Xiaomi Mi Note 10 Pro - prioritou je fotoaparát

Čitateľské skúsenosti so 6,5'' androidom, ktorého najväčším lákadlom je 108 Mpix fotoaparát s OIS a teleobjektívom s 5-násobným optickým priblížením.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Skúsenosti".

Prečítajte si Petrove skúsenosti:

Xiaomi Mi Note 10 Pro bol plne recenzovaný Richardom v článku s názvom Xiaomi Mi Note 10 Pro - stoosem megapixelov a taktiež v redakčnom videu. Účelom môjho textu preto nebude venovať sa telefónu v každom smere, pôjde skôr o poznatky z reálneho používania v bežnej praxi so zameraním na fotoaparát, výkon a plynulosť systému.

Prvým aspektom je konštrukcia telefónu, s ktorou je spojená možná obava potenciálneho kupujúceho, a tým je hmotnosť telefónu. Jeho 208 gramov sa môže javiť priveľa najmä tým, ktorí prechádzajú napríklad z telefónov ako Samsung Galaxy S10e, alebo LG G8. Je potrebné si uvedomiť, že s trendom narastajúcej uhlopriečky displeja a s väčšími batériami bude hmotnosť okolo 200 gramov bežná. Ja som osobne prechádzal z telefónu Huawei Mate 20 X (232 g) a Samsungu Galaxy Note 10+ (196 g), čiže hmotnosť mi prišla pre súčasný smartfón úplne normálna.

Zadnú stranu telefónu výrazne narúša vstupujúci objektív fotoaparátu. Situáciu vyvažuje priehľadné puzdro, ktoré nájdete v balení. To svojim vrubom dorovnáva výšku objektívu, dokonca ju o nejaký millimeter presahuje, čím zabraňuje kontaktu objektívu s povrchom, na ktorý telefón pokladáte. Puzdro prirodzene pridáva ďalšie milimetre na celkových rozmeroch zariadenia. Odporúčam ho však používať aj napriek tomu, že ochranné sklo Gorilla Glass 5 by malo byť prítomné na prednej aj zadnej strane telefónu.

Na hornej hrane telefónu nájdete infraport ovládaný prostredníctvom nainštalovanej aplikácie Mi Remote, ktorá funguje bravúrne. Odskúšané na televízore LG a Samsung. Na spodnej časti nechýba 3,5 mm vstup pre slúchadlá. Mnohí ho považujú za prežitok, ja plesám. Pozor, slúchadlá nie sú súčasťou balenia.

Napriek spomínaným rozmerom sa dá telefón stále používať jednou rukou aj pri písaní textu. Jediný konštrukčný nedostatok, okrem chýbajúcej odolnosti voči vode, vidím v rozložení zadných fotoaparátov. Najmä posledný makro objektív je posadený tak nízko, že je v priamom dosahu ukazováku. Objektív je tak zakaždým umazaný, a pri fotení si musíte dávať veľký pozor, aby ste záber prstom nezakryli.

Čitateľnosť AMOLED displeja je bez akýchkoľvek problémov, aj keď to pravé hodnotenie môže prísť až počas letných slnečných dní. Jeho maximálny jas 600 nitov by však mal zabezpečiť dobrú čitateľnosť aj na priamom slnku. Obnovovacia frekvencia displeja je štandardných 60 Hz.

Xiaomi Mi Note 10 Pro beží na systéme Android vo verzii 9.0 Pie, čo nie je práve najnovšia iterácia. Nadstavbou je MIUI vo verzii Global 11.0.7. V telefóne nájdete povinný balast v podobe niekoľkých hier a zbytočných aplikácií, ktoré môžete slobodne odinštalovať. 

Mne osobne sa nadstavba MIUI páči a nemám k nej veľké výhrady. Ponúka tmavý režim, výborne spracované gestá pre ovládanie prostredia, pohodlné sťahovanie lišty pri posune prsta zo stredu obrazovky a taktiež dvojité poklepanie pre prebudenie obrazovky. V Richardovej recenzii sa môžete dočítať, že dvojitým poklepaním obrazovku nemôžete zároveň aj uspať. To je pravda len zčasti, pretože uspanie obrazovky je možne, ak poklepanie vykonáte na uzamknutej obrazovke. Čiže dvojitým poklepaním obrazovku prebudím, pozriem notifikácie (neodomykám telefón) a následne dvojitým poklepaním obrazovku uspím.

Telefón neobsahuje žiadnu notifikačnú LED diódu, ale k dispozícii máte Always On displej. Ten zobrazuje čas, dátum, stav batérie a samozrejme všetky potrebné notifikácie vrátane WhatsApp.

K dispozícii máte aj škálu dodatočných gest. Uvítal som aktivovanie LED svetla (diódy) cez dvojité stlačenie vypínača telefónu, alebo priame spustenie fotoaparátu cez dvojité stlačenie zníženia hlasitosti.

Richard vo svojej recenzii uvádzal viaceré nedostatky nadstavby, ako napríklad stále sa zobrazujúcu informáciu o zmeškanom hovore v hornej lište aj napriek tomu, že v denníku hovorov už bol, a teda táto informácia by sa už zobrazovať nemala. Ja som nič podobné neregistroval. Veľa závisí na aktualizáciách. Je všeobecne známe, že MIUI komunita je aktívna a častými aktualizáciami sa telefón vylepšuje.

Samotné telefonovanie so Xiaomi je príjemnou záležitosťou. Volanú stranu som počul dobre aj v hlučnejšom prostredí a druhá strana počula bez problémov mňa. Reproduktor na hovory je len jeden, je však dostatočne hlasný. Stabilita signálu bola dobrá aj pri dvoch aktívnych SIM kartách. Nedochádzalo ani k fenoménu, že sa mi druhá strana pri plnom signále nevedela dovolať.

Odomykanie telefónu prebieha cez snímač odtlačkov prstov v displeji, alebo cez 2D rozpoznávanie tváre. Pre mňa je snímač odtlačkov prstov sklamaním. Rozpoznanie prsta prebehne vždy až na tretíkrát. Pokiaľ sa na odomykanie vyslovene sústredím a prst položím presne na určené miesto, telefón odomknem na prvýkrát. To je ale veľmi nepohodlné, veď telefón za deň odomykám aj 50-krát, nemôžem sa zakaždým sústrediť, kam pokladám prst. Radšej používam odomykanie cez tvár. Hoci ide o nižšiu úroveň zabezpečenia, funguje rýchlo a spoľahlivo aj večer. Systém vám ponúkne aktivovanie obrazovky už pri zdvihnutí telefónu, čím sa celý proces ešte viac urýchľuje.

Telefón je poháňaný procesorom Snapdragon 730G (8 nm technológia) a sekunduje mu 8 GB pamäte RAM. Vnútorné 256 GB úložisko neponúka rozšírenie pamäťovými kartami. Práve procesor Snapdragon 730G je terčom najväčšej kritiky. Mnohí mu vytýkajú jeho slabší výkon najmä pri spracovaní fotografii. Aký je reálny dojem? Poďme po poriadku. 

Pri štandardnom používaní telefónu, ako je prezeranie internetu, počúvaní hudby cez Spotify, prezeraní videí alebo fotiek v galérii, nespozorujete absolútne žiadne spomalenie. Všetko sa deje okamžite, bez zásekov. Jediným miestom, kde skutočne je cítiť spomalenie, je aplikácia fotoaparátu. 

Richard v článku Takto fotí Xiaomi Mi Note 10 Pro popísal všetko dôležité, preto sa budem venovať len niektorým špecifickým oblastiam.

Začnem rýchlosťou fotografovania. Pri fotení v štandardnom automatickom režime cez primárny objektív je rýchlosť snímania dobrá. To znamená, že po stlačení spúšte nedochádza k viditeľnému procesu spracovania zachytenej fotografie na pozadí, avšak zároveň nemôžete okamžite zachytiť ďalší záber v tej istej sekunde po sebe. Tlačidlo spúšte jednoducho nereaguje. Časový rozdiel pri opakovanom stláčaní spúšte je približne jedna sekunda. Pokiaľ budete chcieť stlačiť spúšť opakovane za sebou, a nedáte telefónu čas spomínanú jednu sekundu pred ďalším záberom, aplikácia môže dokonca skolabovať.

Pri fotografovaní v režime 108M (čiže pri použití plného rozlíšenia) dochádza k nárastu oneskorenia pri snímaní jednotlivých fotografii približne dve sekundy. Znamená to, že pri zábere je potrebné počkať dve sekundy, aby spúšť začala reagovať na ďalší záber. Zároveň však dochádza k procesu spracovania fotografie na pozadí, ktoré trvá približne jednu až dve sekundy. V praxi to znamená, že keď spravíte snímku cez režim 108 Mpix a vstúpite hneď do galérie, uvidíte hlašku o spracovaní fotografie.

 Až po približne dvoch sekundách telefón fotografiu spracuje, vyostrí sa a vy ju môžete prezerať. Všimol som si, že čas spracovania nie je rovnaký. Niekedy trvá spracovanie dve sekundy a niekedy k spracovaniu nedochádza vôbec.

Najdlhší čas pri fotografovaní jednotlivých snímok nastáva pri fotení v režime Noc. Po odfotení snímky dochádza k spracovaniu fotografie, ktoré trvá približne päť sekúnd. Počas tejto doby nemôžete zachytiť ďalšiu fotografiu. Desaťsekundové spracovanie, ako písal Richard, som nespozoroval. 

V každom prípade by som určite nebol až taký kritický k danému času pre zhotovenie nočnej fotografie. Napríklad aj Huawei potrebuje približne štyri sekundy na zachytenie nočného záberu, ktoré sa mu však počítajú počas zhotovovania snímky, nie počas jeho spracovania. Samsung potrebuje až osem sekúnd. Časovo ide teda o takmer rovnaký výsledok a Xiaomi v tomto ohľade nezaostáva.

Mnoho článkov sa zameriava na schopnosti a kvalitu 108 Mpix čipu, resp. výsledných záberov. Takmer úplne sa zabúda na manuálny režim Pro. Ja ho chcem vyzdvihnúť hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je možnosť voľby objektívu, cez ktorý chcem fotiť. Máte plnú moc nad tým, ktorý z pätice objektívov sa má použiť pri zhotovení snímky, a následne mu prispôsobíte ostatné hodnoty, ako je čas spúšte, clona alebo vyváženie bielej. Tomu hovorím poriadny manuálny režim. 

Druhým dôvodom je prítomnosť funkcie tzv. Focus peaking, čiže zvýraznenie hrán zaostreného objektu červenou farbou. Ide o výbornú pomôcku najmä pri fotografovaní makro záberov. Verte, že pokiaľ chcete spraviť výborný záber cez dedikovaný makro objektív, nerobte ho cez automatický režim. Cez manuálny režim Pro dostanete ešte o niečo lepší výsledok, pozri obrázok.

Širokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 20 Mpix, záber 117 stupňov a čo je dôležité, zaostruje. Horšie je to so svetelnosťou f/2.2, takže v noci je lepšie používať hlavný objektív.

Častokrát sa stretávam s tvrdením o prítomnosti "úplne zbytočného" makro objektívu. Ten má minimalistické rozlíšenie 2 Mpix, čo je pomerne málo a nárast na 5 Mpix by mu určite prospel. Prevláda názor, že makro snímky sa dajú plne nahradiť cez širokouhlý objektív, ktorý zaostruje. Nie som si celkom istý, či je toto tvrdenie úplne pravdivé.

Prvým rozdielom medzi fotografiou cez širokouhlý objektív a makro objektív je minimálna vzdialenosť od foteného objektu. Makro objektív vám dovoľuje dostať sa k objektu oveľa bližšie. Miera detailu po priblížení fotografie je s prižmúrením oka podobná. Druhým rozdielom je celkový dojem makro fotografie. Fotografia má úplne iný charakter cez makro objektív v porovnaní so širokouhlým. Osobne preto zastávam názor, že makro objektív má zmysel, hoci jeho rozlíšenie v tomto prípade by mohlo byť aspoň 5 Mpix. Pre tých, ktorým makro zábery nič nehovoria, je pochopiteľne makro kamera úplne zbytočná.

Portrétny režim, ktorý sa mimochodom v telefóne volá "Na výšku", ma príjemne prekvapil. Separácia objektu od ostatného pozadia je na vysokej úrovni. Páči sa mi dodatočná možnosť úpravy stupňa rozmazania, ako aj možnosť meniť miesto zaostrenia. Všetko upravujete v aplikácii Galéria.

Poďme konečne ku kvalite výsledných fotografií, ktorá je jedným slovom výborná. Musím skutočne potvrdiť, že farebné podanie, ale najmä miera detailov vysoko prekonala moje očakávania. Nemyslím si, že v danej cenovej kategórii existuje alternatíva k Xiaomi Mi Note 10 Pro. Dokonca aj pri porovnaní výsledkov z vlajkových lodí iných značiek Xiaomi v mnohých prípadoch boduje. 

Nebudem uvádzať žiadne konkrétne značky skúšaných konkurenčných modelov, pretože nechcem uraziť ego žiadneho vlastníka prémiového telefónu. Skúste posúdiť sami. Pripravil som pre vás malý slepý test. Nájdete v ňom vždy dve po sebe idúce fotografie trojice modelov. Všetky fotografie sú vyrobené v automatickom režime v pomere strán 16:9, pričom som menil zorné pole nasledovne: najskôr štandardný, potom päťnásobné priblíženie. Skúste si fotografie prezrieť, priblížiť detaily a všimnúť si mieru šumu. Neskôr uvediem v sekcii pre komentáre, ktorá fotografia patrí ktorému modelu.

V každom prípade treba počítať s tým, že tento fotoaparát zo strednej triedy dokáže veľa. Nové 108 Mpix čipy, nech už budú použité v ktoromkoľvek smartfóne, majú zmysel a dávajú smartfónom nové rozmery.

Doplním, že okrem štandardného pomeru strán 4:3 môžete fotiť aj do pomerov 16:9, 1:1 alebo na plnú obrazovku, čiže 19,5:9. Pozor, toto neplatí pri fotení v režime 108M, kde máte fixný pomer strán 4:3.

Z vyššie uvedeného môžete vidieť, že Xiaomi Mi Note 10 pro podáva skutočne výborné fotografické výsledky, ale slabinou je časové omeškanie medzi jednotlivými snímkami v dĺžke približne jedna až dve sekundy. Ide jednoznačne o nedostatok, ktorý Xiaomi možno vyrieši cez aktualizáciu, a s ktorým je potrebné v súčasnosti počítať. Ak ste zvyknutí na cvakanie záberov hlava nehlava v rozpätí 10 snímok za dve sekundy, tak tento telefón vás môže sklamať. Ak uprednostňujete kvalitu záberov pred ich kvantitou, budete spokojní. 

Neviem, či daný nedostatok je spôsobený použitým procesorom, alebo len nevyladeným softvérom. Čas ukáže, ako sa Xiaomi s týmto neduhom popasuje cez softvérové aktualizácie. Ako som spomínal v úvode, prechádzal som z telefónu Samsung Galaxy Note 10+, kde je fotenie oveľa rýchlejšie. V mojom prípade však prevládajú z fotoaparátu Mi Note 10 Pro pozitívne pocity práve kvôli výslednej kvalite snímok. Vyššiu rýchlosť fotenia by som určite uvítal, ale kvôli nej telefón nezatracujem a je pre mňa akceptovateľná.

Videozáznam je opäť príjemným prekvapením najmä z pohľadu stabilizácie. Okrem štandardnej máte k dispozícii aj režim tzv. Super stabilizácie. Vtedy je video skutočne bez neželaných otrasov aj pri behaní, avšak jeho rozlíšenie klesá len na Full HD. Maximálne rozlíšenie nahrávaného videa (mimo super stabilizácie) je 4K pri 30 snímkach za sekundu, čo je v dnešnej dobe postačujúce, ak uvážime kategóriu strednej triedy, v ktorej sa smartfón nachádza. Najväčším nedostatkom je nemožnosť meniť objektívy resp. priblíženie počas natáčania videa. Keď raz začnete natáčať napríklad cez hlavný objektív, nemôžete počas nahrávania použiť 5-násobné priblíženie.

Z ostatných možností je dobré spomenúť Vlog režim, pri ktorom krátkymi video zábermi telefón automaticky vytvorí videokoláž v dĺžke približne 12 sekúnd spolu s hudobným doprovodom. Dobrý nápad, ale chcelo by to viac možností úprav, ako napríklad zmenu hudby v pozadí.

Nie som veľký fanúšik fotenia cez prednú kameru, preto spomeniem len jej rozlíšenie 32 Mpix a najmä fakt, že od pôvodných nastavení máte zvolené rôzne formy skrášľovania. Pred fotením odporúčam pozrieť skrášľovacie, zužovacie a iné filtre, aby vás výsledok neprekvapil.

V sekcii s konektivitou sa budem venovať najskôr pripojeniu prostredníctvom Bluetooth. K telefónu som skúšal pripojiť slúchadlá Powerbeats Pro. Pripojenie prebehlo bez problémov. Stabilita pripojenia bola vo väčšine prípadov bezproblémová. Raz sa mi počas tréningu v dĺžke dvoch hodín stalo, že spojenie so slúchadlami bolo ukončené. 

Keď sme pri Bluetooth slúchadlách, spomeniem ešte malú drobnosť ohľadom kodekov. V nastaveniach Bluetooth je možné manuálne zvoliť kodek AAC (Advanced Audio Coding). V prípade, že vaše zariadenie nepodporuje kodek AAC, automaticky sa použije starší SBC kodek. Informáciu o použitom kodeku nájdete v zozname pripojených zariadení Bluetooth.

K telefónu som používal aj hodinky Huawei Watch GT2. Pre správne fungovanie je potrebné nainštalovať si cez Google Play aplikáciu Huawei Health (pozor, neinštalujte si Huawei Wear). Kvalita spojenia bola excelentná.

V Richardovej recenzii bolo GPS označované ako pomalé. V mojom prípade prebehlo zameranie mojej polohy približne do jednej minúty, čiže skutočne nejde o najrýchlejšie zariadenie. Pre navigovanie som použil plnú verziu Sygic. Navigáciu som spustil v centre Bratislavy priamo v aute, cieľom cesty bol Trenčín. Navigácia signál nestrácala, nevšimol som si žiadne ďalšie anomálie. Potvrdzujem však poznatok o pomalejšom GPS.

V telefóne sa našiel priestor pre veľkú batériu a zároveň aj pre 3,5 mm konektor. Ide o zázrak v prípade Xiaomi, alebo len výhovorky iných výrobcov? V súčasnej dobe zažíva 3,5 mm jack veľký návrat (napríklad v Sony Xperia 1 II). 

Po pripojení vašich slúchadiel nezabudnite ísť do nastavení zvuku, kde úplne dole nájdete sekciu pod názvom slúchadlá. K dispozícii tu máte funkciu Hi-Fi audio pre kvalitnejší posluch, alebo Dirac HD sound, čo je ekvalizér, ktorý pomerne dramaticky mení charakter prehrávanej hudby. Vyskúšajte. Prehrávanie hudby cez káblové slúchadlá je kvalitné a hlasné. Niekde som sa dočítal, že úroveň hlasitosti prehrávanej hudby cez 3,5 mm vstup je nízka. Nie je to pravda. 

Hodnota 5260 mAh batérie by sa mohla podpísať na výdrži telefónu lepšie. Nechápte ma zle, telefón s prehľadom zvládne dva dni pri bežnom používaní. Lenže to dokázal aj 7,2-palcový Huawei Mate 20 X s batériou 5000 mAh. Chcem tým povedať, že Mi Note 10 Pro má na viac a verím, že Xiaomi dokáže predĺžiť výdrž svojho produktu cez budúce aktualizácie. Na druhej strane musím pochváliť stand-by režim. Cez noc klesla batéria pri dvoch aktívnych SIM kartách len o 4 %.

V balení nájdete 30 W nabíjačku, ktorou 5260 mAh batériu nabijete do plna za približne hodinu, čo je výborná hodnota. Na bezdrôtové nabíjanie zabudnite, chýba. 

Výhody:

+ výborná kvalita fotografií

+ slušná výdrž batérie na jedno nabitie

+ 3,5 mm jack pre slúchadlá

Nevýhody:

- chýba zvýšená odolnosť voči vode

- časové oneskorenie pri fotografovaní

- absencia bezdrôtového nabíjania

Záver

Otázka na záver je vždy rovnaká: oplatí sa telefón kúpiť? Cenovka Xiaomi Mi Note 10 Pro v súčasnosti utešene klesá a ak sa nebudeme držať striktne oficiálnej distribúcie, tak telefón je možné kúpiť v serióznom e-shope už za 520 €. Za túto cenu dostanete smartfón s výborným fotoaparátom, slušnou výdržou na jedno nabitie, 3,5 mm konektorom pre slúchadlá a infraportom. Akceptovať musíte absenciu zvýšenej odolnosti voči vode, stereo reproduktory a procesor strednej triedy. Všetko bude závisieť od toho, čo presne od telefónu očakávate. 

Nemožno povedať, že za danú cenu ide o najlepší a najvyváženejší telefón na svete. Avšak pokiaľ je prioritou fotografovanie, máte radi kvalitnú reprodukciu hudby a váš rozpočet je obmedzený, tento telefón by ste mali zaradiť medzi favoritov. Hoci by si Richard zvolil v danej cenovke radšej starší top model, ako napr. Samsung Galaxy S10+, ja osobne by som určite zotrval pri Xiaomi Mi Note 10 Pro, aj keď prechádzam z minuloročných vlajkových lodí, a to najmä kvôli výslednej kvalite fotografii. Koľko ľudí, toľko názorov.


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user WitchMan

Witch Man05.06.2020 - 10:20 Trvalý odkaz

Zdravím. Dík za recenziu. Mám dotaz. Aká je podľa Vás (alebo niekoho, kto mobil má) hlasitosť hovoru pri bežnom hovore (teda nie cez zapnutý reproduktor)? Kamarátke sa zdajú hovory čo sa hlasitosti týka poddimenzované (má to údajne na najhlasnejšom odposluchu). Predtým mala Samsung Galaxy S8+ a zdá sa jej, že to bolo o dosť hlasnejšie. Je tam ešte nejaká možnosť nastavenia, o ktorej zrejme nevieme? Dík za odpoveď.

Celá diskusia 1 príspevok