Samsung Galaxy Note 7 - peračník pre najnáročnejších

Recenzia zaobleného 5,7'' QHD androidu s vylepšeným dotykovým perom, skenerom dúhovky a výborným fotoaparátom.

Prvé modely Galaxy Note medzi zvyškom smartfónov vyčnievali, no ako čas plynul, uhlopriečky sa začali zväčšovať a prerastený smartfón s dotykovým perom zrazu začal dávať zmysel. Mňa si rad Galaxy Note získal modelom Note 2, ktorý vychytal nedostatky prvotiny a ponúkol zážitok z kombinácie veľkého dotykového displeja a mimoriadne užitočného pera, ktoré vôbec nebolo iba na okrasu.

Minuloročný Note 5 sa Európe žiaľ vyhol, a tak posledným aktuálnym modelom na našom trhu bol ešte donedávna dnes už dvojročný Note 4. A práve jeho majitelia budú zrejme najväčšou základňou pokukujúcou po tohtoročnej novinke. Kvôli zosúladeniu číslovania sa Samsung rozhodol preskočiť číslicu šesť a novinku číselne pričlenil k tohtoročným vlajkovým lodiam S7 a S7 edge. Počas dvoch týždňov som mal pri sebe okrem Note 7 aj Note 4 a v nasledujúcich riadkoch sa určite nevyhnem ich porovnaniu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 7 (SM-N930F)Šiesta generácia špičkového tabletofónu s dotykovým perom S Pen prináša zaoblený 5,7'' Super AMOLED QHD displej, vodeodolnú konštrukciu, výkonný procesor, 4 GB RAM, skener očnej dúhovky, snímač odtlačkov, plnú dátovú výbavu, USB-C, 3500 mAh batériu a 12 Mpix fotoaparát s OIS.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prémiovosť novinky je podčiarknutá zaobleným displejom a bokmi, čo sa pozitívne prenieslo do šírky konštrukcie. V porovnaní s Note 4 je Note 7 až o pol centimetra užší, pričom uhlopriečky oboch sú totožné. Majitelia Note 4 si rozdiel všimnú už pri prvom uchopení. Telefón lepšie padne do dlane a obslúženie protiľahlej strany displeja je značne jednoduchšie. O istote pri držaní sa to však už povedať nedá. Prednú a zadnú stenu pokrýva odolné sklíčko Gorila Glass 5, ktoré síce vyzerá pekne na produktových fotografiách, ale skúsenosti s používania sú iné.

Oproti Note 4 je držanie v ruke menej isté a už pri minimálne spotených rukách bojujete s vyšmyknutím. Otázne je to aj s papierovo najvyspelejšou generáciou Gorilla Glass. Po dvoch týždňoch používania si na zaoblených hranách zadnej steny všímam tenučké škrabance, ktoré síce nie je až tak vidieť, no z dlhodobého hľadiska to bude iba horšie. Toto miesto je najnáchylnejšie na škrabance, zvyšok konštrukcie spolu s dotykovou obrazovkou ostal bez škrabanca.

Zaoblenie displeja je v porovnaní so smartfónmi s prívlastkom edge menšie a plní skôr dizajnovú než funkčnú úlohu. Ja sa prikláňam skôr k tradičnej prednej stene Note 4, a to z niekoľkých dôvodov. Uhlopriečky oboch tabletofónov sú rovnaké, no písanie dotykovým perom po zahnutých častiach displeja je skôr za trest, čo v konečnom dôsledku znamená menšiu plochu na komfortné zapisovanie poznámok. Na ďalšie obmedzenie narazíte pri pokuse použiť na prednej stene ochranné temperované sklo. Áno, je tu Gorilla Glass 5, no opatrnosti nie je nikdy dosť. Ochranné sklá na zaoblené displeje nie sú tak kvalitné, respektíve je problém zohnať sklo, ktoré by sa kvalitou vyrovnalo sklám pre rovné displeje. Ani na Note 4 nie je možné kvôli 2.5D ochrannému sklíčku pokryť prednú stenu telefónu od okraja k okraju, no plocha displeja je pokrytá celá.

Hladké prevedenie prináša okrem šmykľavejšieho povrchu aj väčšiu náchylnosť na odtlačky. Nami testovaná modrá verzia s vkusným kovovým lemom so slabo hnedým nádychom priťahovala nečistoty a odtlačky ako divá. Osobne by som zrejme siahol po konzervatívnej čiernej, ktorá ich priťahuje najmenej.

Vstavanej batérii sa veľmi neteším, no pribudla odolnosť voči vode, a práve tá mi na Note 4 chýbala. Note 7 som preveril v aquaparku, kde som nahral niekoľko videí na tobogánoch a nasnímal pár fotografií pod vodou. Aj tu som však narazil na klzký povrch konštrukcie, ktorá sa v týchto podmienkach šmýka ešte viac. Telefón zvládol pobyt vo vode na jednotku. Funguje aj ovládanie displeja perom.

Umiestnenie tlačidiel v bočných stenách sa už nejaký ten piatok nemení, a to sa mi páči. Napriek väčším rozmerom som ich nahmatal bez výraznejších problémov. Z hornej steny zmizol infraport pre ovládanie techniky. Pre niekoho možno prežitok, no už niekoľkokrát sa mi stalo, že som ovládač zabudol vedľa televízora a namiesto vstávania z postele som radšej siahol po Note 4.

V spodnej stene sa nachádza nový microUSB konektor typu C, ktorý je známy najmä svojou obojstrannosťou, pri ktorej už nemusíte sledovať, ako kábel vkladáte. Pomocou redukcie z microUSB C na klasické microUSB v balení môžete k telefónu pripojiť aj vašu staršiu nabíjačku. V balení taktiež nájdete redukciu pre prenos vašich dát zo staršieho telefónu cez aplikáciu Smart Switch.

Šuplík v hornej stene ukrýva slot pre nanoSIM a microSD kartu. Okrem slotu pre microSD kartu musím Samsung pochváliť aj za bohaté interné úložisko s kapacitou 64 GB, z ktorého je dostupných necelých 53 GB.

Prítomnosť senzora na meranie tepu vedľa zadného fotoaparátu už beriem v high-endoch od Samsungu skôr ako samozrejmosť. Priznám sa, že ho nepoužívam ani na Galaxy Note 4, a tak aj v prípade Note 7 bolo jeho poslaním skôr spestrenie posedenia s kamarátmi pri pive. Naopak, aplikáciu S Health, ktorú si mimochodom môžete nainštalovať aj na iné androidy, som používal veľmi často. Na domácej obrazovke mi nesmel chýbať widget s počtom prejdených krokov a párkrát som ju využil aj pri bicyklovaní.

Ak prechádzate z modelu Note 4, určite si zamilujete veľmi rýchlu čítačku odtlačkov prstov, po ktorej už netreba ťahať prstom. Stačí priloženie v ľubovoľnom smere a telefón je hneď odblokovaný. Rýchlosť rozpoznania je blesková a častokrát sa telefón odblokuje hneď s rozsvietením obrazovky. V nastaveniach si môžete pridať maximálne štyri odtlačky, v mojom prípade teda oba palce a oba ukazováky. Možnosti využitia čítačky nie sú tak bohaté, ako to ponúka konkurencia, no mne tu nič nechýbalo. Okrem odblokovania sa zíde aj na identifikáciu pri vstupe do zabezpečeného priečinka, kde si môžete pridať odlišné kontá(Facebook, Google, Samsung, Office...) a vytvoriť tak v podstate telefón v telefóne. Napríklad na oddelenie pracovných a súkromných vecí.

Jednou z najväčších noviniek je prítomnosť skenera dúhovky oka, ktorý ešte viac zvyšuje bezpečnosť smartfónu. Spočiatku boli moje dojmy zmiešané, no ku koncu testovania už skeneru prichádzam na chuť a nachádzam jeho uplatnenie. Začnem ale nedostatkami. Skener dúhovky som používal súčasne s čítačkou odtlačkov na zabezpečenie telefónu. Tu skener vystupuje ako pomalšie riešenie. Najprv je potrebné displej rozsvietiť, potiahnuť po uzamknutej obrazovke, a až následne sa aktivuje rozpoznávanie dúhovky. A keďže som obrazovku najčastejšie rozsvecoval hardvérovým tlačidlom s čítačkou odtlačkov, telefón som mal odblokovaný skôr, než som stihol potiahnuť po zablokovanej obrazovke. Rýchlosť skenera milo prekvapila. Rozpoznanie je bleskové a problém mu nerobili ani dioptrické okuliare, či slabšie šero. Naopak, na prudkom slnku sa skener potrápi a dúhovku rozpozná skôr výnimočne. Ako som už na začiatku spomínal, ku koncu používania som si skener obľúbil, a to najmä v situáciách, kedy je odblokovanie pomocou odtlačkov nereálne. Napríklad v aquaparku s rozmočenými bruškami prstov alebo pri zašpinených prstoch, kedy som displej rozsvietil hánkami, potiahol po displeji a nasnímal dúhovku. Použitie skenera dúhovky na zablokovanie telefónu oceníte aj pri zvedavom partnerovi. Otvorenie vašich očí počas spánku jej/jemu dá určite viac zabrať, než priloženie odtlačku prsta.

Napriek rovnakému rozlíšeniu a technológii Super AMOLED je displej Galaxy Note 7 rozhodne ďalej než ten v Note 4. A to po hardvérovej, ale aj softvérovej stránke. Vyniká lepšou bielou (stále však nejde o ideálne zobrazenie bielej) a najmä špičkovou čitateľnosťou na slnku. Aj pri tých najostrejších lúčoch bolo používanie veľmi pohodlné a na displeji som videl všetko. Zahnuté okraje som veľmi neocenil, ale pri používaní mi v podstate ani neprekážali.

Nastavenia a možnosti displeja sú bohaté. Začnem Always On displejom, ktorý priniesli tohtoročné vlajkové lode S7 a S7 edge. Vtedy ma táto funkcia veľmi neoslovila, no je vidieť, že Samsung na nej neustále pracuje a pridáva rôzne vylepšenia. Pochvala smeruje najmä regulácií podsvietenia Always On zobrazenia. V začiatkoch zobrazenie svietilo naozaj intenzívne a malo skôr rušivý charakter. Na zhasnutej obrazovke môžete mať zobrazené rôzne widgety hodín, kalendára alebo jednu zo štvorice farebných tapiet (súhvezdia, farebné fľaky...). Okrem viacerých widgetov je možné si vytvoriť aj widget hodín s vlastným obrázkom.

Always On zobrazenie si ma získalo najmä zobrazovaním notifikácií. Dvojitým klikom na ikonu zmeškanej udalosti sa viete priamo dostať do danej aplikácie. A čo je ešte lepšie, priamo z Always On displeja je možné ovládať aj ovládanie prehrávača hudby, prípadne Spotify. Aj tu platí, že všetko sa ovláda dvojitým klikom (pauza, prehrávanie), aby sa zamedzilo nechceným dotykom. Always On displej môže byť aktívny stále, alebo vo vami nastavenom časovom intervale.

Ak chcete mať na zhasnutej obrazovke niečo menej nápadné než Always on zobrazenie, siahnite po nočných hodinách, ktoré na zahnutej časti obrazovky zobrazia aktuálny čas, dátum a stav batérie. V porovnaní s Always On je zobrazenie obmedzené na maximálne osemnásť hodín.

Vítanou a užitočnou novinkou v nastaveniach displeja je modrý filter, ktorý obmedzuje množstvo modrého svetla vyžarovaného obrazovkou. Dostanete sa k nemu aj cez skratku vo výsuvnej lište, kde odporúčam zapnúť automatickú aktiváciu od súmraku do úsvitu.

Note 7 prichádza so zaujímavou funkciou zníženia rozlíšenia displeja na Full HD alebo HD. To sa môže zísť v prípadoch, kedy potrebujete znížiť záťaž na batériu, no zároveň nechcete používať šetriaci režim s vypnutými dátami na pozadí. V jeden deň som si hneď ráno nastavil HD rozlíšenie a sledoval výdrž batérie. V porovnaní s jemným QHD bolo rozdiel cítiť a aj po plnohodnotnom dni som mal večer ešte 40 % batérie. Pri plnom rozlíšení mi Note 7 vydržal v priemere jeden deň. Po znížení rozlíšenia sa môžu niektoré aplikácie zobrazovať nekorektne, na čo upozorňuje aj popis pri tejto funkcii. Výraznejšie problémy, prípadne deformácie aplikácií som nepostrehol, akurát pri prehliadači Chrome sa mi osvedčilo otvorené karty načítať nanovo, prípade zavrieť a znova otvoriť aplikáciu.

Ďalšou novinkou je funkcia Vylepšovania videí nazývaná aj HDR video. V jej nastaveniach nájdete zoznam aplikácií vášho telefónu, v ktorých táto funkcia funguje. Priznám sa, že pri klasických videách som veľký rozdiel nepostrehol a funkcia bude mať význam skôr pri prehrávaní HDR videí. Tých je však momentálne ako šafránu.

Samsung opäť myslel aj na situácie, kedy je používanie veľkého tabletofónu v jednej ruke menej isté. Rýchlym trojitým stlačením tlačidla pod displejom sa celé prostredie zmenší k pravému alebo ľavému okraju obrazovky. Veľký displej ponúka ideálne podmienky aj na používanie dvoch aplikácií naraz. K funkcii sa dostávam dlhším podržaním ľavého dotykového tlačidla. Okrem zmeny veľkosti jednotlivých okien viem medzi nimi presúvať aj obsah, napríklad text z webovej stránky do SMS správy. Ďalšou možnosťou používania viacerých aplikácií naraz je ich zmenšenie potiahnutím od horného rohu displeja smerom do stredu. Veľkosť a umiestnenie zmenšenej aplikácie je možné následne meniť.

Spolu so zahnutým displejom dostal Note 7 aj bočný panel známy z predošlých Samsungov radu edge. Osobne ma táto funkcia vôbec neoslovila už na predošlých modeloch a úspešne som ju ignoroval aj na Note 7. Môžete si tu pripnúť obľúbené kontakty, aplikácie, informácie o počasí alebo kompas, či pravítko. Ďalšie bočné panely nájdete v obchode Galaxy Apps. Mňa tam zaujal akurát bočný panel kalendára Plánovač S, no práve ten ako keby naschvál nefungoval. Funkcia bočného panela by mala význam, ak by boli zahnuté plochy displeja väčšie a iba na nich by sa tieto informácie zobrazovali. V tejto podobe môže byť pokojne aj na modeloch s nezahnutým displejom.

Pero S pen dozrieva každým rokom a okrem nových softvérových vychytávok sa mierne upravuje aj jeho vzhľad a konštrukčné spracovanie. Namiesto obyčajného vysúvania, známeho z Note 4, tu máme "zacvakávací" mechanizmus. Je to efektné, no v porovnaní s Note 4 o čosi pomalšie, keďže je potrebné najprv hlavičku zacvaknúť do vnútra, pero mierne vyskočí a až následne ho môžete vybrať. Pri Note 4 ho skrátka iba vyberiete. Pri vkladaní sa mi osvedčilo vrch pera zacvaknúť ešte pred vložením, čím som si ušetril následne zacvaknutie v tele konštrukcie telefónu. Po afére s opačným vložením pera na Note 5 sa už Samsung pri Note 7 tejto nešťastnej chyby vyvaroval a tu ho už opačne nevložíte.

Pero pôsobí hodnotnejším dojmom a píše sa s ním o poznanie lepšie než s perom z Note 4. Hrot pera mäkšie dopadá na displej a lepšie drží stopu. Pri súčasnom porovnaní pier mi pero z Note 4 po displeji viac "utekalo". Je to ale vec zvyku. Zvýšila sa aj citlivosť dotyku, čo je pri porovnaní so štvorkou taktiež cítiť.

Vytiahnutím pera sa automaticky spustí funkcia písania na zhasnutej obrazovke, ktorú si pochvaľujem aj na Note 4. Tu je však jej využitie ešte lepšie. Okrem obyčajného uloženia si môžem poznámku pripnúť aj na Always on displej, a mať ju tak stále na očiach. Napríklad nákupný zoznam.

Vytiahnutie pera v odblokovanom stave môže zobraziť ponuku funkcií pera S Pen, alebo rovno otvoriť novú poznámku v aplikácii Samsung Notes. Chýba mi tu možnosť spustenia akčnej poznámky, ktorú Note 4 ponúka. Ide o veľmi šikovné zaznamenanie poznámky v zmenšenom okne, ktoré je možné minimalizovať a vrátiť sa k nej neskôr. Taktiež ponúka pokročilejšie funkcie, ako napríklad rozpoznanie zaznamenaného textu a jeho uloženie vo forme nového telefónneho kontaktu, prípadne poslanie textu ako SMS správy. Na zahraničných fórach som sa však dočítal, že tento užitočný doplnok by sa mal objaviť v niektorej z najbližších aktualizácií. Nechajme sa teda prekvapiť.

Vo vyskakovacej ponuke funkcií pera S Pen nájdeme vytvorenie poznámky, inteligentný výber, písanie na obrazovku a tri novinky – preklad, lupu a náhľad. Poďme sa na ne pozrieť. Funkcia preklad znie zaujímavo. Stačí vytiahnuť pero, v plávajúcom okne nastaviť z akého do akého jazyka sa má prekladať a perom nadísť nad požadované slovo. Preklad zabezpečuje Google, o čom informuje aj popis pod preloženým slovom. Túto funkciu si viem predstaviť používať, ak čítam text v cudzom jazyku, ktorý ovládam, no niektoré slovíčka sú mi nejasné. Na úplne cudzí jazyk to zrejme nevyužijete, keďže prekladať je možné iba slová, nie vami označené bloky textov. Na obmedzenia narazíte aj v prípade frázových slovies, prípadne skrátených foriem.

Funkcia lupa robí presne to, čo sa od lupy očakáva. Pohybom pera ponad displej viete zväčšovať časť displeja od 150% až po 300%. Na žiadnu prevratnú situáciu, kedy by sa mi to zišlo, som však neprišiel. Poslednou novinkou je náhľad. Ten zmenší práve otvorenú aplikáciu do podoby malého štvorca v rohu displeja a po priblížení sa perom k nemu sa aplikácia otvorí. Ak perom odídete zo štvorca, aplikácia sa opäť zmenší. Túto funkciu využijete v prípade, ak sa potrebujete rýchlo prepínať medzi dvojicou aplikácií.

Z trojice funkcií, ktoré ponúka aj Galaxy Note 4 sa mi najviac páčil inteligentný výber. Ten v Galaxy Note 7 dokáže najnovšie vytvárať aj GIF animácie z prehrávaných videí, či už v aplikácii YouTube alebo v inej. Vytvárať môžete maximálne pätnásťsekundové GIF-ká. Okrem vyššie spomínaných funkcií som dotykové pero používal najmä na pohyb v prostredí, rolovanie ponúk, prezeranie webu a podobne. Na držanie telefónu v ľavej ruke a jeho ovládanie pomocou dotykového pera v tej pravej som si zvykol už na predošlých Note-och a tento štýl používania mi veľmi vyhovuje.

Po prvom spustení som našiel medzi aplikáciami novinku Samsung Notes. Veľmi si ma ale nezískala a radšej som si nainštaloval osvedčenú S Note. Ponúka viac funkcií, napríklad rozpoznanie nakresleného geometrického útvaru a jeho zarovnanie, vytváranie grafov a mnoho iných. Používam ju aj na Galaxy Note 4, z ktorého som si cez Samsung konto preniesol moje poznámky do Note 7. Poznámky a ďalší obsah, či už multimediálny alebo kontakty a záznamy v kalendári, si môžete uložiť do Samsung Cloudu, v ktorom na vás čaká 15 GB bezplatné úložisko.

Pomocou pera S pen je možné ovládať aj dotykové tlačidlá pod displejom. Sú podsvietené, no v nastaveniach by som ocenil možnosť regulovania dĺžky podsvietenia, tak ako to ponúka Galaxy Note 4.

Hardvérová výbava je bez kompromisov. Samsung opäť siahol po čipsete z vlastnej stajne, konkrétne po Exynose 8890 s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Mali-T880. V benchmarku AnTuTu jasne dominoval a dosiahol 134 502 bodov. Viac než poriadna dávka výkonu ma ale prekvapilo zistenie, že ani pri náročnejšom používaní sa konštrukcia výrazne neprehrieva. Galaxy Note 4 hreje viac. V hre Real Racing 3 som počas dvojtýždňového používania strávil niekoľko desiatok minút a teplota bola stále v norme. Mimochodom, v tejto hre nájdete aj špeciálne preteky Samsung s veľmi rýchlymi autami. Mimoriadne návykové.

Note 7 prichádza na trh so starším Androidom 6.0.1. Do uvedenia sa výrobcovi nepodarilo pripraviť nový Android 7, no ten by mal doraziť ešte tento rok. Nad Androidom beží známe prostredie TouchWiz, ktoré prešlo ďalšími zmenami a dovolím si povedať, že k lepšiemu. Páči sa mi najmä zjednodušená ponuka nastavení, kde pod každou hlavnou položkou nájdem aj heslovite vymenované funkcie, ktoré obsahuje. Ak sa už nachádzam v niektorej z položiek, v spodnej časti nájdem šikovné návrhy na ďalšie funkcie, do ktorých sa viem rýchlo prekliknúť. Napríklad v ponuke Zobrazenia je to rýchly preklik do pokročilých nastavení pre zrak a podobne.

Posun k jednoduchosti a prehľadnosti je cítiť už pri prvom spustení telefónu. Zoznam aplikácií sa zmestil na jednu stranu a nájdete tu všetko potrebné. Samsung dokonca vynechal aj niektoré vlastné aplikácie, ktoré si musíte dodatočne stiahnuť z obchodu Galaxy Apps. Ja som si stiahol prehrávač hudby, prehrávač videí a videoeditor.

Na domácich obrazovkách sa nič zásadné nemení. Mriežku displeja je možné zväčšiť zo 4x4 až na 5x5, a umiestniť tak na displej viac položiek. Oživenie prostredia prinášajú témy a ikony, ktoré si môžete stiahnuť v aplikácii Samsung Themes. Aplikácie od Samsungu sú výborné spracované a ponúkajú aj pár užitočných funkcií navyše. Spomeniem napríklad návykové gesto v telefónnom zozname a správach, kde ťahom po kontakte doprava začnete hovor, v opačnom smere zasa začnete písať správu. Klávesnicu pochválim za samostatný riadok s číslicami a šikovné gesto premiestňovania kurzora ťahom po klávesoch.

Reakcie prostredia boli pohotové a počas dvoch týždňov intenzívneho používania bežal systém stabilne. Pod palcom ho má operačná pamäť s nadpriemernou kapacitou 4 GB, ktorá hravo zvládla bez viacerých aplikácií naraz a prepínanie medzi nimi bolo bez opätovného načítavania.

Note 7 zdedil fotografickú výbavu po tohtoročných vlajkových lodiach radu Galaxy S. High-endy od Samsungu patria na poli androidov medzi fotografickú špičku a inak tomu nie je ani v prípade Note 7. Dvanásťmegapixlový fotoaparát disponuje bezkonkurenčnou clonou f/1.7 a nechýba mu ani optická stabilizácia obrazu. Škoda, že Samsung neponechal snímanie v plnom rozlíšení pri pomere strán 16:9, tak ako to má Note 4. V prípade Note 7 si plné rozlíšenie užijete pri pomere strán 4:3, najväčšie 16:9 snímky je možné zhotovovať v rozlíšení 9,1 Mpix. Kvalite snímok a fotoaparátu nemám čo vyčítať. Zaostruje bleskovo, snímanie niekoľkých snímok po sebe je okamžité a výsledná kvalita naozaj stojí za to. Note 7 sa nenechá zahanbiť ani v noci, kde taktiež patrí medzi špičku. Postavil som ho vedľa Note 4 a nasnímal niekoľko rovnakých nočných fotografií. Rozdiel bolo hneď vidieť. Snímky zhotovené Note 7 zachytili viac svetla a detailov.

Okrem výborných hardvérových parametrov je vyšperkované aj všetko okolo. Fotoaparát spúšťam rýchlym dvojklikom tlačidla pod displejom. Je to mimoriadne návykové a určite by som sa nepohneval, ak by túto možnosť pridal Samsung aj do starších smartfónov, napríklad práve do Note 4. Prostredie fotoaparátu sa nesie v duchu jednoduchosti, čo mne veľmi vyhovuje. Priamo na hlavnej obrazovke mám prístup k HDR, ktoré je mimochodom opäť výborné, blesku a prepínaču medzi prednou a zadnou kamerou. Áno, prepínač je umiestnený nelogicky úplne vľavo, no vôbec sa za ním nemusíte naťahovať. Medzi fotoaparátmi sa viete prepínať vertikálnym ťahom po displeji a taktiež dvojklikom tlačidla pod displejom.

Napravo nájdeme samostatné spúšte pre foto a video a vstup do galérie. Medzi skratkami vľavo by som rád videl aj rýchlu zmenu rozlíšenia, čo by som ocenil najmä pri nahrávaní videa, no nevadí. Potiahnutím po displeji doľava sa dostávam k niekoľkým filtrom fotoaparátu. K slušnej ponuke filtrov si môžete pridať ďalšie z obchodu Galaxy Apps. Ťah prsta po displeji doprava rozbalí ponuku režimov. Páči sa mi, že tu nie je veľa zbytočných režimov a sú prehľadne zoradené. Asi najzaujímavejší bude manuálny režim, v ktorom sa môžete vyhrať so všelijakými nastaveniami. Ja som ho používal najmä pri snímaní v noci, kedy som si nastavoval dĺžku uzávierky. Z ďalších režimov som často siahal aj po panoráme, ktorá taktiež vytvára veľmi kvalitné snímky.

Ťuknutím na displej sa v pravej časti hľadáčika sprístupní šikovná korekcia expozície, dlhším podržaním môžete zamknúť zaostrenie. Podobne to funguje aj pri nahrávaní videa. Note 7 dokáže snímať videa v jemnom 4K rozlíšení a výslednou kvalitou videí sa radí medzi špičku. Výborne funguje optická stabilizácia obrazu a páči sa mi aj rozumné preostrovanie. Ak oželiete videa v QHD, UHD alebo Full HD (60 fps) rozlíšení a vystačíte si s klasickým Full HD, sprístupnia sa vám funkcie HDR, efekty videa a taktiež funkcia sledovania zaostrenia.

Zahanbiť sa nenechal ani predný fotoaparát s maximálnym rozlíšením päť megapixlov a optickou stabilizáciou. Kvalita snímok je veľmi slušná a to isté platí aj pre videa. Z režimov som párkrát využil široké selfie, zvyšok ma až tak nelákal.

Ako som už vyššie spomínal, Note 7 mi vydržal v priemere jeden celý deň, čo neprekvapí, ale ani nesklame. Pochvalu si predsa len zaslúži, a to za podporu rýchleho nabíjania, ktoré na smartfónoch vítam. Pribalená rýchla nabíjačka mu dodala polovicu kapacity za približne 40 minút, no a doplna jej to trvalo ešte ďalších šesťdesiat minút. Note 7 si rozumie aj s bezdrôtovým nabíjaním a osobne by som do takejto nabíjačky investoval. Nové bezdrôtové nabíjačky už nie sú iba efektné, ale aj efektívne, a za tých pár rokov sa ich rýchlosť nabíjania zvýšila.

K problému s vybuchujúcimi batériami je ťažké sa vyjadriť. Nami testovaný Note 7 prežil dva týždne používania bez ujmy. Dôležité je, že Samsung si chybu priznal a pracuje na jej odstránení.

Výhody:

+ hodnotne pôsobiaci vzhľad a kvalitné prevedenie

+ výborné fotoaparáty

+ špičkový displej s výbornou čitateľnosťou na slnku a množstvom funkcií (zníženie rozlíšenia, modrý filter...)

+ hardvér, ktorý to s vami potiahne minimálne dva ďalšie roky (ako napríklad Note 4)

+ 64 GB interný priestor + slot na microSD kartu

+ rýchle reakcie

+ prepracované dotykové pero s bohatými možnosťami využitia

+ pohotová čítačka odtlačkov prstov a inovatívny skener dúhovky

+ zjednodušené, no funkciami nabité prostredie (Always On displej, používanie dvoch aplikácií naraz...)

+ podpora bezdrôtového nabíjania

Nevýhody:

- sklenený povrch konštrukcie je náchylný na nečistoty a objavilo sa ňom aj pár drobných škrabancov

- menej isté držanie v ruke než pri Note 4

- zahnutý displej je skôr na efekt, písanie perom je na zahnutej ploche nepohodlné

- problém zohnať na zahnutý displej kvalitné odolné sklo

- starší Android 6.0

Orientačná cena: 849 eur mobilonline.sk

Záver

Galaxy Note 7 s prehľadom splnil očakávania a právom sa radí medzi najlepšie smartfóny súčasnosti. Ak sa odosobním od sklenenej konštrukcie, ktorá lepšie vyzerá, než sa drží, a zahnutého displeja bez výrazného prínosu, Galaxy Note 7 môžem iba chváliť. A to rovno položku po položke. Dotykové pero dospelo ako po konštrukčnej, tak aj po softvérovej stránke, displej si už tradične drží svoju kvalitu, no najnovšie aj s výbornou čitateľnosťou na slnku. Špičkový hardvér určite poteší, ja však dávam plus skôr kombinácii veľkej internej pamäte a podpore microSD kariet.

Záujemcovia prechádzajúci z modelu Galaxy Note 4 isto ocenia komfortnejšiu čítačku odtlačkov. Tú dopĺňa inovatívny skener dúhovky. Napriek prvým skeptickým názorom som mu našiel uplatnenie a jeho prítomnosť oceňujem.

Prostredie TouchWiz sa navonok zjednodušuje, no pod povrchom na vás čaká množstvo užitočných funkcií, pričom niektoré z nich si ešte viac užijete práve vďaka prítomnosti dotykového pera. Na záver ešte vyzdvihnem dva ďalšie posuny vpred. Prvým je odolnosť voči vode, no a posledné slová budú patriť výborným fotoaparátom, ktoré Samsung skrátka vie robiť.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 7 (N930F) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 06.09.2016 - 01:19

nevybuchlo vam to v rukach?:D

Anonym (bez overenia)06.09.2016 - 06:21 Trvalý odkaz

Nightmare vazne? Dalsi traper na scene? Dakujem za peknu recenziu

Pavol06.09.2016 - 10:58 Trvalý odkaz

Som už pár dní vlastníkom Note 7 z oficiálnej slovenskej distribúcie. Myslím, že recenzia je napísaná veľmi objektívne. Telefón mi vyhovuje po všetkých stránkach. Zatiaľ funguje perfektne. Batéria nejaví známky poškodenia, pri rýchlonabíjaní aj pri používaní náročnejších aplikácií je zahriatie oveľa menšie, ako na mojom doteraz používanom Lenove P1. Ak bude Samsung kvôli niektorým problematickým batériám neskôr vymieňať kus za kus, je to pre mňa iba bonus. V distribúcii krajín EÚ zatiaľ nebol zaznamenaný prípad výbuchu batérie. Pri Note 7 určite zostávam.

ondrakomous06.09.2016 - 19:26 Trvalý odkaz

kontrolni otazka, co se stane s noty 7, ktere samsung stihl prodat? dokonce i tady se par kusu stihlo prodat, proto se ptam. me to teda vyjimecne minulo, jinak si kazdy novy mobil poctive bezim koupit.

Tomas06.09.2016 - 19:43 Trvalý odkaz

Rozmyslal som nad tymto telefonom, ale GG5 ma odradilo. Oproti stvorke je to podla mna krok spat.

Celá diskusia 22 príspevkov