Navigacia v Android

  • 109 príspevkov
  • Anonym (bez overenia) 29.10.2009 - 11:06

    uz je viacero druhov navigacii , ktore by mali fungovat s androidom. mne sa konkretne podarilo vyskusat navigaciu Sygic McGuider.
    predtym som tuto navigaciu skusal v Nokiach s OS symbian. V OS Android je prostredie aplikacie takmer rovnake. pred spustenim aplikacie je potrebne spustit gps modul. samotna aplikacia funguje ako som bol zvyknuty - bez zavahania, zobrazenie je podobne tomu zo symbianu. pripojenie k satelitom bolo takmer okamzite po spusteni aplikacie. vyskusal som iba kratku trasu po meste. zobrazovanie rychle, len sa mi zda, ze hovorene slovo trochu meskalo za situaciou v premavke. naopak vykreslovanie situacie je bezchybne a vcasne. dvakrat som umyselne opustil planovanu trasu, co bolo okamzite vyobrazene. slovenka jana, ma vsak na omyl nestihla upozornit, iba poradila, kam ist na najblizsej krizovatke.
    zadal som adresu a domove cislo o ktorom aj velmi malo presovcanov nevie, ale sygic nesklamal a trafil.
    trochu necitlive bolo prostredie dotykoveho displeja, hlavne po jeho okrajoch, ale to je problemom G1 a nie sygicu, pri zadavani ciela som dokonca musel mobil vybrat z drziaka a obojrucne tam adresu natlacit
    mozem teda zodpovedne prehlasit, ze android uz ma plnohodnotnu navigaciu aspon v podobe sygicu. skusenosti s inymi navigaciami piste zatial do tejto temy, v buducnosti sa mozme venovat kazdej zvlast.
    na pripadne otazky rad odpoviem.
    PS: screene zatial vytvorit neviem, ani na to nemam cas, ale prostredie je klasicky sygicovske ;)

  • Marian29.10.2009 - 11:15 Trvalý odkaz

    navigacii pre Android vela druhov nie je. Sygic je naopak vynimkou. myslim, ze svoje skusenosti si mohol napisat kludne do temy o Sygicu, pretoze sa tu clovek nic specificke nedozvedel... neber to v zlom, ale vyznam by to malo v pripade porovnania viacerych programov, takto je to len hola tema.

    Screenshoty sa robia trebars tymto http://www.koushikdutta.com/2008/11/android-screenshot-application.html

    Lenka Ivančíková29.10.2009 - 11:24 Trvalý odkaz

    V Hero mam tiez Sygic a GPS mi zapne automaticky,ako spustim app.Pouzivala som aj Nav4all,ale ta ma velmi jednoduchu grafiku,ale zasa nie je tak ukecana ako Sygic.

    ZraLOCK29.10.2009 - 11:25 Trvalý odkaz

    atlis dik za tip

    ta tema o sygicu je v symbiane. andorid temu nemal

    navigacia pre android je este minimalne nDrive a tusim nejaka turisticka TrekBuddy, chysta sa TomTom
    ak chces vediet nieco specificke kludne sa pytaj, nemam problem vyskusat, napisat.

    jess zrejme mas modul gps potvrdeny v nastaveniach ako zapnuty. ja ho mam kvoli setreniu energie vypnuty, rovnako ako wifi

    Lenka Ivančíková29.10.2009 - 11:30 Trvalý odkaz

    Ale ved GPS sa zapina len vtedy,ked to app vyzaduje,inak je vypnuty.Aspon u Hero to tak je.

    ZraLOCK29.10.2009 - 11:41 Trvalý odkaz

    to mozno ano, ale ja mam v nastaveniach - zabezpecenie a poloha - zapnut GPS - pod tym je malymi pismenkami napisane - zrusenim tejto volby mozte setrit bateriu. tak to mam radsej vypnute, lebo energie nie je nikdy dost

    ZraLOCK29.10.2009 - 12:03 Trvalý odkaz

    ako si napisal, nevyhodou je, ze je to online navigacia, takze pre neiektorych s nizkym datovym programom nevyuzitelna. kazdopadne zaujimava.

    Marian29.10.2009 - 12:09 Trvalý odkaz

    Google Android je telefonom zalozenym na online synchronizacii a online sluzbach, takze dost dobre nechapem, kto by si taky telefon kupil ak ma maly datovy program. V tom teda problem nevidim. Problem je iba v roamingu. USA mozes v principe prejst s Androidom cele a furt budes v narodnej sieti, kdezo v malej Europe si v roamingu skoro stale.

    ZraLOCK29.10.2009 - 12:17 Trvalý odkaz

    myslim si, ze 1gb dat mesacne je na online navigaciu malo, pritom na ostatne online sluzby v G1 bohate postacuju. v pripade slabsieho signalu a rychlejsej jazdy si neviem dost dobre online navigovanie predstavit. tymto tuto navigaciu neodsudzujem a rad ju v pripade dostupnosti vyskusam, len uprednostim ine offline navigacie ;!

    Marian29.10.2009 - 12:26 Trvalý odkaz

    1GB dat na online navigaciu absolutne postacuje. Data pri navigacii su ratane v radoch desiatok kilobajtov, nie v megabajtov. Aj v pripade stahovania StreetView obrazkov by to nebolo nic strasne, naviac StreetView vyuzijes uz niekde na konkretnom mieste aby si mohol najst referencny bod.

    Odporucam vyskusat nejaku online navigaciu ako je napriklad Nokia Maps, ktora funguje absolutne bez problemov.

    ZraLOCK29.10.2009 - 12:32 Trvalý odkaz

    online nokia mapy som samozrejme skusal, par presunov po mape a za 10 minut 5mb fuc. to som este nesedel v aute a nesiel cca 100km trasu. no nebudem sa hadat ked to samozrejme nemam otestovane poriadne. vzdy ale uprednostim offline navigaciu pred online a myslim si ze aj viacero uzivatelov, vratane teba ;)

    zemiak29.10.2009 - 12:42 Trvalý odkaz

    Presne tak, ak si nahodou niekde v kopcoch s mizernym signalom, tak ti online mapa stihat nebude ani nahodou. Mam vyskusane s Google Maps :-)

    Marian29.10.2009 - 12:42 Trvalý odkaz

    Sharky, vyhode a nevyhody offline a online navigacie su jasne.

    Inak "par presunov po mape a za 10 minut 5mb fuc" - no ani sa nedivim, ved to mozes tahat dat obrovske mnozstva, ale to nema nic spolocne s realnou navigaciou. V normalnych podmienkach napriklad Wayfinder pri navigacii stiahne v uplnom mode (navi, hlas, traffic info) okolo 150-300kB dat za hodinu jazdy, co priblizne zodpoveda jazde na 100km ;)

    zemiak - klasicke Google Maps nie su navigaciou, ale obycajnymi mapami. Navigacia si trasu naplanuje na zaciatku a potom netaha takmer nic, preto aj pri strate signalu ides dalej.

    SHoDaN_SK09.03.2010 - 22:24 Trvalý odkaz

    A ako je to pokial mam zapnutu navigaciu a niekto zavola (posle SMS)? Prerusi sa aplikacia a potom nabehne s5? Ci treba znova spustit? Bude si pamatat naplanovanu cestu?

    Lenka Ivančíková10.03.2010 - 10:38 Trvalý odkaz

    V Hero som mala Sygic a nebol problem.Pri prichadzajucom hovore sa navigacia prerusila a prijala som hovor.Pri sms a mailu zaznela zvucka a blikala dioda.Po skonceni hovoru sa v menu vratis do navigacie a nabehne tak,ako si ju zanechal.Trasu si pamata a gps nabehne velmi rychlo.

    Petriq2412.03.2010 - 19:26 Trvalý odkaz

    No ja aktualne pouzivam sygicMobileMpas10 a nemam s nim najmensi problem,akurat obcas ked mi niekto vola a tel. mam na lezato a po ukonceni hovoru sa vrati na navigaciu,tak sa obraz sice preklopi ale rozdeli sa na polovicu kdezto prava polovica je na lavej strane a ta lava zasa na pravej v pomere asi 2:1 . Ale vyriesi to preklopenie telefonu na stojato a spat. Z datovych nav. som pouzival Wisepilot,mal som ho predpalteny na mesiac,stalo ma to 9EUR, no. a co sa straty signalu tyka nemal som problem,ked som vliezol do Braniska wisepilot si nasimuloval trasu a ked som z tunela vysiel plynule sa napojil na bod v akom som mal normlane pokracovat....dufam ze som to nenapisal baaarz ch..ovo heh.A za 136km vzdialenost mi ubudlo z balika asi 6MB dat,takze by som vrelo doporucil ludom ktory potrebuju obcasnu navi a prva instalacia wisepilot je zdarma tusim na 4dni

    Traktorista13.04.2010 - 23:46 Trvalý odkaz

    A dialnica mengusovce - ganovce ani v mapach nikdy nebude :)

    Bello_b23.04.2010 - 01:35 Trvalý odkaz

    Hello dalsia LAMA na fore ... ale navigaciu tiez stiahnem z marketu ? alebo ako sa k neakej offline navigacii dostanem?

    Lenka Ivančíková23.04.2010 - 09:51 Trvalý odkaz

    Na Markete je 30-dnovy trial Navigonu.Mapy stiahnes na kartu.Alebo bezplatny Nav4all.Citala som,ze ta firma uz skoncila,ale skus pohladat.Bola to fajn jednoducha navigacia.Ale asi nebola off-line.

    Marian23.04.2010 - 10:03 Trvalý odkaz

    Urcite trial Navigon-u, ale treba instalovat aj v PC a registrovat sa aby sa ti podarilo do fonu dostat mapy.

    Navigacia zadarmo - Google Maps Navigation uz je po USA dostupna aj v Anglicku, cize predpokladam, ze bude nasledovat Fr, De a spol...

    Marian23.04.2010 - 10:49 Trvalý odkaz

    skusil si navstivit web navigonu?

    nepouzivaj quote, ale odpovedat, pamatam si zvacsa tak mesiac dozadu co som tu vo fore napisal. naviac to vidim na monitore...

    Richard Hombauer23.04.2010 - 14:35 Trvalý odkaz

    stiahol som to z Marketu do mobilu a aplikaciu spustil. precital si postup.
    potom som mobil pripojil kablom ku PC ako mass storage a otvoril web navigonu
    navigon.com - cestina
    stiahol som navigon fresh
    http://www.navigon.com/portal/cz/kundenservice/fresh.html
    priamo v nom som sa registroval e-mailom a heslom a stiahol mapy na pamatovu kartu pripojeneho mobilu.
    pacilo sa mi, ez som si mohol vybrat len niektore krajiny a nemusel celu Europu. na mesiac mi staci SR, CR, ked viem, ze nikam inam nepojdem.

    pri prezerani map mi chyba multitouch, ten na iPhone pouzivam casto. klikanie na + a - sa mi zda menej intuitivne a HTC Legend multitouch podporuje. tak neviem. a grafika aplikacie je tiez nejaka chudobnejsia.

    Marian23.04.2010 - 14:46 Trvalý odkaz

    aky pekny postup :) ja len doplnim, ze v trial verzii sa nedaju prekracovat hranice. Planovanie zahranicneho vyletu sa konci chybovou hlaskou... Treba teda navigovat do hranice a potom za hranicou.

    Rik26.04.2010 - 12:38 Trvalý odkaz

    Atlis:

    mam na teba par otazok, uvazujem nad kupou x10, chcem ju hlavne kvoli filmom a navigacii, predpokladam ze filmy budu v slusnej kvalite,aspon jak na PSPcku a najviac ma zaujima navigacia...osobne vlastnim garmin nuvy 765ku, ale velmi mi vadi ze pri navigovani ma vedie po vselijakych bocnych cestach a nie hlavnych trasach, ktorymi sa najviac jazdi....zaujima ma, ako to je v telefone, co sa da vlastne nastavit v nastaveniach, ci sa tam da nastavit nech to nenaviguje na nespevnene cesty, dialnice, sposob vypoctu navigovania....ja to vzdy robim tak, ze najprv si kuknem trasu na PC v google maps ( ten vyhlada vzdy dobru trasu, dokonca navrhne aj dalsie alternativy) a potom podla toho zadam trasovanie v navigacii....pisal si ze mas najazdene so sygicom uz tisicky kilometrov, tak ma zujimaju tvoje postrehy, ci ta tiez sem tam nevedie navigacia cez horsie cesty a nie cez ty hlavne....

    Marian26.04.2010 - 13:08 Trvalý odkaz

    Co sa tyka filmov, zatial najlepsim riesenim je konvertovanie filmov do mp4. S kvalitou prehravania by si mal byt spokojny.

    Co sa tyka navigacii, to uz je iny pribeh.

    1. kedze X10 je vybavena Google Maps, pracuje sa s nimi v podstate uplne rovnako ako s tymi v PC. Mozes si naplanovat trasu, prezerat miesta ci uz v zobrazeni mapa, teren ci satelit. Bohuzial, Google Maps Navigation zatial u nas nie je dostupna, takze na hlasovu navigaciu zatial mozes zabudnut.

    2. Sygic na X10 vraj normalne funguje, ale nepodporuje jej rozlisenie, cize obraz je trosku natiahnuty. Predpokladam, ze Sygic vyda update a vsetko bude ok. Na G1 som nemal problem. V G900 (800x480) tiez ziaden problem. Co sa tyka navigacie samotnej, vyskusal som v Androide Navigon a Sygic poslednych troch verzii. Navigon ma peknu grafiku, no Sygic je kvalitnejsou navigaciou, ponuka viac nastaveni. A kazda navigacia vie cloveka povodit po roznych divnych miestach. Bohuzial. Problem sa vsak prejavuje hlavne vo vychodnej europe, pretoze mapove podklady su dost nekvalitne a niekedy je otrasna cesta oznacena ako zjazdna... Tu uz musis jednoducho pouzit zdravy rozum.

    Ak si zvyknuty na navigaciu od Garminu, tak verzia XT pre mobilne zariadenia zatial nie je pre Android dostupna, ale Garmin uz zacal hladat vyvojarov, predpokladam, ze bude v dohladnej dobe na svete.

    http://garmin.blogs.com/rtpjobs/application-developers/?activeBranchId=…

    Rik26.04.2010 - 13:31 Trvalý odkaz

    ale mne sa zda ze google maps ukazuje tu trasu bezchybne....lebo uz velakrat som porovnaval vypocet trasy medzi google maps a mojou navigaciou a pocet kilometrov ukazuje takmer rovnako, rozdiel je ze google maps ukaze frekventovanu trasu, a navigacia to pocita cez vedlajsie cesty...a mne sa prave viac paci ako to pocita google maps, aj ked by to nemalo hlasovu navigaciu...pre mna je dolezite to navigovanie po hlavnych trasach, vselijake tie blbosti ako mp3 prehravac,prehliadac obrazkov, a mrte dalsich funkcii co navigacia ma su mi k nicomu...som vyvalil za to viac ako 300E a zistim ze google maps na pc mi trasuje lepsi jak navigacia.....preto rozmyslam ked ma ten tel. google maps, tak by to malo byt pre mna vyhodnejsie

    Marian26.04.2010 - 15:09 Trvalý odkaz

    rozumiem, ale google maps ta nebude navigovat, iba ti vyznaci trasu, po ktorej pojde sipka. nebude ti hovorit kam mas zabocit. ak ti to vyhovuje, tak ano tak google maps v x10 funguje.

    Rik27.04.2010 - 00:42 Trvalý odkaz

    myslim ze to mi nebude vadit, budem sa riadit podla vyznacenej ciary...len ma zaujima, ze ked sa budem blizit ku krizovatke, ci budem vcas vidiet kam ta ciara pokracuje, jestli mi rozumies, aby som sa vedel na krizovatke spravne zaradit.....ale cez google maps by ma to dokazalo naviest aj na presnu adresu, podla popisneho cisla?

    Marian27.04.2010 - 10:14 Trvalý odkaz

    Otvor si v pocitaci Google Maps a presne tak isto vyzeraju mapy aj telefone. Ziadne radenie sa na krizovatke do pasov. Jednoducho po trase mas vyznacenu ciaru a na nej sipku, ktora sa posuva. Niekedy treba rucne presuvat mapu aby si vedel kde si, displej pri tom zhasina.

    To vsetko o com hovoris ma Google Maps Navigation (UTFG).

    Rik27.04.2010 - 12:06 Trvalý odkaz

    kurna to ma nenapadlo s tym displeyom ze bude zhasinat..to ked pojdem cez mesto,este aby som sa staral nech svieti displey neni bohvieco...a preco niekedy treba rucne presuvat mapu? to niekedy ako keby zamrzne?

    Marian27.04.2010 - 12:20 Trvalý odkaz

    Nie, ale ak nastavis trasu, telefon bude sledovat sipku, no ak zmenis zoom ci sa presunies po mape, treba znovu manualne alebo sipku najst alebo cez menu znovu kliknut na svoju poziciu.

    Richard Hombauer27.04.2010 - 12:43 Trvalý odkaz

    Rik, vazne. Jazdit podla google maps v mobile je blaznovstvo a este k tomu nebezpecne. Kup Sygic alebo Navigon a je to. Trasu si po vypocitani mozes prezriet, zvazit, ci je naplanovana spravne a ked nie, hodis tam nejaky bod na trase, aby Ta to viedlo cez neho.

    ja zatial tvrdim, ze najlepsia navigacia je 3GS + Navigon prave kvoli intuitivnemu prezeraniu mapy, resp. trasy (multitouch, lahke vlozenie prejazdneho bodu, rychle prekreslovanie mapy...). Navigon v Legende nema multitouch, takze je to trosku menej prakticke, ale nevadi to a povazujem ho za velmi vydarenu navigaciu. Sygic je skaredsi, ale verim, ze mozno trochu prehladnejsi, co sa tyka mapy. Nemam ho zial otestovany, jazdil som s nim len na nedotykovych Nokiach.

    Rik27.04.2010 - 14:13 Trvalý odkaz

    no mozno by som ten sygic kupil, ale da sa najprv otestovat? da sa stiahnut trial verzia? ma velmi teda zaujima ako prepocitava trasy..a ako je to s mapami, akym sposobom sa potom aktualizuju?

    Marian27.04.2010 - 14:29 Trvalý odkaz

    Nie, nic take ako trial Sygicu neexistuje. ako trial mozes vyskusat Navigon, da sa stiahnut z marketu, instrukcie su tam tiez. Sygic sa da stiahnut menej legalne a o testovat... info o aktualizaciach hladaj na webe Sygicu a Navigonu.

    Richard Hombauer27.04.2010 - 14:30 Trvalý odkaz

    Android v Markete nema pristup k platenym aplikaciam. Trial verzia Navigonu je v Markete na stiahnutie zadarmo, na 30 dni. mam ju. o Sygicu neviem (nehladal som). V pripade platenych aplikacii pre iPhone ti AppStore ukazuje, ze je pre Tvoju aplikaciu pristupna aktualizacia na stiahnutie. pre Navigon udajne rok, pre ine to moze byt aj dlhsie obdobie. Ale ako sa toto riesi na slovenskom Markete pre Android, to naozaj neviem. Skor o aktualizaciach pre platene aplikacie (ktore v slovenskom MArkete nevidis) pochybujem.

    Marian27.04.2010 - 14:44 Trvalý odkaz

    riso - v AppStore sa objavuje informacia o aktualizacii map ci o aktualizacii aplikacie? Aby sme si nemylili dve veci...

    Pristup k platenym aplikaciam je v Markete mozny ak mas rootovany telefon. Sluzi na to aplikacia Market Enabler.

    zemiak27.04.2010 - 15:25 Trvalý odkaz

    No aktualizacia map v navigaciach pre Android/iPhone by zaujimala aj mna vzhladom na aplikacne obchody.
    Na nete som pocul staznosti, ze v najnovsom Navigone 1.5 (iPhone) su mapy Q3/2009 a pri tom k inym Navigonom (WM, Symbian) su cez ich aktualizacnu sluzbu dostupne Q2/2010.

    Marian27.04.2010 - 16:04 Trvalý odkaz

    graffoo - SlideMe nie je Market, ale ano da sa aj tak ;)

    Richard Hombauer27.04.2010 - 16:40 Trvalý odkaz

    No aktualizacia map v navigaciach pre Android/iPhone by zaujimala aj mna vzhladom na aplikacne obchody.
    Na nete som pocul staznosti, ze v najnovsom Navigone 1.5 (iPhone) su mapy Q3/2009 a pri tom k inym Navigonom (WM, Symbian) su cez ich aktualizacnu sluzbu dostupne Q2/2010.

    tak toto je mozne. kedze mi vzdy taha 2 GB, neuvedomil som si, ze by mohol tahat s novou aplikaciou stare mapy. ale mozne je vsetko.

    Sefko27.04.2010 - 20:48 Trvalý odkaz

    Len jeden detail ked ma niekto Navigon v 30dnovej trial verzii tak navigacia funguje len v ramci jednej krajiny a neda sa navigovat plynule...funguje to len tak,ze si nastavis trasu po hranicny priechod a potom druhu trasu od hranicneho priechodu po ciel cesty...

    Richard Hombauer28.04.2010 - 21:43 Trvalý odkaz

    prisiel som na dost vazny nedostatok Navigonu pre Android oproti iPhonovemu:

    ked vyhladam nejaku adresu, zobrazi sa na malej mape. mozem ju priblizit, oddialit, ale ciel nedokazem presunut. toto bol nedostatok skorsej verzie Navigonu pre iPhone a uz par mesiacov je to opravene. Tu je to dost problem, lebo niekedy zadam ulicu, presne cislo domu neviem, ale viem, kde v ramci ulice sa adresa asi nachadza. skoda.

    SHoDaN_SK25.06.2010 - 11:29 Trvalý odkaz

    Mne sa za niekolko mesiacov pouzivania osvedcil SYGIC. Vzdy doviedol tam, kam mal. Ci uz som ho prevetral po BA, TO, NR... Aj ked som si naplanoval na zaciatku cesty niekolko cielov a pocas cesty zmenil smer, vzdy sa rychlo chytil a spravne navigoval...

    Marian25.06.2010 - 12:31 Trvalý odkaz

    :) BA, NR TO? To si ho akurat zapol a uz si ho aj vypinal nie? :D

    SHoDaN_SK25.06.2010 - 12:39 Trvalý odkaz

    Nie, skusal som po dialnici tam a po obciach s5... ale nie BA-NR-TO... Z BpB do TO, z MY do HC a NR a podobne... Ved najlepsie ho otestujem, ked pojdem po roznych trasach, ulickach a podobne, nie len po dialnici... ;)

    Richard Hombauer25.06.2010 - 15:03 Trvalý odkaz

    a neposobi na Teba Sygic ako pomala navigacia? reakcie pri spustani a na uvodnej obrazovke, zadavani adresy...

    Lenka Ivančíková25.06.2010 - 16:38 Trvalý odkaz

    Ked mozem napisat ja,tak som bola so Sygicom na Hero spokojna.Isla som s nim z vychodu Slovenska az do Brna a spat a pohoda.Nacitanie app rychle,zadavanie adresy bez problemov,satelity naslo hned,prepocitavanie trasy pri zmene rychle...

    Marian25.06.2010 - 16:43 Trvalý odkaz

    ja som so sygicom isiel cez pl, cr, sk, de a bez problemov...