iRobot Braava jet 240 a Roomba 980 - inteligentné čistenie podlahy

  • aesace 14.03.2017 - 09:20

    Po mnohych napozeranych youtube testoch realneho vysavania bez zbytocnych reci to pre Roomba vysavace nevyzera bohvieako. Maju prakticky jedny z najhorsich vysavacich procesov, logiky vysavania, hlasitosti, efektivity zbierania odpadu po miestnosti porovnatelnych s tymi najlacensjimi No-name robotickymi vysavacmi s tym rozdielom, ze ich cena je vsak zavratne vysoka. Akonahle vsak do hodnotenia vstupuju akysi moderratori, tak sa snazia nepresvedcive vysledky vysavania aspon ospravedlnit..Tato znacka v sucasnosti neposkytuje zdaleka to, co ine vysavacie roboty. A za tieto peniaze si uz clovek naozaj moze kupit naozajstnu kvalitu, ale niekde inde..

  • Lenka Ivančíková14.03.2017 - 10:06 Trvalý odkaz

    S inou znackou nemam skusenosti. Vysledky vysavania boli u mna v pohode. Na jeden sup bez zasahovania mi Roomba povysavala velky byt. Ked som ho prechadzala a kontrolovala, nenasla som ziadne zabudnute miesta. Obcas vysavala chaoticky podla mna, ale vzdy sa vratila aj na miesto, ktore som pokladala za zabudnute. keby bola cenovka o polovicu nizsia, urcite by uvazovalo nad kupou viac ludi. Klasicky poriadny vysavac stoji okolo 100-150 eur, k tomu treba priratat sacky, bolavy chrbat z dlheho vysavania a najma cas straveny vysavanim. :)

    Matus14.03.2017 - 14:51 Trvalý odkaz

    aesace, viete teda doporucit lacnejsi a ucenejsi mop ktory si vystaci sam bez vysavaca? pomoze pri rozhodovani, dakujem

    mauikmauik14.03.2017 - 17:35 Trvalý odkaz

    pripojim sa s mojimi osobnymi skusenostami. mam roombu 980 viac ako pol roka. tak to poviem, ze lepsie raz sam vyskusat ako sa spoliehat na youtube testy. logika vysavanie, efektivita zbierania odpadu je uplne v poriadku. nedostane sa do absolutneho rohu, chyba asi 2 cm. ale inak prejde celu plochu izby. a aj keby nie, na roboticke vysavace sa treba pozerat inak. mam ho nastaveny vzdy na 12:00 kazdy pracovny den. takze hlucnost je irelevantna, lebo nikto nie je doma (za hlucny by sa mozno dal povazovat turbo rezim na hrubsie koberce, na tvrdu podlahu je hlucnost uplne v pohode) Takze aj keby nejake miesto neviem preco vynachala, zajtra ho prejde. A kazdy den sa vecer vratim do povysavaneho bytu, takze seriozne necistoty sa ani nestihaju usadzat. Aj tak som ale prekvapeny kolko toho za tie dva-tri dni pri vyprazdnovani dokaze nazbierat.
    Je pravda, ze Neato Botvac Connected je tiez skvely. O nieco lepsia navigacia, saci vykon vyborny. Ale ten tiez nestoji par stovak.
    Ale je tiez pravda, ze roboticke vysavace za 200-300 eur som este neskusal a mozno prekvapia. Ale nejako sa mi nechce verit :)
    Nie je to do kazdeho bytu. Ale do dostatocne velkeho s pevnou podlahou je to genialna investicia.

    yanick15.03.2017 - 22:02 Trvalý odkaz

    Robotické vysávače sa neporovnavajú ľahko, vyvíja sa firmware vysávača a aj aplikácia. Od verzie fw 2.0.0-34 zmenil spôsob vysávania, už nevysava chaoticky. A od dnes má iRobot v aplikácii aj mapu bytu, ktorú si vytvoril počas vysávania (pravdepodobne od verzie fw robota 2.2.5-2)

    Luca15.03.2017 - 22:32 Trvalý odkaz

    @yanick: Ako sa aktualizuje firmver v iRobot Roomba ? Diky.

    Lenka Ivančíková15.03.2017 - 23:44 Trvalý odkaz

    Do recenzie som doplnila informaciu o aktualizacii aplikacie na novu verziu 2.0, ktora prinasa vyznamne vylepsenia: prehľad Clean Map a push hlásenia na obrazovku.

    Luco: softver sa v Roombe aktualizuje automaticky. Je napojena na Wi-Fi. Mne sa robot 4. 3. sam aktualizoval na verziu 2.2.5-2. Info najdes v nastaveniach - o robotovi Roomba.

    aesace16.03.2017 - 14:01 Trvalý odkaz

    Ja by som tiez ziadny nerad nejako neobjektivne zavrhoval, len som tomu chvilu dal cas, lebo tiez sa obzerame po nejakom a v cene nad 500 eur by som uz ocakaval cistu dokonalost...Mozno som naivny:) Keby tato Roomba stala dajme tomu polovicu, teda okolo tych 450, tak nema zmysel nejak kritizovat, ale videl som LG home-bot, ktoreho vysavanie malo naozaj system a efektivitu, trvalo mu to kratsie, je tichsi, dostane sa do rohov, nevraza do nabytku ako Roomba. Ten sa pohybuje v cene okolo tych 500 eur. Podobne Xiaomi roboticky vysavac stoji okolo 350 eur a ma mapu, na mobil vam posle celu cestu, kadial vysaval po dome. Mozno nie je tak sofistikovany, co sa metliciek tyka, ale je o kvapku efektivnejsi a necha menej smetia za sebou ako Roomba, je tichsi. Bavime sa sice len o detailoch, ale ak porovname ceny, uz to nie je detail.
    @Jakux84 : Samotnymi mopmi som sa velmi nezaoberal, preto neviem zial poradit, no tie uplne lacne naozaj nemozno oznacit za inteligentne.Podobne je to aj s tymito vysavacmi-uplne lacne naozaj neoslnia.

    yanick16.03.2017 - 17:32 Trvalý odkaz

    @Luco: Presne ako písala Lenka, len doplním, že sme mali problém, roomba nechcela komunikovať s cloudom aj keď bola na wifi. Ak sa neaktualizuje sám problém môže​ byt tu. Čiže, ak sa dá spustiť odkiaľkoľvek na svete, mal by sa aj sám aktualizovať

    @aesace Roomba 980 nevrazi do prekážky pokiaľ ju "vidí", vrazí napr. do nohy stoličky pokiaľ nie je priamo pred ním.

    @Jakux84 mám skúsenosti s Braava 380 a nemenil by som za jet 240. Ale oproti jetu má niekoľko nevýhod, nedá sa pustiť cez telefón, pozametá a umyje len jednu izbu, resp. izby, v ktorých je "kocka" a s tým je spojená ďalšia "nevýhoda", nevie sa navigovať úplne sám, potrebuje externý "maják" (má tvar kocky).

    Ján Kolarčík26.03.2018 - 10:05 Trvalý odkaz

    Mám rok a niečo 980-ku , a som spokojný. Byt s pevnými podlahami a dlhosrstým malým psom je pre neho hravo zvládnuteľná úloha, k našej 100% spokojnosti. V čase výmeny srsti miláčika vysáva 3x týždenne. Keď sa to tak vezme, vysáva takto väčšinu roka , a robí to dobre. Chlpy sa na zametacie gumové valce vôbec nenamotávajú,s káblami extra problém nemá, a stoličky ....s tými by mal problém každý vysávač, ak sú blízko pri sebe a nemá sa ako dostať medzi ich nohy. Môžem teda povedať , že investíciu neľutujem, v byte máme čisto. Spočiatku som mal pred nákupom veľké obavy. Vysoká cena s logicky vysokými očakávaniami. Roomba nesklamala. PS. Veľmi sa mi páči jedna vec. Z času na čas sa jej stane, že prehliadne nejaké malé miesto ,napríklad v strede obývačky štvorec na veľkosť robota. Spomenie si na to keď je v kúpeľni, rýchlo sa ponáhľa priamo k zabudnutému štvorcu, uprace ho, a beží späť do kúpeľne pokračovať v programe.

    Ján Kolarčík26.03.2018 - 10:20 Trvalý odkaz

    Ešte musím doplniť.Nepohybuje sa chaoticky,pozametá aj rohy, kraje , kúty,v kútoch nedosiahne na prach zhruba 1cm mu chýba,čo nieje také hrozné. Kamerou sleduje priestor aj nad sebou, vďaka tomu doslova vie kde je,narážanie do nábytku, no áno stane sa, ale nieje to náraz,ale také jemné ťuknutie. Vždy pred prekážkou spomalí,a jemne doťukne dorazovou gumenou lištou. Mám biely nábytok, a nikde na ňom niesu žiadne šmuhy od robota. Väčšinou narazí do konferenčného stolíka ktorý nieje vždy celkom presne na svojom mieste.Kedze roomba si kamerou mapuje priestor a pamätá si uloženie nábytku,nenarazí do ničoho iného, len do stolíka. Pri prvom použití, si mapovala priestor a učila sa asi 3 vysávania. Vtedy to vyzeralo naozaj chaoticky. Ale po troch vysávaniach a "nadobudnutí znalostí" sa správa ako profesionál.