Xiaomi smart krmítko - automatický dávkovač granúl

Recenzia inteligentného príslušenstva do domácnosti s malým zvieratkom. Mačka alebo pes dostanú svoju porciu granúl vždy v určený čas a zvolenom množstve.

Už niekoľko rokov patria do mojej domácnosti pes i mačka. Mačka Bella so mnou býva, pes Baby je so mnou zvyčajne od rána do večera, na noc chodí k svojej paničke. Vďaka práci z domu som im väčšinu času k dispozícii. Ak som ale dlhší čas mimo domu a nemám nikoho, kto by sa o moju Bellu postaral, zvyčajne jej dám do misky väčšiu porciu granúl a dúfam, že ju nezožerie skôr, než sa vrátim. 

V auguste minulého roka prinieslo Xiaomi na slovenský trh smart dávkovač krmiva a napájaciu fontánku, a tak som sa rozhodla obidva výrobky testovať v praxi. Fontánke sa budem venovať v samostatnom článku. 

Krmítko bielej farby má hladké línie a príjemný dizajn, ktorý sa hodí do každej domácnosti. Na výšku má takmer 40 centimetrov, hmotnosť je približne tri kilogramy. Skladá sa zo zásobovacej komory, kam nasypete granule a misky s vyberateľnou časťou z nerezovej ocele, ktorá sa ľahko umýva. 

Miska je jemne naklonená, aby mali zvieratá jednoduchý prístup k potrave. Použité materiály Smart dávkovača sú certifikované na kontakt s potravinami. Do zásobníka, ktorý je utesnený silikónovým vrchnákom, sa odporúča používať granuly s priemerom 5 - 12 mm. ktorá je utesnená silikónovým vrchnákom. Zmestí sa tam približne 1,8 kg krmiva.

Vďaka tesneniu, ktoré zamedzuje prístupu vzduchu, ostáva krmivo suché a čerstvé, nestvrdne. Kazeta na granuly je vyberateľná a dá sa umývať. Skryté otočné dvierka v spodnej časti dávkujú krmivo vo vami nastavenom množstve. 

Súčasťou krmítka je pletený nylonový kábel s dĺžkou 1,5 metra, ktorý je odolný proti okusovaniu a na zadnej strane zariadenia je praktické miesto na uloženie zvyšného kábla. Pre prípad výpadku elektriny môžete do krmítka vložiť štyri tužkové baterky. Nemusíte sa tak obávať, že vaše zviera ostane hladné. 

Čas kŕmenia a množstvo granúl si nastavíte cez mobilnú aplikáciu Xiaomi Home. Prvé spárovanie a pripojenie na domácu Wi-Fi sieť trvá niekoľko minút. Pre presné určenie objemu krmiva vyplníte údaje o svojom domácom miláčikovi a zvolíte si konkrétnu hodinu a prípadne prispôsobíte objem granúl. 

V aplikácii tak máte prehľad o nadávkovanom množstve za deň, týždeň aj mesiac. Okrem automatického dávkovania môžete na krmítku jedným stlačením tlačidla nasypať do misky zvolenú dávku aj ručne. Napríklad vtedy, ak vidíte, že váš pes je ešte hladný a nadávkované množstvo mu nestačilo. Veď aj my ľudia raz zjeme viac inokedy menej. 

O nadávkovaní jedla, otvorení veka zásobníka, nízkom objeme granúl a podobne vás informujú notifikácie. Máte tak prehľad o všetkom dôležitom. Dve sady snímačov neustále monitorujú zostávajúce krmivo a stav dávkovania.

Výhody:

- automatické dávkovanie

- možnosti nastavenia a sledovanie cez aplikáciu

- vďaka batériám funguje aj pri výpadku elektriny

- umývateľné časti

- univerzálny dizajn

- veľký zásobník na granule 

Nevýhody:

- vysoká cena

- nevhodné na granuly pre väčších psov

Orientačná cena: 119 eur

Záver

Krmítko od Xiaomi je praktické príslušenstvo, ktoré ľahko zapadne do vašej smart domácnosti. Nemusíte myslieť na to, či ste svojej mačke alebo psovi dali najesť a aj pri dlhšom pobyte mimo domu neostane váš zvierací člen domácnosti bez jedla. Vďaka mobilnej aplikácii máte o všetko dôležitom prehľad a ak je to nutné, môžete cez apku aj z práce nadávkovať do misky ďalšie granule. Alebo stlačiť tlačidlo a pridať krmivo ručne. Šikovné krmítko je naozaj užitočným pomocníkom. 

Odradiť od kúpy môže snáď iba cena, 119 eur môže byť pre niekoho naozaj dosť a je na zvážení každého, či mu uľahčenie kŕmenia a ďalšie funkcie za to stoja. Druhým problémom môže byť maximálna veľkosť granúl. Ak máte veľkého psa, ktorému kupujete primerane veľké granule, krmítko si s nimi neporadí. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu