Android N je dostupný pre vývojárov a niektoré Nexusy. Čo prináša?

Nová platforma Android N príde až v lete, no už teraz si ju vývojári môžu nainštalovať na svoje zariadenia. Prináša aj vylepšenia, ktoré už poznáme z používateľských rozhraní rôznych výrobcov.

Android N je ešte stále v aktívnom vývoji, ale už teraz si ho môžete vyskúšať. Inštalačný balíček je dostupný ako súčasť N Developer Preview. Tešiť sa môžeme na množstvo nových funkcií, my vám predstavíme zatiaľ len niektoré z nich. Veľa funkcií, ktoré budú súčasťou nového systému však poznáme už z používateľských rozhraní rôznych výrobcov, ktorí si do svojich nadstavieb implementovali množstvo vylepšení už dávno.

Podpora viacerých okien Multi-Window

Android N prináša žiadanú multitasking funkciu, ktorú niektorí výrobcovia pridávajú do svojich rozhraní už dávno. Na jednej obrazovke si budete môcť otvoriť dve aplikácie naraz. Buď dve vedľa seba alebo jednu cez druhú. Veľkosť okna sa bude dať meniť. Túto funkciu využijete skôr na veľkých obrazovkách tabletofónov a tabletov, na menších smartfónoch nemajú veľký zmysel.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vylepšené notifikácie

Oznámenia v notifikačnej lište sú prepracované, majú byť jednoduchšie a s možnosťou priamej odpovede. Pri doručení viacerých e-mailov alebo správ sa bude dať so skupinou oznámení viac pracovať. Napríklad na doručenú SMS správu alebo e-mail budete môcť rýchlo a jednoducho odpovedať priamo z notifikačnej lišty. V hornej časti pribudol riadok s rýchlymi skratkami k základným nastaveniam, celú ponuku rozbalíte ťuknutím na šípku alebo potiahnutím prsta po obrazovke zhora nadol. Umiestnenie skratiek môžete, samozrejme, meniť.

Rýchlejšia inštalácia aplikácií po aktualizácii

Po každej aktualizácii systému trvalo nekonečne dlho, kým sa všetky aplikácie optimalizovali pre nový systém. Tomu má byť koniec, Android N bude využívať kompilátor JIT, ktorý niekoľkominútovú optimalizáciu systému skráti.

Doze šetrí batériu

Funkcia Doze šetrí spotrebu batérie znížením činnosti CPU a sieťovej aktivity vo chvíli, keď je zariadenie nečinné, napríklad leží na stole. Teraz sa Doze aktivuje aj vtedy keď nie je zariadenie úplne nehybné, ale stačí, ak má dlhší čas vypnutý displej. Napríklad je počas chôdze vo vrecku. V tom prípade budú aplikácie odpojené od dátových služieb, synchronizácia bude pozastavená a bude prebiehať jen v určenom časovom intervale. Doze sa vypne, akonáhle sa rozsvieti obrazovka alebo zariadenie pripojíte k sieti.

Šetrič dát

Veľkým žrútom energie sú dáta. Nový Android N bude obsahovať aj funkciu Data Saver, ktorá dá používateľom väčšiu kontrolu nad tým, ako aplikácia používa mobilné dáta, napríklad aj obmedzuje prenosovú rýchlosť pri streamovaní (čo však znižuje kvalitu obrazu) a podobne.

Blokovanie čísel

Android N podporuje blokovanie nežiadúcich telefónnych čísel naprieč aplikáciami, to napríklad znamená, že čísla blokované pri hovoroch sú zablokované aj pri textových správach. Navyše blokované čísla by mali pretrvávať aj po resete zariadenia cez Zálohovanie a obnovu. Zoznam blokovaných čísel môžu využívať viaceré aplikácie.

Vyskúšať nový Android N si môžete už dnes, musíte sa však zaregistrovať do testovacieho programu a vlastniť niektoré z vybraných zariadení: Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 Pixel C. Aktualizácia na Android N vám príde prostredníctvom OTA priamo na vaše zariadenie. Oficiálnej verzie sa dočkáme pravdepodobne v lete.

Zdroj: developer.android.com

Diskusia k článku:

Sumi 14.03.2016 - 02:17

Dôležité je chrániť si svoj život a zdravie. Ak je toto trendy https://pracovnik.sk/kategoria-produktu/pracovne-odevy/ tak potom som za aby sa tento trend rozširoval celosvetovo. Ak nemáte doma monterky, kúpte si ich. Prosím. Verte mi, pomôžu vám a vydržia vám veľmi dlho. Je to jedna veľká jednorázová záležitosť, ktorá časom prinesie svoje ovocie. :)

gsmarena14.03.2016 - 04:09 Trvalý odkaz

uz zas dalsi android ved ledva sa ani neohrial na trhu marshmallow a uz nutella bazmek..co im tam v tom google **be uz nacisto?to sa tam tak nudia?

Mashe14.03.2016 - 10:57 Trvalý odkaz

Zas ďalší z tvojich inteligentných skvostov, toto príde oficiálne za pol roka... Co ma Google prepustiť na rok zamestnancov aby bol pán Stanley spokojný? Uvedomujes si niekedy co za hovadiny píšeš? To ze výrobcom trvá dlho kým prídu s novou verziou androidu Google nemôže... Fakt tebe by mali obmedziť pohyb na internete...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy14.03.2016 - 11:08 Trvalý odkaz

on si iba este nevsimol ze google a apple raz za rok vydavaju novy system

Celá diskusia 9 príspevkov