20 vecí, ktoré zvládajú konkurenti lepšie než iPhone

Applu klesajú predaje iPhonov. Pripravili sme preto zoznam dvadsiatich možných dôvodov.

1. Pomer plochy displeja ku ploche prednej steny (screen to body ratio)

Napríklad displej iPhonu SE svieti len na ploche 50 x 89 mm, t.j. 44,5 cm2. Rozmery telefónu 58 x 124 mm znamenajú hrubú plochu 71,9 cm2. Z toho môžeme vypočítať, že displej tvorí len 62 % plochy mobilu. Na iPhone 6 / 6S hovoríme o 66 % pomere displeja k prednej stene. Displej Samsungu Galaxy S7 alebo Xiaomi Mi 5 tvorí 72 % plochy prednej steny, Galaxy S7 edge dokonca 76 %. Argumentom teda nemôže byť tlačidlo pod displejom, ktoré sa nachádza na všetkých menovaných konkurentoch.

2. Prostredie fotoaparátu

Prepínanie na prednú kameru má byť pod tlačidlom spúšte, teda napravo. Nastavenie HDR si má zase telefón pamätať aj pri opätovnom spustení fotoaparátu. Najmä, ak v jeho nastaveniach môžete mať nastavené, že sa má pri zapnutom HDR ukladať aj bežný záber, aj spojenie dvoch fotografií do obrázku s vysokým dynamickým rozsahom. Zišla by sa tiež vodováha a hlavne prepínanie nastavení priamo v aplikácii fotoaparátu. Napríklad výber rozlíšenia videa či fps Full HD záznamu len hlboko v nastaveniach mobilu je dnes už fakt sto rokov pred opicami.

3. Úprava skratiek v spodnej lište

Spodnú vysúvaciu lištu považujeme za jeden z najlepších nápadov, proti ktorému sa Androidu ťažko bojuje. Ale prečo si nemôžem skratku pre Bluetooth (ktoré takmer nikdy nevypínam) nahradiť napríklad hotspotom, ktorý používam oveľa častejšie?

4. Šípka naspäť

Často využívam nečinné miesta na prednej stene (napríklad vedľa hlavného tlačidla) na manipuláciu s telefónom s rozsvieteným displejom (aby som náhodou na niečo neklikol), no krok späť mnohým používateľom chýba, a to hlavne po prechode z Androidu.

5. Rýchly App Store s hodnoteniami

Prečo Slovák nevidí (takmer) žiadne recenzie aplikácií? A prečo sa App Store stále otvára tak dlho a pomaly? Akoby to bolo len nejaké web rozhranie. Skrátka, ponuka aplikácií pre iPhone je skutočne bohatá, no App Store by si už zaslúžil modernizáciu. A globálne hodnotenia aplikácií.

6. Ceny originálneho príslušenstva

Ako iste viete, často sú prekvapivo vysoké. Napríklad bežný Apple Lightning to USB kábel stojí 23 eur. Značkové certifikované káble sú lacnejšie len o pár eur, čínske napodobeniny sú buď nekvalitné, alebo ich iPhone po najbližšej aktualizácii iOS odmietne.

7. Poctivé bežanie aplikácií na pozadí

Upload videa na YouTube so zhasnutým displejom? Alebo nejakého súboru na Dropbox? Nemysliteľné. Každá aplikácia sa po pár minútach na pozadí zavrie. Na Androidoch všetko beží, ako má.

8. Vymazanie dočasnej pamäte aplikácie

Android ponúka možnosť vymazať cache každej appky. iOS nie. A občas by sa to zišlo.

9. Podpora pamäťových kariet

Pokojne nech to Apple obmedzí len na fotografie alebo videá. Nech si iPhone overí rýchlosť vloženej microSD karty a pomalú nech pokojne odmietne. Ale už by sa patrilo, napríklad kvôli záznamom 4K videí alebo Full HD 60 fps, pamäťovky podporiť.

10. Odolnosť voči vode

Apple nikdy zvýšenú odolnosť voči ošplechnutiu vodou nedeklaroval a o ponorení mobilu do bazéna môžeme len snívať. Na druhej strane, pre ponáranie rozpáleného mobilu pod morskú hladinu je jednoznačne lepšie zvoliť nejaké puzdro, ktoré vytvorí ešte jednu vrstvu medzi vodou a vnútrom telefónu, kvôli kondenzácii vody vnútri prístroja.

11. Klávesnica s riadkom číslic

Prosíme si originálnu klávesnicu Apple s možnosťou zobraziť riadok číslic.

12. Lepší mesačný náhľad kalendára

Taký, aby zobrazoval aj texty jednotlivých udalostí. Ale uznávam, že na to dobre poslúži napríklad appka Calendars 5.

13. Odosielanie súborov cez Bluetooth

Aspoň fotografií a videí. Alternatívou je AirDrop medzi iOS zariadeniami alebo šikovná appka SHAREit od Lenova, ktorá využíva Wi-Fi prenosy medzi zariadeniami s Androidom aj iOS.

14. Silnejšie batérie s rýchlym nabíjaním

Lightning konektor je fajn. Aj malá 1 A nabíjačka v balení. Aj relatívne rýchle nabitie akumulátorov s malými kapacitami. Ale je všeobecne známe, že ak hľadáte iPhone s dobrou výdržou, hľadáte 6 Plus / 6S Plus. Menšie sú na tom s výdržou pri náročnejšom využívaní horšie. Preto by sme ocenili silnejšie batérie (aspoň 2200 mAh v tele iPhonu 6S) s rýchlym nabíjaním (aspoň 2A nabíjačka). A hoci nefandíme bezdrôtovému nabíjaniu (lebo položiť desaťkrát za deň mobil na nabíjaciu podložku do roka definitívne zničí batériu v ňom), jeho podpora by asi potešila.

15. Stereo repro

Že somarina pre deti? My si myslíme niečo iné. A možno je nás viac. Našťastie aspoň zvuk z toho jedného reproduktora v spodnej stene iPhonu 6 (lepší než 6S a ešte lepší než SE), resp. 6 Plus je veľmi slušný.

16. Infraport

Tu už zachádzame do úzkoprofilových detailov, ale kolega Matúš, ktorý má vo svojom Galaxy Note 4 nainštalovanú appku Peer Smart Remote, by vám vedel rozprávať o výhode ovládania domácej techniky cez IrDA v mobile.

17. Večerný záznam videa

Aj keď chápeme dôvody pre záznam tmavého videa v horších svetelných podmienkach (krátky čas uzávierky, vyššie ISO, menší šum), Samsung v modeloch série S6 / S7 ukázal, že sa to dá aj inak.

18. Informačná LED

Uznávame asi len nastaviteľné LED diódy nad displejom, napríklad len pre hlásenie zmeškaných hovorov a prijatých SMS, alebo ideálne s ručným výberom aplikácie, ktorých sa má notifikácia týkať, no iPhone neponúka ani len ten bežný základ. Niekomu to nechýba, niekomu môže.

19. Full HD a QHD video prednou kamerou

Všetky iPhony dokážu prednou kamerou nahrávať len HD video. Vo veľmi slušnej kvalite, ale aj tak...

20. Widgety

V skutočnosti asi nikomu v redakcii Fony.sk nechýbajú, ale je možné, že majiteľ androidu s viacerými widgetmi na domácej obrazovke bude mať obavy z nudnej domácej obrazovky iPhonu, kde ako mini widget fungujú len hodiny (analógový aktuálny čas) a kalendár (aktuálny deň v rámci mesiaca).

Tých nedostatkov by sa možno našlo aj viac. Odporúčame si prečítať napríklad článok 18 radostí majiteľa androidu po prechode z iOS. A aby sme neboli takí negatívni, uzavrieme to odkazom na článok 22 vecí, ktoré mi chýbajú na Samsungu Galaxy S6 po iPhone 5S. Mimochodom, predaje Applu možno klesajú, ale stále sa ich predalo 51 miliónov za prvý štvrťrok 2016. Po skončení Q1 2016 je tak Apple druhý za Samsungom (trhová jednotka s 82 miliónmi predaných telefónov) a pred tretím Huaweiom (28 miliónov predaných kusov).

Diskusia k článku:

Knoxville 29.04.2016 - 19:21

Preto Iphone ani zadarmo...

Misko29.04.2016 - 19:59 Trvalý odkaz

*taki negativnI
Apple by aspon tie zakladne a objektivne chybajuce veci ako podporu pamatovych kariet a notifikacnu LEDku mohol zvazit. Ostatne veci by mali nechat ako su, ved iOS je podla majitelov iPhonov najlepsi a najstabilnejsi OS, teda nic mu nechyba.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.04.2016 - 20:40 Trvalý odkaz

Sipku naspat nepotrebuje, funguje potiahnutie od laveho okraja ovrazovky doprava, vo vacsine aplikacii. Castokrat sa pristihnem ze na sipku spat na samsungu zabudam a taham prstom zlava doprava a nic sa nedeje...

Pamatove karty su kazivy spotrebak, a oproti rychlosti uloziska v zariadeni su desne pomale, najma ked si tam kde aky egzpert vopcha class4 kartu objednanu z aliexpresu a cuduje sa preco je telefon pomaly.

Napriklad ja uz diody vypinam vsade na androidoch. Bud mam notifikacie na displeji (ac display) alebo o ne nestojim a nepotrebujem byt ruseny blikanim mobilu, vacsinou ho mam vzdy vo vrecku alebo po ruke, aby som videl na displej.

Aspon QHD a vacsi displej pri aktualnycb rozmeroch by som mu ale prial. Na druheh strane - pri hrani je fajn ze telefon je za co chytit a aj ten LCD displej je najlepsi spomedzi LCD, aky som kedy na mobilnom zariadeni videl, a to som ich uz videl dost. ;)

Knoxville29.04.2016 - 20:45 Trvalý odkaz

Wayne,myslis ten displej nazltlej bielej?
Nechcem sa hadat,ale videl si displej na Moto X Style? Pre mna osobne najlepsie LCD na trhu...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy29.04.2016 - 20:55 Trvalý odkaz

Jooooj knox o dispeji style sa da napisat len tolko ze je to shit :)

Celá diskusia 60 príspevkov