LG V10 - nenápadný majster v ťažkej váhe

Recenzia 5,7'' špičkového androidu s QHD rozlíšením, dvomi displejmi, odolnou konštrukciou, výbornými reakciami a fotoaparátom s OIS.

V posledných týždňoch je pozornosť technologických nadšencov upriamená najmä na novinky predstavené na tohtoročnom MWC v Barcelone. Aj LG využilo toto ostro sledované podujatie a predstavilo na ňom novú vlajkovú loď s označením G5. Vráťme sa ale pár mesiacov dozadu. Koncom minulého roka predstavilo LG aj jeden zaujímavý smartfón, ktorý nenesie prívlastok vlajková loď, no podľa mňa by si ho zaslúžil. Model V10 už pár týždňov okupuje virtuálne regály v našich e-shopoch a my sme sa na jeho testovanie tešili. Lákať bude najmä na dvojicu displejov, dvojicu predných kamier, pokročilú výbavu, či zvýšenú odolnosť konštrukcie.

ikona

Základné info: LG V10Špičkový tabletofón s kovovým rámom, duálnym QHD displejom, šesťjadrovým procesorom, 4 GB RAM, 16 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou a množstvom funkcií, duálnou prednou kamerou, snímačom odtlačkov prstov a 3 000 mAh odnímateľnou batériou

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

LG V10 je poriadny kus prerasteného hardvéru. Vidieť na ňom dizajnové prvky z predošlých modelov značky LG, no medzi zaužívanou klasikou na mňa pôsobí ako originál. Za jedno z hlavných poznávacích znamení možno označiť výrazné kovové bočné steny zhotovené z chirurgickej ocele. Tie by mali spolu s ostatnými súčiastkami konštrukcie zabezpečiť zvýšenú odolnosť pri páde. Svedčí o tom aj armádny certifikát odolnosti. Telo by malo zvládnuť pád z 1,2 metra smerovaný na rohy a displej. Veľmi rád by som si tieto tvrdenia potvrdil, no na túto testovačku momentálne čakajú aj ďalšie redakcie. A ako sa vraví, náhoda je blbec. Ku konštrukcii odolnej voči pádom mohol výrobca pridať aj odolnosť voči prachu a vode. Žiaľ, nestalo sa tak.

Na bokoch odolná oceľ, vpredu a vzadu zasa odolný dura skin materiál pripomínajúci gumu. Napriek tomu telefón nevyzerá ako odolný tank, ale práve naopak. Naša čierna verzia, ktorá je mimochodom momentálne jedinou dostupnou na našom trhu, vyzerá veľmi pôsobivo a nehanbil by som sa za ňu ani na stole pri rokovaní.

LG V10 je smartfón prerastených rozmerov, na ktoré treba myslieť už pri kúpe. Napriek tomu sme si na seba veľmi rýchlo zvykli a používal som ho naozaj rád. Pohodlnejšej manipulácií v jednej ruke napomáha zaoblené prevedenie bočných stien a najmä pogumovaná zadná stena, vďaka ktorej sa telefón len tak ľahko nezošmykne. Pri používaní treba rátať častým prehmatávaním, a to aj pri pokuse vyrolovať menu aplikácie z protiľahlej steny. LG V10 je veľký, ale skrotiteľný, a to je pre mňa dôležitejšie. Mnoho špičkových smartfónov, aj tabletofónov, ponúkne kompaktnejšie rozmery, no častokrát šmykľavejšie zhotovenie.

S väčšími rozmermi ide v tomto prípade ruka v ruke aj vyššia hmotnosť. LG V10 váži 192 gramov, ktoré je naozaj cítiť. Na druhej strane, aspoň mi v ruke nelieta.

Pri LG G5 sa už výrobca rozhodol presunúť tlačidlá opäť do bočných stien, no LG V10 vychádza ešte zo starej trendovej línie. Pod fotoaparátom nás tak čaká dvojica tlačidiel hlasitosti s tlačidlom napájania uprostred. To ponúkne aj čítačku odtlačkov prstov. Najradšej ju vidím na prednej stene pod displejom, kde je pohodlne dostupná aj keď je telefón položený na stole, ale čo už. Viacero výrobcov prichádza práve s takýmto riešením. V nastaveniach som si pridal odtlačky oboch ukazovákov, ktoré sú pri tejto polohe najprirodzenejším prstom. Maximálny počet je obmedzený na štyri odtlačky. Okrem odblokovania telefónu ich môžete použiť aj na zamknutie obsahu v aplikácií Galéria a v zápisníku QuickMemo+. Čítačka odtlačkov fungovala spoľahlivo a rýchlo. Za neúspešným rozpoznaním bolo zvyčajne nečisté bruško prsta, no takýchto prípadov bolo pár. Na záver ešte podotknem, že odtlačky sú snímané v ľubovoľnom smere. Je teda jedno, ako prst priložíte.

Na zabezpečenie telefónu som spolu s odtlačkami používal aj šikovnú funkciu Knock Code, ktorá spočíva v naťukaní vami nadefinovaného kódu do imaginárnej matice 2x2 na displeji telefónu. Výborné je, že Knock Code funguje aj pri zhasnutom displeji.

V hornej stene poteší infraport na ovládanie techniky v domácnosti. Nastavíte si ho v aplikácii QuickRemote od LG. Medzi podporovanými zariadeniami nájdete všetko možné, od klasiky v podobe televízora, cez projektor až po klimatizáciu. Audio konektor sa usídlil v spodnej stene a robí spoločnosť microUSB konektoru a hlasnému reproduktoru. MicroUSB konektor si poradí aj s pripojením externých zariadení cez redukciu USB OTG. S externým harddiskom so súborovým systémom NTFS si už ale nepotykali.

Hlasný reproduktor pochválim za rozumné umiestnenie a taktiež za zvuk. Kvalitou sa radí k nadpriemeru, no na reproduktor v iPhonoch ešte stále nemá.

Na zadnej stene sa mi okrem jej povrchu páči aj možnosť odňatia zadného krytu. V high-endoch sa dnes výrobcovia uchyľujú k unibody konštrukcii, čo prináša aj nevýhody. Pod krytom V10-ky nájdeme odnímateľnú batériu a sloty pre nanoSIM a microSD kartu. Ten sa zíde, ak máte v pláne nahrávať množstvo videí vo vysokom rozlíšení. Menej nároční používatelia si vystačia s 32 GB interným úložiskom. Treba však rátať s tým, že dostupná pamäť je zvyčajne nižšia. V prípade LG V10 je to 22,6 GB, čo je takmer o 10 GB menej než papierová hodnota. Vnútorná stena zadného krytu hostí veľkú NFC anténu. Zíde sa pri párovaní s príslušenstvom, prípade pri platbách alebo iných bezkontaktných službách.

Podobne ako u Samsungu, aj v LG inovovali displej. Samsung ich ohýba, LG zas nad veľký 5,7-palcový IPS displej s jemným QHD rozlíšením pridalo ešte jeden podstatne menší (2,1’’), ale rovnako jemný (513 ppi). Poďme sa naň pozrieť podrobnejšie.

Mini displej nadväzuje na hlavnú obrazovku. Nie je tu vidieť žiadne oddelenie ani prechody. V oboch prípadoch ide o IPS panely, teda aj prechod čiernej farby je rovnaký. Menší displej nepokrýva celú šírku telefónu, ale to vôbec nevadí. Ľavá časť s dvojicou fotoaparátov nepôsobí rušivo a celkovo na mňa pôsobí takéto prevedenie veľmi dobre. Otázne je, ako by to vyzeralo, ak by predná stena nebola čierna. Poďme ale k funkcionalite. Jeho možnosti sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií, tak ako to nájdete aj v nastaveniach. Keď je hlavná obrazovka vypnutá, v menšom displeji si môžete nechať zobraziť ľubovoľný text, napríklad vaše meno alebo obľúbený citát. V závislosti od fontu sa mení aj maximálna dĺžka textového reťazca. V priemere je to približne 18 znakov. Oveľa radšej som však na menšom displeji v zhasnutom stave používal druhú možnosť. Volá sa jednoducho "dátum a čas", ale nedajte sa zmýliť názvom.

Okrem toho v zhasnutom stave zobrazuje aj ikonu počasia, stav batérie a názov a číslo dňa. Tu celkom nechápem, prečo výrobca nepreložil skratky dní z angličtiny do slovenčiny (SUN - nedeľa), ale zvykol som si. Okrem nich sa tu pri zmeškaných udalostiach zobrazia aj piktogramy daných aplikácií. Najprv som sa čudoval, prečo výrobca zabudol na viacfarebnú notifikačnú diódu, no po pár dňoch zisťujem, že notifikácie v takomto displeji sú oveľa lepšie. Po prvé, aj podsvietenie sekundárneho displeja reguluje senzor automatickej regulácie jasu. V noci mi tak na stole vedľa hlavy nič extrémne nesvieti a pri pohľade zboku si viem obsah na displeji stále prečítať. Po druhé, ikona aplikácie zmeškanej notifikácie vám povie určite viac než farby diódy. Režim dátum a čas ponúka aj ďalšie možnosti. Stačí len po malej obrazovke posunúť smerom doľava. Tu sa zobrazí štvorica skratiek - rýchla zmena zvukového režimu, Wi-Fi, svietidlo a spustenie fotoaparátu.

Pri odblokovanom telefóne je využitie druhého displeja o čosi bohatšie. Na výber máte šesť rôznych panelov, pričom ich poradie a počet môžete meniť. Prvým je zobrazenie vami nadefinovaného textu, tak ako aj pri zhasnutej obrazovke. Ďalej tu máme panel s päticou naposledy spustených aplikácií, panel s päticou vašich najobľúbenejších aplikácií, takisto panel s päticou obľúbených kontaktov, panel s informáciou o najbližšej udalosti v kalendári a nakoniec aj panel na rýchle ovládanie hudby. Tu sa mi páči, že okrem vstavaného hudobného prehrávača viem z tohto miesta ovládať aj iné hudobné aplikácie. V mojom prípade to bola známa služba Spotify. Ovládanie už ale nebolo úplne dokonalé. Spustenie prehrávania priamo v tomto displeji nefungovalo. Ak už ale prehrávanie bežalo, prepínanie medzi pesničkami fungovalo správne. Súviselo to zrejme s naposledy spustenými aplikáciami. Ak aplikácia dlhšie nebežala, menší displej ju nevedel spustiť.

Z piatich možných obrazoviek malého displeja som používal najčastejšie práve hudobný prehrávač. Na druhé miesto by som dal asi ponuku piatich najobľúbenejších aplikácií. Problém v menej častom používaní bol zrejme v tom, že ak som chcel napríklad zavolať kontaktu, radšej som sa rýchlo preklikal klasicky cez aplikáciu, než by som sa naťahoval do hornej časti telefónu. Pri používaní oboch rúk je užitočnosť tohto displeja o dosť vyššia.

Okrem režimu zobrazenia pri zhasnutom a zapnutom hlavnom displeji má táto menšia obrazovka ešte niekoľko ďalších zaujímavých možností využitia. Napríklad, pri prijatej správe, či už na Messengeri od Facebooku alebo Gmaili, sa v tomto malom displeji zobrazí notifikácia s bližšími informáciami. Je to však iba na chvíľu, a ak sa na telefón nestihnete pozrieť, musíte zavítať do výsuvnej lišty. Na malom displeji sa zobrazí napríklad meno a časť konverzácie z Messengera, prípadne ďalšie notifikácie, akými sú napríklad informácie o dostupných aktualizáciách v obchode Google Play, priebeh ich inštalácie a podobne. Displej si našiel využitie aj priamo v iných aplikáciách. V aplikácii fotoaparátu sa na tomto mieste zobrazí ponuka režimov, počas nahrávania zasa možnosť priblíženia videa a pod. Druhý displej sa mi páči. Určite by to nebol hlavný dôvod, kvôli ktorému by som volil tento telefón, ale považujem ho za veľmi príjemné spestrenie, ktoré má svoje využitie.

Určite neobídeme ani hlavný displej, ktorý má taktiež čo ponúknuť. Okrem jemného rozlíšenia pochválim verné zobrazenie farieb, dobré pozorovacie uhly a slušnú čitateľnosť na priamom slnku. Maximálny jas mohol byť ešte o kúsok vyšší, ale hlavné je, že som si pri používaní vonku nemusel cloniť druhou rukou. Priamo v jeho nastaveniach nenájdeme nič špeciálne. Viete si tu zmeniť typ a veľkosť písma, nastaviť časový limit zhasnutia, a samozrejme nechýba ani úprava softvérových tlačidiel v spodnej časti obrazovky. U mňa to bolo klasické rozloženie trojice základných tlačidiel v poradí šípka späť, tlačidlo domov a tlačidlo multitaskingu. Okrem nich máte k dispozícii ešte tlačidlo na vysunutie hornej lišty, tlačidlo na nasnímanie obsahu obrazovky s možnosťou písania do obrázka, tlačidlo na vyvolanie miniaplikácií QSlide a tlačidlo s príznačným názvom dve okná. Ide o známu funkciu, ktorá umožní používať na displeji dve aplikácie naraz. Škoda, že v ponuke podporovaných aplikácií nájdeme iba pár titulov od Googlu a LG. V tomto smere je taký Samsung o čosi ďalej.

S displejom súvisí aj nasledujúca, veľmi šikovná funkcia. Sú situácie, kedy je používanie tak veľkého telefónu v jednej ruke veľmi nepraktické, ba až nebezpečné. Výrobcovia tak prichádzajú s možnosťou zmenšenia prostredia telefónu, ktoré ovládnete aj jednou rukou. V prípade LG V10 stačí potiahnuť po spodnom riadku so softvérovými tlačidlami doprava alebo doľava, podľa toho, ku ktorému okraju chcete umiestniť zmenšené prostredie. Veľkosť zmenšenej obrazovky viete následne upraviť a nechýba ani možnosť jej presunutia do inej časti obrazovky.

LG V10 dostalo do vienka rovnaký čipset ako minuloročná vlajková loď LG G4. Ide o šesťjadrový Snapdragon 808 od Qualcommu s grafickým procesorom Adreno 418. Mohli ste sa s ním stretnúť napríklad aj pri modeloch Microsoft Lumia 950, BlackBerry Priv alebo Nexus 5X, ktorý tiež pochádza z liniek spoločnosti LG. Ani LG V10 neušlo testu v jednom z najznámejších bechmarkov. V AnTuTu sme namerali 66 769 bodov. V10 zvláda výkon statočne. Ani pri dlhšom hraní sa konštrukcia výrazne neprehrieva. Mierne zvýšenú teplotu som postrehol až po niekoľkých minútach strávených v hre Gangstar Vegas.

Na špičkové podmienky sa môžete spoľahnúť aj pri možnostiach konektivity. Okrem NFC tu samozrejme nechýba ani podpora sietí LTE. V nastaveniach nájdeme hneď niekoľko možností zdieľania obsahu do iných zariadení. Napríklad zrkadlenie obsahu cez Miracast, výmenu obsahu medzi produktami značky LG cez SmartShare Beam alebo nastavenie smartfónu ako servera médií, ktoré umožní dostať sa k obsahu telefónu z iných zariadení v domácnosti.

Nami testovaná vzorka mala problém vyhľadať možné aktualizácie operačného systému Android priamo z telefónu, a tak som na vyhľadanie používal PC softvér od LG. Nie, ani po viac než týždni som sa nedočkal aktualizácie na Android 6.0, ktorá sa už v niektorých štátoch ukázala. Novinka tak stále beží na Androide 5.1, čo je v tejto cenovej relácii trochu prekvapujúce. Nič to však nemení na tom, že prostredie je už tradične prepracované, s množstvom zaujímavých funkcií a vylepšení.

Vo výsuvnej lište na mňa čaká množstvo skratiek, prispôsobenie jasu a taktiež možnosť rýchlej úpravy hlasitosti. To sa zíde najmä ak máte telefón položený na stole, počúvate hudbu a chcete regulovať hlasitosť. Určite je to pohodlnejšie než zodvihnúť telefón a nahmatávať tlačidlá na zadnej stene.

Vzhľad prostredia je možné upraviť pomocou niektorej z tém. Množstvo ďalšieho zaujímavého materiálu, či už témy alebo pozadia a zvonenia, nájdete v aplikácii SmartWorld.

Opisovať aplikácie od výrobcu je v tomto prípade podľa mňa zbytočné. Všetky sú pokročilé, s viacerými zaujímavými funkciami. Vyzdvihnem akurát prispôsobiteľnú klávesnicu, ktorej nechýba samostatný riadok s číslicami, a taktiež jej režim na používanie v jednej ruke. Viac než samotné aplikácie je totiž dôležitá symbióza jednotlivých prvkov nadstavby od LG. Tú hravo zvláda operačná pamäť s bohatou kapacitou 4 GB. Nebudem zbytočne chodiť okolo horúcej kaše. LG V10 je jeden z najrýchlejších, ak nie najrýchlejší smartfón s operačným systémom Android a nadstavbou od výrobcu, aký som v poslednej dobe držal v ruke. Pri minulých modeloch od LG som sa napríklad stretával s opätovným načítavaním obsahu domácich obrazoviek pri záťaži. Tu nič také ani zďaleka nehrozí. LG V10 je mimoriadne rýchly smartfón. Je naozaj radosť pracovať s tak rýchlym prostredím, mimoriadne svižným multitaskingom a reakciami bez zaváhania.

Pre priaznivcov hudby si LG okrem prepracovaného hudobného prehrávača pripravilo aj zvukový režim. Ide 32-bitový HiFi DAC režim, ktorý je možné bližšie prispôsobiť v nastaveniach. Priznám sa, že pri zapnutom režime som veľký rozdiel nepocítil, respektíve nepočul. Zrejme by to chcelo kvalitnejší zvukový obsah a aj kvalitnejšie slúchadlá. Tie v balení lákajú nápisom o spolupráci s AKG, no podľa mňa vyzerajú lepšie než hrajú. Radšej som používal moje dvadsaťeurové Pistony od Xiaomi. Vítanou súčasťou audio výbavy, najmä u týchto high-endov, je FM rádio s RDS aj RT. V jeho nastaveniach ešte nájdete aj časovač vypnutia.

Popri dvoch displejoch tu máme aj dvojicu predných fotoaparátov. Začnime ale tým na zadnej stene, ktorý budete zrejme využívať častejšie. Ponúkne maximálne rozlíšenie šestnásť megapixlov, laserové zaostrovanie a poteší aj optická stabilizácia obrazu. Kvalitou snímok určite nesklame. Dokonca ani v noci, kedy aj pri nižšom osvetlení odvádza slušnú prácu. Práve v noci sa oplatí siahnuť po manuálnom režime s množstvom prispôsobení, medzi ktorými nechýba ani nastavenie dĺžky expozície. Vtedy sa určite oplatí mať poruke nejaký statív.

Ja som väčšinu času používal fotoaparát v automatickom režime, ktorý za mňa vyhodnotil scénu. Napríklad HDR pri snímaní v protisvetle. V režime auto nájdeme medzi ponukou režimov aj jeden špeciálny, ktorý súvisí s dvojicou fotoaparátov na prednej stene. Do jednej fotografie môžete spojiť tri – klasickú snímku z prednej kamery, širokouhlú snímka z druhej prednej kamery a nakoniec snímku zhotovenú zadným fotoaparátom. Je to skôr taká "blbina", ale poteší. Automatický režim mi ponúkol využívanie maximálneho rozlíšenia fotoaparátu, a tak som do manuálneho zachádzal iba minimálne. Maximálne rozlíšenie snímate pri pomere strán 16:9, teda tak, ako sa na súčasný moderný smartfón patrí.

V automatickom režime si viete užiť aj nahrávanie videí v UHD rozlíšení. Dĺžka videa je však pri UHD obmedzená na päť minút. Zaujímavou novinkou je bohatý manuálny režim nahrávania videí. Viete si tu zmeniť všetko to, na čo si spomeniete. Od prispôsobenia obrazu, až po nahrávanie zvuku, kde nájdete aj také veci, ako je napríklad filter hluku alebo nastavenie smerovania zvuku (z prednej alebo zadnej strany). Fotoaparát a kamera sa vydarili a používal som ich naozaj často. Pochvaľoval som si aj rýchle reakcie, rýchle snímanie viacerých snímok po sebe, či prehľadné prostredie.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 150 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 359 MB / min.)

Pozrime sa aj na dva fotoaparáty na prednej stene. Oba majú rozlíšenie päť megapixlov, no jeden z nich ponúkne širokouhlú optiku, ideálnu na snímanie autoportrétov s vašimi známymi. Nechýbajú ďalšie režimy, napríklad vyhladenie tváre, ktoré som nakoniec vždy vypínal a používal iba obyčajné snímanie. Kvalitou snímok pri dobrých svetelných podmienkach nesklame. Pri šere je to už o čosi horšie a napríklad taký iPhone 6S je kvalitou trochu ďalej.

Veľké telo pohltilo vyberateľnú batériu s kapacitou 3 000 mAh, čo pri tejto veľkosti displeja a jeho jemnosti nie je najideálnejšia hodnota. Väčšinu testovaných telefónov označuje ako klasické jednodňové smartfóny, no pri V10 by som z tej doby trošičku ubral. Nestávalo sa mi, aby som podvečer mal "vybúchanú" batériu, no pred odchodom z práce som dal vždy telefón radšej ešte na chvíľu nabíjať. U mňa taký mierny podpriemer. Všetko mi to ale vynahradila funkcia rýchleho nabíjania. Z nuly na 60 % dokázala "rýchlonabíjačka" z balenia nabiť telefón za približne 33-35 minút, doplna to zvládla len za hodinu a desať minút!

Výhody:

+ odolné prevedenie (armádny certifikát)

+ druhý displej so šikovnými možnosťami využitia

+ výkon (4 GB RAM)

+ kvalitný hlavný displej

+ špičkové reakcie

+ dobrý fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu

+ podpora rýchleho nabíjania

+ odnímateľný zadný kryt a batéria

+ dva predné fotoaparáty

+ slušná kvalita hlasného reproduktora

+ infraport na ovládanie techniky v domácnosti

Nevýhody:

- veľkosť konštrukcie už nemusí sadnúť každému

- hmotnosť 192 gramov

- staršia verzia OS Android (Android 6.0 by už ale mal byť na ceste)

- výdrž batérie mohla byť lepšia

Orientačná cena: približne 550 €

Na jeden záber: LG V10

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Záver:

LG V10 považujem za jeden z mojich najpríjemnejších kontaktov so súčasnou modernou technikou za posledných pár mesiacov. Počas celej doby používania som s ním bol nadmieru spokojný, a ak by som sa obzeral po výborne vybavenom smartfóne za pomerne rozumnú cenovku, LG V10 by to zrejme vyhral. Kvôli podľa mňa originálnemu prevedeniu, druhému displeju, špičkovým reakciám, dobrému fotoaparátu a napríklad aj podpore rýchleho nabíjania. Veď zoznam vymenovaných plusov hovorí snáď sám za seba. Dúfam len, že očakávaná aktualizácia na Android 6.0 nespomalí výborne vyladený systém. A ak by som si mohol priať ešte niečo, LG V10 by som okrem odolnosti voči pádom určite doprial aj odolnosť voči vode a prachu. Inak som spokojný a LG V10 môžem iba odporučiť.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Multi-náhľad

panorama

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 21.03.2016 - 02:03

Geniálny fon, škoda že sa nerobí v dual sim verzii..

jarpo21.03.2016 - 05:56 Trvalý odkaz

,,Najprv som sa čudoval, prečo výrobca zabudol na viacfarebnú notifikačnú diódu, no po pár dňoch zisťujem, že notifikácie v takomto displeji sú oveľa lepšie."

Hlavne že keď sa jednalo o lumie, tak funkciu glance screen nikto neospevoval a nikto nepriznal, že je to omnoho praktickejšie ako obyčajná led-ka.

Ináč telefónik fajný, možno raz :-)

Lenka Ivančíková21.03.2016 - 09:26 Trvalý odkaz

mylis sa, funkciu glance sreen sme vzdy oznacovali za vybornu.

marek21.03.2016 - 17:16 Trvalý odkaz

škoda že sa nerobí o 2 cm menší :)

andrew.parker08.05.2016 - 20:31 Trvalý odkaz

Nechápem, prečo ste vždy v tých recenziách namäkko z repráčika. Zrejme už fakt ste nemali nájsť aké negatívum, tak toto. Ten, kto očakáva od vstavaných reproduktorov v mobilnom telefóne veľa, je podľa mňa naivný. Ten zvuk nebude nikdy "super", na to by tie telefóny museli byť hrubšie, aby sa tam vošiel kvalitný reproduktor. Keď chce mať niekto kvalitný zvuk, treba si zadovážiť kvalitné slúchadlá, čo je v dnešnej dobe zvlášť produkt, nechápem, prečo by sa mali pribalovať k telefónu. Čiže z môjho pohľadu reproduktor nie je kritérium na hodnotenie. A tiež je zaujímavé, že pri LG s cennou okolo 550€ poviete, že veľa peňazí za veľa muziky. Pri Samsungu a Apple to je v poriadku, že už pomaly stoja 1000€, ale keď príde telefón, ktorý v podstate prináša to, čo aj oni a možno aj lepšie veci a stojí 550€, tak to je veľa. Trocha nelogické. Ja osobne preferujem práve LG preto, že majú ceny triezve a nie tak vysoké ako Samsung a Apple a zároveň majú vlastný štýl, nekopírujú od seba navzájom prvky. Veď je to smiešne.

Celá diskusia 5 príspevkov