Xiaomi sa v USA ocitlo na čiernej listine podnikov

Americká vláda zaradila čínskeho výrobcu na čiernu listinu pre údajné vojenské väzby. Akcie firmy sa dnes prepadli o vyše 10 %. (Doplnené o stanovisko Xiaomi)

Ministerstvo obrany USA pridalo na svoj zoznam čínskych spoločností s vojenskými väzbami deväť ďalších firiem, medzi nimi známeho výrobce smartfónov a inteligentných zariadení pre domácnosť Xiaomi.

Podľa výkonného nariadenia, ktoré prezident Trump podpísal v novembri minulého roka, budú musieť americkí investori predať svoje podiely v čínskych spoločnostiach, ktoré sú na čiernej listine, a to do novembra tohto roka.

Trhový podiel smartfónov Xiaomi vzrástol najmä po tom, čo sa už dávnejšie pre podobné bezpečnostné hrozby ocitol na čiernej listine Huawei a americké spoločnosti s ním museli prestať spolupracovať, čo malo za následok aj odňatie licencie na Google služby pre mobilné zariadenia.

V dôsledku toho výrazne klesli celosvetové predaje smartfónov Huawei aj dcérskej značky Honor. Z negatívnej situácie ťažilo práve Xiaomi, ktoré v Q3 2020 dosiahlo rekordné zisky a stalo sa tretím najväčším svetovým dodávateľom smartfónov na svete. 

Zatiaľ má však firma stále prístup ku Google službám a nie sú známe ani žiadne prísne obmedzenia týkajúce sa spolupráce s americkými dodávateľmi komponentov. Americkí investori, ktorí majú v Xiaomi svoj podiel, ho však musia do novembra 2021 predať.  

Doplnené o vyjadrenie Xiaomi:

Spoločnosť je a bola v súlade so zákonom a funguje v súlade s príslušnými zákonmi a predpismi o jurisdikcii, v ktorej vykonáva obchodnú činnosť. Spoločnosť zdôrazňuje/opakuje, že poskytuje produkty a služby pre civilné a komerčné použitie. Spoločnosť potvrdzuje, že nie je vlastnená, kontrolovaná ani pridružená k čínskej armáde a že nie je "Čínskou komunistickou vojenskou spoločnosťou" definovanou v rámci NDAA. Spoločnosť podnikne príslušné kroky na ochranu záujmov Spoločnosti, akcionárov a jej zúčastnených strán. Spoločnosť prehodnocuje možné dôsledky vývoja situácie, aby mohla lepšie porozumieť dopadu na Skupinu. Spoločnosť bude podľa potreby robiť ďalšie oznámenia.

Zdroj: apnews.com

Diskusia k článku:

Lenka Ivančíková15.01.2021 - 14:29 Trvalý odkaz

Povodny clanok doplneny o vyjadrenie hovorcu firmy Xiaomi.

Dezi15.01.2021 - 15:39 Trvalý odkaz

silna konkurencia jablka tak ich treba vsetkych odstavit , po nich pridu ostatne znacky ako samsung atd...? Cina by mala na oplatku odstavit USA vyrobcov alebo minimalne zakazat vyrabat v cine americke vyrobky urcite ich neni málo

Celá diskusia 3 príspevky