LG X screen - ľahký plasťáčik s druhým displejom

Recenzia 5'' androidu so sekundárnym displejom s bohatými možnosťami a funkciami. Poteší i nízka hmotnosť a prepracované prostredie.

Okrem očakávanej vlajkovej lode nám LG na MWC v Barcelone naservírovalo aj dve novinky nového modelového radu X. Jeho posolstvom je priniesť do strednej triedy smartfóny, ktoré sú v určitom smere špecifické. Model X cam zaujme dvojicou zadných fotoaparátov, X Screen zasa dvomi displejmi na prednej stene. Okrem hlavného displeja ponúkne aj menší. Ten slúži na uľahčenie používania, notifikácie a pod. Riešenie odkukal od lepšie vybaveného súrodenca LG V10, ktorý sme už v redakcii testovali. Hneď v úvode už tak môžem prezradiť, že sekundárny displej má zmysel a v určitých situáciách je to užitočný pomocník.

ikona

Základné info: LG X screen (K500N)Android strednej triedy s 4,93'' hlavným HD a sekundárnym 1,76'' Always-on displejom, štvorjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, podporou LTE a 2 300 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri prvom uchopení ma ako prvá upútala hmotnosť telefónu. S hodnotou 118 gramov sa radí medzi najľahšie päťpalcové smartfóny súčasnosti. Pod nízkou hmotnosťou sa podpísalo najmä použitie plastu. Väčšinou sa plastu nebránim, no v tomto prípade na mňa celé prevedenie pôsobí mierne lacnejším dojmom. Niekedy som mal pocit, že namiesto reálneho telefónu držím v ruke nejakú maketu.

Unibody zhotoveniu nemám čo vytknúť. Jednotlivé diely do seba presne zapadajú a ani pri silnom zovretí v ruke nie je počuť žiaden škripot. V slovenských obchodoch nájdete X screen v bielom a čiernom prevedení. Každé má svoje pre a proti. Po bielej verzii by som siahol najmä kvôli lepšiemu kamuflovaniu množstva odtlačkov uchytených na lesklom povrchu zadnej steny, keďže na našej čiernej verzii je ich viac než dosť. Čierna verzia však vyhráva prednou stenou, kde "odseknutý" priestor vedľa druhého displeja sa lepšie stratí v čiernej farbe okolo a vyzerá to estetickejšie.

Bočné steny pokrýva sivý lem. Aj v tomto prípade ide iba o plast. V pravej stene nájdeme pohodlne dostupné tlačidlo napájania a široký šuplík pre nanoSIM kartu a microSD kartu. Možnosť použiť microSD kartu určite ocenia používatelia, ktorí vo svojom smartfóne zvyknú mať niekoľko gigabajtov multimediálneho obsahu. Interný priestor by im totiž nemusel stačiť. Z 16 GB je pre používateľa dostupných 10,1 GB.

V protiľahlej stene nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré je tiež umiestnené rozumne a dočiahnem naň aj bez prehmatávania. Horná stena ostala takmer prázdna, nájdeme tu iba sekundárny mikrofón. Obsahovo najbohatšia spodná stena hostí audio konektor, hlasitý reproduktor a microUSB konektor. Ten trochu sklame chýbajúcou podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Nepoteší ani reproduktor. Kvalita podania je slabá, a ak je to možné, pri počúvaní hudby siahnite radšej po slúchadlách.

Najväčším lákadlom, ktorým sa bude chcieť LG X screen odlíšiť od ostatných modelov nižšej strednej triedy je určite sekundárny displej. Princíp fungovania je rovnaký ako u drahšieho LG V10. Možnosti displeja sú rozdelené na dva režimy – keď je hlavný displej zapnutý a keď je vypnutý. Pri zhasnutej hlavnej obrazovke sa na malom displeji zobrazuje stav kapacity batérie, čas, dátum a ikony zmeškaných udalostí. Takéto upozornenie na zmeškanú udalosť sa mi páči. Namiesto diódy tu mám dobre viditeľné ikony zmeškaných udalostí, ktoré nerušia okolie a povedia mi viac než samotná notifikačná dióda. Pri nej by som musel hádať, ktorá farba upozorňuje na ktorú udalosť. V prípade LG X Screen jasne vidím, že ma čakajú správy na Facebook Messengeri, email v službe Gmail a pod. LG musím pochváliť aj za preloženie skratiek dní do slovenčiny. Pri LG V10 ste na displeji mali namiesto skratky NE anglickú skratku SUN. Maličkosť, ale poteší.

