Takto fotí Xiaomi Redmi Note 8T

Dnes sa vyberieme do bratislavských ulíc. Vyskúšame aj 8 Mpix širokáč, aj dvojnásobné priblíženie, aj 2 Mpix makro. 

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Redmi Note 8T s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (26 mm ekv.)

48 Mpix (4:3) / 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), clona f/1.8, video 4K (30 fps), AF (PDAF)

Zadný fotoaparát (16 mm ekv.)

8 Mpix (4:3) / 6 Mpix (16:9), clona f/2.2, 120° uhol záberu

Makro fotoaparát

2 Mpix (4:3) / 1,5 Mpix (16:9), clona f/2.4

Pomocný fotoaparát pre bokeh

2 Mpix, clona f/2.4

Predný fotoaparát

13 Mpix (4:3) / 10 Mpix (16:9), clona f/2.0, video Full HD (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Redmi Note 8T (základné info).

Krátky komentár

Rýchle spustenie dvojitým stlačením hlasitosti nadol má svoje obmedzenia, a tak môžete skúsiť aj posun odomykacej obrazovky do strany.

Páči sa mi vynovené prostredie, ku ktorému mám len dve výhrady:

  • v režime na ležato sa neotočia ikony v ľavej lište

  • pri pomere strán 16:9 významnú časť záberu prekrývajú ovládacie prvky

Ľavá lišta so skratami obsahuje ovládanie blesku, HDR, umelej inteligencie (AI), režim makro, farebné filtre a skok do ďalších rýchlych nastavení. To sa mi páči.

V ďalších nastaveniach nájdete rýchle prepínanie pomeru strán (4:3, 16:9, 20:9 a 1:1), časovač, tilt-shift, zobrazenie pomocnej mriežky, Google Lens a skok do nastavení fotoaparátu. V nich môžete vypnúť zvuky fotoaparátu, aktivovať režim vo vrecku, vypnúť vodoznak v podobe nápisu alebo času vytvorenia záberu, vypnúť opravu skreslenia širokouhlých záberov, vypnúť zrkadlenie predného fotoaparátu, atď. 

Full HD video natočené širokouhlým fotoaparátom nie je ktovieakej kvality, no prekvapí digitálnou stabilizáciou.

V režime videa si navyše musíte vybrať typ fotoaparátu, teda normálny 26 mm alebo širokouhlý 16 mm, ešte pred začiatkom záznamu. 

Hlavný fotoaparát nahráva stabilizované Full HD video alebo roztrasené 4K. Odporúčam vám zostať pri nižšom rozlíšení.

Kvalitu fotografií si opíšeme pri jednotlivých záberoch nižšie.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Najprv poďme na Starý most. Hlavný fotoaparát má isté medzery, ale dramatická atmosféra dodaná počasím situáciu zachraňuje.

Poďme však porovnať hlavný (1x priblíženie) a širokouhlý fotoaparát (0,6x priblíženie). 

Na širokouhlej snímke môžete vidieť vážne chyby optiky v ľavej časti záberu. Vzhľadom na cenovku od 150 eur nejde o nič tragické, no tento širokáč je dobrý tak na zdieľanie okamihov cez Messenger alebo WhatsApp, ideálne za dobrých svetelných podmienok.

V meste pod mrakom sú širokouhlé zábery príjemnejšie.

Pri nedostatku svetla už nastupuje silný šum.

Pre porovnanie sem vložím aj niekoľko záberov z normálneho fotoaparátu z tých istých pozícií.

Najprv vonku pod mrakom, potom na tmavej chodbe.

Ani večer v krčme nie je hlavný fotoaparát na zahodenie.

Skúšal som porovnať aj normálne 12 Mpix a pospájané 48 Mpix fotografie. Ani raz som sa nedočkal vyššieho počtu detailov na 48 Mpix snímke. Ide teda o zbytočné zaberanie miesta v úložisku vášho smartfónu.

Nemôžem však vynechať porovnanie 100 % výrezu z 2x priblíženého záberu na Bratislavský hrad a toho istého výrezu z hlavného fotoaparátu, ktorý som zväčšil na rovnaké rozlíšenie na počítači.

Opäť sa potvrdilo, že tieto digitálne priblíženia sú len marketingový nástroj. 

A podobný názor mám aj na 2 Mpix makro fotoaparát. Najprv začnem snímkou kvetov hlavným fotoaparátom. Následne sa ku gerbere priblížim, ako sa len najviac dá a z kvetu spravím 100 % výrez. 

A následne prepnem na režim makro. 

Ako vidíte, výrez z 12 Mpix snímky je podobne detailný ako 2 Mpix makro záber, ktorý navyše prináša strašne malú hĺbku ostrosti. Skrátka, zle sa s ním pracuje, zaostruje, no všetko. 

Ako vidíte, makro fotoaparát je tu zbytočný, zmysel by mal až od vyššieho rozlíšenia a lepšej optiky. Dvojnásobné digitálne priblíženie je tiež vhodné len vtedy, keď chcete niekomu rýchlo poslať nejaký detail vzdialeného objektu a nezáleží vám na kvalite. No a ultra širokouhlý objektív je síce použiteľný, ale iba za istých okolností - pri dobrom svetle.

Nakoniec budete aj tak pracovať hlavne so základným fotoaparátom, ktorý nesklamal ani cez deň, ani večer. Skúsiť môžete navyše nočný režim.

A, aby som nezabudol, predná kamera dokáže rozostriť pozadie za portrétom. No keď vypnete všetky tie vyhladzovania vrások a rozostrovania pozadia, zistíte, že ide o priemerný predný foťák so slabým dynamickým rozsahom. 

Ale na listovanie fotkami na displeji mobilu kvalita hlavného, širokouhlého aj predného fotoaparátu stačí. Makro fotoaparát považujem za úplne zbytočný.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne01.02.2020 - 09:06 Trvalý odkaz

na telefon pod 2 stovky, slusne

Celá diskusia 1 príspevok