Transcend JetDrive Go 300K - luxusný USB kľúč do iPhonu

Recenzia 64 GB USB kľúča s Lightning konektorom, ktorý využijete na prenos súborov medzi počítačom a iPhonom a na zálohovanie dát. Zamrzí vysoká cena.

Nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom sme uviedli 20 vecí, ktoré zvládajú konkurenti lepšie než iPhone. Medzi ne by sme mohli ešte zaradiť aj prenos súborov do počítača cez iTunes. Práve toto obmedzenie spolu s chýbajúcou podporou pamäťových kariet niektorých odrádza od používania zariadení s iOS.

Základné špecifikácie:

Kapacita 64 GB, Lightning/USB 3.1 (Gen. 1) konektor, prenosová rýchlosť cez USB 3.1 do 130 Mbps, cez Lightninig do 20 Mbps, rozmery 57 x 20 x 8 mm, hmotnosť 8 gramov, kompatibilita s iOS 8.0 a novším, minimálna verzia systému OS X 10.7 a Windows 7.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prenos desiatok fotografií a videí z dovolenky do počítača môže byť pre niekoho nočnou morou. Majitelia MacBookov zvyčajne používajú automatický prenos cez iCloud Drive, no dostať fotografie a videá do Windowsu nemusí byť také jednoduché. Pripojenie iPhonu káblom k PC je niekedy nestabilné, priečinok s fotografiami sa mi nie vždy zobrazí. Pomôže až opakované pripájanie.

Oveľa jednoduchšie, no aj podstatne drahšie riešenie, je použitie USB kľúča. Do redakcie k nám dorazil Transcend JetDrive 300K so 64 GB kapacitou. Malé a ľahké príslušenstvo, ktoré vám vo vrecku či v taške veľa miesta nezaberie.

Začnem hlavným negatívom - vysokou cenou. Dať za 64-gigový USB kľúč takmer 70 eur? Pre porovnanie, 64 GB verzia každého iPhonu stojí o 100 eur viac než 16 GB verzia. To znamená 48 GB za 100 eur, a teda 2,08 eur / GB. V prípade USB kľúča dostanete 1 GB za 1,09 eur, pričom napríklad pri zničení mobilu máte všetky zálohované súbory v bezpečí. Takže nakoniec je to stále lacnejšie, než kupovať iPhone s väčšou pamäťou.

Na jednej strane sa nachádza vysokorýchlostné USB 3.1, ktoré dokáže prenášať súbory až do 130 Mbps, na druhej strane je Lightning konektor s prenosovou rýchlosťou do 20 Mbps. Na používanie zariadenia si budete musieť do iPhonu stiahnuť aplikáciu JetDrive Go, bez nej sa kľúč používať nedá. Cez aplikáciu máte potom prístup k multimédiám a dokumentom uloženým v telefóne a môžete si na kľúč zálohovať nielen fotografie a videá, ale s najnovšou aktualizáciou firmwéru aj kontakty. Posledný update aplikácie na verziu 1.4 priniesol aj možnosť chrániť dáta heslom (TouchID) a prehrávanie uloženej hudby cez Bluetooth slúchadlá.

Problémom zapnutej ochrany dát pomocou hesla je nezobrazenie kľúča po pripojení k PC. Nevyskočí žiadne okno s ponukou zadať heslo. Nič. Kľúč skrátka počítač nezobrazí, a je jedno, či ho pripojíte k OS X alebo OS Windows. Pomôže len vypnutie zabezpečovacej funkcie v USB kľúči.

Po pripojení USB kľúča k iPhonu sa objaví úvodná obrazovka aplikácie rozdelená na štyri sekcie: JetDrive Go, My Storage, Camera Roll a Backups. Z papierovej 64 GB kapacity je dostupných 58,8 GB. Prenos súborov z telefónu na kľúč je jednoduchý. V galérii fotografií si vyberiete, ktoré snímky sa majú kopírovať alebo presunúť do JetDrive Go, zvolíte si cieľové miesto a potvrdíte. Na zálohovanie všetkých fotografií (alebo aj videí), prípadne kontaktov, použijete sekciu Backups. Zálohované súbory nájdete v časti JetDrive Go a priečinku Backups - iPhone, alebo si sami vytvoríte nový priečinok.

Z aplikácie môžete priamo zhotovovať fotografie a videá, ktoré sa automaticky uložia v USB kľúči v priečinku My Camera. Zhotovené snímky môžete zdieľať, prenášať medzi úložiskami a podobne. Práca so súbormi je veľmi jednoduchá a napriek chýbajúcej lokalizácie do slovenčiny nebudú mať problém s orientáciou v nej ani používatelia, ktorým angličtina robí problémy.

Výhody:

+ rýchly prenos dát

+ intuitívne prostredie aplikácie

+ automatické zálohovanie

+ ochrana dát heslom

Nevýhody:

- cena

- pri zapnutej ochrane heslom sa USB kľúč v PC nezobrazí

Orientačná cena: 69 eur

Na jeden záber: Transcend JetDrive Go 300K

Záver

Transcend JetDrive Go 300K je šikovné príslušenstvo, ktoré poslúži na rýchly prenos súborov medzi iPhonom a počítačom, na prezeranie fotografií a videí uložených na USB kľúči a možno využijete aj funkciu zálohovania súborov a kontaktov. Keďže na iOS chýba file manager, je nutné používať mobilnú aplikáciu, čo však mňa osobne nijako neobmedzovalo ani nezaťažovalo. Naopak, aplikácia ponúka intuitívne ovládanie a rýchle zdieľanie. USB kľúč je vhodný na rozšírenie úložiska, a keď si na ňom uložíte filmy v iPhonom podporovanom formáte, môžete si napríklad počas dlhej cesty pozerať videá bez toho, aby vám zbytočne uberali z vášho ukladacieho priestoru v telefóne.

Jediné, čo vás môže odradiť od kúpy, je vysoká cena. Takmer 70 eur je podľa mňa veľa, hlavne keď si cenu JetDrive Go 300K porovnáte s bežným 64 GB USB kľúčom s microUSB koncovkou, ktorý môžete použiť na akýkoľvek telefón s Androidom a podporou USB OTG. Ceny takých sa pohybujú mierne cez dvadsať eur, čo je v porovnaní s cenovkou USB kľúča s Lightning konektorom oveľa prijateľnejšie.

Diskusia k článku:

Peter 31.10.2017 - 18:23

Dobrý večer, chcem sa spýtať: Existuje nejaká redukcia k apple výrobkom, ktorou by som vedel pripojiť k iPhone alebo iPade USB? (čiže Lighting ► USB) respektíve existuje nejaká aplikácia, ktorá by cez tú redukciu dokázala to USB(pamäťové) načítať? Podporuje takúto funkciu iOS?

Celá diskusia 2 príspevky