TikTok čelí žalobe za to, že jeho algoritmus mal zaviniť smrť siedmich detí

Populárna sociálna sieť najnovšie lieta v problémoch, pretože jej systém mal zaviniť smrť siedmich detí. Žalobu podali samotní rodičia.

Sociálna sieť TikTok je populárna hlavne u mladších používateľov, ktorí na nej nie vždy nájdu práve vhodný obsah. Dôkazom je aj tzv. blackout challenge podnecujúca k tomu, aby sa jej účastníci škrtili až do momentu, kým nestratia vedomie. Videá s tipmi ako na to, mal algoritmus TikToku zobraziť viacerým deťom.

Sedem z nich na následky výzvy zomreli ešte minulý rok, za čo má aktuálne TikTok čeliť žalobe rodičov. Išlo o používateľov vo veku 10 až 14 rokov. Z predmetu žaloby má vyplývať, že obete údajne nikdy nevyhľadávali podobné výzvy. Zlákať ich mali až videá, ktoré im na základe konkrétnych kritérií zobrazil automatický algoritmus sociálnej siete. 

Rodičia nebohých detí obviňujú TikTok z toho, že podobné výzvy nemonitoruje a ešte k tomu ich automaticky odporúča neplnoletým používateľom. Sociálna sieť sa bráni vyjadreniami, že podobné výzvy monitoruje a nikdy ich neumiestňuje medzi trendový obsah. Jedným dychom však treba dodať, že TikTok podobným žalobám čelil už v minulosti a jeho politika ochrany nie je ideálna. 

Zdroj: theverge.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu