Postup: Ako nainštalovať slovenčinu do Xiaomi Mi 5

Prinášame vám podrobný postup ako na android Xiaomi Mi 5 nainštalovať MIUI OS CZSK ROM zo stránky www.miuios.cz.

Pri kúpe čínskych telefónov z neoficiálnej distribúcie sa treba zmieriť s dvomi vecami. Tou prvou môže byť pri kúpe zo zahraničia problém s prípadnou reklamáciou, obsahom balenia (čínska koncovka nabíjačky), alebo chýbajúci návod v slovenčine. A tou druhou, že nemusí obsahovať slovenskú lokalizáciu.

Aj keď angličtina nemusí byť pre väčšinu z vás problém, ovládanie telefónu v slovenčine je predsa len pohodlnejšie. Lokalizovať telefón do slovenčiny je v prípade Xiaomi pomerne jednoduché. Stačí byť zdatnejším používateľom počítača a ROM CZSK si môže doinštalovať každý sám. Výhodou sú aj pravidelné updaty, takže máte svoj telefón vždy aktualizovaný.

Upozornenie: stránka Fony.sk ani autor článku nezodpovedajú za prípadné škody vzniknuté na vašom zariadení. Všetko vykonávate na vlastnú zodpovednosť.

Čo budete potrebovať?

- Xiaomi Mi 5

- PC s OS Windows 64bit (ja som pracoval na Windows 10)

- USB kábel

- internetové pripojenie

- odomknutý bootloader

Na odomknutie bootloaderu je potrebné podať žiadosť na stránke www.en.miui.com/unlock. Pri prvom spustení telefónu si vytvorte Mi účet, alebo sa prihláste do už existujúceho. Navštívte stránku www.en.miui.com/unlock, stlačte „Unlock Now” a prihláste sa do svojho účtu.

Následne je potrebné vyplniť formulár žiadosti. Xiaomi žiada vaše meno, telefónne číslo, na ktoré príde overovací kód, a dôvod na odomknutie bootloaderu (ja som po anglicky napísal, že chcem používať lokalizovanú verziu MIUI OS zo stránky www.miuios.cz).

Po zadaní verifikačného kódu z SMS-ky je potrebné čakať na schválenie žiadosti.

Nemalo by to trvať dlhšie než 10 dní a o schválení by vás mala informovať ďalšia SMS správa.

Mne SMS-ka neprišla, no existuje i druhý spôsob ako zistiť, či už bola žiadosť schválená. Pokiaľ vám Xiaomi žiadosť schválilo, zmení sa stránka so "Submitted …" na obrázok telefónu vo fastboot móde a inštrukcie na stiahnutie Mi Unlock.

Mne konkrétne bola žiadosť schválená na ôsmy deň od podania.

Príprava na odomknutie

Upozornenie: Zálohujte si všetky osobné údaje, inak pri inštalácii ROM o údaje prídete. Odomknutie je možné iba na čínskej vývojárskej verzii systému - China DEV. Je to odskúšané.

Po obdržaní redakčnej Mi 5 bola do telefónu nainštalovaná Global ROM, tak ako je to spomenuté aj v recenzii. Global ROM neobsahuje toľko bloatwareu ako čínske verzie, a má tiež plnú podporu Google služieb. V našom prípade sa jednalo konkrétne o verziu V7.2.4.0. MAAMIDC. Táto verzia však bola odstrihnutá od podpory, nakoľko sa v nej nachádzalo veľa chýb. Znamená to, že na ňu nebudú aktualizácie, preto je vhodný prechod na inú ROM, v našom prípade CZSK s podporou slovenčiny.

Po tom, ako obdržíte novú Mi 5 a požiadate o odomknutie bootloaderu môžu nastať dva prípady:

- v telefóne je Global ROM – pokračovať v čítaní

- v telefóne je čínska stable ROM – preskočiť body 4 - 8.

V telefóne

1. Settings, About phone - 7x stlačiť MIUI version

2. Settings, Aditional settings, Developer options - povoliť USB Debugging

Na PC

3. Nainštalovať Mi Flash (https://store.shade.sh/mi5/MiFlash-2016.exe).

Zároveň sa nainštalujú aj potrebné ovládače.

V device manager by mal byť telefón identifikovaný ako "QHUSB_BULK".

4. Stiahnuť ADB (https://store.shade.sh/mi5/adbtools.zip)

Extrahovať priečinok "adbandfastbootmi5". V tomto priečinku stlačiť SHIFT + pravé tlačidlo myši a kliknúť na "Otvoriť príkazový riadok v tomto priečinku".

Pripojiť telefón k PC.

Napísať "adb devices". Zobrazí sa zoznam pripojených zariadení, ak vidíte sériové číslo vášho Mi 5, všetko je tak, ako má byť.

5. Napísať "adb reboot edl". Telefónu sčernie displej. Teraz treba overiť, či sú nainštalované potrebné ovládače. V správcovi zariadení to má vyzerať takto:

Ak je telefón identifikovaný ako "QHUSB_BULK", treba naň kliknúť pravým tlačidlom myši, vybrať "aktualizovať softvér ovládača". Manuálne vyhľadať - cesta je taká, akú ste zadali pri inštalácii Mi Flash, štandardne:

C:\Program Files\Xiaomi\MiPhone\Qualcomm\Driver

6. Stiahnuť Xiaomi Mi 5 Latest China Stable Version Fastboot File Download

http://en.miui.com/a-234.html

Súbor treba 2x rozbaliť, aby ostal len priečinok, napr: gemini_images_V7.3.2.0.MAACNDD_20160419.0000.19_6.0_cn

7. Otvoriť Mi Flash

- Vybrať práve rozbalený priečinok s čínskou stable ROM – Browse, zvoliť priečinok, napr: gemini_images_V7.3.2.0.MAACNDD_20160419.0000.19_6.0_cn

- Kliknúť na refresh – zobrazí sa telefón

- V dolnej časti zvoliť Flash all

- Stlačiť tlačidlo Flash

- Čakajte kým nezobrazí: "The operation is completed successfully".

- Odpojiť telefón od počítača a stlačiť power button.

Spustenie bude trvať dlho.

7. Prechod na čínsku vývojársku ROM.

Po spustení čínskej stable ROM, ktorú ste práve nainštalovali, je potrebné sa prihlásiť do Mi účtu, na ktorý je zariadenie viazané a pri ktorom ste žiadali o odomknutie bootloaderu. Stiahnite Developer ROM na http://en.miui.com/download-299.html

Stlačte zelené tlačidlo Download Full ROM

V telefóne pomocou počítača vytvorte priečinok: "downloaded_rom" a stiahnutý ZIP súbor premiestnite do tohto priečinku.

8. Otvorte Updater alebo choďte do Settings, About phone, dole nájdete System updates, vpravo hore tri bodky, "Choose update package" a nájdite ZIP súbor v priečinku "downloaded_rom". Kliknite naň, po overení potvrďte inštaláciu a počkajte na dokončenie.

9. Odomknutie bootloaderu

- Na PC spustite Mi Unlock

- Stlačte "Agree"

Opäť sa prihláste do svojho účtu.

Telefón vypnite. Potom súčasne držte power button a hlasitosť nadol, čím sa dostanete do fastboot módu.

Pripojte mobil k PC.

Kliknite na "Unlock".

Po overení sa zariadenie odomkne a po stlačení "Reboot phone" sa telefón reštartuje.

Máme čínsku developer ROM, odomknutý bootloader, čo teraz?

10. Stiahnuť CZSK ROM http://miuios.cz/viewtopic.php?f=305&t=13306

Zvoľte verziu pre Mi Flash, nie TWRP.

11. Znova prejsť do fastboot módu

12. Spustiť Mi Flash

Vybrať rozbalený priečinok s CZSK ROM, refresh, flash all, flash

Odpojiť od PC a zapnúť

13. Gratulujem! Práve ste nainštalovali slovenčinu do svojho Xiaomi Mi 5.

Na záver by som rád vyjadril poklonu ľuďom zo stránky www.miuios.cz za ich prácu, preklady a podporu pre komunitu používateľov MIUI.

Užitočné linky: https://store.shade.sh/mi5/

Už o niekoľko týždňov bude dostupná najnovšia verzia nadstavby MIUI 8, ktorá prináša množstvo noviniek. Predstavili sme vám ich v tomto článku. Na nové funkcie sa pozrieme pri teste nedávno predstavenej novinky Xiaomi Mi Max, ktorú plánujeme otestovať.

Diskusia k článku:

fedora 14.05.2016 - 16:31

no tam su na vyber dve verzie Stable 7.2.13.0 a 6.4.21 pre MiFlash ktoru teda zvolit? a to sa prejde na MIUI 8 potom z obidvoch? a chodia pravidelne aktualizacie na obe rom? inak skvela praca chlopi, velka vdaka za takyto podrobny navod!na nete boli kadejake navody po castiach dielcieho typu ale ani jeden takto podrobne rozpisany..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.05.2016 - 16:34 Trvalý odkaz

Stable je stabilna verzia. Je to v podstate starsia developer verzia.

Dev verzie sa cisluju rok.mesiac.den, tj 6.4.21 je vyvojarska verzia z 21. aprila 2016. Obsahuje viac (pridanych/zmenenych/horsich) funkcii, ale ma svoje problemy - na to je tu ale forum, kde sa (v ramci moznosti) riesia.

tom4as14.05.2016 - 17:29 Trvalý odkaz

Pre toto mám čínske mobily s androidom rád, hlavne tie, čo sa nerobia pre náš región. Ponúkajú veľa zábavy. Človek sa toho veľa naučí, zdokonalí v práci s PC. Kedysi za čias symbianu takúto zábavu ponúkala aj nokia, čo to sa dalo podniknúť aj so sony ericssonmi. Teraz je to také nezáživné. U väčšiny mobilov stačí dať dnu sim kartu, zapnúť a ide to. Dokonca aj so slovenčinou.Kam to ten svet speje.
Veselý deň všetkým

Tomas14.05.2016 - 19:57 Trvalý odkaz

Tak tak... ved naco by si clovek kupil nejaky "obycajny a bezproblemovy" telefon, ked moze mat radsej nejaky cinsky, ktory ani nie je urceny na europsky trh, bez slovenskej rom a LTE. Ale no, kolko ludi, tolko chuti. Ak by som zil v Cine, mozno by som si ho aj kupil.

Celá diskusia 12 príspevkov