RÚ: mobilný internet aktívne využíva 68 % obyvateľov Slovenska

Počet používateľov mobilného internetu neustále rastie. Za posledného pol roka narástol o 250-tisíc.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) opäť zozbieral informácie od slovenských operátorov a informoval o tom, ako obyvatelia Slovenska využívajú mobilný internet. Posledné dáta RÚ sú z konca minulého roka.

V roku 2015 sa na Slovensku minimálne raz za posledné tri mesiace aktívne pripojilo k mobilnému širokopásmovému internetu prostredníctvom svojho telefónu alebo iného prístupového zariadenia (napr. modem) 3,69 milióna používateľov, čo sú takmer dve tretiny obyvateľov. V prvom polroku 2015 bol počet aktívnych používateľov o 250-tisíc nižší.

Z uvedeného počtu malo dátový balíček takmer 1,96 milióna používateľov a 526-tisíc používateľov sa k mobilnému internetu pripájalo inými prístupovými zariadeniami. Ostatní započítaní používatelia platili len na základe preukázanej spotreby dát.

Nedávno úrad informoval o počte používateľov LTE pripojenia. K poslednému dňu minulého roka ich bolo 710-tisíc, čo je 19,24 % z celkového počtu používateľov mobilného internetu za rok 2015.

Pozn.: pri zbere dát bola použitá aktuálne platná metodika Európskej komisie. Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE), technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. Reportované sú len maloobchodné prístupy. Do počtu užívateľov sú zahrnutí len aktívni užívatelia. Užívatelia s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami nie sú zahrnutí.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu