Dočkáme sa jednotného trhu bez roamigových poplatkov?

Európska únia stále tlačí na znižovanie cien za hovory, SMS-ky a prenesené dáta v roamingu. Hoci oproti roku 2007 už v priemere klesli o 80 %, pravdepodobne ušetríme ešte viac. Vďaka jednotnému trhu by malo všetko stáť rovnako doma i v zahraničí.

Výbor pre priemysel, výskum a energetiku v Európskom parlamente hlasoval za reguláciu jednotného mobilného trhu. Návrh by mal skoncovať hlavne s roamingovými poplatkami v zahraničí, ale napríklad aj s blokovaním častí internetového obsahu - či už štátmi alebo poskytovateľmi samotného pripojenia.

Podľa európskych komisárov je súčasný trh zastaraný a nepružný. Za všetko hovorí výskum, podľa ktorého až 28 % Európanov v zahraničí stále vypína svoje mobily v snahe chrániť sa pred neúmerne vysokými faktúrami za uskutočnené hovory či spotrebované dáta v roamingu.

Únia už dlhšie pracuje na nariadeniach regulujúcich koncové ceny pri používaní mobilov mimo domovskej krajiny. Podľa štatistík klesli ceny volaní a SMS o 80 % a mobilných dát v roamingu až o 91 % v porovnaní s rokom 2007.

obr: europarl.europa.eu - cena za MB, odchádzajúce a prichádzajúce hovory za minútu a cena za SMS (v centoch)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Práve takzvaný jednotný mobilný trh by mal byť ďalším krokom. Zjednotia sa pravidlá pre všetky poplatky (ceny hovorov v zahraničí by potom mali byť rovnaké ako v domovskej krajine, roaming teda nebude zohrávať žiadnu úlohu pri celkovej výške faktúry na konci mesiaca) i legislatíva upravujúca proces vydávania licencií pre nových operátorov v jednotlivých členských krajinách.

Vedľajším produktom by potom mala byť aj podpora ekonomiky - prínos je odhadnutý na 110 miliárd eur ročne. Parlament bude o návrhu výboru pre priemysel, výskum a energetiku hlasovať 3. apríla a zákazníci by v prípade dohody všetkých zúčastnených mali pozitívny dopad pocítiť od 15. decembra 2015.

Zdroj: europa.eu, Európsky parlament, Mobile World Live

Diskusia k článku:

paul 21.03.2014 - 01:23

A tym pochovaju tych nasich zlodejov :-D

zemiak21.03.2014 - 07:46 Trvalý odkaz

Nechcem kuvikat, ale na zaciatku to moze paradoxne viest k zvyseniu cien.

funboy21.03.2014 - 09:06 Trvalý odkaz

kuvik, myslíš tým, že operátori zavedú roamingové ceny aj doma? :-)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease21.03.2014 - 09:48 Trvalý odkaz

No pôvodný návrh EK mal viesť k liberalizácii roamingoveho trhu. S platnosťou Od júna 2014. čiže ak mám na Sk Telekom, kľudne môžem mať roamingove služby od Drei (3)Austria. Ale to neznamenalo rovnaké ceny ako v rakúsku, pretože aj Drei má inu ponuku domácu a roamingovú. Dúfam, že toto každý dostatočne chápe.
Podrobnosti nového návrhu nepoznám, ale nechce sa mi veriť, že to bude také jednoduché ako si mnohí myslia. Neverím totiž, že by bolo možné zobrať normal ponuku (keďže údajne nebudú roamingove poplatky) Vodafone UK a využívať infraštruktúru (zadarmo, alebo ako?) kľudne všetkých troch operátorov na SVK. Takto jednoduché to nebude.

zemiak21.03.2014 - 09:51 Trvalý odkaz

fonyboy, myslim, ze zdvihnu plosne ceny aby si vykompenzovali roaming, ano. minimalne skonci znizovanie cien.

Celá diskusia 5 príspevkov