Asus Zenfone Selfie - dual SIM nielen pre tínedžerov

Čitateľské skúsenosti s 5,5-palcovým dual SIM androidom, ktorý láka na predný 13-megapixelový fotoaparát s LED bleskom a výbornú výbavu.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Moja posledná skúsenosť s telefónmi značky Asus nedopadla dobre. Ich vlajková loď Zenfone 2 ma sklamala. Každý má nárok na druhú šancu a o reparát sa pokúsi Asus Zenfone Selfie. Ako dopadlo moje spolužitie s jednookým kyklopom počas dvoch týždňov si môžete prečítať nižšie.

Charakteristika

Ide o dotykový telefón klasickej konštrukcie s uhlopriečkou displeja 5,5 palca a Full HD rozlíšením 1 080 x1 920 bodov (hustota bodov 403 ppi). Typ displeja je IPS. O výkon sa stará 64-bitový osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, použitý grafický procesor je Adreno 405. Rozmery telefónu sú 157 x 77 x 11 mm, hmotnosť telefónu dosahuje hodnotu 170 g. Ide o plnohodnotný dual SIM (formát kariet je microSIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD kartu do kapacity 128 GB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 32 GB, RAM pamäť má hodnotu 3 GB. Kapacita batérie je 3000 mAh a je používateľsky vymeniteľná.

ikona

Asus ZenFone Selfie: 5,5’’ Full HD displej a 13 Mpix predná kameraNa práve prebiehajúcom technologickom veľtrhu Computex 2015 bol uvedený nový android zameraný na fanúšikov autoportrétov. Obidve kamery, predná i zadná, ponúknu 13-megapixelové rozlíšenie.

Konštrukcia a dizajn

Rad Asus sa dlhodobejšie nesie v rovnakom dizajnovom duchu. Znamená to najmä prítomnosť sústredných kružníc na brade prednej strany telefónu a imitácie brúseného kovu na zadnej strane. Dalo by sa povedať, že vďaka týmto dvom črtám telefóny Asus spoznáte už z diaľky. Model Zenfone Selfie rozpoznáte z ešte väčšej diaľky, a to práve kvôli výraznému prednému fotoaparátu. Jeho veľkosť zapríčinila, že horná časť telefónu nad displejom je väčšia, než by ste očakávali. Telefón je tým pádom predĺžený a naberá tak na rozmeroch. Hneď naľavo od optiky predného fotoaparátu nájdete dvojtónový LED blesk, symetricky napravo je umiestnená mriežka slúchadla. Horná časť okrem senzorov ukrýva aj notifikačnú viacfarebnú diódu. Jej intenzita pri zmeškaných udalostiach je však slabá. Pri silnejšom osvetlení počas dňa ju ľahko prehliadnete. Spodnú časť pod displejom vypĺňa trojica funkčných tlačidiel spať, domov a multitasking, ktoré nie sú podsvietené. Pod nimi nájdete už len spomínanú dizajnovú "bradu" telefónu. Zvyšok vypĺňa 5,5-palcový dotykový displej krytý sklom Gorilla Glass 4.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Zadná strana telefónu obsahuje optiku fotoaparátu, vľavo od nej je tmavý pásik laserového ostrenia, symetricky napravo sa usídlil dvojtónový blesk. Optika fotoaparátu je veľmi jemne zapustená do tela telefónu a riziko poškriabania sa tak znižuje. Pod objektívom fotoaparátu výrobca umiestnil ovládanie hlasitosti a logo Asus. Na spodnej strane nájdete výduch hlasného reproduktora.

Bočné hrany neobsahujú žiadne funkčné prvky, okrem malej štrbiny pre odňatie zadného krytu. Ten je plastový, hoci na prvý pohľad by ste mu uverili kovové vyhotovenie, najmä pokiaľ ide o šedé farebné prevedenie. Pod krytom nájdete používateľsky vymeniteľnú 3 000 mAh batériu, vstup pre 2 microSIM karty a zvlášť vstup pre microSD kartu. Zvyšok konštrukcie tvoria hrany telefónu, ktoré dole obsahujú klasický USB vstup, hore nájdeme 3,5 mm jack pre slúchadlá, vypínač a druhý mikrofón.

Telefón sa mi páči najmä pri pohľade na jeho zadnú stranu. Imitovať brúsený kov sa Asusu darí, vyzerá luxusne, povrch je príjemný na dotyk a nezanecháva žiadne odtlačky prstov. Výborne. Kvôli zadnej zaguľatenej strane sa telefón príjemne drží v ruke. Jeho hrúbka nie je konštantná a smerom ku krajom sa znižuje až na 4 mm. Pri pohľade na prednú stranu telefónu sa názory na dizajn budú istotne líšiť. Predný fotoaparát bije do očí a telefónu dodáva zvláštny výraz. Určite si ho s iným telefónom nepomýlite. Celkový dojem z dizajnu už nechávam na každého z vás.

Telefón má síce odnímateľný zadný kryt, jeho konštrukčné prevedenie je však na veľmi dobrej úrovni. Zadný kryt sedí ako pribitý a nevykazuje citeľnú vôľu. Dokonalosť narúšajú jemné praskavé zvuky pri silnejšom stlačení konštrukcie v jej strede na krajoch. Nejde o nič vážne, pri bežnom používaní si ničoho nevšimnete. Výhradu mám k ovládaniu hlasitosti na zadnej strane. Nie kvôli polohe, ale kvôli veľmi tuhému chodu tlačidiel sprevádzanému hlasným kliknutím.

Displej

Full HD rozlíšenie na uhlopriečke 5,5 palca poskytuje podľa očakávania dostatočne jemný raster a nemám k jeho jemnosti žiadne výhrady. Maximálny jas displeja je taktiež uspokojivý, aj keď počas týchto zimných dní som nemal možnosť vyskúšať ho na priamom slnku. Potešil ma správne fungujúci senzor podsvietenia displeja. Ani v noci displej nevypaľuje oči a čítanie je príjemné. Pri pootočení displeja do strán nedochádza k skresľovaniu, len k miernemu poklesu jasu. Všimol som si zvýšený zrkadlový efekt, ktorý by sa viac mohol prejaviť za silného letného slnka. Farby sú prirodzené, možno až trochu vyblednuté. Nastavenie farieb si môžete upraviť, ale efekt je minimálny.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

Už to nie je len MIUI od Xiaomi alebo EMUI od Huawei, ale je to aj nadstavba ZenUI od Asusu, ktorá ponúka pestré možnosti úprav, personalizácie a užitočných prispôsobení. Verzia Androidu je 5.0.2. O nadstavbe ZenUI by sa dal napísať samostatný článok a preto sa zastavím len pri niektorých špecifických črtách. Celý príbeh sa začína posunutím prsta zdola nahor po úvodnej obrazovke. Vyskočí na vás deväť ikoniek s rôznymi možnosťami kategórií úprav. Okrem tradičných widgetov, voľby veľkosti písma, veľkosti ikon, si môžete meniť aj témy, maticu rozloženia ikon na jednej ploche, efekty posúvania a podobne. Z aspektových vychytávok spomeniem ešte možnosť zvoliť si tmavú inverznú tému pri kontaktoch, správach alebo e-maile. Na moje potešenie vám systém povoľuje prehľadnú správu aplikácii, ktoré sa môžu automaticky spúšťať a môžu tak ostať bežať na pozadí. Plne vo vašej réžii je aj nastavenie oznámení každej aplikácie zvlášť.

Stiahnutie hornej lišty prebehne posunutím prsta zhora nadol aj v strede obrazovky. Horná lišta notifikácii obsahuje štyri aktívne nástroje (baterka, zvýšiť výkon, kalkulačka, rýchly záznam) a potom ďalšie, už klasické nastavenia ako Wi-Fi, aktivovanie dátového toku a podobne. Výber skratiek je na vás. Horná lišta obsahuje aj tlačidlo pre vstup do hlavných nastavení. Pozitívne hodnotím uzamykaciu obrazovku, z ktorej máte hneď prístup k fotoaparátu, hovorom a správam. Ďalším plusom je informácia počas nabíjania o čase, za ktorý dôjde k úplnému nabitiu telefónu.

Rýchlosť telefónu je výborná, pokiaľ ide o pohyb v telefóne medzi obrazovkami, v nastaveniach alebo v galérii fotiek. Spomalenie pociťujem najmä pri ukončovaní aplikácii. Keď som napríklad v kontaktoch a stlačím tlačidlo domov, trvá približne sekundu, kým sa telefón dostane na domácu obrazovku. Animácia je plynulá, nič neseká, avšak na samotný úkon si počkáte tú sekundičku. Podobný efekt je pri ukončení všetkých aplikácii naraz v multitaskingu. Zadáte príkaz o ukončení, vidíte efekt mazania aplikácii, ale po tej poslednej trvá sekundu, kým sa opäť ocitnete na hlavnej obrazovke. Nejde o nič tragické, ale priestor na zlepšenie tu je. Začínam podozrievať Snapdragon 615, pretože podobný efekt som videl na všetkých mnou doteraz skúšaných zariadeniach s týmto chipsetom. Z ponúkanej 3 GB pamäte RAM som mal vždy k dispozícii okolo 800 MB.

Ovládanie telefónu bude vecou dvoch rúk. Opäť pôjdem proti prúdu a s kľudným svedomím napíšem, že uzamykacie tlačidlo v hornej časti telefónu mi nevadí. Ľahko som si na jeho polohu zvykol a uzamykanie ukazovákom jednej ruky mi po jednom dni išlo automaticky. Nie každý si môže podobne ľahko na tlačidlo zvyknúť, preto je tu k dispozícii dvojité poklepanie po displeji pre odomknutie aj uzamknutie telefónu. Funguje výborne. K dispozícii máte aj režim ovládania jednou rukou, ktorý je zvládnutý perfektne. Dvojitým poklepaním po tlačidle domov sa vám displej zmenší a jeho uhlopriečku si môžete následne meniť. Ovládacie tlačidlá androidu sa presunú na displej a veľkostne sa prispôsobia. Zmenšenú obrazovku si môžete ľubovoľne posúvať doprava alebo doľava uchytením hornej lišty a posunutím na želaný smer. Rýchlosť telefónu pri režime jednej ruky sa neznižuje. Palec hore.

Veľmi zaujímavý je režim Deti. V ňom si môžete vybrať, aké aplikácie budú po jeho aktivácii k dispozícii a nemusíte sa tak báť, že vám váš malý výmyselník vymaže polovicu kontaktov. Dokonca si môžete nastaviť, či sa má niečo zobraziť na displeji pri prichádzajúcom hovore. Veľmi šikovné. Pomerne prepracovaný je aj režim "nerušiť", ktorý vám ponúka možnosť voľby, či chcete byť rušený počas hovoru budíkom, správami, alebo iným hovorom.

Na záver spomeniem notifikačnú LED diódu. Už som písal, že je slabšej intenzity, navyše dodám, že nebliká pri všetkých upozorneniach. Pre zmeškaný hovor alebo SMS sa vám rozbliká zelenou farbou, ale napríklad pri udalosti v kalendári ostáva tma. V nastaveniach si môžete zvoliť len dve možnosti. Zapnúť LED alebo vypnúť, bližšie nastavenia nenájdete. LED dióda o sebe dáva vedieť červeným blikaním pri slabej batérii. Počas nabíjania svieti na oranžovo a pri úplnom nabití svieti zelenou farbou.

Telefonovanie, aplikácie

Telefón podporuje všetky domáce LTE pásma, pokiaľ ho kupujete z oficiálnej distribúcie. Asus svoje produkty varíruje podľa trhu, takže ak by ste telefón kupovali exotickejším spôsobom, LTE pásma si radšej overte.

Zvuk v slúchadle je uspokojivý, ale maximálna hlasitosť by mohla byť o niečo vyššia. Viac som počul napríklad v slúchadle Lenova P1. Druhá strana sa mi nesťažovala, že by ma zle počula. Príjem signálu je na výbornej úrovni. Pri telefonovaní z jednej SIM karty je druhá SIM karta neaktívna a nemôže sa vám nikto dovolať. V nastaveniach si môžete vybrať, z ktorej SIM sa bude primárne realizovať hovor alebo SMS, čo je dnes už štandardom. K dispozícii je aj automatické nahrávanie hovoru .

Správa kontaktov je skvelá. Jasne vidíte, ktorý kontakt máte na ktorej SIM karte a z ktorej SIM karty bol hovor realizovaný. Za negatívum považujem absenciu voľby farby SIM karty. SIM 1 je zelená, SIM 2 je modrá a hotovo. V správe kontaktov nezabudnite ísť úplne doprava, kde máte k dispozícii čiernu listinu kontaktov, alebo tzv. blacklist.

Výrobcom nainštalovaných aplikácii je v telefóne veľa, nie všetko je ale balast. Množstvo z nich je možné odinštalovať, prípadne vám systém ponúkne funkciu ich zakázať a tým pádom ostanú "mŕtve". Z užitočných aplikácii spomeniem Asus mobile manager, čo je správca telefónu, ktorý vám ponúka optimalizáciu výkonu mazaním RAM pamäte, umožňuje vám správu automaticky spustených aplikácii a tiež správu oznámení. Ďalšou aplikáciou je FM rádio. Laser ruler je veľmi jednoduchá aplikácia merania vzdialenosti pomocou lasera v telefóne. Meranie je presné na desatiny centimetra, bohužiaľ maximálna meraná vzdialenosť je len do 50 cm. Pre úpravu fotografií nájdete v telefóne aplikáciu PhotoCollage, ktorá vám umožní vytvoriť si napríklad titulku časopisu z vašich fotiek, prípadne môžete osobám pridať fúzy, čiapky a podobne. Z ďalších aplikácii sa mi páči tzv. Rýchly záznam, do ktorého môžete nielen písať, ale aj kresliť. Jeho výhodou je, že sa dá pripnúť na plochu ako plávajúca aplikácia a zaznamenaný text tak budete vidieť stále na ploche, kdekoľvek sa v telefóne nachádzate. Pokiaľ okno s poznámkou premiestnite na okraj displeja, zmení sa na malú kruhovú ikonku (podobne ako pri Facebook chate) a neruší vás. Kedykoľvek po kliknutí na ikonu sa vám text opäť zobrazí v celej dĺžke. Pre organizáciu času nájdete okrem klasického kalendára aj aplikáciu What´s next, ktorá spočíva v chronologickom poradí nasledujúcich udalostí. Nevýhodou aplikácie je, že má veľmi veľký widget a zaberá celú jednu obrazovku.

Súhrnom môžem povedať, že hoci je nainštalovaných aplikácii veľa, sú medzi nimi aj užitočné. Všade sa stretávam s lamentujúcimi recenzentami, ktorí aplikácie, resp. ich množstvo, odsudzujú. Možno by stačilo sa na ne bližšie pozrieť. Na druhej strane chápem, že ten, kto chce mať v telefóne čisto, by mal mať možnosť aplikácie aspoň odinštalovať.

Fotoaparát

Venujme sa hneď prednému širokouhlému 88-stupňovému 13-megapixelovému PixelMaster fotoaparátu so sveteľnosťou f/2.2, ktorý bude možno pre istú skupinu ľudí tou najdôležitejšou črtou celého telefónu. Nadštandardné rozlíšenie 13 Mpix máte k dispozícii pri pomere strán 4:3, pre pomer 16:9 klesne rozlíšenie na 10 Mpix. Nadštandardné budú aj ďalšie vymoženosti, ktoré sú takmer totožné so zadným fotoaparátom. V ponuke nájdete až 17 rôznych režimov, ako napr. Skrášlenie, Panoramatický portrét, Manuálny režim, Noc, Animácie Gif, a pod. Zastavím sa pri manuálnom režime, ktorý aj pre predný fotoaparát umožňuje manuálne nastavenie ISO, rýchlosti uzávierky (do dvoch sekúnd), manuálne zaostrovanie, vyváženie bielej a hodnoty expozície. Veľmi zaujímavým, a aj zábavným, je režim Skrášlenia. Ten totiž ponúkne voľbu retuše pokožky od 0 po 10. V rovnakej škále nájdete ovládanie veľkosti očí, zužovanie líc, farby pokožky a podobne. Verte mi, že režim skrášlenia prináša najmä ženskému osadenstvu aj hodinu nepretržitej zábavy. Pozor, v režime skrášlenia nie je možné natáčať video. Pre tento účel je nutné zvoliť si iný režim.

V nastaveniach si môžete nastaviť, kam sa majú snímky ukladať (interná pamäť alebo microSD karta), môžete si zvoliť ovládanie hlasitosti pre uzávierku a iné. Trochu mi nie je jasný preklad pre výber kvality fotografií. Na výber máte štandardnú a dobrú kvalitu. Čo to v praxi znamená, netuším. Zvuk uzávierky je možné si vypnúť. Malá poznámka – aj keď máte zvuk uzávierky vypnutý, pri printscreene (resp. pri snímaní obrazovky) sa vám zvuk ozve.

Samotnú kapitolu tvorí predný dvojtónový blesk. Ten je skutočné silný a jeho režim pôsobenia si môžete voliť. Môžete si ho zapnúť ako trvalo svietiace svetlo, alebo si ho môžete aktivovať ako štandardný blesk v momente záberu. Výsledky predného fotoaparátu sú skutočne výborné, najmä pri porovnaní s výsledkami iných telefónov, ale nie dokonalé. Plusy vidím najmä v množstve zachytených detailov a v ostrosti. Predný blesk ďalej dotvára celkovú vysokú úroveň predného fotoaparátu a posúva selfie fotky na úplne inú úroveň. Z ponúkaných režimov si vyberie každý, a preto ak radi fotíte prednou kamerou, tento telefón by vás nemal sklamať. Upozorňujem, že netreba očakávať kvalitu zadného fotoaparátu vlajkových lodí. Najmä po priblížení snímky je vidno šum a aj pixely. Stále ide o lepšiu kvalitu než v prípade iných telefónov bez zamerania na predný fotoaparát. Pre porovnanie uvádzam fotografiu zosnímanú prednou kamerou Asusu Zenfone Selfie a Acer Liquid Z630, ktorý má 8 Mpix predný fotoaparát pri pomere strán 4:3, obe snímané za rovnakých podmienok. Všetky snímky nájdete v závere článku.

Trochu nedomyslená je samotná realizácia fotografií. Keďže ide o selfie telefón, očakával by som rôzne možnosti spúšte. Spúšť nájdete klasickú softvérovú na displeji, ale tá nemusí vyhovovať každému, nielen kvôli veľkosti telefónu. Do problémov sa môžete dostať aj pri držaní telefónu v ľavej ruke, kedy je spúšť ďaleko od palca. Riešením nie je ani spúšť cez ovládanie hlasitosti. Tlačidlá sú totiž tak tuhé, že pri ich stlačení určite príde k pohnutiu telefónu a následnému rozostreniu snímok. Očakával by som napríklad hlasovú spúšť, ale v nastaveniach som nič také nenašiel.

Optika zadného 13-megapixelového fotoaparátu by mala byť totožná s prednou, rovnaké sú dokonca aj nastavenia. Všetko, čo som popísal pre predný fotoaparát, platí aj pre ten zadný, hoci odlišnosti sa nájdu. Prvým rozdielom je sveteľnosť, ktorá je pri zadnom fotoaparáte f/2.0. Druhým je laserové zaostrovanie, ktoré má znížiť času procesu zaostrovania údajne do 0,03 sekundy. Odvážne tvrdenie, v praxi nie úplne pravdivé, ale môžem potvrdiť, že preostorovanie na rôzne predmety je skutočne veľmi rýchle. Treba si však dávať pozor na metódu ostrenia. Pokiaľ ostrenie nechávate na automatiku, proces je skutočne rýchly. Ak chcete zaostriť na konkrétny predmet ťuknutím po displeji, ostrenie trvá citeľne dlhšie. Treba dodať, že automatika v drvivej väčšine vie, na čo chcete zaostriť, preto zaostrovanie dotykom prsta na displej telefónu budete používať zrejme menej často.

Ďalšiu odlišnosť pre zadný fotoaparát nachádzam v manuálnom režime, konkétne v hodnote času uzávierky, ktorá narastá až na 32 sekúnd. Výsledky zadného fotoaparátu sú uspokojivé, poteší najmä manuálny režim. Budete schopní vytvoriť aj pekne vyzerajúce makro snímky, telefón zaostruje od približne 5 cm. Pre ukážku už tradične uvádzam svoju zaprášenú klávesnicu. Pri automatickom režime je potrebné mať pevnú ruku, aby nebola snímka rozmazaná. Pri podržaní spúšte sa spustí tzv. burst mód a vy tak kontinuálne fotíte a fotíte až do hodnoty 100 snímkov. Sympatické je, že hneď po dokončení snímania sa vás telefón opýta, ktoré snímky chcete uložiť, prípadne či chcete všetky snímky zahodiť. Obe kamery dokážu nahrávať video vo Full HD rozlíšení. Zadná kamera má výhodu softvérovej stabilizácie, avšak po jej aktivácii rozlíšenie videa automaticky klesne na HD.

Multimédiá, GPS

Zvuk cez slúchadlá je výborný. Hudbu som si púšťal cez štupľové Bluetooth slúchadlá Plantronics a hlasitosť som nemohol mať na maxime, po tejto stránke som veľmi spokojný. Hudobný zážitok dopĺňa aj prítomnosť FM rádia. Poteší prítomnosť funkcie USB OTG, bez problémov som pripojil 32 GB USB kľúč.

GPS som si vyskúšal s navigáciou HERE a nemal som žiadny problém ani s presnosťou, ani s výpadkami počas jazdy

Batéria

Asus Zenfone 2 ma sklamal najmä svojou batériou. Asus Zenfone Selfie reputáciu zlepšuje. Vymeniteľná 3 000 mAh batéria dokázala udržať pri živote telefón bežne dva dni stredného zaťaženia, pričom on screen time (alebo doba zapnutého displeja) sa pohybovala okolo štyroch hodín. To vôbec nie je zlé. Pozitívny výsledok podčiarkuje aj môj mini test, pri ktorom nechávam bežať 30-minútové video na YouTube pri maximálnom jase (pripojenie cez Wi-Fi). Z batérie ubudlo 8 %. Pre porovnanie, pri rovnakom teste ubudlo z batérie Xiaomi Redmi Note 2 15 %, v prípade Lenova Vibe P1 to bolo o 7 %.

O nabíjanie sa stará 2A nabíjačka, doba nabíjania je niečo cez dve hodiny. Už som to spomínal skôr, ale keďže ide o veľmi podarenú funkciu, spomeniem ju ešte raz. Na uzamknutom displeji počas nabíjania si môžete prečítať, za akú konkrétnu dobu dôjde k úplnému nabitiu telefónu. Palec hore.

Záver

Asus na vec nejde zle. Telefónov s kvalitnejšou prednou kamerou na trhu nie je zatiaľ veľa a môže tak osloviť svoju cieľovú skupinu. Nerád by som označoval Zenfone Selfie ako tínedžerský telefón. Áno, má svoju selfie kameru a "selfie" v názve, ale okrem toho ponúka vymeniteľnú batériu, dve SIM karty, veľkú vnútornú pamäť, pamäťovú kartu, peknú výdrž batérie a rozmerný Full HD displej. Tieto atribúty sú istotne zaujímavé aj pre populáciu mimo pubertálneho veku. Kvalitnejšia predná kamera je len plusom, veď spraviť si peknú fotku celej rodinky niekde na pláži pri mori nie je vecou tínedžera. Pri danej cenovke by sme už mohli očakávať prítomnosť snímača odtlačkov prstov, ale nie každý si na túto vymoženosť potrpí.

Ak budeme hľadať konkurentov so zameraním na prednú kameru, do úvahy pripadá drahšie HTC Desire Eye alebo Sony Xperia C5 Ultra so 6-palcovým displejom. Odhliadnuc od podmienky lepšej prednej kamery, konkurentov na poli 5,5-palcových telefónov je také veľké množstvo, že by som sa ani nemal odvážiť spomenúť žiadny konkrétny model. Každý čitateľ bude mať svojho favorita. Všetko bude závisieť od toho, čo od telefónu požadujete. Ak potrebujete dlhú výdrž batérie, alternatívou môže byť Lenovo Vibe P1 alebo Allview P8 Energy. Pokiaľ hľadáte telefón s lepším pomerom cena / výkon, je tu pre vás Xiaomi Redmi Note 2/3 alebo Lenovo A7010. Píšem to zakaždým a napíšem to opäť: pred kúpou si telefón podľa možností vždy choďte pozrieť a vyskúšať. Osobné stretnutie vám dá oveľa viac, než 20 recenzií.

Pre mňa je Asus Zenfone Selfie pekne vyvážený telefón vhodný na zábavu, prácu a samozrejme aj fotenie. Jediným mínusom sú občasné pomalšie reakcie, najmä pri ukončovaní aplikácii, s ktorými sa dá žiť a určite by som ich prepáčil ešte ľahšie, keby sa cena telefónu o niečo znížila.

foto prednou kamerou Asus Zenfone Selfie

foto prednou kamerou Acer Liquid Z630

Diskusia k článku:

Lenka Ivančíková 17.01.2016 - 14:59

Clanok typu Zakladne info s podrobnymi specifikaciami nam na nasej stranke zatial chyba, no v blizkom case to urcite napravim. :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.01.2016 - 13:16 Trvalý odkaz

Opäť skvelé skúsenosti.
chybička: šírka fonu je 77mm nie 7 :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne18.01.2016 - 14:50 Trvalý odkaz

@Borland (urcite si to pisal ty, ze? :D)

Mozes porovnat fotoaparaty Lenovo Vibe P1 a tento Asus? Pripadne, vydrz na bateriu alebo kvalitu hovoru? Lenovo sice ma 5Ah bateriu, aby to vsak nebolo tak ze iPhone 6S+ vydrzi s polovicnou kapacitou dlhsie...

Borland18.01.2016 - 15:23 Trvalý odkaz

Máš pravdu Wayne ;) Priame porovnanie fotoaparátov pri úplne rovnakých podmienkach nebude už bohužiaľ možné, lebo Lenovo už nemám. Väčšinou ale fotím vždy rovnaké fotky, tak ak by ti to pomohlo, môžem uviesť foto toho istého objektu z oboch foťákov, ale s tým, že fotky boli robené v iných časoch.

Kvalitu hovoru v článkoch uvádzam, dokonca ju priamo zrovnávam s Lenovom P1. Lenovo ma veľmi pozitívne prekvapilo čistotou zvuku v slúchadle, počul som volajúceho aj v hlučnom prostredí. Asus na tom nie je samozrejme zle, ale Lenovo je lepšie.

Výdrži batérie sa tiež venujem, ak potrebuješ niečo konkrétne, napíš. Lenovo P1 je na tom skutočne veľmi dobre a 5000 mAh batéria je poznať. Ak Lenka dovolí, mám pripravené vlastné skúsenosti s Lenovom P1. Zverejníme, môžeš si potom prečítať viac.

Celá diskusia 5 príspevkov