Xiaomi Smart fontána - cirkulujúca voda, tichý chod

Recenzia inteligentnej pitnej fontánky pre zvieratá. Ovláda sa cez mobilnú aplikáciu a ani pri výpadku energie nezostanú váš pes alebo mačka smädní.

Keďže sa v mojej domácnosti takmer denne pohybujú pes i mačka, rozhodla som sa otestovať dve smart zariadenia Xiaomi, ktoré zabezpečia vášmu miláčikovi jedlo aj vodu. Skúsenosti s dávkovačom krmiva sa dočítate v článku Xiaomi smart krmítko - automatický dávkovač granúl. 

Okrem tradičnej misky s vodou mám doma už dva roky aj pitnú fontánku v tvare kvetinky, ktorá vytvára malé vodopády a moje zvery si ju veľmi obľúbili.  

V poslednom čase zrejme začalo odchádzať čerpadlo, je hlučnejšie než kedysi a aj objem vody, ktorý vyteká z fontány je slabší. Rozhodla som sa preto otestovať riešenie od Xiaomi, ktoré ma zaujalo čistým dizajnom a ovládaním cez mobilnú aplikáciu. 

Fontánka v bielej farbe s oblými hranami sa vzhľadom hodí do každej domácnosti. Nezaberie veľa miesta, rozmery sú približne 20 x 20 x 18 centimetrov. Stačí ju umiestniť v blízkosti zdroja elektrickej energie (dĺžka kábla je 1,5 m) a v dosahu domácej Wi-Fi siete. 

Spárovanie so smartfónom a mobilnou aplikáciou Xiaomi Home prebehlo rýchlo a bez problémov. Kapacita nádoby sú dva litre, čo vystačí na niekoľko dní. Na prednej strane fontánky je priehľadný stĺpec, v ktorom si viete skontrolovať hladinu vody. O nedostatku vody vás bude informovať červená kontrolka, ktorá sa v stĺpci rozsvieti. 

O potrebe doplniť vodu dostanete aj pripomienku cez mobilnú aplikáciu a notifikácia príde aj vždy, keď by ste mali vyčistiť fontánku alebo vymeniť filter. V apke si prepínate režimy, prípadne môžete chod fontány úplne zastaviť.  

O čistotu vody sa stará štvorstupňová hĺbková filtrácia, ktorá zachytí jemné častice, chlpy alebo vlasy, ktoré môžu do vody spadnúť. Takisto filtruje zvyškový chlór vrátane iónov Ca a Mg, ktoré spôsobujú obličkové kamene. Voda vyviera z malého otvoru a jemný prúd simuluje podľa slov výrobcu horský potok. Tečúca voda osloví aj tie zvieratá, ktoré z bežných misiek málo pijú. 

Dodržiavať pitný režim je u zvierat rovnako dôležité ako u ľudí, predchádza sa tým aj zdravotným problémom. Najmä mačky, ktoré málo pijú, môžu mať problém s močovými cestami a v obličkách sa im môžu tvoriť kamene. Nádržka na vodu aj veko spĺňajú požiadavky na styk s potravinami.

Fontánka je veľmi tichá, takmer som ju nepočula ani keď som bola v tesnej blízkosti. No raz bolo čerpadlo zrazu o dosť hlučnejšie. Na dôvod som neprišla, fontánku som rozobrala, prepláchla, doplnila vodu, skontrolovala motorček. Všetko bolo v poriadku, napriek tomu asi dva dni bolo fontánku výraznejšie počuť. Z večera na ráno sa však z ničoho nič spamätala a opäť pracovala ticho. Od tej doby sa problém s hlučnosťou neopakoval. 

Na výber máte dva režimy. Buď neustále prúdenie vody alebo takzvaný smart režim, kedy 10 minút fontánka beží, potom sa na desať minút vypne. Aj počas pauzy je v nádobke dostatok vody, takže vaše zvieratko neostane smädné. Je to zrejme aj poistka pre prípad výpadku elektriny a veľká výhoda oproti konkurenčným produktom. 

Výhody:

+ tichý chod

+ dva režimy

+ zostatková voda v prípade výpadku energie

+ ovládanie cez mobilnú aplikáciu

+ upozornenie na nízku hladinu vody

+ univerzálny dizajn 

Nevýhody:

- cena

- nie je možnosť zabezpečiť chod v prípade výpadku prúdu batériami 

Orientačná cena: 69 eur

 Záver

Pitná fontánka od Xiaomi je výborným produktom. Ak nad podobným riešením uvažujete, odporúčam všetkými desiatimi. Vaše zviera bude mať k dispozícii čistú, filtrovanú vodu počas celého dňa a vašou starosťou bude len dopĺňanie čerstvej vody a občasné čistenie. Navyše ju takmer vôbec nie je počuť. 

Mínusom môže byť pre niekoho vysoká cena, konkurenčné produkty kúpite za približne polovičnú cenu, no nemusia mať všetky funkcie, ktoré ponúka smart fontánka od Xiaomi. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu