpriemerný fotoaparát, ktorý si ma získal verne zachytenými farbami. Výsledky v noci by mohli byť o čosi lepšie, najmä ak zoberieme do úvahy, že je tu prítomná optická stabilizácia obrazu. Video je možné nahrávať až v 4K rozlíšení pri 30fps. Výsledok je slušný, poteší najmä pohotové preostrovanie a je cítiť aj prítomnosť optickej stabilizácie obrazu. Rozlíšenie nahrávania videa si viete šikovné zmeniť na hlavnej obrazovke, kde nájdeme aj možnosť nahrávania videa s prisvetlením. Ponuka režimov fotoaparátu príliš neprekvapí a okrem fotoaparátu a videa si pre nás BlackBerry pripravilo už iba panorámu a spomalené video. To je možné nahrávať maximálne v HD rozlíšení. Následne si v galérii viete upraviť, ktorá časť videa bude spomalená.

Najväčším sklamaním fotovýbavy je predný fotoaparát s rozlíšením dva megapixle. Výsledne snímky sú častokrát bez ostrosti a na súčasné high-endy v tomto Priv výrazné stráca.

Napriek informácii o podpore rýchleho nabíjania Quick Charge 2.0, ktorá sa nachádzala na balení, to pribalenej nabíjačke trvalo, a batériu s kapacitou 3410 mAh nabila z nuly na sto za približne dve hodiny. Použitie rýchlej nabíjačky od Samsungu dobu nabíjania trochu skrátilo. Výdrž neprekvapila, ale ani nesklamala. BlackBerry Priv mi pri mojom náročnejšom používaní vydržal v priemere jeden plnohodnotný deň.

Výhody:

+ originálne prevedenie

+ výsuvná klávesnica s dotykovým povrchom

+ výborne spracovaná zadná stena

+ jemný Super AMOLED displej so zaoblenými bokmi

+ slušný fotoaparát

+ svižné reakcie

Nevýhody:

- hardvérová klávesnica spolu s výsuvným mechanizmom nevyužívajú svoj potenciál na maximum

- ovládacie prvky v bočných stenách mohli byť rozložené lepšie (audio konektor, tlačidlo napájania)

- cena

- prehrievanie pri záťaži

- chýba čítačka odtlačkov prstov

Orientačná cena: približne 750 eur

Záver

Prvotina spoločnosti BlackBerry s operačným systémom Android sa vydarila. Pred sebou mám výbornú kombináciu poctivo zloženej konštrukcie s hardvérovou klávesnicou a veľkého dotykového displeja s jemným rozlíšením. Je však otázne, nakoľko je tu výsuvná klávesnica potrebná. Písanie na dotykovom displeji v posledných rokoch jasne prevažuje, a to nielen v rýchlosti. Chápem, že skalní fanúšikovia sa jej potešia, no určite by aj oni ocenili jej lepšie previazanie s operačným systémom Android. Ten je v takmer čistej verzii, doplnený o pár zaujímavých aplikácií od BlackBerry. Lenže niektoré z nich, napríklad šikovný Hub, si viete nainštalovať aj na iné androidy, a tak aj v tomto prípade sa jedinečnosť modelu Priv akosi vytráca. Hardvérová výbava na dnešné pomery príliš neoslní, no úplne postačuje. Fotoaparát sníma fotografie slušnej kvality a chválim aj šikovne spracovanú aplikáciu.

BlackBerry Priv by som si vedel pokojne predstaviť bez výsuvnej klávesnice a rozhodne s nižšou cenovkou. Je pravda, že konkurencia vám toho za rovnaký peniaz ponúkne oveľa viac, napríklad čítačku otlačkov prstov, výkonnejší hardvér, no nemôžem si pomôcť, ale Priv je v mojich očiach jedným z najkrajších telefónov súčasnosti.

Telefón nám na test zapožičal Orange. Ďakujeme!>

Videorecenzia:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí BlackBerry Priv. + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Peter Fejfar 01.09.2016 - 09:36

Myslím si, že HUB na inom ako BlackBerry prístroji je len na mesačné vyskúšanie a potom treba za jeho používanie mesačne platiť cca 1 €. Veľmi pekná recenzia. Napriek tomu, že ide už o rok starý model, si za neho stále pýtajú veľmi vysokú cenu,cenu, čo v kombinácii s úžasným BlackBerry marketingom predaje zabíja. Ja osobne používam BlackBerry aplikácie na S6 edge, ktoré som inštaloval spôsobom uvedeným na BlackBerryczech.

ondrakomous01.09.2016 - 11:38 Trvalý odkaz

dneska uz vime, ze tento model ackoliv je pekny, tak se vubec neprodaval, podle me to byl preslap,cena je pro spoustu lidi rozhodujici a tento telefon stoji tolik co iphone, bb velice rychle pochopili, ze takhle asi ne, pritom staci nahrat do passportu android, nebo blackberry z30. co bb vymysli za posledni roky byvaji nejvetsi voloviny, prijde mi, ze ta firma si snad nedela ani pruzkum, pritom kazdej normalni clovek s troskou rozumu rychle pochopi, kde delaji chybu. ted kdyz udelali dotykac, tak prekapotovali alcatel, rekneme si to na rovinu, bb nema na to drzet krok s konkurenci, stejne jako na to nema microsoft

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy01.09.2016 - 12:49 Trvalý odkaz

Ondro ak by ta zamestnali ako analytika hned by sa im darilo lepsie. Inak pre info, za 1.stvrtrok 2015 sa predalo menej passport + classic ako sa predalo za 1.stvrtrok 2016 priv

ondrakomous01.09.2016 - 19:29 Trvalý odkaz

vysuvna klavesnice je kompromis, jsem pro radikalni reseni. telefon s hardwarovou klavesnici/na pevno danou pod displayem, nebo dotykovy display. neco mezi tim si muze dovolit udelat firma, ktera je ve vate. bb jen experimentuji, at to byl priv, passport, pritom staci tak malo, dobrej celodotykac s androidem 4.5-5 palcu. tyhle firmy skoncili nad propasti kvuli vlastnim chybam, microsoft, nokia, blackberry. vymysleli s prominutim nesmysly. druhej extrem je motorola/lenovo chrli jeden mobil za druhym, tento model je take spatny, samsung takhle fungoval nejakej cas, nemusis byt analytik, staci kdyz se pocis s chyb a historie mobilnich telefonu. v bb chybi strategie. cela ta politika je neuveritelne zastarala, protoze dneska bezpecnost nikoho nezajima, lidi verejne sdili vsechno. model applu je dokonaly, udelat jeden dobry telefon za rok, soustredit se jen na nej a marketingem vytriskat co nejvic love. vsechny dalsi modely jsou zbytecny plytvani, penez, energie, casu. modely jako passport, priv skonci zapraseny nekde na policce, desne temhle projektum fandim, i kdyz vidim, ze sou bez budoucnosti, protoze android je na 90 procentech trzniho podilu.

Peter Fejfar02.09.2016 - 12:02 Trvalý odkaz

Súhlasím Ondro. U tak veľkého zariadenia je vysúvacia HW klávesnica nezmyslom. Pritom SW klávesnica je od BlackBerry výborná. Ak HW klávesnicu, tak jedine napevno. Tým nechcem tvrdiť, že Priv je zlý. Bral by som ho, len ta vysúvacia HW klávesnica ho predražuje a chýbalo by mi aj bezdrôtové nabíjanie (nechápem preco pre USA verziu je). Inovovanú verziu Passporta s androidom by som bral. Aj niečo na štýl Classica by nebolo zlé. Uvidíme aký bude ten model s HW klávesnicou čo plánujú.

Celá diskusia 24 príspevkov