Potiahnutím po obrazovke malého displeja doprava alebo doľava sa dostávam k štvorici šikovných skratiek – zvukový režim, baterka, Wi-Fi, Bluetooth a k možnosti ovládania hudobného prehrávača. Páči sa mi, že ovládanie si rozumie aj s inými aplikáciami, než len prehrávač hudby od LG. Z tohto miesta som tak pohodlne mohol pozastaviť alebo posúvať skladby aj v službe Spotify. Sekundárny displej pochválim aj za spoluprácu so senzorom priblíženia a okolitého svetla. V noci sa svietenie displeja stiahne na nerušiacu hodnotu a pri zakrytí senzora priblíženia, napríklad vo vrecku nohavíc, sa displej zasa úplne vypne, čo môže mať pozitívny vplyv na výdrž batérie.

Možnosti malého displeja v odblokovanom stave sú výrazne bohatšie. Okrem spomínanej štvorice skratiek a ovládania prehrávača v zhasnutom stave ponúkne ďalších päť obrazoviek. Podpis umožní na displeji zobraziť ľubovoľný textový reťazec. Prvotne sa tu zobrazí vaše meno a priezvisko, no to môžete zmeniť. Napríklad vymeniť za nejaký citát, pozor však na obmedzenú dĺžku reťazca, prípadne použiť na zapísanie pripomienky. Ja som si tu zvykol napísať pár vecí, ktoré mám kúpiť v obchode. Ďalšie obrazovky zobrazia ikony naposledy spustených aplikácií, nasledujúcu udalosť v kalendári, ikony vami nadefinovaných obľúbených aplikácií, či kontaktov.

Pri upozornení sa na malom displeji zobrazí aj jeho bližší popis. Napríklad pri emaili vidím počas pár sekúnd ikonu Gmailu, odosielateľa a dokonca aj predmet správy. To isté platí pre správy z Facebook Messengera a iné aplikácie. Ide naozaj o užitočnú funkciu, ktorá vám povie viac než len ikona v hornej lišta a blikanie notifikačnej diódy. Zároveň platí, že obsah na hlavnej obrazovke sa nemení, a vy tak nie ste rušení. Platí to aj pri prichádzajúcom hovore, kedy v malom displeji mám možnosť potiahnutím do strany hovor prijať alebo zrušiť. Na záver spomeniem, že sekundárny displej je možné v nastaveniach úplne vypnúť.

Hlavný, 4,9-palcový displej viem pohodlne rozsvietiť aj dvojitým poklepaním na obrazovku. To isté platí aj na jeho uzamkutie. LG pri modeli X Screen siahlo po IPS displeji s HD rozlíšením. Na piatich palcoch ide stále o dostatočné rozlíšenie, no pri pohľade na cenu a konkurenciu vidím, že sa to dá spraviť už aj s Full HD rozlíšením. HD rozlíšenie mi však počas používania vôbec neprekážalo. Farbám ani pozorovacím uhlom nemám veľmi čo vyčítať. Priestor na zlepšenie vidím pri hodnote maximálneho jasu a samotnom povrchu displeja, ktoré by umožnili komfortnejšie ovládanie displeja na priamom slnku. Nejde však o nič hrozné.

V nastaveniach displeja zaujme akurát možnosť zmeniť si počet a usporiadanie tlačidiel v spodnej lište. Okrem tradičnej šípky späť, tlačidla domov a multitaskingu je k dispozícii ešte tlačidlo na stiahnutie hornej lišty, tlačidlo na spustenie niektorej miniaplikácie (QSlide) a tlačidlo pre zhotovenie snímky obrazovky.

O výkon sa stará čipset Snapdragon 410 od Qualcommu, známy z viacerých smartfónov nižšej strednej triedy. Tvorí ho štvorjadrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a grafický procesor Adreno 306. V benchmarku AnTuTu dosiahol 27 862 čím nás len utvrdil v tom, že nejde o žiadneho výkonného šampióna. Na bežné používanie však úplne stačí. Poradil si aj s hrou Asphalt 8, ktorá bežala bez problémov a ani pri dlhšom hraní nedochádzalo k prehrievaniu.

LG X Screen už prichádza s Androidom 6.0 na palube. Ten je tradične doplnený o nadstavbu od LG, ktorá toho ponúkne naozaj dosť. Páči sa mi bohatá výsuvná lišta s množstvom skratiek a panelmi pre rýchlu úpravu jasu a hlasitosti, či zablokovanie telefónu prostredníctvom Knock Code. Aj keď sa tlačidlá ovládania už presťahovali späť na bok, funkciu rýchleho spustenia fotoaparátu a zhotovenia snímky obrazovky dvojitým stlačením si ponechali. Najmä pri fotoaparáte ide o veľmi užitočnú funkciu.

O chod systému sa stará operačná pamäť RAM s kapacitou 2 GB. Väčšinou bolo voľných približne 400 MB. Systém bežal plynule, bez zásekov alebo pádov aplikácií, či nebodaj reštartov systému. Pri väčšom počte spustených aplikácií však už treba rátať s opätovným načítavaním obsahu pri preklikávaní sa medzi nimi.

LG prostredie ponúka aj bohaté možnosti prispôsobenia vzhľadu. Viacero motívov, písem, vyzváňaní, či dokonca tém klávesnice nájdete v aplikácií LG SmartWorld. Okrem vzhľadu prostredia je možné upraviť aj ikony jednotlivých aplikácií. Stačí len dlhšie podržať prst na danej aplikácii.

Medzi aplikáciami od výrobcu poteší najmä prítomnosť FM rádia s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). V nastaveniach nájdete aj časovač vypnutia.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením trinásť megapixlov by som zaradil medzi priemer v nižšej strednej triedy. Poteší najmä verne zachytenými farbami pri dobrých svetelných podmienkach. Na väčšej obrazovke si však už všímam, že detaily chýbajú. Prostredie je ladené do jednoduchosti, čo mne osobne vyhovuje, no pár funkcií mi tu chýba.

Režimy sú iba dva, pričom aj ten pokročilejší je dosť jednoduchý. Chýba mi tu najmä HDR. V ponuke nájdeme iba panorámu. V nastaveniach zaujme napríklad snímanie fotografií zvukovým povelom a za užitočnú funkciu považujem aj zobrazenie mriežky matice, ktorá uľahčí nasnímanie "rovnej" fotografie.

Batéria s kapacitou 2 300 mAh mi poslúžila v priemere jeden celý deň. Ide teda o bežnú výdrž, ktorá neprekvapí, ale ani nesklame.

Výhody:

+ sekundárny displej s bohatými možnosťami a funkciami

+ nízka hmotnosť

+ prepracované prostredie

+ rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním

+ slušné reakcie

Nevýhody:

- plastové spracovanie pôsobí lacnejším dojmom

- "iba" HD displej

- podpriemerný reproduktor

- chýba podpora USB OTG

Orientačná cena: približne 258 eur

Záver

LG X screen možno označiť za štýlovku nižšej strednej triedy, ktorá bude lákať najmä na sekundárny displej nad hlavnou obrazovkou. Z plusov ešte poteší podpora rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, nízka hmotnosť, prepracované prostredie či slušné reakcie. Hardvérová výbava neoslní, ale ani nesklame. To isté platí pre zadný fotoaparát. Zamrzí nie najhodnotnejšie pôsobiaca konštrukcia, chýbajúca podpora USB OTG a možno aj iba hádečkové rozlíšenie displeja. Lenže plastová konštrukcia poteší svojou hmotnosťou, v zime menej chladí a v lete menej hreje. LG X screen nie je zlým telefónom, no jeho cenovka by mohla byť položená trochu nižšie. Pár konkurentov vám totiž už za podobnú cenu naservíruje napríklad jemnejší displej v kovovom balení. Aj keď, kov má tiež svoje nedostatky…

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG X screen K500N (+ videá z mobilu).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu