Xiaomi je za Q2 2021 jednotkou na európskom trhu smartfónov

Podľa najnovšieho výskumu agentúry Strategy Analytics vzrástli dodávky smartfónov v Európe v Q2 2021 medziročne o +14 % na 50,1 milióna kusov, pričom vidno zotavenie trhu z pandémie.

Najzaujímavejším údajom správy renomovanej agentúry je informácia o novom lídrovi v dodávkach smartfónov na európsky trh za druhý tohtoročný kvartál. Prvýkrát sa ním stalo Xiaomi, ktoré predbehlo  dlhoročného kráľa - Samsung. 

Podľa odhadov Strategy Analytics dodal čínsky výrobca v Európe rekordných 12,7 miliónov kusov smartfónov. Vysoký dopyt zaznamenalo Xiaomi najmä na trhoch v Rusku, Ukrajine, Španielsku, Taliansku, ale aj inde. Úspech mali série Mi aj Redmi. 

Dodávky Samsungu sa v 2. štvrťroku 2021 medziročne znížili o -7 % na 12 miliónov kusov, čo stačilo len na druhú priečku. Apple zaznamenal silný kvartál a medziročne si v dodávkach iPhonov polepšil o 16 %. Počet dodaných kusov sa odhaduje na 9,6 milióna.

Darilo sa aj značke Oppo, ktorá si oproti minulému roku polepšila o 180 % (2,8 mil. kusov), no rekordérom v medziročnom náraste je jednoznačke Realme. Oficiálny vstup na európsky trh sa odzrkadlil v 1800 % náraste. Dodávky smartfónov sa vyšplhali na 1,9 milióna zariadení. 

Zdroj: strategyanalytics.com 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu