Samsung Galaxy Tab A - heslo znie: štyri ku trom

Recenzia desaťpalcového tabletu s dnes už podpriemerným XGA rozlíšením displeja. Poteší výdrž na jedno nabitie, rýchle reakcie a podpora LTE.

Prvá tohtoročná novinka v tabletovom portfóliu značky Samsung je zároveň prvým modelom nového radu Galaxy Tab A. Tablet na prvý pohľad zaujme displejom s pomerom strán 4:3. Po pozornejšom preskúmaní základných parametrov a odporúčanej ceny určite prekvapí aj pomer cena/výkon. Tentokrát ale nie v najpozitívnejšom slova zmysle. Dokáže Galaxy Tab A obhájiť v našich očiach tento pomer? Sám som veľmi zvedavý.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab ATenký tablet s 9,7'' XGA displejom a pomerom strán 4:3, OS Android 5.0, štvorjadrovým procesorom a 5 Mpix fotoaparátom. Vybrané modely ponúknu podporu LTE, Wi-Fi verzia aj dotykové pero S-pen.

Nový tabletový rad pokračuje v dizajnových šľapajach svojich predchodcov. Konštrukčnú inšpiráciu však zrejme načerpal niekde inde. Displej s netradičnou uhlopriečkou 9,7 palca a pomerom strán 4:3 už predsa nejaký ten piatok veľmi dobre poznáme. Reč je samozrejme o tabletoch iPad od Applu. Aj stredné hardvérové tlačidlo nájdeme tentokrát v kratšej stene, pri desaťpalcových modeloch Galaxy Tab sa nachádza v širšej stene. Umiestnenie tlačidla by mohlo nabádať na používanie tabletu v režime na výšku, no hrúbka rámčeka po stranách displeja hovorí v prospech používania na ležato. V tomto prípade si treba dávať pozor na nechcené stláčanie tlačidiel. Samsung nezabudol na dvojicu dotykových tlačidiel pre vyvolanie ponuky spustených aplikácií a kroku späť, no akosi zabudol na ich podsvietenie. V tejto cenovej relácií považujem podsvietenie tlačidiel za úplný štandard. Počas dňa si úplne vystačíte s nepodsvietenými ikonami, no v noci sa mi párkrát stalo, že som tlačidlo nenašiel hneď na prvýkrát.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tablet som používal najmä v polohe naležato, s palcami pohodlne opretými o dostatočne široké okraje okolo displeja. Plastové spracovanie konštrukcie je príjemné na dotyk, vďaka zaobleným hranám a bočným stenám sa s tabletom pracuje veľmi pohodlne. Kvalita spracovania je na prvý pohľad dobrá, predná časť dobre zapadá do tej zadnej. Pri silnejšom zovretí a krútení v ruke však zisťujem, že tablet je možné skrútiť a pri silnejšom zatlačení na zadnú stenu sa deformuje zobrazenie na displeji. V tomto smere je iPad rozhodne ďalej.

Pri tejto cenovke a skúsenostiach s predošlými modelmi značky Samsung by som už v jednej z bočných stien očakával aj infračervený port na ovládanie domácej techniky. V tomto prípade sa naň z nepochopiteľných dôvodov zabudlo. Horná stena ostala prázdna, v tej dolnej nájdeme dvojicu stereo reproduktorov, 3,5 mm audio konektor a microUSB konektor. Reálny prínos dvoch reproduktorov v jednej stene je otázny. Pri používaní naležato vychádzal zvuk v konečnom dôsledku aj tak iba z jedného, keďže ten druhý som zakrýval rukou. MicroUSB konektor podporuje pripojenie externých zariadení cez USB OTG, s externým harddiskom so súborovým systémom NTFS si už ale nerozumel.

Druhú úplne prázdnu bočnú stenu nájdeme naľavo. Oproti sa usídlilo tlačidlo napájania, tlačidlo hlasitosti, slot na microSD kartu a na našej LTE verzii ešte aj slot pre microSIM kartu. Ak máte v pláne na tablete sledovať filmy, prípadne hrať hry, kúpa pamäťovej karty bude zrejme nevyhnutná, keďže interný priestor ponúkne dnes už priemerných 16 GB, z ktorých 4,91 GB obsadil systém. Následne si na ňu môžete presunúť väčšie aplikácie, napríklad spomínané hry.

Do našej LTE verzie som vložil microSIM kartu a dátové pripojenie si užíval aj na cestách. Z tabletu viete aj volať, no ako slúchadlo slúži reproduktor. A to v niektorých situáciách môže vyzerať trochu divne. Kúpa jednoduchého headsetu však všetko vyrieši. Ak nelipnete na prítomnosti LTE, siahnite po Wi-Fi verzii, ktorá zasa poteší prítomnosťou dotykového pera S Pen.

Už pri pohľade na parametre som tušil, že displej bude kameňom úrazu. Tušenie sa následne pretavilo do reality. Dať tabletu s 9,7 palcovou uhlopriečkou rozlíšenie 1 024 x 768 bodov možno v dnešnej dobe označiť prinajmenšom za odvážne. Toto Samsung jednoducho nezvládol. A aby toho nebolo málo, siahol po klasickom TFT-čku. Farbám chýba život, čitateľnosť na slnku je slabá. Pri takmer desaťpalcovej uhlopriečke je raster jasne vidieť a všetko je kostrbaté.

A v čom je výhoda displeja s pomerom strán 4:3? Ťažko povedať. Osobne som žiadne extra výhody nepocítil, skôr naopak. Bedeker vo formáte pdf od Lonely Planet, ktorý som si na tablete čítal bol aj tak v pomere 16:9, rovnako tak aj filmy, pri ktorých mi ostávalo veľa nevyužitého miesta nad a pod. Je to len na vás. Osobne sa mi k systému Android viac hodia širokouhlé tablety.

Z obsahu nad displejom som už spomínal prítomnosť automatickej regulácie jasu. Ďalej tu nájdeme viacfarebnú notifikačnú diódu a prednú kameru s rozlíšením dva megapixle. Kvalitou príliš neprekvapí no na bežné "skajpovanie" pri dobrých svetelných podmienkach postačí.

Hardvérová výbava postačí, no opäť platí, že pri takto nastavenej cenovke by sme tu určite radšej videl viac výkonu. Galaxy Tab A poháňa známy Snapdragon 410 so štvorjadrovým procesorom s taktom 1,2 GHz a grafickým procesorom Adreno 306. Stretli sme sa s ním napríklad pri modeloch Galaxy A3 a A5. V benchmarku AnTuTu dosiahol 21 506 bodov, čo možno označiť za nie príliš oslnivú hodnotu. Na vyššej priečke sa umiestnil napríklad lacnejší ZenFone 5 od ASUSu alebo Redmi Note od Xiaomi. Na dané rozlíšenie to však bohato stačí a aj graficky náročnejšie hry bežali bez problémov. Tablet sa ani pri dlhšej záťaži neprehrieval.

Operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB mi bohato stačila. Android vo verzii 5.0 s nadstavbou TouchWiz od Samsungu bežal plynulo, počas celej doby používania sa neobjavili žiadne pády aplikácií alebo reštarty systému. Opätovné načítavanie aplikácie som zaznamenal iba občas pri prehliadači, v ktorom som mal už tradične otvorené množstvo okien. Môj zlozvyk.

TouchWiz od Samsungu mi plne vyhovoval a poskytol mi to, čo od kvalitnej nadstavby čakám. Vo výsuvnej lište nájdem hneď niekoľko skratiek a taktiež aj rýchle prispôsobenie jasu. Na domáce obrazovky som si umiestnil najčastejšie používanie aplikácie a užitočné widgety. Tie sa otáčajú spolu s celým prostredím a ponúknu priestor pre 6 x 6 ikon. V ponuke aplikácií objavujem nedostatok, ktorý doniesla nová verzia TouchWizu. Aplikácie nie je možné zoradiť, čo mne osobne dosť chýba.

V ponuke aplikácií ma nič zvláštne neprekvapilo. Viacero kvalitných titulov od Samsungu poznám už dlhšie. Napríklad šikovnú aplikáciu SideSync 3.0, ktorá po spárovaní s Galaxy Note 4 zrkadlila obraz z Note 4 na displej tabletu. Túto aplikáciu používam aj na stolovom počítači. Nechýba ani prepracovaný hudobný prehrávač s bohatými možnosťami prispôsobenia zvuku alebo klávesnica s podporou skratiek Ctrl + A, Z, X, C, V, Y. Na rádio sa opäť zabudlo, a tak moje kroky hneď zavítali do obchodu Google Play, z ktorého som si stiahol výbornú aplikáciu s internetovými rádiami – TuneIN radio. V obchode Galaxy Apps si pre vás Samsung pripravil hneď niekoľko titulov zadarmo, prípadne Pro verzie s obmedzenou platnosťou. Mňa zaujalo polročné predplatné Hospodárskych novín. Aplikácia však pri každom spustení spadla.

Päťmegapixlový fotoaparát kvalitou neohúri a poslúži skôr na zhotovenie momentiek v prípade, ak nemáte po ruke žiaden iný telefón. Video je možné nahrávať maximálne v HD rozlíšení a aj tu platí, že kvalita je skôr podpriemerná. Počas nahrávania je možné video pozastaviť a taktiež zhotovovať fotografie. V prípade tabletov sa kladie väčší doraz na prednú kameru, ktorú využijete najmä na videohovory s vašimi známymi. Samsung Galaxy Tab A ponúkne dvojmegapixlovú prednú kameru. Kvalitou sa radí k priemeru. V tomto smere sa mohol Samsung pochlapiť a používateľovi ponúknuť kvalitnejšiu prednú kameru, ktorú osádza do svojich vybavenejších smartfónov. Vpredu aj vzadu je to skrátka tabletový základ.

Najväčším plusom nízkeho rozlíšenia je jednoznačne výdrž tabletu na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 6 000 mAh ponúkne poriadnu dávku energie. Na jeden nádych tablet bez problémov potiahne desaťhodinové používanie, v prípade striedmejšieho používania, napríklad večer po príchode z práce, budete tablet nabíjať po štyroch – piatich dňoch.

Výhody:

+ reakcie

+ výdrž

+ podpora LTE

Nevýhody:

- cena

- chýba infračervený port

- displej

Orientačná cena: približne 299 € (mobilonline.sk)

Záver:

Priemerný tablet s nadpriemernou cenovkou. Asi takto by sa dal jednou vetou opísať tablet Samsung Galaxy Tab A. Pri tak odvážne nastavenej cenovke sa pozitíva hľadajú naozaj ťažko. Spomeniem aspoň svižné reakcie, rokmi overené prostredie TouchWiz, dobrú výdrž a podporu LTE. Všetky pozitíva však zatieňuje displej s podpriemerným rozlíšením a najmä už spomínaná odvážna cenovka.

Diskusia k článku:

kiko20 12.08.2015 - 01:30

Za 300€ mám iPad Mini 2 aj s púzdrom, ktorý je úplne o niečom inom...

Celá diskusia 1 príspevok