Vyskúšali sme betaverziu iOS 9, prináša viac noviniek než sa čakalo

Posledné dva týždne sme používali iPhone 5S s betaverziou nadchádzajúceho operačného systému iOS 9. Okrem drobných chybičiek neprišli žiadne problémy. Naopak, potešila výrazne lepšia výdrž na jedno nabitie a 2 GB priestoru v úložisku navyše.

Nové verzie operačného systému iOS od Apple už tradične prichádzajú vždy na jeseň, spolu s novými iPhonmi. Do testovacieho procesu sa však tento raz okrem registrovaných developerov mohli vôbec po prvýkrát zapojiť aj bežní používatelia. Nezaváhali sme, a novinku v podobe nefinálneho iOS 9 podrobili dvojtýždňovému testu v každodenne naplno používanom iPhone 5S.

Inštalácia verejnej bety iOS 9 bola jednoduchá - stačilo sa prostredníctvom svojho AppleID prihlásiť do testovacieho programu a následne cez prehliadač Safari priamo z mobilu stiahnuť špeciálny konfiguračný profil. Aktualizácia na novú verziu operačného systému sa potom objaví v nastaveniach ako klasický OTA update.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Apple však odporúča vopred zálohovať váš iPhone či iPad s iOS 8.x káblom cez iTunes a tento priečinok s prístupovou cestou "C:\Users\Username\AppData\Roaming\Apple Computer/mobile sync/backup" odložiť niekam do bezpečia. V prípade problémov postačí nahrať ho späť a cez zariadenie v restore mode sa tak jednoducho vrátite k pôvodnej verzii operačného systému a všetkým vašim dátam.

iOS 9 ma prekvapil najmä zmeneným fontom. Písmo na blokovacej obrazovke, horný notifikačný riadok či text v Správach. Všetko je akési… škaredšie. Nové písmo však umožní lepšie regulovať veľkosť (v ponuke Displej a jas) a na displej sa tak môže zmestiť viac obsahu. Navyše, postačia jeden-dva dni aktívneho používania a rozpaky zo zmeny sa rozplynú.

Rýchlo si všimnete ešte preusporiadané položky v Nastaveniach, kde pribudlo fulltextové vyhľadávanie, no hlavne dve najpozitívnejšie zmeny: manuálne zoradenie notifikácií a nový šetriaci režim. V praxi tak môžete po stiahnutí notifikačnej lišty vždy navrchu vidieť dôležité SMS, e-maily alebo udalosti z kalendára a zbytočné upozornenia z rôznych aplikácií (ktoré však napriek tomu nechcete vypnúť) skončia až dole. Pri každodennom používaní veľmi návykové.

Po nainštalovaní iOS 9 som zaznamenal mierne lepšiu výdrž na jedno nabitie, odhadom okolo úrovne 10 % (Apple sľubuje hodinu navyše, čo sedí). Po aktivácii Režimu slabej batérie hneď po odpojení od nabíjačky však výdrž vzrastie drasticky, približne o 20-25 % (Apple sľubuje plus 3 hodiny používania).

Najlepšie je, že šetriaci režim okrem žltej ikony batérie takmer nespoznáte - iPhone mierne podtaktuje procesor a zníži jas, no okrem sťahovania e-mailov natívnym klientom a vypnutia Osviežovania aplikácií na pozadí nepríde k žiadnym obmedzeniam. Prekvapivo teda ďalej naplno prichádzajú push notifikácie z Messengera či ostatných aplikácií a ak namiesto Mailu používate Gmail, okamžite dostávate aj všetku poštu.

Spomínané osviežovanie mám zapnuté iba pri Gmaile a Tweetboote - s aktívnym Režimom slabej batérie tak po otvorení aplikácie sekundu-dve čakám na "refreshnutie" obsahu.

Manažment batérie teraz okrem percentuálneho pomeru aplikácií na spotrebe ukazuje aj dĺžku ich behu na obrazovke a na pozadí. Z príjemných zmien musím spomenúť Fotky a dve nové kategórie pre selfies a screenshoty, kam obsah systém triedi automaticky. Navyše, označovanie fotografií teraz podporuje hromadné "vysvietenie" viacerých fotografií naraz ťahom prsta tak, akoby ste klikli a ťahali klasickou myšou. Siri dostala nový vzhľad, no v novej karte Spotlightu po potiahnutí domácej obrazovky doprava sa zatiaľ stále nič nedeje (na odporúčané lokality a aplikácie podľa dennej rutiny si budeme musieť počkať na oficiálne vypustenie iOS 9, klasické fulltextové hľadanie v celom obsahu smartfónu však funguje ako doteraz).

Nepáči sa mi nový vzhľad multitaskingu, z ktorého síce konečne zmizli zbytočné posledné kontakty a náhľady sú teraz väčšie, no nevidno ich pravý okraj, čo sťažuje opisovanie niektorých údajov z jednej aplikácie do druhej. Pozitívne úpravy postihli natívneho mailového klienta (rýchle akcie potiahnutím hlavičky správy), Poznámky a redizajnovaná bola hlasová asistentka Siri či klávesnica, ktorá konečne upozorňuje na zapnutý/vypnutý Shift celou plochou kláves.

Beta verzia iOS 9 samozrejme obsahuje aj chyby, ktoré však Applu môžete pomôcť odstrániť zasielaním reportov prostredníctvom aplikácie Feedback. Počas dvoch týždňov som zaznamenal nefunkčné fotografovanie tlačidlami hlasitosti, (ktoré však opravila utorňajšia OTA aktualizácia na iOS Public Beta 2) a približne tri náhodné reštarty nepoužívaného zariadenia na stole (od aktualizácie však zatiaľ ani jeden).

Momentálne mi tak prekáža len občas neodstrániteľná notifikácia na nové e-maily z natívneho klienta, ktorá zmizne až po odstránení všetkých ostatných upozornení.

O návrate k release verzii iOS 8.3 prostredníctom iTunes však určite neuvažujem, drobné problémy sú bohate vyvážené o 10 až 20 % (so šetriacim režimom) vyššou výdržou bez obmedzovania notifikácií a hlavne dvomi gigabajtami voľného miesta v internom úložisku navyše. Bez prihlásenia sa k testovaciemu beta programu by som na ne musel čakať až do septembra alebo októbra, kedy je vypustenie iOS 9 medzi širokú verejnosť naplánované.

Pôvodné predstavenie iOS 9 na keynote Applu v júni prinieslo sklamanie, no reálne používanie ukazuje viacero pôvodne utajených zmien. Server Redmond Pie ich narátal až 45. Na niektoré sa ešte len príde rad a vo verejnej bete zatiaľ nie sú, napríklad:

- aplikácia pre browsovanie vo vašom iCloud účte

- rýchly "Quick Scroll" medzi fotografiami

- vylepšené vkladanie príloh do e-mailu / ukladanie do iCloudu

- zapínanie blesku počas nahrávania videa

- možnosť nastaviť nižšie rozlíšenie videa

- Continuity aj cez dátové pripojenie

Tešiť sa môžeme na rýchle odpovede cez notifikácie pre všetky 3rd party aplikácie (doteraz len SMS správy) a už teraz sa dá využívať šikovné kliknutie na predchádzajúcu aplikáciu v ľavom hornom rohu. To poteší v prípade, že pracujete s konkrétnou aplikáciou (napríklad Facebookom) a rozhodnete sa rýchlo otvoriť niektorú z notifikácií. Jedno kliknutie do rohu vás okamžite vráti do Facebooku, kým doteraz bolo nutné skočiť na domácu obrazovku a Facebook otvárať znova, prípadne na prechod využívať ponuku multitaskingu.

Čoskoro by sa tiež plocha klávesnice mala dať používať ako trackpad. O používaní viacerých okien a prehrávaní videa na popredí systému pri iPadoch sme už písali.

ikona

WWDC 2015: minimum zmien v iOS 9 a nová hudobná službaZmeny v iOS 9 bohužiaľ potešia najmä používateľov mimo Slovenska. Kozmetické zmeny dostalo aj rozhranie hodiniek Apple Watch, pozornosť na seba teda strhla najmä vylepšená Siri, multitasking v iPadoch či nová konkurencia pre služby typu Deezer a Spotify.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu