Telekom testoval v Bratislave 4G sieť s rýchlosťou do 900 Mbps

Telekom dosiahol ďalší míľnik, keď za prítomnosti novinárov otestoval prenos dát v LTE sieti s maximálnou rýchlosťou do 900 Mbps. Do konca tohto roka chce zvyšovať aktuálne rýchlosti vo viacerých lokalitách a opäť získal certifikát Best in Test za najlepšiu sieť na Slovensku.

Po úspešných testoch LTE siete s rýchlosťou do 300 Mbps (v septembri 2014) a do 375 Mbps (v júni 2015) sa Telekom posunul na ďalšiu úroveň, keď na bratislavskej Magio pláži uskutočnil verejný test prenosu dát cez LTE/4G sieť s rýchlosťou do 900 Mbps.

Telekom sa tak stal prvým operátorom na Slovensku, ktorý realizoval testovaciu prevádzku LTE-A siete s rýchlosťou takmer 1 Gbps. Na teste spolupracoval s firmami Qualcomm, ktorá zabezpečila hardvér a Ericsson, ktorý dodal infraštruktúru. Momentálne žiadne mobilné zariadenie s podporou takto vysokej rýchlosti na trhu nie je, takže na komerčné využitie si budeme musieť počkať.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pokiaľ vás zaujíma, akú maximálnu rýchlosť môže dosiahnuť v LTE sieti váš smartfón, odpoveď môžete nájsť na Wikipédii. Rýchlosť záleží od kategórie CAT, akou dané zariadenie disponuje. Väčšina dnešných smartfónov s lepšou výbavou už podporuje CAT6, čo znamená maximálnu prenosovú rýchlosť do 300 Mbps. No taký iPhone 6 zvláda LTE len do 150 Mbps. Novší model iPhone 6S si poradí už aj s 300 Mbps LTE.

Aktuálne je na našom trhu s najvyššou kategóriou CAT12 iba model LG G5, čoskoro pribudne horúca novinka Samsung Galaxy Note 7, ktorý bude na vybraných trhoch takisto podporovať CAT12, čo znamená rýchlosť do 600 Mbps. Jeho súrodenci Galaxy S7 a S7 edge dostali "len" CAT9 s rýchlosťou do 450 Mbps, podobne ako top model Sony Xperia X Performance.

Telekom sa opäť pýši ocenením Best in Test od P3 Communications, ktoré získal už štvrtýkrát po sebe za posledné dva roky. Operátor i pod novou metodológiou a prísnejšími podmienkami potvrdil najlepšie výsledky v hlasových i dátových kategóriách testu. Táto nezávislá konzultačná spoločnosť realizuje certifikované merania mobilných sietí na celom svete.

Júnový test bol realizovaný v 2G, 3G a 4G sieťach a zahŕňal väčšie i menšie mestá, aj vybrané hlavné trasy ciest. Detailný test zhrnul merania a vyhodnotil viaceré parametre, napríklad sťahovanie a odosielanie súborov, čas načítania internetových stránok, prácu a načítanie videí na YouTube v SD i HD kvalite a iné.

Opäť boli do testu zapojení všetci štyria mobilní operátori a Telekom v teste získal najvyššie skóre - 830 bodov. Ostatní operátori získali 755, 578 a 526 bodov.

Pozn. redakcie: V predchádzajúcom meraní, ktoré prebehlo počas januára 2016 získal Telekom 874 bodov, druhý v poradí vtedy stratil na víťaza len pár bodov, keď získal 826 bodov. Tretí operátor mal v januári pred posledným veľký náskok - 709 vs. 499 bodov, no pri poslednom júnovom teste je rozdiel medzi tretím a štvrtým už veľmi tesný.

Podľa meraní P3 Communications získal Telekom najvyššie skóre v oboch hlavných kategóriách: hlasové i dátové služby. Z výsledkov hlasových služieb je zrejmé, že operátor dosiahol výborné hodnoty vo veľkých i malých mestách. Merania dátových služieb priniesli Telekomu víťazstvo vo všetkých kategóriách: veľké mestá, malé mestá a cesty.

Za necelé tri roky, odkedy Telekom spustil komerčnú prevádzku LTE siete, rozšíril pokrytie z 23,7 % na aktuálnych 81,6 % (k 1. 8. 2016). V 4G sieti majú zákazníci v rôznych lokalitách rôznu maximálnu rýchlosť, a to od teoretických 73 Mbps, cez 150 Mbps, 225 Mbps až po 300 Mbps (Bratislava -Petržalka). Ďalšie zrýchľovanie siete má prebehnúť ešte do konca tohto roka.

Podľa vyjadrení operátora používa 50 % zákazníkov smartfón, a podiel predávaných smartfónov sa rok od roka zvyšuje. Kým v roku 2014 bol podiel smartfónov na predaji 75 %, tento rok sa podiel vyšplhal na 86 %. Počet 2G zariadení stále klesá, aj keď stále tvorí nezanedbateľnú časť z celkového počtu. Takmer 45 % dátovej prevádzky Telekomu prebieha v 4G sieti.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

09.08.2016 - 20:30

Výborne, palček hore!

Celá diskusia 1 príspevok