Telekom v prvých troch kvartáloch 2022: nárast výnosov aj počtu zákazníkov pevného internetu

Prvých deväť mesiacov tohto roka priniesol míľnik pre optickú sieť, nové lokality s 5G pokrytím, štart služby Wow Wi-Fi, ale aj pokles počtu zákazníkov mobilných služieb.

Počas prvých deviatich mesiacov 2022 dosiahla Skupina Slovak Telekom konsolidované výnosy na úrovni 587,5 milióna eur, čo je 1,4 % medziročný nárast. Prevádzkový zisk EBITDA vykázal vo výške 256,9 miliónov eur, o 2,4 % viac než vlani

Pevná sieť
Počet TV zákazníkov dosiahol 671-tisíc. O takmer 3 % stúpol počet širokopásmových prístupov, na 782-tisíc. V polovici augusta dosiahol Telekom významný míľnik, keď celková dostupnosť služieb na optickej sieti stúpla na milión domácností, ktorý dosiahol aj vďaka partnerskej spolupráci. Drvivá väčšina (930 tisíc domácností) však patrí vlastnej výstavbe.

Mobilná sieť
K 30. 9. 2022 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 449-tisíc zákazníkov, o 1,8 % menej než pred rokom. V segmente zmluvných zákazníkov došlo medziročne k 4,4 % poklesu zákazníkov v rámci čistenia zákazníckych databáz a vypínania neaktívnych SIM kariet. Mierny rast zaznamenali segmenty predplatených kariet a M2M. 

Poznámka: Údaj 2 449-tisíc zákazníkov zohľadňuje počet klientov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 119-tisíc zákazníkov. 

Telekom pokračoval v rozširovaní 5G siete. V júni ňou pokryl všetky mestské časti Nitry, počas leta boli pokryté aj Košice, na jeseň odštartovalo pokrytie v Žiline a Trenčíne. 5G sa dostáva aj do menších miest ako Dunajská Streda, Veľký Meder, Nové Mesto nad Váhom či do lokalít ako Terchová a Teplička nad Váhom. Celkové pokrytie sa už zvýšilo na 16 miest a 51 obcí.

V mobilných sieťach pokračuje medziročný nárast prevádzky cca o 30 až 40 % podľa mesiaca: v auguste 2022 dosiahla najvyššiu úroveň 12 269 TB. Podiel 4G prevádzky prekročil opakovane 97 %.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu