MediaTek Helio X30: desaťjadrový procesor s 10 nm technológiou

Pripravovaný konkurent pre Snapdragon 820 z dieľne známeho výrobcu príde s desiatimi jadrami a má byť vyrobený 10 nm technológiu. Reálne sa v smartfónoch objaví zrejme až o rok.

Nový procesor Helio X30 zatiaľ nebol oficiálne predstavený, no už dnes sa hovorí o tom, že ponúkne desať jadier, z ktorých dve jadrá Cortex-A73 budú taktované na 2,8 GHz, štyri Cortex-A53 na 2,2 GHz a zvyšné štyri Cortex-A35 dostanú takt 2 GHz. O grafický výkon sa postará štvorjadrová akcelerácia PowerVR 7XT, takže procesor bude pripravený na virtuálnu realitu Google Daydream.

Nový čipset by mal podporovať až 8 GB operačnej pamäte RAM typu LPDDR4, fotoaparáty až s 40 Mpix rozlíšením a snímaním videa s 24 fps, 16 Mpix snímače so záznamom videa 60 snímkov za sekundu alebo 8 Mpix snímač so 120 fps videom. LTE bude podporvať CAT12 s rýchlosťou sťahovania do 600 Mbps. Kategóriám LTE sme sa v krátkosti venovali v článku Telekom testoval v Bratislave 4G sieť s rýchlosťou do 900 Mbps.

Presný termín príchodu nového výkonného čipsetu, nástupcu dnešných procesorov Helio X20 a Helio X25, ktoré aktuálne patria k špičke, nie je známy. Prvý smartfón s Helio X30 sa na trhu objaví zrejme až o rok.

Zdroj: androidauthority.com, www.eet-china.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu