RÚ: mobilný internet aktívne využívajú takmer dve tretiny obyvateľov

Popularita mobilného internetu neustále rastie. Počet aktívnych používateľov mobilného širokopásmového internetu polročne narástol o 100 tisíc a využívali ho takmer dve tretiny populácie Slovenska.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) opäť zozbieral informácie od slovenských operátorov a informoval o tom, ako obyvatelia Slovenska využívakú mobilný internet.

V prvom polroku 2015 sa v Slovenskej republike k mobilnému širokopásmovému internetu prostredníctvom svojho mobilného telefónu alebo iného prístupového zariadenia (modem, Wi-Fi router…) aktívne pripojilo 3,44 milióna používateľov, čo sú takmer dve tretiny obyvateľov Slovenskej republiky.

ikona

RÚ: v prvom polroku bolo takmer 278-tisíc používateľov LTE sietíSlovenskí operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) údaje o používaní dát v LTE sieti. Oproti druhému polroku 2014 sa objem prenesených dát za prvých šesť mesiacov tohto roka takmer zdvojnásobil.

Z uvedeného počtu malo dátový balíček takmer 2,1 milióna používateľov a 440-tisíc zákazníkov sa k mobilnému širokopásmovému internetu pripájalo inými prístupovými zariadeniami. Ostatní započítaní používatelia platili len na základe preukázanej spotreby dát.

Pri zbere dát bola použitá aktuálne platná metodika Európskej komisie. Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE), technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. Reportované sú len maloobchodné prístupy. Do počtu používateľov sú zahrnutí len aktívni používatelia.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu