Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 - povysáva, poumýva

Recenzia ručného vysávača s množstvom príslušenstva, ktorý poslúži ako praktický pomocník v domácnosti aj na mokré utieranie znečistených podláh.

Na trhu je množstvo vysávačov rôznych druhov, od klasických, cez robotické, tyčové až po ručné, ktoré poslúžia na rýchle upratovanie ako doplnok k tradičnému vysávaču. 

Po dlých rokoch vysávania s káblovým vysávačom som pred časom prešla na robotický s automatickou vyprázdňovacou stanicou, takže už nielen že nemusím behať po byte s vysávačom, ale ani sa nestarám o vysypávanie zbernej nádoby. Je to pohodlné a s výsledkom upratovania som spokojná. Moju recenziu si prečítate v tomto článku.

No predsa len občas potrebujem upratať na malom priestore, napríklad v kuchyni po varení alebo v predsieni opadanú špinu zo zablatených topánok. A na to sa výborne hodí ručný vysávač. Na nedávnej prezentácii Xiaomi produktov ma zaujal Mi Vacuum Cleaner G10

A tak som si ho vyžiadala na test, aby som zistila, čo dokáže. Nie je to žiadna novinka, predáva sa u nás viac než rok a na Slovensku je dostupný už aj jeho novší model G11 s vyšším výkonom a vylepšenou kefou. Funkcie, výdrž a príslušenstvo ostali rovnaké. 

Model G10 ponúka maximálny sací výkon 150 W, čo na bežné vysávanie stačí. Koberec s vyšším vlasom v kombinácii s chlpmi domácich maznáčikov je však už ťažko prekonateľný problém. Súčasťou balenia je síce aj špeciálny nadstavec s kefou určenou na hĺbkové čistenie matracov a tkaniny, a veľmi dobre si poradí s vlasmi a zvieracími chlpmi, aj sedačku povysáva výborne, no s kobercom si neporadí. 

Srdcom produktu je hlavná časť s rukojeťou, na ktorú sa pripevnia rôzne nadstavce podľa povrchu, ktorý potrebujete povysávať. Nečistoty prechádzajú do priesvitnej zbernej nádoby s umývateľným filtrom a objemom 600 ml. Samozrejmosťou je HEPA filter a 12-cyklónový filtračný systém. Nazbierané nečistoty vyprázdnite priamo do smetného koša jednoduchým stlačením tlačidla. 

Počas vysávania máte vďaka TFT displeju prehľad o zostávajúcej kapacite batérie a nachádzajú sa tu dve fyzické tlačidlá - na prepínanie režimu a zámok vysávania. V spodnej časti držadla je tlačidlo, ktorým uvádzate vysávač do chodu. Ak plánujete dlhšie vysávanie, máte možnosť zapnúť zámok a motor vysávača bude stále bežať, kým opäť nestlačíte tlačidlo. 

Pomocou druhého tlačidla prepínate medzi režimom Eco, Standard (Auto) a High Power. Čím vyšší výkon použite, tým nižšia bude výdrž batérie. V Eco režime máte k dispozícii na plné nabitie približne hodinu, pri vysokom asi 15 minút. Výdrž pri automatickom režime záleží od vysávaného povrchu. Vysávač si sací výkon prispôsobuje sám. 

Batériu s kapacitou 3000 mAh nabijete dodávanou nabíjačkou za 3,5 hodiny. Batéria je vyberateľná, a tak pokiaľ si kúpite náhradnú, môžete po vybití vložiť novú a pokračovať v upratovaní. Jej cena je u nás dosť vysoká, takmer 100 eur a kúpiť ju nie je úplne jednoduché. Skúsiť môžete zahraničné e-shopy,  cena sa tam pohybuje okolo 70 eur. 

Vďaka dodávanému príslušenstvu poslúži G10 pri upratovaní rôznych povrchov. K dispozícii máte nadstavec s rotačnou kefou určený na tvrdé podlahy a koberce, malú rotačnú kefu na matrace a tkaniny, štrbinový nadstavec na úzke priestory, malú kefku na menšie plochy alebo klávesnice a poteší aj mopovací nadstavec s handričkou z mikrovlákna. 

Používať sa dá iba naraz s veľkou kefou, k nadstavcu sa pripevňuje jednoduchým pricvaknutím pomocou magnetov. Priesvitnú nádobu naplníte teplou vodou bez saponátov, zapnete vysávač a jedným ťahom vysávate nečistoty a zotierate podlahu vlhkou handričkou. Zázraky nečakajte, na rýchle vyčistenie dlažby kuchyne po varení alebo špinavej predsiene to ale stačí. Dodávaná predlžovacia rukojeť nie je teleskopická, takže si jej výšku neupravíte. 

V balení sa nachádza aj úchytka na vysávač a príslušenstvo, ktorú si môžete pripevniť na stenu a poslúži ako dokovacia a nabíjacia stanica. Samotný vysávač nedokáže sám stáť, čo je jeho nevýhodou. Musíte ho oprieť o stenu alebo nábytok, prípadne uložiť do spomínanej dokovacej stanice. 

Druhou nevýhodou je hmotnosť štyri kilogramy. Pri krátkom vysávaní to nie je problém, ale ak by ste potrebovali povysávať väčšiu plochu bytu, po čase vás začne bolieť ruka. Najmä pre staršieho človeka, ktorý už v ruke nemá takú silu, to môže byť problém. 

Orientačná cena: 259 eur

Výhody:

+ množstvo nadstavcov

+ jednoduchá výmena nadstavcov

+ vysoká filtrácia

+ bez papierového vrecka

+ mopovanie

+ tri režimy výkonu

+ vymeniteľná batéria

+ umývateľná zberná nádoba

Nevýhody:

- hmotnosť 4 kg

- nedokáže stáť sám bez opory

- slabá výdrž pri vysokom výkone (15 minút)

- cena vymeniteľnej batérie (takmer 100 eur)

- doba nabíjania 3,5 hodiny

- tyč nie je teleskopická

Záver

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 je vhodným doplnkom ku klasickému vysávaču alebo na vysávanie malého bytu. Sací výkon je dostatočný na tvrdé podlahy a koberec s nízkym vlasom. Vďaka bohatému príslušenstvu je praktickým pomocníkom do domácnosti na rýchle upratovanie a možno oceníte aj mopovanie. 

Kvôli vysokej hmotnosti nie je vhodný na upratovanie väčších plôch a nedokáže stáť sám vo vzpriamenej polohe bez opory. Takže ak potrebujete posunúť počas vysávania nábytok dvomi rukami, musíte vysávač položiť na zem alebo oprieť o stenu či nábytok. Po vysávaní ho radšej dajte hneď nabiť, aby ste pri ďalšom použití neboli prekvapení slabou kapacitou batérie. Polhodinové vysávanie rôznych povrchov vám totiž môže spotrebovať takmer všetku energiu. 

Novšia generácia ručného vysávača Xiaomi G11 ponúka o 23 % vyšší výkon, vylepšenú rotačnú kefu, ktorá „strihá“ namotané vlasy, ale aj vyššiu cenu 389 eur. Výdrž batérie ostala podľa výrobcu na podobnej úrovni ako pri G10. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu