LG G4 - experimenty bokom! Okrem tlačidiel

Recenzia 5,5'' QHD nástupcu G3-ky, ktorý prináša väčšie rozmery, viac výkonu, lepšie fotoaparáty, kožené zadné kryty a opäť iba priemernú výdrž.

Kde začať? G4 neprináša nič prevratné. Uznávam, za kožený kryt by som si bez váhania tých 30 eur priplatil, no inak je tu všetko postarom. Silnejší procesor je skôr udržiavanie tempa s konkurenciou. Mňa by skôr potešila silnejšia batéria. Aj mnohí majitelia sa na výdrž G4-ky sťažujú. Displej sa už asi ani nemal v čom zlepšiť, ponúka však o čosi vyšší jas. Zišlo by sa ešte vyváženie jeho farieb v nastaveniach prístroja, na môj vkus je príliš chladný.

ikona

Základné info: LG G4 (H815)Nová vlajková loď prináša elegantný dizajn Slim Arc s príplatkovou koženou zadnou stranou, 5,5'' QHD displej, výkonný šesťjadrový procesor, 16 Mpix zadný fotoaparát s optickou stabilizáciou, 8 Mpix prednú kameru, OS Android 5.1, plnú dátovú výbavu a 3 000 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vždy pri písaní recenzie prebehnem základné info o danom smartfóne, opravím chyby, doplním absentujúce informácie. Inak tomu nie je ani v tomto prípade, a tak overené parametre LG G4 nájdete v nasledujúcom odkaze: Základné info: LG G4 (H815) a pre porovnanie pripájame aj link na Základné info: LG G3 (D855).

LG G4 je oproti G3-ke väčší vo všetkých smeroch. Šírka 76 mm a hrúbka 10 mm sú dnes medzi bežnými vlajkovými loďami extrémom. Radšej budem vo vrecku nosiť tenký telefón s vystupujúcim objektívom (Galaxy S6, S6 edge), než zariadenie, ktoré je kvôli tomu hrubé 10 mm po celej výške (LG G4). To tvrdím po skúsenostiach s oboma alternatívami.

Aj napriek tomu, že môj tón vyznieva kriticky, je za 580, resp. 610 eur LG G4 dobrou kúpou. Narozdiel od Samsungu nezanevrelo LG ani na pamäťové karty, ani na vymeniteľnú batériu, ani na FM rádio...

Tieto hardvérové prvky do svojho telefónu nedoinštalujete ako virtuálnu klávesnicu či prehrávač videí. A preto je vždy lepšie, ak môžete 22 GB reálne dostupného priestoru 32 GB verzie rozšíriť mikro-es-dé-čkou. No nie? A hoci FM rádio s RDS a Radio Textom využijem maximálne tak počas hokejových majstrovstiev, niekto ho počúva každý deň v električke. My doma nemáme ani televízor, ale mnohí z vás istotne ocenia ovládanie TV, projektora či klimatizačnej jednotky priamo z mobilu. A práve ten človek sa poteší, že LG nevyhodilo z gé-štvorky infraport a šikovnú aplikáciu pre jeho použitie.

Hoci tvrdohlavo tvrdím, že dokiaľ to bude možné, kúpim si vždy mobil s hardvérovým tlačidlom pod displejom, nikdy si potom nebudem môcť upraviť virtuálne tlačidlá na obrazovke, ako to dokáže LG G4. Vpravo krok späť, vedľa home button, vedľa stiahnutie hornej lišty a vľavo tlačidlo multitaskingu. Alebo to chcete inak? Nech sa páči, šup do nastavení. V tých nájdete aj ovládanie LED diódy, ktorej môžete samostatne zapnúť / vypnúť upozorňovanie na zmeškaný hovor (zelenou), správy (zelenou), nabíjanie (červenou) a stiahnuté aplikácie (fialovou farbou). O tomto môžu majitelia es-šestky z vedľajšej juhokórejskej fabriky len snívať. Navyše, G4-ka ponúka aj priradenie farby LED jednotlivým kontaktom.

Rozsvietenie obrazovky poklepaním je na smartfóne s tlačidlami v zadnej stene priam nutnosťou. Ešte lepšie je však rozsvietenie a odblokovanie displeja "jedným ťahom" pomocou funkcie Knock Code. K dispozícii máte štyri políčka v nastaveniach. Ťuknem tak dvakrát po sebe do jedného a tretíkrát do druhého vľavo vedľa neho. Odteraz mobil kedykoľvek odblokujem tromi ťukancami po zhasnutom displeji. Nezáleží, v akej časti obrazovky to spravíte, ide len o správny počet a smer. Ťažko sa to opisuje, ale funguje to bravúrne, čo potvrdia už majitelia predchodcu.

Tlačidlá v zadnej stene považujem za veľké obmedzenie, no každý majiteľ gé-trojky sa mi vždy snažil môj názor vyvrátiť. Vraj, ak si na to raz zvyknem, nebudem chcieť inak. Verím, že to platí pri automatickej prevodovke v modernom aute či parkovacích senzoroch, to isté tvrdím o spodnej rolovacej lište na iOS alebo zoomovaní zoštipnutím prstov na Google Maps, ale o týchto tlačidlách...? Koľkokrát pozerám YouTube video a mobil držím úplne inak, než aby som mal ukazovák pri zadnom objektíve. Alebo mi zvoní na stole položený mobil a ja chcem len tlačidlom hlasitosti zrušiť zvonenie. Nič z toho nie je na G4 pohodlné. Na Samsungu Galaxy S6 môžem fotoaparát spustiť dvojitým stlačením hlavného tlačidla. Kedykoľvek. Na G4 ho rýchlo spustím len v zhasnutom stave dvojitým stlačením hlasitosti nadol. V zadnej stene. Och!

Klobúk dolu si zaslúži vylepšenie fotoaparátov. Zadný 16-megapixelový je v určitých prípadoch najlepší na svete. Potvrdzuje to aj náš pokus: Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6. Odporúčam vám kliknúť na nastavenia fotoaparátu a otáznik, ktorý vás prevedie sprievodcom rôznych gest. Napríklad ťah prsta trebárs zhora nadol (ako na HTC) spustí prednú kameru. Nemusíte sa tak palcom naťahovať až na druhú stranu displeja, kde je ikona prepnutia na predný fotoaparát. Ten ma tiež veľmi milo prekvapil. Nepoznám android, ktorý by ponúkal lepšiu prednú kameru. Ešte musím spomenúť, že oproti G3-ke novinka používa väčší snímač a trojosovú stabilizáciu.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6Optická stabilizácia, rýchle spúšťanie, presné zaostrovanie, QHD displeje a množstvo funkcií priam volajú po vzájomnom súboji týchto rivalov.

Hlasná reprodukcia vyniká hlasitosťou, horšie je to s vyvážením zvuku a výškami. Na vtipné videá i hovorené slovo reproduktor vyhovuje, ponúka aj celkom mohutné basy a stredy, no na hudobné YouTube videá dávam prednosť Galaxy S6, aj keď len s malým náskokom. Ďalší náskok potom získava iPhone (či už 5S alebo 6) so stále najkrajšou hlasnou reprodukciou spomedzi mne známych mobilov. Poloha reproduktora v zadnej stene LG situáciu ešte viac komplikuje.

Pochvalu si zaslúžia aj rýchle reakcie. Vďaka koženému krytu s plastovým podkladom som sa nestretol ani s prehrievaním. Výdrž na jedno nabitie však mohla byť lepšia. Označujem ju za priemernú - jeden aktívny deň. Päť-a-pol-palcová obrazovka si poctivo berie svoju daň. Nabíjanie je štandardne pomalé, vhše dve hodiny pomocou dodávanej 1,8 A nabíjačky. V balení sme totiž quick-charge nabíjačku hľadali márne. LG G4 s dodávaným krytom neponúklo ani bezdrôtové nabíjanie.

Keďže na mojich dvoch posledných smartfónoch používam čítačku odtlačkov prstov, ktorú považujem za najpohodlnejšie zabezpečenie mobilu, tento prvok mi na G4 chýbal. Knock Code je výborné riešenie, ktoré sa zo všetkých mne známych zabezpečení čítačke odtlačkov pohodlním približuje asi najviac, ale senzoru v tlačidle pod displejom iPhonu 6 či Galaxy S6 verím o čosi viac. Otázkou tiež je, kam by som senzor odtlačkov na G4 umiestnil. Pravdu povediac, netuším. Pestrosť a rovnováha vesmíru tak ostáva zachovaná. Jeden ponúka čítačku odtlačkov a bezdrôtové nabíjanie, ale chýbajú mu pamäťové karty, FM rádio alebo príjemnejšia cenovka. Práve tou asi LG G4 bojuje proti konkurencii najviac.

Citlivosť Wi-Fi je slušná, LTE sa môže pochváliť frekvenciami 700 / 800 / 850/ 900 / 1 700 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz a prenosovou rýchlosťou až 450 Mbps.

Výhody:

+ rýchle reakcie

+ pekný 5,5'' QHD displej

+ top fotoaparát vzadu aj vpredu

+ pre mnohých používateľov návykové tlačidlá v zadnej stene

+ USB OTG v microUSB konektore

+ infraport

Nevýhody:

- veľké rozmery

- chýba čítačka prstov

- kryt z balenia neponúkal bezdrôtové nabíjanie

- nabíjačka v balení neponúkala rýchle nabíjanie

- slabá výdrž na jedno nabitie

Orientačná cena: od 554,99 € (Dobremobily.sk)

Na jeden záber: LG G4

Záver

LG G4 je veľký mobil. To však môže byť aj jeho výhodou. Teším sa, že LG ostalo verné podpore pamäťových kariet, infra portu so šikovným ovládaním v hornej lište, FM rádiu s RDS aj Radio Textom, a ďalším kedysi štandardným funkciám, ktoré sa dnes z vlajkových lodí vytrácajú. Aj batériu, ktorá nepatrí medzi najsilnejšie, ľahko vymeníte za inú. Kritizovať nemôžem ani jeho cenovku či výkon. Čítačku prstov zase spoľahlivo nahradí Knock Code. Kožené kryty sú tiež výborný nápad. Nakoniec zisťujem, že mi na gé-štvorke najviac prekážali extrémne veľké rozmery, absencia klasického tlačidla pod displejom či vypínača a ovládania hlasitosti v bočnej stene. Najväčší problém však bude, že veľmi, veľmi podobný model LG G3 stojí dnes o 160 eur menej.

Diskusia k článku:

Knoxville 11.06.2015 - 21:51

S tou reprodukciu hlasnej hudby by som si ta dovolil Richard troska poopravit. Najlepsie je na tom HTC,ale to ty vies.Co sa tyka MONO-reproduktora tak je to zrejme Iphone,potom S6 a atd...

Richard Hombauer12.06.2015 - 01:48 Trvalý odkaz

Jasné, ale HTC tak strašne zaspalo (na vavrínoch?), že je One M9 ako konkurenta LG G4 aj škoda spomínať. :( Čo sa týka hlasnej reprodukcie, niet sérii HTC čo vytýkať. Ale ten mizerný fotoaparát ho deklasuje do roku 2010.

Bloodeye12.06.2015 - 13:11 Trvalý odkaz

Okrem reproduktorov aj o prednej kamere je silne tvrdenie, ze ho ma G4 top. Vid HTC Desire Eye ;)

Nightmare12.06.2015 - 17:45 Trvalý odkaz

HTC su priliz zatracovane hlavne kvoli fotaku...ale svojou nadstavbou,spracovanim,reprakmi su aleko pred

Celá diskusia 18 príspevkov