Apple Music: na počítači s otáznikmi, na iPhone výborná alternatíva k Spotify

Vyskúšali sme novú streamovaciu službu Applu na iPhone i ako súčasť iTunes na Windows. Kým na mobile je všetko v poriadku a medzi rovnako drahým Deezerom či Spotify by sme sa rozhodovali len podľa vkusu a rozhrania, na počítači bolo všetko veľmi pomalé.

Služba Apple Music síce odštartovala spolu s aktualizáciou iOS 8.4 a používatelia Androidov si na jej prítomnosť v obchode Google Play budú musieť počkať až do jesene, no vôbec neplatí, že je dostupná iba pre majiteľov iPhonov a iPadov. Celý jej obsah totiž možno streamovať aj s najnovším iTunes vo verzii 12.2 a teda aj z klasických počítačov, dokonca i v prípade, že na nich beží operačný systém Windows.

Ťažký spánok tak budú mať šéfovia Deezeru, Spotify či Google Music, keďže iTunes priamo konkuruje ich desktopovým aplikáciám alebo webovému rozhraniu. Príchod streamovacej služby do iTunes paradoxne môžete ľahko prehliadnuť, pribudli totiž len dve malé záložky "Pre vás" a "Nové".

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pre vás odporúča hudobné skupiny a albumy na základe predošlého prehrávania alebo na základe preferovaných žánrov a hudobníkov vybraných pri prvom spustení. Najmä na iPhone je označovanie a mazanie bubliniek s nimi totálne šialené a nepraktické. Takýto odhad kapiel blízkych nášmu vkusu však fungoval pomerne dobre, hoci sme skutočné skladby nepočúvali ešte ani sekundu.

Problémom desktopu je príliš dlhé ticho, kým prehrávanie začne. Päť a viac sekundové čakanie po kliknutí na album v časti Pre vás bolo pravidlom.

Karta Nové je zoznam playlistov (do posilňovne, na relax, atď), najpopulárnejších songov či noviniek v iTunes, najčastejšie však zrejme budete používať vyhľadávanie v pravom hornom rohu. To vás už dostane aj na stránku s konkrétnym interpretom. Zatiaľ sa zdá, že streamovať je možné takmer všetok obsah, ktorý by ste si mohli v iTunes Store zakúpiť aj klasickým spôsobom.

Do zložky Moja hudba, ktorá bude mixom vašich zakúpených albumov, do iTunes ručne pridaného obsahu a uloženej hudby zo streamu Apple Music, sa jednotlivé albumy ukladajú kliknutím na malé +. Srdiečko slúži na vyladenie algoritmu odporúčanej hudby. V časti Moja hudba teda teoreticky môžete mať aj iné žánre ako v odporúčaných.

Oproti konkurencii bude Apple Music vynikať kartou Connect, ktorú môžeme prirovnať k Facebooku - nájdete tu statusy, fotografie a videá zo zákulisia kapiel, ktoré začnete sledovať. Zatiaľ zíva prázdnotou, no dá sa predpokladať, že kapely budú časom oveľa aktívnejšie. Alebo aj nie. Apple Music dokáže prehrávať i pár videoklipov, ktoré na Spotify, Deezeri či Google Music zatiaľ nenájdete vôbec.

Rozhranie Apple Music v mobile je oproti iTunes oveľa prívetivejšie a rýchlejšie. Ani tu nechýbajú karty Pre vás (odporúčania), Nové a Connect, s rovnakým obsahom, len v menšom vydaní. Páči sa nám aj redizajnovaný a minimalistickejší prehrávač. Ak hľadať chyby, tak len neprehľadný zoznam menu, ak si chcete skladbu sprístupniť aj bez dátového pripojenia, pridať do quenue (zoznamu nasledujúcich skladieb) či spustiť takzvané Rádio - teda automatický výber skladieb podobných konkrétnej kapele.

Apple však pridal aj klasické rádio s reálnym vysielaním a DJ-mi. Medzi rádiom s automatickým spúšťaním alternatívnej, klasickej či tanečnej hudby tak nájdete aj kanál Beats 1.

Celkové hodnotenie Apple Music je pre mňa ako pravidelného predplatiteľa Spotify jednoznačné. Na desktope vďaka mizernej rýchlosti zatiaľ na hranici použiteľnosti, iTunes (pre Windows) sa mi však zdá pomalé a skúša moju trpezlivosť aj pri bežnej synchronizácii iPhonu. Na Macu alebo inom počítači môže byť všetko v poriadku. Naštastie si všetko môžete skúsiť počas 3-mesačného bezplatného skúšobného obdobia.

Na iPhone mi služba vyhovuje, hoci na usporiadanie ovládacích prvkov si musím ešte chvílu zvykať. Nechýbajú playlisty, rádio ani nič z prvkov, na ktoré som zvyknutý zo Spotify - až na lištu s on-line prehľadom toho, čo práve počúvajú moji priatelia. Navyše tu nájdem pár videoklipov, kartu Connect, živé Beats 1 a algoritmus odporúčaní funguje o niečo presnejšie s mojím hudobným vkusom.

Apple Music bude po skúšobnom období stáť 5,99 € mesačne pre individuálne alebo 8,99 eur pre rodinné zdielanie až pre šiestich členov. Nezabudnite, že táto suma vám bude po troch skúšobných mesiacoch z vašej karty stiahnutá automaticky (podobne to rieši aj Spotify). Odhlásenie je skryté v časti Účet (piktogram tváre vľavo hore), Zobraziť Apple ID a Spravovať predplatné.

Bezplatné Spotify v súčasnosti ponúka bezplatné prehrávanie na PC prerušované reklamou a shuffle mód v každom okamihu viazaný na dátové pripojenie na mobiloch. Za rovnaký mesačný poplatok (5,99 eur) už bude všetko fungovať bez prerušenia a vopred uložená hudba aj offline.

Aj francúzsky Deezer stojí rovnako, je na Slovensku je však balík Premium+ zadarmo pre zákazníkov Telekomu s paušálmi Happy XL a Happy XXL. Zabudnúť však musíte na desktopovú aplikáciu, k tejto službe sa na PC pristupuje iba cez webový prehliadač. Jeho mobilná aplikácia ponúka mierne viac funkcií, vďaka cenovej politike a skúšobným dobám pre nových používateľov však odporúčame najmä na mobiloch všetky tri vyskúšať a vybrať si podľa vkusu. Na počítači je Apple Music zatiaľ suverénne najslabším hráčom, pri zvyšných dvoch to bude voľba medzi webom (Deezer) alebo samostatnou aplikáciou (Spotify). Jeho web player je značne obmedzený.

Hudba Google vyniká najnižším poplatkom (5,49 eur / mesiac) a najrýchlejším rozhraním na webe i v mobilnej aplikácií. Na náš vkus je však až superjednoduché a namiesto obrovskej typografie by sme prijali viac informácií na jednej obrazovke.

Diskusia k článku:

Lumiak625 03.07.2015 - 16:34

Tak zaujato napísaný článok... Google má jednoduché rozhranie, tak je to zlé. Keby to malo logo Apple bolo by to super. Meníte sa na IT bulvár a nechápem média ako môžu niečo chváliť čo je horšie a nie to ani PR článok a od Apple majú 0€. DEEZER a konkurenčné služby sú lepšie. Tak popíšem Deezer a jeho výhody oproti Apple plecharine... Deezer sa dá jednoducho zaplatiť cez zoznam.sk SMS platbou za 5,50€ s DPH. Hraje na viacerých zariadeniach, tak netreba žiadne rodinné predplatné. V nastaveniach sa dajú spravovať. Ja tam mám 2 Lumie. V nastaveniach sa dá nastaviť HD prehrávanie čo Apple plecharina nemá. Aplikácie Deezeru sú pre viaceré platformy a hraje aj v prehliadači, tak v pohode môžem službu používať aj na Linuxe. Deezer má lepšie rozhranie ako vaša Apple plecharina. Mám kartu interpreta a môžem sa ľahko preklikávať k podobným umelcom podľa žánru. Režim offline a playlisty sú samozrejmosť. Offline album môžem stiahnúť aj v HD kvalite čo Apple plecharina nemá. Keby som chcel počúvať rádio na nete sú ich tisícky, tak zbytočne robíte z plech rádia Apple modlu... Služby ako Deezer sú hlavne o tom, že, ak chce človek počúvať svoju hudbu a tvoriť si playlisty, tak použije služby ako Deezer. Chápem, že ste nenapísali nevýhody - napr., že chýba HD streaming. To sa zaujatému autorovi nehodí. Neznášam Apple plecharinu, lebo sa snažili zničiť bezplatné služby ako Spotify tým, že chceli podplatiť vydavateľstvá, aby stiahli obsah z konkurenčných služieb. Navyše neprinášajú nič nové. Integrovanie do OS tiež nič nerieši. Navyše tie ikramy aj zahltíte, ak si uložíte hudbu offline do ikramov. Predstavte si, že by to bol obsah v HD.... Lumie majú pamäťové karty, tak no problém... Príjemné počúvanie Apple plechariny a píenie sluchu prajem.

Matej Krajčovič03.07.2015 - 17:04 Trvalý odkaz

Apple Music na iTunes na PC je myslím v článku skritizované dostatočne ako pomalé a na hranici použiteľnosti.
Platba SMSkou je zaujímavá, v prípade iOS však nemusíš posielať ani tú, keďže stačí jeden klik (platobnú kartu máš už zadanú kvôli nákupom všetkých aplikácií z AppStore.
Dátový tok je diskutabilný rovnako ako celkové UI, jedna vec je porovnávať tok, no Spotify, Deezer i Apple Music majú rozdielne formáty kódovania (AAC/Ogg atď), nemyslím si, že práva toto je niečo čo rieši bežný user.

Tvorba playlistov či rádio - to majú všetky služby bez rozdielu. Ak sa ti zdá, že Apple Music bola v článku venovaná najväčšia pozornosť, je to preto, že je na trhu novinkou, nie preto, že ho hodnotíme ako najlepší.

Lumiak62503.07.2015 - 17:08 Trvalý odkaz

Pri Deezeri píšete, že môžete zabudnúť na desktopovú aplikáciu. Pozreli ste sa do obchodu, ak používate Windows 8.1? Nájdete tam aplikáciu Deezer a budete môcť vytvárať playlisty a sťahovať offline albumy aj v HD kvalite.... Keď sa cez tú aplikáciu prihlásite cez Windows 8.1 v nastaveniach medzi zariadeniami bude aj desktop, alebo notebok, alebo tablet s W8.1...

Lumiak62503.07.2015 - 17:14 Trvalý odkaz

Neplatil by som platobnou kartou spoločnosti, ktorej vykradnú obyčajný cloud s celebritami. V článku je zlé porovnanie, lebo Deezer nestojí rovnako SMS platbou cez zoznam.sk stojí 5,50 čo je menej. Článok ako taký nevyzerá ako recenzia - skôr ako blog Apple fandu... Zabudli ste spomenúť konkurenčnú službu Rdio. :) Apple Nusic prišiel posledný a s najhoršou ponukou a kvalitou streamovania.

Peto03.07.2015 - 17:55 Trvalý odkaz

Ty si viac zaujatý jak všetky články fony.sk dohromady, sa uvedom už konečne...

Celá diskusia 13 príspevkov