Takto fotí Samsung Galaxy Note 10

Jeden z najlepších fotomobilov sme vzali na Donovaly, do Kališťa či na Hontiansku parádu v Hrušove. Špecialitou sú videá s rozostreným pozadím.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy Note 10 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (26 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mix (16:9) / 8 Mpix (19:9), clona f/1.5 alebo f/2.4, 77° uhol, OIS, AF, video 4K (60 fps)

Zadný fotoaparát (52 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mix (16:9) / 8 Mpix (19:9), clona f/2.1, 45° uhol, OIS, AF, video 4K (60 fps)

Zadný širokouhlý fotoaparát (13 mm ekv.)

16 Mpix (4:3) / 12 Mix (16:9) / 10 Mpix (19:9), clona f/2.2, 123° uhol, FF, video 4K (30 fps)

Predný fotoaparát

10 Mpix (4:3) / 9 Mix (16:9) / 8 Mpix (19:9),, clona f/2.2, AF, video 4K (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Samsung Galaxy Note 10 (základné info).

Krátky komentár

Výborný fotomobil. Fotoaparát rýchlo spustím dvojitým stlačením vypínača. Po otočení mobilu na ležato vidím v ľavom dolnom rohu Bixby Vision a v ľavom hornom rohu Emoji AR, funkcie, ktoré celý čas (snáď mi odpustíte) úplne ignorujem a najradšej by som ich úplne vypol. Viac sa teším z ľavej lišty, ktorú síce nedokážem upraviť (ako kedysi), ale aj tak tam vidím farebné filtre, pomer strán fotky (4:3, 16:9, 19:9, 1:1), časovanú samospúšť (hurá, je späť!), ovládanie blesku (kedy naposledy ste použili blesk pri fotografovaní?) a skok do nastavení. 

Kedysi som tu mohol ovládať aj HDR, ale dnes je to automatické HDR také vydarené, že mi jeho ovládač v ľavej lište nechýba. Keď fotografujete nejaky dokument či jedlo rovno zhora, objaví sa na displeji vodováha ako na iPhonoch. Nie je to žiadna veľká novinka, dokáže to už séria Galaxy S10, no musel som to spomenúť. 

Okolo spúšte vidím ďalšiu skupinu užitočných prepínačov. Pri pomere strán 4:3 zasahuje do záberu len Optimalizátor scén (to bude nejaké AI) a prepínanie zadných fotoaparátov - tele (2x zoom), normal a wide (0,5 zoom). 

Fotografické režimy si môžete upraviť. Ako hlavný budete využívať Fotografiu, smerom dolu nájdete Dynamické zaostrenie (Live focus), ešte lepší Nočný režim, manuálny režim Pro (tu si môžete aj ručne vybrať clonu f/1.5 alebo f2.4 alebo expozičný čas do 10 sekúnd) a Panorámu. Panoráma akosi stráca prítomnosťou širokouhlého fotoaparátu význam, no ak chcete nasnímať na jeden záber interiér barcelonského skvostu Sagrada Familia či nejakej miestnosti alebo celej záhrady pri predaji nehnuteľnosti, zíde sa vám. Smerom nahor od základného fotografického režimu preskočíte na režim Video, ďalej Dynamicky zaostrené video (anglicky Live Focus video), Super spomalenie, Pomalý pohyb, Hyperčasozber a úpravy. Na úpravu poradia fotorežimov však stačí na niektorom podržať prst. Ja som vyhodil Instagram, Jedlo a ostatné trochu poprehadzoval.

Širokouhlý fotoaparát stále nezaostruje, na snímkach sú tak zaostrené objekty od pol metra po nekonečno. Menej nie. Rovnako je to na LG smartfónoch, širokáče so zaostrovaním ponúkajú asi len tie najdrahšie Huawei smartfóny. 

Zadné fotoaparáty nahrávajú Full HD alebo 4K video s 30 alebo 60 snímkami za sekundu. Akurát širokáč musí byť výnimkou, ten pracuje len s 30 fps. Asi kvôli digitálnej stabilizácii, ktorú pri tak širokom zábere a toľkých záberoch za sekundu procesor už nezvláda. Normálny a približujúci fotoaparát ponúkajú aj optickú stabilizáciu. Celkovo musím stabilizáciu záberov pochváliť.

Novinkou je video s rozostreným pozadím. Po slovensky sa nazýva Dynamicky zaostrené video, po aglicky Live Focus Video. Ak nebudete používať vysokú intenzitu, ale ostanete pri zemi (úroveň 2 zo 7), budete z tejto funkcie milo prekvapení. Takýto záznam má Full HD rozlíšenie a vyžaduje rozpoznanie tváre / postavy. Tá ostáva ostrá / farebná a okolie neostré / čiernobiele. Ukážky takýchto videí nájdete na konci článku, ako vždy.

Predný fotoaparát stále zaostruje, nahráva dokonca 4K video, pri fotografovaní aj zázname pohybu dokáže tiež rozostriť (alebo odfarbiť) pozadie. 

Fotoaparáty sú hardvérovo veľmi podobné tým, ktoré sa ukrývajú v Samsungoch Galaxy S10e, S10 a S10+, no softvér je zase o malý krok vpredu. Škoda len absencie audio jacku, teraz nemám kam pripojiť môj externý mikrofón. Ale aj na toto už existujú produkty značiek ako Rode, Boya a ďalších s USB-C koncovkou. Zabudované mikrofóny sú v Galaxy Note 10 zase o čosi lepšie, dokonca si môžete zapnúť zoom-in mic, teda zosilnenie mikrofónu odpovedajúce priblíženiu obrazu.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

GALÉRIA VIDEÍ 

 


 

Diskusia k článku:

Martin26.08.2019 - 19:04 Trvalý odkaz

Fotka s pivom v ruke je ozaj selfie?

Celá diskusia 1 príspevok