Telekom sprístupnil na Slovensku prvú privátnu 5G SA sieť

Telekom spolu s partnermi SOVA Digital a Siemens uviedol na pôde Technickej univerzity v Košiciach prvú slovenskú privátnu 5G SA sieť, ktorá otvára nové technologické možnosti pre využitie v Priemysle 4.0.

Tzv. 5G SA (5G stand-alone) sieť je typ riešenia, ktorý nevyužíva podporu starších technológií ako 4G. V 5G SA sieti sú všetky prvky optimalizované na využitie výlučne 5G technológie a jej autonómnu prevádzku v určenej lokalite. 

Technológia je určená pre použitie v uzavretom ekosystéme, preto ju Telekom inštaloval na Technickej univerzite v Košiciach pre testovanie a vývoj inovatívnych riešení. Firmy si tak môžu vytvoriť vlastné ekosystémy s vysokou spoľahlivosťou a bezpečnosťou. 

Nová doba s rastúcim stupňom automatizácie v priemysle si vyžaduje rýchly prenos dát vo výrobnom podniku. Práve tu nájde svoje miesto privátna 5G SA sieť, ktoré zjednoduší a zefektívni fungovanie v priemysle. Medzi benefity patrí:

- tisícky pripojených zariadení

- mimoriadne krátka odozva

- prenos obrovských objemov dát vo veľmi krátkom čase

- využitie potenciálu technológie rozšírenej reality, strojového učenia a umelej inteligencie

- ochrana pred kybernetickými hrozbami 

Významnými partnermi 5G campusovej siete v Košiciach sú Siemens a SOVA Digital. Ich pracovisko TestBed 4.0 je určené na testovanie a overovanie riešení zameraných na aplikáciu Industry 4.0 v priemyselných podnikoch. 

Na rozdiel od verejnej mobilnej siete je v kampusovej sieti možné použiť len vybrané zariadenia v areáli kampusu, čo zvyšuje úroveň zabezpečenia a kontroly. Okrem toho je možné siete jednoducho prispôsobovať či kombinovať aj s verejnými sieťami. 

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu