Telekomunikační šmejdi šíria klamstvá. Chcú na nich zarobiť

Po Slovensku sa pohybujú nepoctiví predajcovia, tzv. šmejdi, ktorí šíria nepravdivé informácie o novom telekomunikačnom zákone. V obeti vyvolajú pocit naliehavosti, aby podľahla a uzatvorila zmluvu, ktorú vlastne nepotrebuje.

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky upozornila na nový jav. Predajcovia sa snažia najmä starších občanov uviesť do omylu a oklamú ich uvedením nesprávnych informácií za účelom zisku. Ostáva po nich nespokojnosť a z obetí sa nevedomky stávajú neplatiči.

Šíria nový hoax, podľa ktorého vyšiel nový telekomunikačný zákon a do roku 2025 sa musia všetci povinne pripojiť k novej optickej sieti, kde si potom budú môcť vybrať telekomunikačného operátora. Tvrdia, že teraz je to za jedno euro, neskôr to bude stáť 300 eur. Je to lož.

"Zákon o elektronických komunikáciách nikomu neukladá kedy a k akej sieti sa má pripojiť a koho služby má využívať. Naopak, zákon podporuje súťaž na trhu a možnosť výberu operátora," píše sa v tlačovej správe.

Šmejdi využívajú rôzne klamstvá. Občas tvrdia, že pôvodný operátor končí a jeho zákazníkov prevzal nový poskytovateľ služieb, že ide o dohodu s obcou, nariaďuje to zákon a podobne. Snažia sa presvedčiť obeť, aby s nimi uzavrela novú zmluvu. 

Ak oslovení váhajú, lebo majú zmluvnú viazanosť u svojho operátora, tak prichádzajú sľuby, že oni všetko za nich vysporiadajú. To však nesplnia, a tak zrazu majú dve služby na jednom mieste a môžu sa stať neplatičmi. 

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky odporúča nikdy nekonať v časovom strese a neuzatvárať ihneď zmluvu. Veľmi dôležité je overiť si ústne poskytnuté informácie, ktoré sú iba nezáväzné, a oboznámiť sa so všetkými podmienkami písomnej zmluvy. Na toto pravidelne upozorňuje aj regulačný orgán. Prípadne si informácie overte u svojho pôvodného poskytovateľa.

A nezabudnite: ak niekto uzatvoril zmluvu s obchodným zástupcom operátora podomovým spôsobom (napr. doma alebo v práci) a nie v priestoroch operátora, tak v prípade, že si to rozmyslí, má podľa zákona možnosť odstúpiť od zmluvy do 14 dní bez sankcií, teda bez zmluvnej pokuty.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu